Autorski tekst

Vučićevo fabRIKovanje volje građana

Četiri dana Republička izborna komisija (RIK) nije bila u stanju da saopšti rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Zašto? Zato što je 24. aprila „prebrojavanje“ glasačkih listića u džakovima lično obavio premijer Aleksandar Vučić. Ali njegova računica i želja da lista Dveri-DSS ne pređe cenzus nije se poklopila sa brojkama u džakovima i zapisnicima o radu biračkih odbora. To je onaj ključni razlog zbog koga se u sredu, 4. maja, ponavlja glasanje na 15 biračkih mesta.

Postizborni kolaps u Srbiji nastao je onog trenutka kada je u izbornoj noći, pre RIK-a, multipaktični premijer Vučić „obradio“ 77 odsto biračkog tela. Vučić je javnosti pouzdano (kao i uvek) saopštio da tri izborne liste sigurno ne prelaze cenzus (DJB, SDS-LSV-LDP, Dveri-DSS) i da je to bukvalno gotova stvar. Kako te večeri premijer reče – okončani su „najmirniji izbori sa najmanje nepravilnosti u poslednjih 25 godina“.

Vučićevu genijalnu sposobnost medijske manipulacije institucionalno je podržao niko drugi no funkcioner SNS i predsednik RIK-a Dejan Đurđević. On je iste večeri, na konferenciji za medije, pola sata po ponoći, saopštio prve preliminarne rezultate na obrađenom uzorku od 27,15 odsto biračkog tela. Nekim čudom i po Đurđevićevom „brojanju“ preliminarni rezultati izbora su isti kao i Vučićevi – cenzus ne prelaze DJB, SDS-LSV-LDP, Dveri-DSS.

Kako je iz sata u sat rastao procenat obrađenih biračkih mesta rezultati RIK-a su pokazivali da su sve tri liste iznad cenzusa i da će imati poslanike u Narodnoj skupštini. Nakon 48 časova po zatvaranju biračkih mesta, RIK je obradio rezultate sa 98,04% biračkih mesta.

Za razliku od liste DJB koja je već tada bila iznad 6 odsto, preostale dve liste – SDS-LSV-LDP (5,04 odsto) i Dveri-Dss (5 odsto) – „hodaju“ na ivici cenzusa. U tom trenutku (26. april) nisu obrađeni rezultati sa 164 biračka mesta (1,96 odsto). Svima je bilo jasno da svako neobrađeno biračko mesto i svaki glas mogu da budu „prekretnica“, jer svega 170 glasova listu Dveri-Dss drži iznad cenzusa.

Dva su načina bila da se za četiri dana, u okviru „spornih“ 1,96 odsto ili 164 biračka mesta, lista Dveri-DSS „ručno“ spusti ispod cenzusa. Razume se, sve pod kontrolom SNS i uz znanje Aleksandra Vučića.

Prvi način je da se ponište izbori na određenom broju biračkih mesta. To je i učinjeno na krajnje neubičajen, „kaubojski“ način. Dovoljno je bilo da RIK na glasanje stavi nekoliko falsifikovanih i antidatiranih prigovora „zabrinutih“ birača. Tako nešto se dogodilo iako je prethodno predsednik RIK-a Dejan Đurđević javno saopštio da su u zakonskom roku pristigla samo dva prigovora. Nakon Đurđevićeve izjave, dan kasnije, ispostavilo se da je zapravo dva dana ranije u RIK pristiglo 60 famoznih prigovora. Sve prigovore podneli su „zabrinuti“ građani.

Pritom, građani su bili toliko „zabrinuti“ da su im potpisi u prigovorima za više biračkih mesta isti ili gotovo identični. Osim imena i adrese birača samo je promenjen font slova.

Jedna „Milica iz Beograda“ i jedan „Svetozar iz Niša“ brilijantno su „otkrili“ nepravilnosti na više biračkih mesta. Samo nije jasno kako im je takva genijalnost pošla za rukom kada na tim biračkim mestima uopšte nisu bili članovi biračkih odbora. A do danas nije jasan način na koji je „golub pismonoša“ na njihove prigovore stavio prijemni pečat RIK-a, čime su učinjeni verodostojnim i blagovremenim.

Umesto očekivanog ponavljanja glasanja na dva biračka mesta (Vranje i Jagodina) na kraju je oboreno ukupno 15 biračkih mesta na kojima 19.631 birač ima pravo glasa. Obaranje je išlo „glatko“ jer za svaku odluku RIK-a SNS obezbedi većinu glasova.

Drugi način je da se od strane RIK-a verifikuje ili anulira određen broj spornih biračkih mesta. Kako? Problem nastaje onog trenutka kada su statističari iz Republičkog zavoda za statistiku utvrdili da je nemoguće u sistem za prebrojavanje glasova uneti rezultate sa 164 biračka mesta iz zapisnika biračkih odbora.

Negde se ne slažu brojke o ostvarenim glasovima, negde brojke o izašlim glasačima i upotrebljenim listićima, a negde je bilo više listića u glasačkoj kutiji. Bilo je slučajeva da uopšte ne postoji zapisnik o rezultatima glasanja na biračkom mestu. Statističari su greške kategorizovali kao „lake“ i „teške“. Članovi RIK-a su glasanjem odlučivali o verifikaciji ili anuliranju takvih grešaka. Zapravo odluke su donošene preglasavanjem. Oba ova procesa su podložna zloupotrebi i diskrecionom odlučivanju. Politička moć je na onome ko ima većinu u RIK, a to je SNS sa svojim satelitima.

Većina članova RIK-a zauzela je stav da treba verifikovati i ona biračka mesta gde postoji samo džak sa glasačkim listićima bez zapisnika o radu biračkog odbora. Sporni džakovi pre prebrojavanja nisu bili zapečaćeni. Njihov sadržaj za četiri dana mogao je biti višestruko izmenjen. RIK je odlučio da preuzme nadležnost biračkog odbora što ranijih godina nije bio slučaj. Sabrani su glasovi sa biračkih mesta koje je trebalo anulirati. Isti je slučaj bio i sa biračkim mestima za koja zapisnici nisu bili potpisani od strane članova biračkih odbora.

Četiri dana je trajao ovaj cirkus sabiranja glasova „na kašičicu“. Od 164 sporna biračka mesta, glasovi sa 11 biračkih mesta su anulirani, 138 biračkih mesta je verifikovano, dok je odluka o ponavljanju glasanja doneta za 15 biračkih mesta. Kada je po završetku svih Vučićevih matematičkih akrobacija podvučena crta – lista Dveri-Dss je ostala ispod cenzusa za samo jedan glas. Da li verujte baš u ovakvu slučajnost?

Aleksandar Vučić formalno nije član RIK-a, ali znao je šta se od nedelje 24. aprila pa sve do četvrtka 28. aprila u RIK-u dešava. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je činovnik Vlade Srbije. Dejan Đurđević, predsednik RIK je funkcioner SNS i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Dan nakon izbora, dok su se u RIK-u „kuvali“ rezultati izbora, u prostorijama SNS održana je sednica Predsedništva SNS na kojoj je upravo bio prisutan i Đurđević.

Na sednicama RIK-a predsednik te institucije nervozno „gricka“ belu olovku na kojoj su vidno istaknuti simboli SNS-a.

Lakrdija sa brojanjem glasova konačno ulazi u finiš i jasno je svima da volja građana preterano ne zanima Aleksandra Vučića. On džakove prebrojava onako kako mu to odgovara i rezultate izbora prekraja onako kako bi voleo da izgleda budući saziv Narodne skupštine.

Vučić će u sredu sve učiniti da listu Dveri-Dss gurne ispod cenzusa. Ko se prekrajanju izborne volje građana jasno ne suprotstavi sada – njegov glas će biti pokraden i na narednim izborima. Razmislite o tome na vreme, da ne bude kasno.

Ivan Ninić
član Republičke izborne komisije ispred liste „Dosta je bilo-Saša Radulović“

English version

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Hocemo online tribine i dalje, bar jednom u 15ak dana, da komentarise neko iz pokreta desavanja u zemlji 🙂 Bilo bi lepo da i dalje odrzavate kontakt sa biracima tako 🙂
  pozdrav!

  • Podrška nastavku onlajn tribina, voleo bih da ih vidim i posle izbora. 🙂

 • Ovakva perfidnost “Šešeljeve škole prevaranata” primenjuje se od strane, bar za mene nepriznatog premijera, u svim oblastima društvenog života. Ništa me ne može iznenaditi!!!

 • SVEST. Stiče se utisak da opozicija u Srbiji, uglavnom sastavljena i podržana od najobrazovanijeg dela naše populacije – nije uspela da shvati (ili sebi da prizna) jednu najjednostavniju činjenicu, a koju je, za razliku od njih, shvatio g.din Vučić. A ta činjenica jeste tačna procena – NIVOA SVESTI naseg naroda. G.din Vučič je, nesumnjivo, savladao sve tehnike permanentne medjske egzistencije, pročavajući kako one na kojima se zasnivao Treci rajh, tako i ove današnje, najsavremenije tehnike medijskog populizma. Svaki ozbiljan političar mora voditi računa o kreiranju i gospodarenju onim medijskim prostorom koji mu je domicijalni. Njemu je to pošlo za rukom. ALI, ključ tog uspeha IPAK ne leži u ovoj nespornoj činjenici. PRVA TV, DAN NAKON IZBORA – reportaža iz seoceta kraj Prokuplja, a u kome je SVIH 86 seljana – glasalo za tu političku opciju. Na pitanje novinara – zašto je baš svih 86 stanovnika glasalo za naprednjake, stara majka kazuje: zato što je bio neki iz Sns, obećao nam asvalt ako svi glasamo za nj! E, pa glasali smo – sad čekamo asvalt! … Staroj majci i njenim seljanima nije nedostajala politička SVEST. Oni ne znaju za nju. Nije joj nedostajala ni umanjena penzija, jer njoj i nije imalo šta da se umanji. Jos manje joj je nedostajao umanjen izvoz.Njoj je NEDOSTAJO asvalt…

  • Igore, kakva crna svest? Ovom narodu je ubijen i nagon za preživljavanjem jednako kao što je ubijen logorašima u koncentracionim logorima. I oni (logoraši) a i građani Srbije savršeno dobro znaju ishod ove priče. U Srbiji danas više od 50 % populacije živi sa do 2 US% dnevno po čoveku. To je granica gladi! Srbija XXI vek!?! Ipak kao logoraši ćutimo kao da nam nedostaje nagon za održanjem života. Vučić je nad svakim graničnim prelazom napisao Arbeit macht frei! Ovo je jedan veliki KL iz koga beži ko god može i gde god može. Igore za 2$ dnevno živi se o hlebu i mleku. Mesa ni za Uskrs, ni za Božić, Čokolade ni za rođendan. Teško je poverovati da je to Srbija XXI veka, ali digitron u šake: penzija – komunalije-struja-tv-ptt-održavanje zgrada- porez-lekovi-prevoz-registracija automobila-benzin-hemija-higijena-obuća-odeća-pozorište-knjiga= izvlačenje iz slamarice svega što je preostalo.

  • Tako je,a onda na to dodajte represivni sistem koji ako ne platite, otima i to sto ste nekako zadrzali ili nasledili,kao sto je stan (ko je imao srece). Niko nije uradio satistiku umrljih ljudi usled nedostatka sredstava (lekova za stare) ili lose ishrane. Uostalo,,kao da je zivot ishrana i lekovi. Ovo je mracno doba,a i ja sam sam vise putao napravio paralelu izmedju ovog naroda i zrtava IS koje mirno idu na egzekuciju.

  • Petre,
   Ovo što ste naveli:
   ” Niko nije uradio satistiku umrljih ljudi usled nedostatka sredstava (lekova za stare) ili lose ishrane.”
   je velika sramota za Srpsko lekarsko društvo a posebno LEKARSKU KOMORU koji nemaju snage niti digniteta da kao strukovna udruženja dignu svoj glas protiv neke vrste genocida koji se sprovodi nad starim licima. Isto tako nije smoglo snage da se pobuni jer su lekari u Srbiji prinuđeni da pišu najjeftinije lekove a ne lek izbora zato što ili lek nije na spisku Fonda ili ga nema uopšte ili pacijent nema novca da ga kupi nakon što ga Vučić opelješi porezima. Nisu se suprotstavili ni pogubnoj zdravstvenoj politici Vučićeve vlade.
   Sve u svemu Srpsko lekarsko društvo se pokazalo impotentnim. U srbiji nijedna institucija ne radi. Ustavni sud ne odlučuje o zakonitosti mera vlade (ne samo umanjenja penzija nego i drugo). Sodoma a ne Srbija!

  • Igore sigurno ti je poznat izraz kad ti majstor za kola kaze auto ti ima kasno palenje pa je prplupao… a ti pitas sta sam trebao da radim a majstor kaze trebap si ga doterati ranije da nastelujemo ranije palenje….tako i ti Igore imas kasno paljenje pa si prolupao…da so ovaj tvoj komentar postavio ranije kad je bilo vreme ne bi kukao kao pizda…da si ovako komentarisao kad su sa puskama ulazili posle petog oktobra u domace banke i sve ih opljackali i zatvorili da bi prikrili pljacku unistili su i sluzbu drustvenog knjigovodstva popularnu SDK…to je sluzba kojoj se zapad divio kako funkcionise….da li je to mozda ovaj rezim uradio….doveli su strane banke da nas pljackaju …da li je to ovaj rezim uradio…unistili su gradjevinsku industriju i sve velike gigante koji su po belom svetu gradili brane puteve zgrade..zaradjivali dolare i punili budzet..da li je to ovaj rezim uradio…unistili su drvnu masinsku industriju…da li je to ovaj rezim uradio…sve je unisteno drzava proizvodne firme koje su punile budzet…po tebi budzet se puni branjem para sa drveta sa neke dzenarike divljake…budzet ne pune oni koji zive na drzavnim jaslama ..budzet pune proizvodne firme koje treba da naprave neki proizvod pa da ga izvezu prodaju pa svoje obaveze uplate u budzet ..odakle se namiruju lezilebovici kao ti…mi tih proizvodnih firmi nemamo dovoljno unistene su i opljackane…i ti hoces da ti neko opljackanu kucu ili drzavu za dve tri godine postavi na zdrave noge da od nje napravi Svajcarsku..eto ne moze ni madjionicar….to sto si komentarisao to su istroseni stereotipi sa kojim se vise niko ne sluzi…

  • Rezultat toga da posle 5. oktobra nije dosao i “6. oktobar”, izmedju ostalog, vidimo i po ovoj otvorenoj (post)izbornoj pljacki i prekrajanju glasova naroda, a siguran sam da joj je prethodila i sama izborna pljacka od strane vladajuceg rezima. O samom toku predizborne kampanje, kroz medijski mrak, extremno forsiranje vladajuce stranke i sl. iluzorno je i pricati…

   Za razliku od drugih evropskih, bivsih socijalistickih zemalja, pa i drugih, bivsih republika iste nam zemlje SFRJ, Srbija je imala specificnu politicko-ekonomsku “mikro klimu”. Dok su druge evropske, socijalisticke zemlje, direktno usle u tranziciju, gde je pretezno inostrani kapital ucestvovao u privatizaciji njihov drzavnih firmi, mi smo imali jedan vakum period od 10g uzrokovan sankcijama UN.
   Bas taj period, tokom koga strani kapital nije imao pristupa srpskom trzistu, te neposredno ratno okruzenje i despotski, visokokoruptivni rezim u Srbiji, izrodili su jednu posebnu grupu “poslovnih ljudi” – tajkuna, simbiozno vezanih sa rezimom. Koji su zdruzeni tom simbiozom preuzeli sve vitalne ekonomske tokove u Srbiji, isforsirali crnoberzijansku trgovinu, urnisali privredu kroz nedomacinsku, lopovsku ekonomiju i realno ubili svaku klicu normalnog preduzetnickog razvoja u zemlji. Taj normalni preduzetnicki razvoj je trebao da bude okosnica srpskog malog i srednjeg biznisa, koji je u vecini normalnih zemalja vecinski poslodavac u njima. Sa druge, strane privatizacija bivsih velikih industrijskih kompleksa, stubova nase socijalisticke privrede, od strane velikih stranih kompanija iz iste, ili slicne oblasti rada, te njihova i potpuno nova ulaganjaja, trebalalo je da obnovi i ojaca industrijske potencijale Srbije. Ovim bi Srbija ostvarila veliki industrijski rast, visoku zaposlenost i minimum pristojan zivotni standard – recimo oko 600-700 Eur prosecne mesecna plate i ne vise od 5-10% nezaposlenih danas…

   Tako bi bilo da se desio “6. oktobar”. Da su odgovorni za besmislene ratove, crnoberzijansko politicko-tajkunsku ekonomiju urusavanja privrede, rat sa NATO paktom, posipanje desetina tona Osiromaseng Uranijuma po Srbiji… odgovarali za sve to i bili adekvatno zakonski kaznjeni…ali ti koji su ih trebali kazniti to nisu ucinili i brzo je uspostavljen dil, koji je, sad je to vec potpuno jasno, urnisao Srbiju u svakom smislu i doveo je do same granice bioloskog opstanka!!! Cak isti ti likovi iz 90-tih su opet na vlasti, jasu nas i dalje, a oni sto trebase da im sude se bore oko cenzusa!!!

   DOSTA JE BILO, da bi Srbija krenula dalje, sva ta politicko-tajkunska ekipa 1990-2015. mora biti sudski isprocesuirana za dela GENOCIDA nad narodima Srbije i VELEIZDAJE Srbije…tek tada i samo tako, mozemo krenuti u pravu obnovu i preporod svake vrste zemlje i napacenog nam naroda!!!

  • Prigovor: Gospodine Igore,molim ne oslovljavajte Vucica sa prfiksom Gospodin . Takvi to ne zasluzuju.

 • Da je samo ovo:”Većina članova RIK-a zauzela je stav da treba verifikovati i ona biračka mesta gde postoji samo džak sa glasačkim listićima bez zapisnika o radu biračkog odbora.” – bilo bi dovoljno za kompletno poništenje celokupnog izbornog postupka. Bez overenog zapisnika od svih članova čak i bez žalbe na regularnost, pogotovo ako se ta situacija javljala na više mesta, bilo bi dovoljan razlog. Ovo je nečuveno! Ovde se ne radi o izbornoj prevari i krađi već potpunom urušavanju i obesmišljavanju celokupnog procesa. Ako tome dodamo voz, medijski mrak, propagandu, botove, mrtve duše, nepostojeće glasače, manipulacije sa brojem birača i na kraju Kosovo onda ja stvarno ne vidim da ovi izbori ikako mogu da se nazovu regularnim.
  Većina članova RIKa je sebi uzela za pravo da verifikuje glasove bez zapisnika? To je nonsens. Ovo je sprdačina a ne država. Pa oni su mogli izglasati i da dozvole glasanje samo jednom biraču da sam sebe izabere i da mu tata da mandat da formira vladu sastavljenu od 1 čoveka. Cirkus.

 • Djubre je bilo ministar informisanja kod Milosevica. Taj zna medijsku manipulaciju bolje od Gebelsa.
  Na vlasti su Radikali i Socijalisti, a Vulin je ministar. Da li je neko to primetio?

  Sve sto nam se dogadja, sami smo krivi. Zasto sada ulice Beograda nisu pune kao 5. oktobra? Ljudima nije stalo do normalne drzave, do postovanja najosnovijih demokratskih nacela, kao sto je pravo da biras i da budes biran? Zato je Srbija takva kakva je. To sto ljudi nemaju volje, snage, vremena… to su samo izgovori jer mi volimo da poturamo tudju grbacu, a da poberemo plodove slomljene kicme. Tudje, jel.

 • Biracko mesto 41-40 Novi Beograd OS Djuro strugar. U kutiji vise 19 listica nego u zapisniku i izbori se ne ponavljaju jer je tu uzeo vecinu. Toliko o tome da ce u sredu pokusati da nasteluju glasove. Zato otvorite cetvore oci u sredu i pripremite kamere za slikanje i obavezna pratnja materijala do RIKa.

  • Zaboravih da naglasim da je to bilo u kutiji sa republickim glasovima. Sapic ga je oduvao za 3 duzine na opstinskim.

 • Poštovanje za Ninića, kao autora ovog teksta, ali i njegov rad “u paketu” na planu borbe protiv korupcije.
  Meni se kao biraču liste koju Vučić ne želi u Skupštinu nameće pitanje zbog čega je Vučiću smetnja da ova izborna lista bude zastupljena u srpskom predstavničkom domu svih građana? Kapirao sam: da ga i pomisao na prisutnost g.Radulovića nije dovoljno razljutila!?
  Takođe, mi je veoma interesantan ovaj vid samosvesti i savesti Pokreta, kao i brojnih aktivista, ali i sagovornika o temi “izbornog konflikta” koji prepoznaju važnost političkog trenutka da se podrži istina, i na ponovljenom glasanju na 15 biračkih mesta pozovu birači da glasaju za izbornu listu DSS-Dveri….
  Pokretu…verujem i nadam se da je ovo početak kraja vladavine Vučića.

 • Nece Vucic nista uciniti u sredu! Imate clanove u birackim odborima pa neka gledaju sta rade. Pocetak kraja Vuciceve vladavine je bio 2012 godine, a kada ce biti kraj videcemo. Sudeci po vasim rezultatima to ce biti za 2- 3 izborna ciklusa, a to je 2024 godine ili kasnije. I ne sirite paniku i dezinformacije.

  • Ocigledno je da je narod postao izuzetno apatican i bezvoljan da preduzme bilo sta da nesto promeni. Dobro ovde neko pomenu slicnost Srbije sa konc logorima, neka paralela se moze povuci i po kvalitetu zivota i po ocekivanoj buducnosti.

   Mislim da ce ovde ekonomija biti okidac promena, a ona nezadrzivo propada, jer vlast nista smisleno ne cini da to propadanje zaustavi. Ne moze ni da cini, jer bi tada bezuslovno morala da udari po tajkunskim monopolistickim okovima koji su okovali srpsku privredu i koce njen svaki napredak. Obzirom da je vlast u simbiozi s tajkunima i tu zajedno zaradjuju milijarde $ (a na stetu drzave i naroda) njih ne dira, niti ce ih dirati, tako da se budzet ponajvise puni kreditima (3-4 milijarde $ godisnje) i globom sirotinje raje kroz razne poreze, akcize i takse. Da nije dijaspore sa svojih 3-4 milijarde $ godisnje pomoci rodbini u Srbistanu da prezivi odavno bi narod bankrotirao. Ali i pored te velike pomoci dijaspore narod je sve vise bez posla, sve su manje plate, sve se vise kasni sa placanjem dazbina, te sistem zato i koristi brutalne privatne izvrsitelje, kako bi naterao narod da i dalje placa i ne eskivira obaveze…

   Medjutim, matematika je neumoljiva, dalji pad ekonomije i standarda sigurno dovodi to tacke kada ce kritican broj ljudi biti doveden u situaciju da bira – ili da se eutaniziraju u kuci, porodicno, od gladi, ili da izadju na ulicu…tu nedoumice nema, pobedice nagon za samoodrzanjem, tj. ulica…ali o tom apokalipticnom scenariju ne zelim da pricam, duboko se nadam da ce svesni i mudri ljudi, predvodjeni DJB-om, naci povoljnije resenje…

 • Da pokušam da odgovorim na vaše pitanje zašto Vučiću smeta da neko drugi uđe u skupštinu.
  Mislim da je Vučić zapravo prestrašen čovek i da većinu poteza koje mi tumačimo kao diktatorske, on zapravo čini iz straha.

  A plaši se raznih stvari.
  Plaši se da će da izgubi vlast.
  Plaši se da ga ljudi neće voleti (njemu je do toga jako stalo).
  Plaši se da ispusti kontrolu, jer zna da su saradnici kojima veruje zapravo nesposobni.
  Plaši se da angažuje sposobne saradnike, jer njima ne veruje, pa se plaši da će ga oni zaskočiti i preoteti mu vlast.

  Plaši se da će neko javno da kaže nešto čemu će narod poverovati. Da će neko drugi biti ubedljiviji u komunikaciji s narodom od njega.
  Zbog toga on guši medije, jer se plaši svakog alternativnog glasa koji bi neko mogao da pusti.
  On ne može da podnese direktnu raspravu i dijalog sa neistomišljenicima na televiziji.
  Zato se trudi da bude samo on. Sve drugo doživljava kao opasnost.

  Važno je Vučića razumeti ako želimo da ga pobedimo.

  • Svaka Vam na mestu, Oce Makarije 🙂 Brinem se sta je sve spreman da uradi iz tog straha.

  • Upravo tako Amelijo.
   Uplašeni ljudi su često veoma opasni jer im je sve pitanje života i smrti 🙁

 • Postovani ,
  pisite o izborima sve sto znate i pisite stalno – jer mora se znati ………………… narodu se mora objasniti kako sve njime manipulisu . Sa druge strane ne vidim ni jedan dobra razlog da stojite u istom redu sa DVERIMA – ne nemojte se kompromitovati molim Vas na taj nacin . Presliste cenzus i to jeste bio cilj – za sada – cuvajte snagu borba tek predstoji ali nemojte molim Vas se mesati sa necasnim bivsim vladarima i rasprodavcima Srbije jer ste nam poslednja nada . Ja kroz DJB ne zelim da gledam senke DS- a , DOS- a . DSS-a – ne nisam Vas zato podrzala . Sto je Ceda dalje od Sase Radulovica – ja sam mirnija …………….. Veliki pozdrav

 • Ovo je najpreglednija analiza nedostataka i nelogičnosti u ovim izborima. Prilično je sve lepo rečeno i objašnjeno. Ipak, nedostaje analiza šta bi se realno moglo učiniti da do toga sledeći put nikako ne dođe… bez izlaska na ulice, nereda i sličnih trapavih rešenja.
  Prava stvar bi bila da Pokret ima obučenog posmatrača na SVAKOM izbornom mestu i interni, pouzdan, unapred testiran, elektronski sistem za dojavu rezltata, kako bi odmah po zatvaranu birališta imao realnu sliku rezultata kojima se ne bi moglo mnogo šta prigovoriti ili bi u suprotnom, imao argumentovane, realne, konkretne, dokumentovane primedbe na baš svako pojedinačno biračko mesto. Tamo gde ne bi imao svog posmatrača, ne bi imao rezultat i to je to. Za mladu organizaciju to nije bilo dostižno, ali za sledeće izbore …nema drugog rešenja.

  • To nije samo prava stvar, to je JEDINA stvar.

   I ne samo da DJB ima svoje obučene kontrolore već da se unapred dogovori sa drugim strankama koje imaju interes da izbori budu regularni. Da i njihovi kontrolori budu obučeni i da svi znaju proceduru šta da rade na prvu uočenu nepravilnost.

   Mora da ih bude više koji dižu dreku zbog nepravilnosti jer ako je samo jedan, može lako da se desi da bude proglašen za remetioca reda i da ga policija odvede.

   Ali do narednih izbora ima još vremena. A pokret u međuvremenu očekuju mnogo veći izazovi.

  • Odlična analiza karaktera jednog diktatora.Mislim da tu leži polovina problema,druga je u lopovluku i manipulaciji svim i svačim.

  • Ima još nešto da se doda kada je reč o Vučićevim karakteristikama: jako ambiciozan, a nesiguran, željan pažnje i priznanja. I još nešto što je isto kao kod Šešelja,on je čovek koji mrzi. Nije mu dovoljno da pobedi drugog – hoće da da satre, uništi. On ih ne vidi kao političke neistomišljenike – on ih vidi kao neprijetelje a protiv neprijatelja – zna se, sve je dozvoljeno: laži, manipulacije, niski udarci… To je ono zlo koje je opasno.

 • Postovani,
  moram da vas obavjestim da sam glasao za vas pokret. Glasao sam za vas jer sam video u vama nekog ko ima neki plan za ovu zemlju. Ali posle izbora sam shvatio da ste i vi gomila dunstera koja iz nemoci pljuje Vucica. Dajte vise dosta, preko glave ste mi. Da li ste imali vase predstavnike na izbornim mjestima? Da li su oni pismeni? Da odmah kazem, nisam ja za Vucica, ali ovo “ujedinjenje opozicije” posle izbora mi je vise nego tuzno.
  Ako nastavite sa ovakvim tekstovima ja se zaklinjem da nikad vise necu glasati za vas.

 • Zato je Vucic izjavio u svom cuvenom lazljivom govoru, da ga nece biti 5 dana u javnosti..da bi u RIK-u brojao i prekrajao glasove..eee gde mi zivimo..ovo je toliko tuzno..nevidjeni je blam za nasu zemlju, kao i za svakog kao pojedinca da mu ovakav poremecaj licnosti upravlja drzavom..jer su ovi pokusaji manipulacije, patetika i paranoidni ispadi zaista dostigli svoj vrhunac.. smesno je koliko je sve ocigledno, a ipak nekako uspeva da se odrzi..

 • Gorane,svaka čast imnaš j… kad na ovom sajtu napišeš tako nešto.Za večinu ovih ljudi Vučić je sublimacija zla i nepravde koja ih je zadesila.Za druge je on možda zvezda vodilja i to su ovi izbori pokazali.I Radulović je dobar deo kampanje uperio baš protiv Vučića jer to je ljudima prijemčivo.
  Narod kaže,bili živi pa videli.U srbiji se mnogo toga dogadja van pameti.On im skine plate i penzije,a oni i dalje glasaju za njega.Pored DSS Dveri
  umesto Šešelja, stojimo mi.Glasam za DJB, a oni mi kažu sad malo glasaj za Dveri. Sutra kad pukne tikva izmedju licemerne Evrope i nas,bez obzira da li će to biti zbog Kosova ili možda Šešelja,svi će se oni lepo udružiti jer ih i inače ništa me razlikuje.Oni su jedno i to će i ostati.Vuk dlaku menja,ali ćud nikako.Izgleda da smo svedoci nadolazečeg crnog talasa,ne samo kod nas nego i u okruženju, a boga mi i svetu.

 • Pre vise od 20 godina, ja kod babe i dede, a oni izbezumljeno gledaju u dnevnik na TVu, gledali su ga svakog dana onih nenormalnih `90 sta nas je sve snaslo.
  Sada ja gledam TV i ne mogu da verujem da je posle toliko godina ista ekipa na vlasti i sada ja izbezumljeno gledam dnevnik i razmisljam sta cemo…. Dobro je da ne vide dokle je sve stiglo.