VIDEO Politika Saopštenje

Dušan Pavlović: O Republičkoj izbornoj komisiji

Pravo glasa i pravo građana da biraju svoje predstavnike i one koji će odlučivati u njihovo ime jedno je od najvažnijih demokratskih prava. Želimo da ga sačuvamo. Da li je to moguće uz Republičku komisiju kojom se poigravaju vladajuće stranke?

Pokret Dosta je bilo ima jasan predlog kako treba da izgleda RIK: stalno telo, sa samostalnim budžetom, u kome rade nezavini profesionalci koji ne smeju da imaju stranačku člansku kartu. Javnost rada, zapisnici dostupni javnosti. U RIK-u bi i stranke imale svoje predstavnike.

 

Glasovi su važni, zato moraju da se prebrojavaju na ozbiljan, profesionalan i javan način.

Pogledajte kratak video u kome potpredsednik pokreta Dosta je bilo objašnjava kako da RIK postane državno telo od poverenja.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Gospodine Pavlovicu,zbog RIK-a ste trebali(imate jos vremena)da se udruzite sa Borkom.Voleo bih da nisam u pravu ali ce komjuter izbaciti da niste presli cenzus.

  • Borko nije hteo da pristane na najbitniju stavku, tj. POTPUNU transparentnost. Ako na to nije bio spreman da pristane, pokret nema sta da trazi u koaliciji sa Levicom

  • jel to oko Borka i da nije pristao na potpunu transparentnost stvarno tacno?

 • Mislim da nisu trebali, jer je izgradnja politicke institucije dugotrajan proces koji je kod DJB utemeljen na principima.
  Da je cilj “osvajanje vlasti” onda bi cela prica bila samo “zvaka” na koju ce da se zalepe biraci, a DJB bi isao sa svima u koaliciju samo da predje 5% i to pravdao pragmatickim argumentima koje smo culi vec milion puta od strane drugih opcija.
  Uostalom, ako sam dobro razumeo, DJB je uvek otvoren za tehnciku saradnju sa opozicionim strankama, a bio je otvoren i za predizbornu koaliciju pod uslovom prihvatanja “crvene linije”. Mozda je Vase pitanje pre za Borka, nego za Sasu ili Dusana.
  Pozdrav!

 • Dakle, “eksperti u oblasti prava, ekonomije, politickih i organizacionih nauka, statistike, kao i racunarski i sotverski inzenjeri”, a zadatak je da “prebroje glasove”. Nije da laniraju raketu van Suncevog sistema. Ne razumem najbolje u cemu je problem da to budu poslanici stranaka bez stalnog angazmana u komisiji ukoliko je posao da se prebroje glasovi. Cak deluje kao pristojno resenje, jer predstavnici razlicitih stranaka imaju suprotstavljene interese kod prebrojavanja glasova pa ovakav sastav komisije u prilicnoj meri garantuje posteno brojanje.

 • Šta bi ta komisija radila u periodu između izbora? 2-3 puta po 7 dana bi brojali listiće u toku 7 godina, a ostalo vreme?

 • Interesuje me kada će pokret Dosta je bilo biti zvanično proglašen kao kandidat na parlamentarnim izborima od strane RIK-a?

 • da, posao RIK a jeste važan ali očigledno ne zahteva sve nabrojane struke.
  Od činjenice da li je član RIKa dipl./master nečega, neuporedivo je važnije da li je hulja i da li je u tom poslu kontrolisan.
  Zato podržavam samo deo predloga o transparentnosti rada RIKa, koja omogućava kontrolu od strane građana, koji svi nisu master/dipl……,
  A osim toga, zar nije već suviše državnih činovnika….?

 • Umasto racionalizacije i smanjenja troškova izjašnjavanja biračkog tela po svim važnim pitanjima i pripbližavanju direktnoj demokratiji predlaže se još jedan način za partisko zapošljavanje a protivljenje tome je glavna stavka u vašoj političkoj agendi što iz sve snage podržavam ali ovim ste mnoge pa i mene doveli u nedoumicu dali je to samo parola. Ko če zapošljavati i postavljati članove RIKa ako ne trenutna vlast a ona sigurno neče i ne može biti objektivna u tom procesu , dali će po svakoj promeni vlasti se menjati njen sastav i kako sprečiti da se to ne dešava. I malo kontrole koja sada postoji od svih učesnika na izborima ovo, što moram priznati ne znači mnogo jer se glavne manipulacije dešavaju na biračkim mestima što stvarnom što virtuelnjim )dijaspora,kosovo,mrtve duše…) Profesore hoču da verujem da ste samo promašili temu a ne… Jedino pravo rešenje je e’democratija i neposredni permanentni izborni siste ili ako hočete e.parlament celog biračkog tela koji se da napraviti da ne bude ranjiv od manipulacija.
  Puno sreće na isborima ali obazrivo neke stvari mogu i oterati vama naklonjene potencijalne birače.