Autorski tekst Vojvodina

Investitorski urbanizam – uništavanje grada

Hodajući ulicom neretko primećujemo ljude pognutih glava koji tumaraju verovatno razmišljajući kako da sa platom od 25.000 dinara plate sve račune i dočekaju sledeći mesec. Nakon toga opet prožive par dana i nastave svoj bezvoljni marš ulicama grada. Od pre par dana građani Novog Sada imaju razlog više da glavu ne podižu jer ako to učine ugledaće tešku mehanizaciju kako u srcu grada uništava spomenike kulture koji su pod zaštitom države!? Spomenike koji su jedan od simbola grada. Država dozvoljava uništavanje objekata koji su pod njenom zaštitom.

novisad-arhi-ruglo

Da stvar bude još gora pobrinula se i novosadska investitorsko-projektantsko-burazerska firma koja je ekspresno dobila sve dozvole za novi megalomanski projekat od 40.000 kavadratnih metara i zbog koje je takođe ekspresno promenjen urbanistički plan Grada kako bi se prilagodio novoprojektovanom objektu. Ulice kojima je oivičena parcela su odavno preopterećene i kolaps koji će nastati izgradnjom ovakvog objekta koji uzgred nema obavezu da napravi podzemnu garažu, samo mogu da se naslute. A o estetskim problemima i promenom vizure Novog Sada ne treba ni govoriti. Ovakav potez je ekvivalentan izgradnji tržnog centra pored Ajfelove kule.
Krajnje je diskutabilan način na koji je urbanistički plan na poslednjoj skupštini grada promenjen. U dnevni red su uvedene tačke neposredno pred sednicu skupštine, tako da odbornici nisu ni imali vremena da se spreme za diskusiju vezanu za promenu plana i povećanje spratnosti koja direktno omogućava gradnju gorepomenutog objekta.

Nažalost, ovaj problem investitorskog urbanizma nije karakterističan samo za Novi Sad, već za sve gradove u Srbiji u manjoj ili većoj meri. Rešenje je krajnje jednostavno Urbanizmom treba se bave urbanisti i planeri a ne političari, a institucije treba kontrolišu sprovođenje planova. Ukoliko dopustimo da nam novac planira gradove, možemo očekivati još šareniju sliku grada punu nelogičnosti i nemogućih spojeva stilova, gabarita objekata, namena i svakako onog najočiglednijeg svim građanima, a to je boja fasada objekata.

Put do uređenog Grada nije jednostavan, ali prvo moramo 24. aprila odšetati do biračkog mesta i iskoristiti svoj glas. Ako to propustimo dragi moji sugrađani nemojte se začuditi ako sledeći put kada podignete glavu i za trenutak pogledate gore vidite tu istu mehanizaciju kako na mestu Gradske kuće, katedrale ili Srpskog narodnog pozorišta krči put za neki novi bezlični tržni centar.

Aleksandar Popadić
Član Gradskog odbora Dosta je bilo-Saša Radulović, Novi Sad

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar