Tribina Šumadija

Pokretanje Srbije, pokretanje Kruševca

Cilj nije mesto, nego novi pogled na svet. Pokretanje uvek proizlazi iz unutrašnjosti, koliko god težili spoljašnjim promenama, napretku i boljem životu. Dok okolnosti vremena neizbežno vode promenama, promene je potrebno usmeriti ka ostvarivanju interesa ljudi. Sama promena po sebi nikad nije dovoljna. Svet ne treba samo menjati, već ga treba menjati tako da on omogućava dobar život. A za takvu promenu potrebna je i adekvatna interpretacija sveta.

Saša Radulović u Kruševcu

Na političkom nebu Srbije više nema radikalnih ideja koje zahtevaju menjanje sveta, velikih ideja koje zahtevaju stvaranje novog poretka. U politici danas, u doba ekonomske krize koja je postala normalno stanje, dominantan je govor o boljem životu, optimističan govor o budućnosti i rokovima za ostvarenje ciljeva kojima društvo treba da teži. Što je govor o boljem životu i napretku dominatniji, činjenice ukazuju da je život lošiji i dekadentniji. Setimo se samo nonsensa koji je premijer, A. V., izrekao posle smanjenja plata i penzija, govoreći da život u Srbiji nikada nije bio bolji. Što političari više teže promenama, to se svet manje menja. Na primer, premijer je oštro kritikovao privredni model koji se zasniva na subvencionisanju, sa izrečenom željom da ga menja, da bi taj isti model oberučke prihvatio pošto je osvojio apsolutnu vlast. Što političari žele da više urade, to slabije rezultate postižu. Jer nijedan državnik ne može biti svemoćan pa da istovremeno upravlja zemljom, pregovara sa drugim državnicima i obavlja poslove održavanja higijene toaleta javnih ustanova. Izgleda da je za današnju srpsku politiku put napred i put nazad jedan isti, a da za govor političara važi dijalektička “logika” prema kojoj kvantitet prelazi u kvalitet.

Nasuprot dominatnom govoru o boljem životu i napretku, pokret “DOSTA JE BILO,” na čelu sa svojim liderom, Sašom Radulovićem, pruža primer ne samo novog načina i kulture političkog govora, već i novog načina razmišljanja u srpskoj politici. Pokret ne obećava “kule i gradove” i ne određuje rokove za ostvarivanje boljeg života. Naravno, to ne čini ni premijer, barem ne u svakom svom pojavljivanju, već samo kada treba da opravda neku svoju političku odluku i ubedi javnost u neophodnost takve odluke. Tada premijer govori o veličanstvenom projektu “Beograda na vodi” i dvogodišnjim, četvorogodišnjim, osmogodišnjim… planovima za ostvarenje boljeg života.

Pokret drži do stava da je izlišno i omalovažavajuće ubeđivati javnost o nekim ciljevima na kraju štapa. On predlaže sistemske promene koje će omogućiti rešavanje konkretnih problema u društvu. Te probleme stručno identifikuje, analizira, da bi konsekventno pružio prikladno sistemsko rešenje.

Tribina u Kruševcu

Radi jezgrovitijeg prikaza promena koje pokret predlaže, uzmimo samo za primer probleme u javnim preduzećima. Pokret prepoznaje sledeće probleme: gubici koji se pokrivaju subvencijijama iz budžeta, nestručan menadžmet, višak zaposlenih koji uglavnom čine nekvalifikovani partijski kadrovi na izmišljenim radnim mestima, netransparentnost poslovanja. Pokret iznosi predlog rešenja koje podrazumeva sledeće mere: postepeno ukidanje subvencija, zakonsko otpuštanje nestručnog kadra, uvođenje transparentnosti. Naravno, on pruža obrazloženje zašto su navedene mere neophodne: gubici su posledica nestručnog upravljanja i visokih plata partijskih kadrova, što se prikriva netransparentnim poslovanjem, a pokriva subvencijama na račun građana Srbije. Uvođenje reda u javna preduzeća po preporuci pokreta treba da značajno rastereti budžet i otvori mogućnost za ostvarivanje dobrog života građana Srbije. To je jedan od uslova za održiv razvoj i postizanje optimalne koristi svih građana, a ne samo partijskih poslušnika i onih koji su zbog interesa bliski partijskoj vlasti.

U bilo kom gradu, recimo u Kruševcu, situacija je copy-paste kao na nivou države, samo sa svojim specifičnim provincijalnim karakteristikama. Konkretno, neki od problema upravljanja Kruševcom jesu partokratska, gotovo “feudalna” podela javnih preduzeća u gradu, neracionalno i netransparentno trošenje sredstava iz gradskog budžeta, korupcija. Pokret “DOSTA JE BILO” u Kruševcu zalaže se za transparentno i stručno upravljanje, kao i za razdvajanje delovanja političkih partija od poslova javnih preduzeća i ustanova i od privatnih privrednih aktivnosti. Za politiku nema mesta u bolnicama, školama, vaspitnim ustanovama, kulturi, policiji, sudu, gradskoj toplani, vodovodu, komunalnom. Političke partije ne treba da zastupaju interese pojedinih preduzeća. Do sada nam je politika koja se u sve meša donela samo buba švabe i zakorelu prljavštinu u zdravstvenim ustanovama, nepismene učenike posle završene osnovne škole, koncerte skupih estradnih zvezda za sirotinjsku publiku, nerešena ubistva, havarije na vodovodnoj, električnoj i grejnoj mreži za vreme praznika, zloupotrebe monopolskog položaja određenih firmi. Pokret se svim snagama zalaže za uvođenje reda, poštovanje i primenu zakona i promovisanje pravih kulturnih vrednosti, pa time i za stvaranje uslova koji će pokrenuti samostalno tržišno funkcionisanje lokalnih javnih i privatnih preduzeća.

Uopšteno govoreći, rešenja koja pokret “DOSTA JE BILO” predlaže nisu puka politička obećanja, već neophodna terapija za ozdravljenje privrede i društva. Pre primene terapije pokret postupa kao savesni lekar: precizno iznosi dijagnozu i određuje prikladni, u svetu provereni tretman. Osim toga, pokret je spreman da sa punom pažnjom i svešću pristupi lečenju bolesnika. Činjenica je da su privreda i društvo bolesni i da dosadašnja politika nije donela nikakav boljitak. Zdrava, samostalna tržišna privreda, zajedno sa zrelim i osvešćenim društvom, sama po sebi će stvoriti nova radna mesta, sigurnost u životu ljudi, pa time i dobar život.

Ovaj tekst, prvenac kruševačkog ogranka pokreta “DOSTA JE BILO,” koji predstavlja svojevrsnu lokalno-političku objavu, završićemo pokretačkim devizama: nikako “naprednjački,” samo OPTIMALNO, ODRŽIVO REALISTIČKI, ne “bolji,” već DOBAR ŽIVOT. Jer, kako lepa francuska izreka kaže: le mieux est l’ennemi du bien (bolje je neprijatelj dobrom).

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bas tako.Svaka rec ,recenica je na mestu.Verujem da ce uskoro u Srbiji biti tako!Stvarno DOSTA JE BILO neukih,neobrazovanih,nepostenih,lopova i bitangi!U Staroj Pazovi cetvrtak i nedelja udarni dani ima nas na trgu!JA LUKA PZEGA TVRDIM 7%A MOZDA I VISE.Umorio se narod i od crnihi crvenih i zutih!

  • Odlično.
    1. Napravite tim koji to može u Kruševcu. Naravno na načelima Pokreta: moralnost, transparentnost, ostvarivost, realnost
    2. Osim problema uhvatite se u koštac sa izazovima. Pokret mora da ide bar korak ispred da bi ga neko pratio (narodna poslovica “Ako mi govore iza leđa znači da sam ispred njih”.