Политика Преносимо

Радуловић за „Политику“: Повлачим се из политике ако не пређемо цензус

Саша Радуловић лидер покрета „Доста је било” очекује да ће његова листа на републичким изборима освојити више од шест одсто и да ће после 24. априла постати трећа политичка снага у Србији. Он најављује да ће, ако се оствари овај сценарио, следеће године на ванредним парламентарним изборима који очекује да ће се одржати истовремено са председничким изборима, борити да освоји највише гласова.

 

„На претходним изборима 2014. године нашу листу је подржало 75.000 грађана и освојили смо 2,1 одсто гласова. У међувремену смо три пута подигли подршку што на терену можемо да видимо и намештена истраживања јавног мњења која нас смештају испод цензуса не могу нас пореметити. На локалним изборима у Београду и покрајинским у Војводини очекујем да ћемо освојити много више гласова него у републици”, истиче Саша Радуловић у интервјуу за „Политику”.

 

Шта уколико листа „Доста је било” ипак не пређе цензус?

Ако не прођемо цензус на републичким изборима онда је логично да се повучем из политике и да неко други преузме руковођење покретом. Ја сам одлучио да изађемо самостално на изборе и спреман сам да сносим консеквенце за такву одлуку.

Да ли ћете учествовати на изборима у Покрајини јер ваша листа одбијена?

Учествоваћемо сигурно на изборима у Војводини.

Ко стоји иза те намере да вас онемогући да учествујете на изборима?

Више него очигледно да ДС подржана коалицијом Чеда-Чанак-Борис покушава да обори нашу листу, јер се грчевито боре за цензус. Нас су схватили као претњу и покушавају незаконито да нам ускрате право да изађемо на изборе, измишљајући формалне разлоге који не постоје. У београдским општинама Стари град и Врачар је коришћена иста матрица и тамо нису успели. У овом општинама на прошлим изборима смо имали више од седам одсто и није случајно што су покушали да нам онемогуће учешће на изборима баш у овим општинама.

Лидер СНС је затражио да се вашој листи омогући излазак на изборе, док на друштвеним мрежама се наводи да иза вас стоје социјалисти. Чији сте ви човек – Дачићев или Вучићев?

Нисам ја ни Вучићев ни Дачићев човек. То је једино што наши политички противници имају да кажу. Покрет „Доста је било” води чисту политику и наводимо шта ћемо конкретно радити што се налази у нашем програму у 20 тачака где јасно наводимо да је партократија централни проблем ове земље. Имамо ужасну политичку културу где се не говори о суштини већ о периферним стварима и очигледно је да свима представљамо претњу. Било да је реч о блату које се пушта преко неких таблоида блиских премијеру или да нам подмећу неке листе као што је случај у Земуну.

Зашто би неко гласао баш за Вашу листу?

Ми говоримо искрено оно што мислимо, не бавимо се интригама и не ударамо политичке противнике у цеванице.  Залажемо се за владавину права и независне институције система и укидање утицаја политике на медије.

Све партије у кампањи говоре исто. Зашто би грађани баш Вама веровали?

Био сам министар у Влади Србије и поносам сам на тих четири месеца и 23 дана. За то време сам имао сукоб са Александром Вучићем који је тада био ППВ. Нисам тада дозволио да се раде незаконите ствари и поносан сам на све то. Ако неко има нешто да ми каже о том периоду радо ћу саслушати критику. Пристојни људи критикују поступке, а не људе.

Зашто сте се одлучили да кандидате за посланике и одборнике бирате на конкурсу?

Хтели смо да изаберемо најбоље. Управо ти критеријуми су нам помогли да међу нама откријемо људе који су ушли у покрет да би домогли политичке позиције, али систем који смо направили је то разоткрио. На Врачару смо рецимо установили да је један од наших чланова покушао махинацијама да се домогне првом места на локалној листи и он је избачен из покрета. На исти начин планирамо да бирамо директоре јавних предузећа, завода или фонда. Морају да буду дефинисани јасни и прецизни критеријуми и најбољи да буду изабрани.

Све партије такође кажу да неће бити партијског запошљавања, али када дођу на власт, забораве своје обећање. Зашто бисте ви били другачији?

Већ сам био министар и у то време нисам никога запослио и све је рађено преко конкурса. Објавили смо све уговоре и имали смо јасне критеријуме које су важили у министарству.

Можда сте се предомислили?

Као министар сам имао сам ћуп тежак 300 милиона евра и нисам узео ни један динар и нисам никоме дао да украде новац и после тога сам отишао. Морао бих да будем много глуп човек да поднесем оставку и да кренем од нуле да градим политичку организацију, да нећу ни с ким у коалицију и да желим да победим на изборима, да бих после неколико година дошао на исто место и радио исто што раде други. Да сам то хтео ја бих и данас био у том министарству. Један од циљева је да нам деца престану да нам беже из земље, не желим да гледам своју децу и унуке преко скајпа.

Колико је до сада коштала ваша изборана кампања? 

До сада смо у кампањи потрошили 20.000 евра на потписе које смо скупљали које смо скупљали на републици, покрајини и локалу. На интернет кампању смо потрошили до 4.000 евра. Очекујем да као и пре две године добијемо око 75.000 евра из републичког буџета предвиђено за финансирање изборне кампање и на тај начин покрићемо и остале трошкове које ћемо имати.

Д. Спаловић

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • А ја онда одох из ове државе… Прво, прелазимо цензус сигурно само морате да апелујете на студенте (који су ваши главни гласачи) да их не мрзи да оду у своја родна места и гласају јер гласају за своју будућност. Нема предаје! Идемо до краја!!!

  • Tačno tako. Ja sam student koji prati i podržava pokret, ali neću biti u mogućnosti da dodjem u rodni grad tog 24-og aprila…Bar sam nagovorio roditelje da glasaju za DJB 🙂 .

  • Штета је што губимо твој глас, и много других гласова, али има једна битна ствар која није позната (можда и намерно).

   Одете до општине у којој желите да гласате, и тражите да гласате у њој. Добијете гласачко место према адреси на којој се налазите. Ово важи само за тај пут. Мора месец дана унапред да се обави. Није неопходно мењати пребивалиште да би се гласало на другом месту!

   Тако сам ја урадио за ове изборе, и за предходне. Успут добијете да видите како се ради у општинама. Једна особа вам обрађује захтев, пет осталих не раде ништа, ћаскају на радном месту, шетају се из канцеларије у канцеларију.

  • Baš to i jeste (još jedan u nizu) paradoksa vezanih za našu zemlju.
   Izbori se i raspisuju kako bi danas sutra studentima (i mladima uopšte) bilo bolje (promenom vlasti, čuvanjem iste…), a organizuju se uvek u aprilu/maju – mesecima gde studenti nemaju vremena da jedu i spavaju, a kamoli da gube 2-3 dana; tačno mesec dana pre početka junskog roka, a u jeku kolokvijuma i aprilskog roka (tamo gde ga ima). Sad, da li je to rađeno smišljeno (kao i sve u ovoj Srbiji, kada je čuvanje “fotelje” u pitanju), ili spontano – “ne znam”, ali znam samo da je u aprilu mesecu daleko veća želja/mogućnost da na izbore izađe neko ko ima 75 godina, nego neko od 22 ko za 2-3 dana ima ispit od koga mu zavisi budžet, diploma, posao (u bližoj budućnosti)…
   No, da se vratim na početak – zašto paradoks? Pa baš zbog toga što o sudbini tih mladih studenata odlučuju “geroni” kojima aprilska šetnja itekako prija; vremena na pretek, protegnu se noge, a na putu do glasačkog mesta čita se “smećarsko novinarstvo”, dok ih u kući na televiziji, ispred udobne foteljice, čeka “zemlja Vulgarija”.

 • Odličan nastup.
  Ako u politici nešto može da bude transparentno to je ovakva prezentacija ideja, principa i programa.
  Ukoliko se ne pređe cenzus bilo bi to stvarno bruka.
  Naravno ne pokreta DJB već glasača koji nisu uspeli da shvate svu novinu i janoso definisanih problema mita, korupcije, partokratskog zapošljavanja..
  Zato i ne bi bilo čudo da Radulović napusti političku angažman.
  A to bi ujedno pokazalo svu bedu narodnog duha u koji se sadašnji glasnogovornici kunu bacajući nam prašinu u oči.
  Što brzim prugama. Što Beogradom na vodi. Što kanalom Dunav – Egej.
  Nadam se da Saša neće biti trubač u pustinji duha.
  Nisu valjda svi samosvesni građani za ovih 25 godina otišli odavde?!

 • Popravite polja za unos podataka!!
  Biću zadovoljna i sa 5,01%, samo da udjete u skuštinu, posle se snalazite kako znate.
  Ako ne predjete cenzus, onda i ne zaslužujemo vaš pokret i dovidjenja, treba da se razilazimo.
  Sanja

 • Daj bre dosta sa tim ćupom, činjenica je da nam izbornu kampanju rade neiskusni i neinventivni clanovi Pokreta. Nas, neprivilegovane članove niko nije ni pitao za pomoć, a mozda smo mogli da pomognemo. Hoću da kažem da se izbornom kampanjom bavi odabrana ”elita” tipa ”open space”, pa i sama izborna lista je krajnje problematično postavljena. Politika nije kviz! I sad na kraju ”Povlačim se ako ne predjemo cenzus”, ali si nam poslao fakturu za godisnju članarinu!

  • Ako si pazlivo citao covek je izjavio da je logicno da se povuce ako pokret ne predje cenzus, slazem se da je to jako tesko da se prihvati i razume u zemlji gde su jedni isti ljudi predsednici partija, skoro pa dozivotni. I nije on licno poslao fakturu za clanarinu, nego pokret kojem ocigledno pripadas, ali sa kojim ocigledno ne delis iste vrednosti i odgovornost.

  • Није логично из много разлога, навешћу само два: на Западу се НИЈЕДАН политичар, АЛИ НИЈЕДАН, зеро, нада, није НИКАД повукао из тог разлога, али НИКАД! Зашто? Зато што на Западу ИМАШ право на РАВНОПРАВНО представљање, а када је Саша то имао? Хеј, на твитеру и сајту се хвалимо, радосни као куче у лифту што су нас пустили на националне медије први пут после 2 године! И ту на брзину, за пола сата да се надокнади све оно што ти је по закону припадало ЦЕЛО ВРЕМЕ, а ниси добио?! Па онда још и “морална” обавеза, због евентуалних 0,01 посто, које би теоретски могли зафалити? И још на РТС-у (нисам још стигао да одгледам, па ћу можда погрешити), за тему у “Да можда не”, узимају, спомињу Бакира…чекај мало!!!!
   Народу у Србији не требају ни Бакири ни односи са суседима САД, већ да му се предочи да је прдуо у чабар, и да слободно може да тражи гробно место, ако Доста је било не пређе цензус, а они (РТС) такву тему плету!
   И сад нека ми неко објасни паролу: МИ НИКАД НЕ ОДУСТАЈЕМО?! Који то МИ? Ја? Или ја не знам довољно српски, а знам, или сам накнадно полудео, па ми те 4 речи нису јасне? МИ смо и Саша Радуловић!
   Друго: кад дођеш на власт, па слажеш, не испуниш то о чему си писао, причао – из било којих разлога, субјективних или објективних – тад дајеш оставку и напушташ политику. Poul Nyrup Rasmussen у Данској је тако урадио, негде око 2000., и од тада се Социјалдемократија не може саставити. Били на власти до 2015 (као и да нису – десничарска политика левичарске странке, погубљени начисто), ништа, мене као гласача изгубили, иако најјачи данас (27 посто), владају Venstre. Не расту политичари баш на грани да би било свеједно!!! Али он је БИО на власти, и то је разлика, а никада није имао толико баксуза који су радили против њега! У супер уређеној супердржави! Шта сад да мислим?
   Не пређе ли ДЈБ цензус, и Саша оде из политике, Србија се може обесити, јер спаса јој нема. А што се мене тиче, мени ће бити добра и Данска, као и досад. Форма без суштине је као глава без мозга.
   Свим срцем за ДЈБ!

  • Zašto unutarstranačko nezadovoljstvo prosipaš u komentaru? Koja ti je namera? Ako se on povuče, ostaće pokret, kao i pretpostavljam sve ideje i vrednosti i principi. Tako će ostati to da mora pokret da se pomaže donacijom, članarinom, ti se iščlani ako nećeš da plaćaš ili učlani u neku drugu stranku ako hoćeš da te pomažemo mi gradjani javnim novcem (partijskom mašinerijom) hteli – ne hteli.
   Ponavljanje rečenica je neophodno za nove glasače, kakvi su oni koji će ga prvi put čitati u Politici/gledati na b92 ili rts-u.
   Na koji način ti učestvuješ u kampanji? Ovaj tvoj komentar je anti-pokretski.

  • Sanja, ja sam u pokret, ne u stranku, kako ti pogresno interpretiras, usao zbog programa i imena Sase Radulovica. Tvoja i Vladina diskvalifikacija mi deluje nekako radikalno. Uostalom potopisite se imenom i prezimenom! (bez zelje za daljom polemikom)

  • Драга Сања, знам да ниси мени одговарала, да не буде неспоразума и трошења времена објашњавајући узалуд.
   У свакој области живота постоје људи којима верујеш више него другима. Имају то нешто, а то можеш препознати. Знаш оно кад кажу – “не знам да ти објасним шта је, али кад видиш – знаћеш”. То се зове харизма. Нека енергија, нешто што препознаш да је изворно, искрено, што не одустаје, што се никад не предаје, непобедиво. Ух, колико сам политичара видео и чуо, и ниједан (најближи – негде на 15 посто од Саше) ми је био Анте Марковић. Међутим то су били све етаблирани, превејани искусни лисци, питање је колико је ту било искрености, чистоће и морала, а и ја сам био знатно млађи, склон грешкама.
   Зато се молим да ДЈБ пређе цензус, потрошити таквог човека улудо – био би злочин према овом народу. Саши само подсећање на реалну могућност: да ли ће и остали челници урадити исто, и ко ће онда преузети Покрет? Никад ово нисмо имали, никад ни близу! Знам да су ово свe претпоставке које се неће остварити, јер ћемо прећи цензус!
   Било би ми ужасно криво да ПРИСТОЈАН, ПОШТЕН човек оде, а смрадови који су одвели Србију у централну Африку, остају да керамиче и докторишу. Ниси ти Саша ником дужан да полажеш рачуне у Србији (“конкурентским” странкама), осим нашем Покрету! Нису ти ни до колена, ниједан!

  • Da, odgovarala sam osobi koja kasnije nema ‘želju za daljnjom polemikom’, pa pošto je to obostrano, to nije ni nastavljeno.
   Betelgeuse, ti se beše napisao da se ne slažeš baš sa idejom da poslanici budu vlasnici svojih mandata? Da ako damo poverenje jednoj stranci, želimo da ona bude odgovorna za izbor svojih kandidata, i da ako jedan izneveri ili hoće da ‘preleti’, da pokret stavi onda nekog drugog ‘svog’. Ja se sa tim slažem. POsebno na lokalu ako bi to bilo. Ne znam ko sve živi u mojoj ulici od skoro 400 brojeva, a kamoli dalje.
   Takodje, DALEKO je od toga da ja želim da čelni ljudi daju ostavke ako ne predju cenzus. Naprotiv. Neravnopravan tretman od strane medija,i od strane neke elite ja bih dodala! – niko ga živ ne spominje, barem kao ideju pokreta, da malo podrži transparentnost, odgovornost prema javnom novcu, da podrže volonterizam članova, da su samo donacije i članarine u pitanju, meni je sve to fascinantno, pa gde su ti intelektualci, kao miševi su!
   ALI, ja ipak mislim da je sve moguće nažalost, pa i to da ne predju cenzus. Pošto je Radulović ovako javno rekao da bi se povukao, sad bi to morao i da uradi.
   Inače, i da ZNAM da bi osvojio 4%, mada je to nemoguće znati, ja bih glasala za DJB. Želim da pripadam onima koji su dali podršku TAKVOJ ideji i takvim ljudima (mada svuda ima kukolja, bitno je da se on ne gaji i da se otklanja), makar bili u malom broju.
   Sanja M.

  • Наравно, слажем се за тих 4 посто или да то буде само мој глас! Зато се то зове пристојност и морал. Другачије није логично, тај “страх” да ћу “просути” и “прелити” глас Оном или неком другом се коси са елементарном логиком; ако гласам за оно што желим, за шта мислим да је исправно, макар имам теоретске шансе да то “моје” прође. Ако из страха да то можда неће проћи, поништим себе гласајући за “вероватнију” опцију онда тек немам шансе.
   Увек треба бити свој, радити оно што ти савест налаже, не освртати се на “велики свет”, јер и тај велики свет није организам сам по себи, није ЈЕДНО, већ склоп контрадикторности, симбиоза свих малих светова које зовемо човек, ти и ја.

  • Ako je tebi to razlog da ne glasas za njih…pa ne znam sta onda

   Mogao sam da zavrsim komentar ovde, ali necu da pravim “lukave opaske”. Imali su samo 2% prosli put. Sta se moze veliko sada ocekivati? Idemo postepeno, to je cenzus, to je bitna stvar koju nisu postigli prosli put. Ima mnogo glupih ljudi u ovoj drzavi, jezim se od toga. Ljudi se ponose ubistvima i nasiljem. Politika se za njih svodi na prepucavanje i na sve moguce logicke greske. Ljudi zele da glasaju za coveka koji ih je bio jedan od prvih koji je zapoceo ovo samounistenje drzave, misleci da je on nekakav “junak”, neki od njih mrze sve koje pisu latinicom, itd. mogao bih da nabrajam jos puno, ali je bolno misliti o tome. U takvoj drzavi, ocekivati 6% je vrlo razumno.

 • Mislim da je neozbiljna izjava da ce se Radulovic povuci iz politike ako pokret ne predje cenzus.Pored cenzure je jako tesko doci do nekih normalnih rezultata.Zastupljenost pokreta je skoro neprimetna i losiji rezultati su posledica toga.Vise puta sam rekao da su nas sve politicke stranke izigrale i opljackale i da je pokret trenutno jedina nada.Ne mozete da pricate o povlacenju iz politike jer to nije u redu prema nama biracima.

 • Слушам сад Бојана Пајтића у емисији ОКО, бар 5 програмских начела ДЈБ је набројао као мере ДС, све исте формулације (потпуна транспарентност, тајни уговори…).

  • А најјаче је да то што обећавају нису испуњавали пре када су имали прилике за то. Ко им верује у то?

  • Наравно, шта би он друго? Проблем је у томе што су његове преписане речи флоскуле и популизам, док ДЈБ тако мисли и тако ће и урадити. Кривити Оног у Војводини је смешно, смешније од мр. Бина. Хеј, имаш покрајину која функционише скоро па као држава, и НИШТА не мењаш, радиш потпуно исто као и Онај у “остатку Србије”, партократија пичи све у 16, а онда дођу избори па постанеш “еуропљанин и интелектуалац”, све пршти од “европских вредности, права и цивилизацијских норми” . А Европу и такав живот су видели само на јутубу. Осим кад треба пустити БОЉЕ од себе (кад мора да кажем “пустити” дође ми да заплачем, јер зашто онда не очекивати да ми неко у блиској будућности треба дати дозволу и да дишем) да се равноправно надмећу у Покрајини (РИК Watergate).
   За све које мисле да сам претенциозан, арогантан, само ово: НАВИКАО сам на систем, живим то у пракси о чему Радуловић говори, зато овако оштре речи, то је моје ограничење.

 • Ало бре! ****** ВАС И ИСПИТИ И ТРИ И ПЕТ ДАНА ОДУСТВА СА ФАКУЛТЕТА ГДЕ ВАС САМО УБАЦУЈУ У КАЛУП. УВЕК ЋЕ БИТИ СЛЕДЕЋИ ИСПИТНИ РОК И ОВАКО СТУДИРАТЕ У ПРОСЕКУ 10 година. ОВАКВА ПРИЛИКА ЈЕ САД, ПА ЈЕ МОЖДА НЕЋЕ БИТИ НАРЕДНИХ 20 ГОДИНА.
  НЕ БУДИ ГОВЕДО, ВРАТИ СЕ У СВОЈЕ СЕЛО И ГЛАСАЈ!

 • Istazivanja su nebulozna, pa evo moji roditelju su rekli da ce da glasaju za SNS kada su im dosli na vrata, a glasace za Radulovica,
  cak su i na proslim izborima glasali za Radulovica.Retko ko je toliko hrabar da kaze da nece da glasa za vlast, pogotovo ovakvu vlast,
  niko ne zeli neprijatnosti.Srecom, glasanje je tajno.
  Neverovatno je koliko mu raste podrska, neki ljudi za koje ni sanjala nisam da bi glasali
  za njega, bila sam ubedjena npr. da ce glasati za SPS, jer rade u policiji, poceli su otvoreno da pricaju da ce glasati za njega, nicim izazvani,
  jer su i oni shvatili da glasanje za potencijalne SNS-ove koalicione partnere, ne menja nista, u najboljem slucaju sve ostaje isto, a najverovatnije
  mnogo gore.Ds se izblamirao, imali su moj glas na lokalu, ali vise ne, hvala im sto su me podsetili na Malovicku i njihovu reformu sudstva,
  i na jos mnogo njihovih poteza kojima su urusavali institucije sistema, pa su se onda silno iznenadili sto ih je dobio SNS.Ej,SNS ih je dobio,
  nije ih dobio neko mnogo dobar, nego SNS, znaci da su se bas mnogo zamerili biracima.Brinula sam se sto DJB izlazi samostalno na izbore,
  ali sada vidim da su bili u pravu, potpuno u pravu.Imate nas glas i na lokalu, samo napred gospodine Radulovicu, samo napred!!!

 • Vučić je ceo život posvetio politici i tek sad mu se spletom nekih okolnosti posrećilo da zaista i dođe na vlast. U svetu zaista nema mnogo pokreta koji je sa par godina aktivnosti uspeo da porazi sve protivnike. Ni mala uspešna zanatska radnja ne može da se napravi za par godina, a kamoli da se osvoji većina na na plamentarnim izborima. Čeda, Đinđić. DOS i sl. su deset godina uz ogromnu finansijsku pomoć zapada zviždali po ulicama i TV pa su jedva jedva nekako prevagnuli na kraju. Bez ozbilnjih finansijskih sredstava te savršene unutrašnje organizacije pokreta, nije moguće osvojiti cenzus za par godina delovanja. Ako se to i dogodi, biće to veliko čudo i potvrda velike opšte masovne svesti građana Srbije, u šta nekako mnogo ne verujem. Kluč uspeha je neodustajanje, traženje mogućnosti, dobronamernost i rešavanje problema, borba za ono što veruješ. Ako si spreman da odustaneš posle prvih poraza, neuspeha, onda ti je on i nemonovan.
  Suština Sašine ostavke bi bila njegova odgovornost za samostalnu odluku da ne uđe u kolaciju. Da je to uradio, ja ne bi ni izašao na izbore. Zašto podržavati nekoga ko je već pokazao da njegovo upravljenje zemljom nije dobro ? Ako uslova za koaliciju nema, zašto bi je pravili ? On je već jednom napravio koliko-toloko razuman sporazum i ušao u Vladu, pa kako se to završilo ? U ovim uslovima, jednostavno je potrebno vreme da Pokret dobije širu prepoznatljivost, da poboljša unutrašnju organizaciju i biće sve u redu.

 • Joj, Radule, ko te bije po ušima da kažeš unapred da ćeš se povući? Ako bude neuspeh, tada razmišljajte, dogovarajte se, i pitajte nas glasače za mišljenje i podršku, uostalom.
  Za sad ste jedna od retkih osoba koja je toliko KONKRETNA, bez demagogije, edukator, normalna, pristojna osoba. Rano je da se povlačite. Da ne spominjem medijski mrak, izostanak debate i dijaloga. Na funkcijama i u medijima sede najgori. Treba nam čovek kao što ste Vi. Ne vodja, nego pristojan sagovornik, kompetentan da odredi svoje bliske saradnike.
  Mi koji se bojimo neprelaska cenzusa ne bojimo se bez razloga. Pričamo sa ljudima iz okruženja, ogroman procenat je potpuno nezainteresovano da menja nešto, da se angažuje, pa čak ni da se informiše. Odredjen procenat je ponosan na svoj beli listić, i proziva koga stigne, posebno DJB.