Autorski tekst Zapadna Srbija

Kampanja – učešće u nemogućoj misiji

Svako ko se u Srbiji odlučio na posao da u malom gradu pomeri granice demokratije i učini građanima dostupnu raznovrsnu političku ponudu, zna da je to skoro nemoguća misija. Pogotovo, u gradovima kakav je Šabac, a takvih u unutrašnjosti Srbije ima na pretek. ž

Kada lokalnu vlast drži uska interesna grupa, nazvana “demokratska koalicija”, a u tom istom gradu republičke interese brani suprostavljena im sila, onda, po njima, malim i neuigranim pešacima, kakvi smo mi, tu mesto nije. Ali da krenemo od samog početka.

Situacija je, dakle, ovakva: sudska pisarnica je u republičkoj nadležnosti a opštinska u rukama njima protivničke grupe. Nama, grupi građana “Dosta je bilo”, ne preostaje ništa drugo nego da budemo strpljivi. Svi sudski overivači overavaju SNS-u i njegovim satelitima, a svi opštinski gradskoj vladajućoj većini ili njihovim pomoćnicima. Tih satelita i tih pomoćnika ima na desetine. Pritom, jedni drugima poništavaju liste, pa iznova i iznova, beskonačno potpisuju i overavaju, dok strpljenje i snaga ono malo preostalih birača iz dana u dan jenjava i jenjava.

political-campaign-clipart-1

 

I jedna i druga “velika” strana, ima svoje pravilnike, odluke i zaključke koji samo njima odgovaraju, dok između nakovnja i čekića nije niko drugi nego mi, protivnici neprincipijelnih koalicija i tvrdokornici i zato što smo takvi, to jest, nismo “njihovi”, moramo da ispaštamo i trpimo, poput Kalimera, vičući na sav glas: “nepravda, nepravda…”

O korišćenju javniih resursa ne treba ni govoriti. Lokalna vlast počinje predizbornu kampanju u prostoru Biblioteke šabačke, naravno neplativši ni dinara za zakup iste, a poslušnici Aleksandra Vučića, u inat njima, na javnim površinama koje su izgrađene parama svih građana našeg grada. I oni za korišćenje istih nisu platili ni dinara.

Na drugoj strani, “Dosta je bilo” mora da plati sve: i salu za tribinu i zauzimanje trotoara i komunalnu taksu, pa čak i oglašavanje u medijima. Službenim automobilima, sa plaćenim šoferima, sa autobusima prepunim plaćenih bukača i gomilom neplaćenih novinara iz sopstvenih redakcija, govore nam u lice kako, eto, imamo demokratiju, fer izbore, čistu kampanju, pravo da biramo i budemo birani od strane preplašenih i ucenjenih građana, od strane nezaposlene armije čija je budućnost u rukama političke i politikantske mafije, bilo one od “gore” ili ove od “dole”, svejedno!

Lokalni nedeljnik, poznat po “objektivnosti”, šalje nam cenovnik svojih šesnestina, osmina ili polovina stranica, kobajagi profesionalan, dok na drugoj strani, udvorički, polovinu svojih šesnaest strana poklanja „građanima“ tako što prenosi sve, pa i najbeznačajnije sitnice i radnje koje čini gradska vladajuća koalicija skupljena od krpa i zakrpa, pravdajući sebe izgovorom da to što se baš u predizbornoj kampanji pojačala aktivnog svih partokratskih činovnika nema nikakve veze sa politikom i izborima.

Sa druge strane, republička vlast, preko nacionalnih frekvencija i visoko tiražnih tabloida ulaže svu svoju energiju kako bi oblatila ono što se oblatiti još može, ponajviše nas, jer nismo ni “njihovi” ni “njini”.

U takvim uslovima, kada svakodnevno stižu pretnje i ucene našim članovima, kada svaki naš simpatizer strahuje za svoje radno mesto ili radno mesto svog člana porodice, mi postojimo, bez namere da odustanemo. Pod takvim uslovima smo pristali da se borimo, ne kao David protiv Golijata, ne kao Jona u utrobi kita, već kao nekoliko stotina Spartanaca pod vođstvom Leonide u brdima Termopila. Dakle, postojimo samo zato što drugačije ne može! Samo zato što nam je dogorelo do svih deset nokata i što zaista jedino mi vidimo svetlo na kraju tunela. A to svetlo se zove RESTART!
DOSTA JE BILO!

Vladan Ćosić,

član gradskog odbora pokreta Dosta je bilo, Šabac

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar