Politika Saopštenje

Vučić u Obrenovcu iskopao rupu za još jednu suludu subvenciju

Današnje Vučićevo predizborno kopanje kamena temeljca u Obrenovcu, predstavljeno kao njegov veliki poduhvat u dovođenju stranih investitora, u stvari je kopanje rupe u koji će Srbija baciti 22,7 miliona evra, plus vrednost 14 hektara zemljišta u slobodnoj Zoni Beograd, utvrđen nasip na Savi, trogodišnje oslobađanje od plaćanja komunalnih troškova i druge olakšice kiparskoj ofšor kompaniji “Mei Ta Europe doo”.

Za tih 22,7 miliona evra kiparska ofšor kompanija zaposliće 770 radnika do 2021. godine, a ne 1.400 kako je rečeno danas nad predizbornim “kamenom temeljcem”, što znači da će Srbija svako radno mesto subvencionisati sa više od 27.000 evra, a da bi domaći radnici dobijali minimalac.

 

Ove podatke je Vučić sakrio od svojih glasača, ali oni su poznati zahvaljujući novinarima Istinomera koji je nedavno objavio zvanično potpisane primerke Okvirnog sporazuma o investiranju između Srbije i “Mei Ta Europe doo”, kao i Ugovor o dodeli sredstava . Iz ugovora se vidi da Srbija daje mnogo, a teško je utvrditi šta i koliko dobija za uzvrat.

„Investicija“ kiparske ofšor kompanije najverovatnije ne postoji jer uz ovakve Vučićeve subvencije mogu da pokrenu biznis bez ikakvog ulaganja sopstvenih sredstava. Izvozom će biti odnet sav profit, a zapošljavaće malo ljudi sa niskim zaradama.

I pored sveg tog ulaganja Srbija neće imati nikakav vlasnički deo, ali ni deo od dobiti. „Mei Ta Europe“ d.o.o. Obrenovac je oslobođena plaćanja PDV-a, carine, taksi, kao i PDV-a na utrošene energente u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama.

Ovo je još jedna od duboko štetnih Vučićevih subvencija kojima zadužuje Srbiju, pravi od naših radnika slabo plaćenu radnu snagu i omogućava profit stranoj kompaniji. Pokret Dosta je bilo se se oštro protivi ovakvim koruptivnim aranžamanima kojima nas Vučić duboko zakopava u svoje propagandne, predizborne rupe. Kad dođemo na vlast učinićemo sve da ovakve ugovore raskinemo i zaštitimo srpsku privredu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • lazi i prevare veoma intenzivne, predhodne 4 godine po pitanju 179 preduzeca koje je trebalo restruktuirati sa preko 50000 radnika okviran popis tih preduzeca je u tabloid magazinu broj 353 nije nista uradjeno segamegadens direktorcici i bitangice skupa sa bugarskim biznosmenom shhinishovim su redovno svakog prvog u mesecu stavljali pare u levi gornji dzep i trgovali interesima uz novcanu nadoknadu stavljajuci u desni gornji dzep. mreze im vodi kum koji je pomogao gazdi da se useli u dvadeset stanova sa 1000 m2 dok izolatori napustenih dalekovoda prete da padnu gradjanima na glavu, informer najuri direktorku zavoda za intelektualnu svojinu pod optuzbom da je unistila privredu i postavi svoje ljude koji trguju interesima sa advokatskim kancelarijama a privrednu komoru vodi narkoman koji od kvalifikacija ima kurs za sivenje.

  • Procitah ugovor. Obaveza neprodavanja osnovnih sredstava je 5 godina. Za to vreme od subvencija mogu da se isplacuju ugovorene plate od 120% minimalca, i da pretekne. Deluje kao nacin da se “investitoru” pokloni zemljiste, ako priceka 5 godina, jer je obaveza ulaganja do kraja 6. godine. Ono sto bi valjalo utvrditi da li investitor moze nakon 6 godine da opravda obecano ulaganje od nepunih 40 miliona prodajom zemljista i sl?

  • Mr. nedodirljivi, umišlja da mu se sve može. Sve hita sada da što više ućari za sebe i svoje, i što više uništi ovu zemlju. On i oni oko njega su hronični lažovi, usput. Ja to samo tako mogu okarakterisati. Ali se nadam da će jednog dana odgovarati za svoje MARLJIVO namerno uništavanje.