Ауторски текст

Вучићево фабРИКовање воље грађана

Четири дана Републичка изборна комисија (РИК) није била у стању да саопшти резултате парламентарних избора у Србији. Зашто? Зато што је 24. априла „пребројавање“ гласачких листића у џаковима лично обавио премијер Александар Вучић. Али његова рачуница и жеља да листа Двери-ДСС не пређе цензус није се поклопила са бројкама у џаковима и записницима о раду бирачких одбора. То је онај кључни разлог због кога се у среду, 4. маја, понавља гласање на 15 бирачких места.

Постизборни колапс у Србији настао је оног тренутка када је у изборној ноћи, пре РИК-а, мултипактични премијер Вучић „обрадио“ 77 одсто бирачког тела. Вучић је јавности поуздано (као и увек) саопштио да три изборне листе сигурно не прелазе цензус (ДЈБ, СДС-ЛСВ-ЛДП, Двери-ДСС) и да је то буквално готова ствар. Како те вечери премијер рече – окончани су „најмирнији избори са најмање неправилности у последњих 25 година“.

Вучићеву генијалну способност медијске манипулације институционално је подржао нико други но функционер СНС и председник РИК-а Дејан Ђурђевић. Он је исте вечери, на конференцији за медије, пола сата по поноћи, саопштио прве прелиминарне резултате на обрађеном узорку од 27,15 одсто бирачког тела. Неким чудом и по Ђурђевићевом „бројању“ прелиминарни резултати избора су исти као и Вучићеви – цензус не прелазе ДЈБ, СДС-ЛСВ-ЛДП, Двери-ДСС.

Како је из сата у сат растао проценат обрађених бирачких места резултати РИК-а су показивали да су све три листе изнад цензуса и да ће имати посланике у Народној скупштини. Након 48 часова по затварању бирачких места, РИК је обрадио резултате са 98,04% бирачких места.

За разлику од листе ДЈБ која је већ тада била изнад 6 одсто, преостале две листе – СДС-ЛСВ-ЛДП (5,04 одсто) и Двери-Дсс (5 одсто) – „ходају“ на ивици цензуса. У том тренутку (26. април) нису обрађени резултати са 164 бирачка места (1,96 одсто). Свима је било јасно да свако необрађено бирачко место и сваки глас могу да буду „прекретница“, јер свега 170 гласова листу Двери-Дсс држи изнад цензуса.

Два су начина била да се за четири дана, у оквиру „спорних“ 1,96 одсто или 164 бирачка места, листа Двери-ДСС „ручно“ спусти испод цензуса. Разуме се, све под контролом СНС и уз знање Александра Вучића.

Први начин је да се пониште избори на одређеном броју бирачких места. То је и учињено на крајње неубичајен, „каубојски“ начин. Довољно је било да РИК на гласање стави неколико фалсификованих и антидатираних приговора „забринутих“ бирача. Тако нешто се догодило иако је претходно председник РИК-а Дејан Ђурђевић јавно саопштио да су у законском року пристигла само два приговора. Након Ђурђевићеве изјаве, дан касније, испоставило се да је заправо два дана раније у РИК пристигло 60 фамозних приговора. Све приговоре поднели су „забринути“ грађани.

Притом, грађани су били толико „забринути“ да су им потписи у приговорима за више бирачких места исти или готово идентични. Осим имена и адресе бирача само је промењен фонт слова.

Једна „Милица из Београда“ и један „Светозар из Ниша“ брилијантно су „открили“ неправилности на више бирачких места. Само није јасно како им је таква генијалност пошла за руком када на тим бирачким местима уопште нису били чланови бирачких одбора. А до данас није јасан начин на који је „голуб писмоноша“ на њихове приговоре ставио пријемни печат РИК-а, чиме су учињени веродостојним и благовременим.

Уместо очекиваног понављања гласања на два бирачка места (Врање и Јагодина) на крају је оборено укупно 15 бирачких места на којима 19.631 бирач има право гласа. Обарање је ишло „глатко“ јер за сваку одлуку РИК-а СНС обезбеди већину гласова.

Други начин је да се од стране РИК-а верификује или анулира одређен број спорних бирачких места. Како? Проблем настаје оног тренутка када су статистичари из Републичког завода за статистику утврдили да је немогуће у систем за пребројавање гласова унети резултате са 164 бирачка места из записника бирачких одбора.

Негде се не слажу бројке о оствареним гласовима, негде бројке о изашлим гласачима и употребљеним листићима, а негде је било више листића у гласачкој кутији. Било је случајева да уопште не постоји записник о резултатима гласања на бирачком месту. Статистичари су грешке категоризовали као „лаке“ и „тешке“. Чланови РИК-а су гласањем одлучивали о верификацији или анулирању таквих грешака. Заправо одлуке су доношене прегласавањем. Оба ова процеса су подложна злоупотреби и дискреционом одлучивању. Политичка моћ је на ономе ко има већину у РИК, а то је СНС са својим сателитима.

Већина чланова РИК-а заузела је став да треба верификовати и она бирачка места где постоји само џак са гласачким листићима без записника о раду бирачког одбора. Спорни џакови пре пребројавања нису били запечаћени. Њихов садржај за четири дана могао је бити вишеструко измењен. РИК је одлучио да преузме надлежност бирачког одбора што ранијих година није био случај. Сабрани су гласови са бирачких места које је требало анулирати. Исти је случај био и са бирачким местима за која записници нису били потписани од стране чланова бирачких одбора.

Четири дана је трајао овај циркус сабирања гласова „на кашичицу“. Од 164 спорна бирачка места, гласови са 11 бирачких места су анулирани, 138 бирачких места је верификовано, док је одлука о понављању гласања донета за 15 бирачких места. Када је по завршетку свих Вучићевих математичких акробација подвучена црта – листа Двери-Дсс је остала испод цензуса за само један глас. Да ли верујте баш у овакву случајност?

Александар Вучић формално није члан РИК-а, али знао је шта се од недеље 24. априла па све до четвртка 28. априла у РИК-у дешава. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је чиновник Владе Србије. Дејан Ђурђевић, председник РИК је функционер СНС и директор Републичког секретаријата за законодавство. Дан након избора, док су се у РИК-у „кували“ резултати избора, у просторијама СНС одржана је седница Председништва СНС на којој је управо био присутан и Ђурђевић.

На седницама РИК-а председник те институције нервозно „грицка“ белу оловку на којој су видно истакнути симболи СНС-а.

Лакрдија са бројањем гласова коначно улази у финиш и јасно је свима да воља грађана претерано не занима Александра Вучића. Он џакове пребројава онако како му то одговара и резултате избора прекраја онако како би волео да изгледа будући сазив Народне скупштине.

Вучић ће у среду све учинити да листу Двери-Дсс гурне испод цензуса. Ко се прекрајању изборне воље грађана јасно не супротстави сада – његов глас ће бити покраден и на наредним изборима. Размислите о томе на време, да не буде касно.

Иван Нинић
члан Републичке изборне комисије испред листе „Доста је било-Саша Радуловић“

English version

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Hocemo online tribine i dalje, bar jednom u 15ak dana, da komentarise neko iz pokreta desavanja u zemlji 🙂 Bilo bi lepo da i dalje odrzavate kontakt sa biracima tako 🙂
  pozdrav!

  • Подршка наставку онлајн трибина, волео бих да их видим и после избора. 🙂

 • Ovakva perfidnost “Šešeljeve škole prevaranata” primenjuje se od strane, bar za mene nepriznatog premijera, u svim oblastima društvenog života. Ništa me ne može iznenaditi!!!

 • SVEST. Stiče se utisak da opozicija u Srbiji, uglavnom sastavljena i podržana od najobrazovanijeg dela naše populacije – nije uspela da shvati (ili sebi da prizna) jednu najjednostavniju činjenicu, a koju je, za razliku od njih, shvatio g.din Vučić. A ta činjenica jeste tačna procena – NIVOA SVESTI naseg naroda. G.din Vučič je, nesumnjivo, savladao sve tehnike permanentne medjske egzistencije, pročavajući kako one na kojima se zasnivao Treci rajh, tako i ove današnje, najsavremenije tehnike medijskog populizma. Svaki ozbiljan političar mora voditi računa o kreiranju i gospodarenju onim medijskim prostorom koji mu je domicijalni. Njemu je to pošlo za rukom. ALI, ključ tog uspeha IPAK ne leži u ovoj nespornoj činjenici. PRVA TV, DAN NAKON IZBORA – reportaža iz seoceta kraj Prokuplja, a u kome je SVIH 86 seljana – glasalo za tu političku opciju. Na pitanje novinara – zašto je baš svih 86 stanovnika glasalo za naprednjake, stara majka kazuje: zato što je bio neki iz Sns, obećao nam asvalt ako svi glasamo za nj! E, pa glasali smo – sad čekamo asvalt! … Staroj majci i njenim seljanima nije nedostajala politička SVEST. Oni ne znaju za nju. Nije joj nedostajala ni umanjena penzija, jer njoj i nije imalo šta da se umanji. Jos manje joj je nedostajao umanjen izvoz.Njoj je NEDOSTAJO asvalt…

  • Igore, kakva crna svest? Ovom narodu je ubijen i nagon za preživljavanjem jednako kao što je ubijen logorašima u koncentracionim logorima. I oni (logoraši) a i građani Srbije savršeno dobro znaju ishod ove priče. U Srbiji danas više od 50 % populacije živi sa do 2 US% dnevno po čoveku. To je granica gladi! Srbija XXI vek!?! Ipak kao logoraši ćutimo kao da nam nedostaje nagon za održanjem života. Vučić je nad svakim graničnim prelazom napisao Arbeit macht frei! Ovo je jedan veliki KL iz koga beži ko god može i gde god može. Igore za 2$ dnevno živi se o hlebu i mleku. Mesa ni za Uskrs, ni za Božić, Čokolade ni za rođendan. Teško je poverovati da je to Srbija XXI veka, ali digitron u šake: penzija – komunalije-struja-tv-ptt-održavanje zgrada- porez-lekovi-prevoz-registracija automobila-benzin-hemija-higijena-obuća-odeća-pozorište-knjiga= izvlačenje iz slamarice svega što je preostalo.

  • Tako je,a onda na to dodajte represivni sistem koji ako ne platite, otima i to sto ste nekako zadrzali ili nasledili,kao sto je stan (ko je imao srece). Niko nije uradio satistiku umrljih ljudi usled nedostatka sredstava (lekova za stare) ili lose ishrane. Uostalo,,kao da je zivot ishrana i lekovi. Ovo je mracno doba,a i ja sam sam vise putao napravio paralelu izmedju ovog naroda i zrtava IS koje mirno idu na egzekuciju.

  • Petre,
   Ovo što ste naveli:
   ” Niko nije uradio satistiku umrljih ljudi usled nedostatka sredstava (lekova za stare) ili lose ishrane.”
   je velika sramota za Srpsko lekarsko društvo a posebno LEKARSKU KOMORU koji nemaju snage niti digniteta da kao strukovna udruženja dignu svoj glas protiv neke vrste genocida koji se sprovodi nad starim licima. Isto tako nije smoglo snage da se pobuni jer su lekari u Srbiji prinuđeni da pišu najjeftinije lekove a ne lek izbora zato što ili lek nije na spisku Fonda ili ga nema uopšte ili pacijent nema novca da ga kupi nakon što ga Vučić opelješi porezima. Nisu se suprotstavili ni pogubnoj zdravstvenoj politici Vučićeve vlade.
   Sve u svemu Srpsko lekarsko društvo se pokazalo impotentnim. U srbiji nijedna institucija ne radi. Ustavni sud ne odlučuje o zakonitosti mera vlade (ne samo umanjenja penzija nego i drugo). Sodoma a ne Srbija!

  • Igore sigurno ti je poznat izraz kad ti majstor za kola kaze auto ti ima kasno palenje pa je prplupao… a ti pitas sta sam trebao da radim a majstor kaze trebap si ga doterati ranije da nastelujemo ranije palenje….tako i ti Igore imas kasno paljenje pa si prolupao…da so ovaj tvoj komentar postavio ranije kad je bilo vreme ne bi kukao kao pizda…da si ovako komentarisao kad su sa puskama ulazili posle petog oktobra u domace banke i sve ih opljackali i zatvorili da bi prikrili pljacku unistili su i sluzbu drustvenog knjigovodstva popularnu SDK…to je sluzba kojoj se zapad divio kako funkcionise….da li je to mozda ovaj rezim uradio….doveli su strane banke da nas pljackaju …da li je to ovaj rezim uradio…unistili su gradjevinsku industriju i sve velike gigante koji su po belom svetu gradili brane puteve zgrade..zaradjivali dolare i punili budzet..da li je to ovaj rezim uradio…unistili su drvnu masinsku industriju…da li je to ovaj rezim uradio…sve je unisteno drzava proizvodne firme koje su punile budzet…po tebi budzet se puni branjem para sa drveta sa neke dzenarike divljake…budzet ne pune oni koji zive na drzavnim jaslama ..budzet pune proizvodne firme koje treba da naprave neki proizvod pa da ga izvezu prodaju pa svoje obaveze uplate u budzet ..odakle se namiruju lezilebovici kao ti…mi tih proizvodnih firmi nemamo dovoljno unistene su i opljackane…i ti hoces da ti neko opljackanu kucu ili drzavu za dve tri godine postavi na zdrave noge da od nje napravi Svajcarsku..eto ne moze ni madjionicar….to sto si komentarisao to su istroseni stereotipi sa kojim se vise niko ne sluzi…

  • Rezultat toga da posle 5. oktobra nije dosao i “6. oktobar”, izmedju ostalog, vidimo i po ovoj otvorenoj (post)izbornoj pljacki i prekrajanju glasova naroda, a siguran sam da joj je prethodila i sama izborna pljacka od strane vladajuceg rezima. O samom toku predizborne kampanje, kroz medijski mrak, extremno forsiranje vladajuce stranke i sl. iluzorno je i pricati…

   Za razliku od drugih evropskih, bivsih socijalistickih zemalja, pa i drugih, bivsih republika iste nam zemlje SFRJ, Srbija je imala specificnu politicko-ekonomsku “mikro klimu”. Dok su druge evropske, socijalisticke zemlje, direktno usle u tranziciju, gde je pretezno inostrani kapital ucestvovao u privatizaciji njihov drzavnih firmi, mi smo imali jedan vakum period od 10g uzrokovan sankcijama UN.
   Bas taj period, tokom koga strani kapital nije imao pristupa srpskom trzistu, te neposredno ratno okruzenje i despotski, visokokoruptivni rezim u Srbiji, izrodili su jednu posebnu grupu “poslovnih ljudi” – tajkuna, simbiozno vezanih sa rezimom. Koji su zdruzeni tom simbiozom preuzeli sve vitalne ekonomske tokove u Srbiji, isforsirali crnoberzijansku trgovinu, urnisali privredu kroz nedomacinsku, lopovsku ekonomiju i realno ubili svaku klicu normalnog preduzetnickog razvoja u zemlji. Taj normalni preduzetnicki razvoj je trebao da bude okosnica srpskog malog i srednjeg biznisa, koji je u vecini normalnih zemalja vecinski poslodavac u njima. Sa druge, strane privatizacija bivsih velikih industrijskih kompleksa, stubova nase socijalisticke privrede, od strane velikih stranih kompanija iz iste, ili slicne oblasti rada, te njihova i potpuno nova ulaganjaja, trebalalo je da obnovi i ojaca industrijske potencijale Srbije. Ovim bi Srbija ostvarila veliki industrijski rast, visoku zaposlenost i minimum pristojan zivotni standard – recimo oko 600-700 Eur prosecne mesecna plate i ne vise od 5-10% nezaposlenih danas…

   Tako bi bilo da se desio “6. oktobar”. Da su odgovorni za besmislene ratove, crnoberzijansko politicko-tajkunsku ekonomiju urusavanja privrede, rat sa NATO paktom, posipanje desetina tona Osiromaseng Uranijuma po Srbiji… odgovarali za sve to i bili adekvatno zakonski kaznjeni…ali ti koji su ih trebali kazniti to nisu ucinili i brzo je uspostavljen dil, koji je, sad je to vec potpuno jasno, urnisao Srbiju u svakom smislu i doveo je do same granice bioloskog opstanka!!! Cak isti ti likovi iz 90-tih su opet na vlasti, jasu nas i dalje, a oni sto trebase da im sude se bore oko cenzusa!!!

   DOSTA JE BILO, da bi Srbija krenula dalje, sva ta politicko-tajkunska ekipa 1990-2015. mora biti sudski isprocesuirana za dela GENOCIDA nad narodima Srbije i VELEIZDAJE Srbije…tek tada i samo tako, mozemo krenuti u pravu obnovu i preporod svake vrste zemlje i napacenog nam naroda!!!

  • Prigovor: Gospodine Igore,molim ne oslovljavajte Vucica sa prfiksom Gospodin . Takvi to ne zasluzuju.

 • Da je samo ovo:”Већина чланова РИК-а заузела је став да треба верификовати и она бирачка места где постоји само џак са гласачким листићима без записника о раду бирачког одбора.” – bilo bi dovoljno za kompletno poništenje celokupnog izbornog postupka. Bez overenog zapisnika od svih članova čak i bez žalbe na regularnost, pogotovo ako se ta situacija javljala na više mesta, bilo bi dovoljan razlog. Ovo je nečuveno! Ovde se ne radi o izbornoj prevari i krađi već potpunom urušavanju i obesmišljavanju celokupnog procesa. Ako tome dodamo voz, medijski mrak, propagandu, botove, mrtve duše, nepostojeće glasače, manipulacije sa brojem birača i na kraju Kosovo onda ja stvarno ne vidim da ovi izbori ikako mogu da se nazovu regularnim.
  Većina članova RIKa je sebi uzela za pravo da verifikuje glasove bez zapisnika? To je nonsens. Ovo je sprdačina a ne država. Pa oni su mogli izglasati i da dozvole glasanje samo jednom biraču da sam sebe izabere i da mu tata da mandat da formira vladu sastavljenu od 1 čoveka. Cirkus.

 • Djubre je bilo ministar informisanja kod Milosevica. Taj zna medijsku manipulaciju bolje od Gebelsa.
  Na vlasti su Radikali i Socijalisti, a Vulin je ministar. Da li je neko to primetio?

  Sve sto nam se dogadja, sami smo krivi. Zasto sada ulice Beograda nisu pune kao 5. oktobra? Ljudima nije stalo do normalne drzave, do postovanja najosnovijih demokratskih nacela, kao sto je pravo da biras i da budes biran? Zato je Srbija takva kakva je. To sto ljudi nemaju volje, snage, vremena… to su samo izgovori jer mi volimo da poturamo tudju grbacu, a da poberemo plodove slomljene kicme. Tudje, jel.

 • Biracko mesto 41-40 Novi Beograd OS Djuro strugar. U kutiji vise 19 listica nego u zapisniku i izbori se ne ponavljaju jer je tu uzeo vecinu. Toliko o tome da ce u sredu pokusati da nasteluju glasove. Zato otvorite cetvore oci u sredu i pripremite kamere za slikanje i obavezna pratnja materijala do RIKa.

  • Zaboravih da naglasim da je to bilo u kutiji sa republickim glasovima. Sapic ga je oduvao za 3 duzine na opstinskim.

 • Поштовање за Нинића, као аутора овог текста, али и његов рад “у пакету” на плану борбе против корупције.
  Мени се као бирачу листе коју Вучић не жели у Скупштину намеће питање због чега је Вучићу сметња да ова изборна листа буде заступљена у српском представничком дому свих грађана? Капирао сам: да га и помисао на присутност г.Радуловића није довољно разљутила!?
  Такође, ми је веома интересантан овај вид самосвести и савести Покрета, као и бројних активиста, али и саговорника о теми “изборног конфликта” који препознају важност политичког тренутка да се подржи истина, и на поновљеном гласању на 15 бирачких места позову бирачи да гласају за изборну листу ДСС-Двери….
  Покрету…верујем и надам се да је ово почетак краја владавине Вучића.

 • Nece Vucic nista uciniti u sredu! Imate clanove u birackim odborima pa neka gledaju sta rade. Pocetak kraja Vuciceve vladavine je bio 2012 godine, a kada ce biti kraj videcemo. Sudeci po vasim rezultatima to ce biti za 2- 3 izborna ciklusa, a to je 2024 godine ili kasnije. I ne sirite paniku i dezinformacije.

  • Ocigledno je da je narod postao izuzetno apatican i bezvoljan da preduzme bilo sta da nesto promeni. Dobro ovde neko pomenu slicnost Srbije sa konc logorima, neka paralela se moze povuci i po kvalitetu zivota i po ocekivanoj buducnosti.

   Mislim da ce ovde ekonomija biti okidac promena, a ona nezadrzivo propada, jer vlast nista smisleno ne cini da to propadanje zaustavi. Ne moze ni da cini, jer bi tada bezuslovno morala da udari po tajkunskim monopolistickim okovima koji su okovali srpsku privredu i koce njen svaki napredak. Obzirom da je vlast u simbiozi s tajkunima i tu zajedno zaradjuju milijarde $ (a na stetu drzave i naroda) njih ne dira, niti ce ih dirati, tako da se budzet ponajvise puni kreditima (3-4 milijarde $ godisnje) i globom sirotinje raje kroz razne poreze, akcize i takse. Da nije dijaspore sa svojih 3-4 milijarde $ godisnje pomoci rodbini u Srbistanu da prezivi odavno bi narod bankrotirao. Ali i pored te velike pomoci dijaspore narod je sve vise bez posla, sve su manje plate, sve se vise kasni sa placanjem dazbina, te sistem zato i koristi brutalne privatne izvrsitelje, kako bi naterao narod da i dalje placa i ne eskivira obaveze…

   Medjutim, matematika je neumoljiva, dalji pad ekonomije i standarda sigurno dovodi to tacke kada ce kritican broj ljudi biti doveden u situaciju da bira – ili da se eutaniziraju u kuci, porodicno, od gladi, ili da izadju na ulicu…tu nedoumice nema, pobedice nagon za samoodrzanjem, tj. ulica…ali o tom apokalipticnom scenariju ne zelim da pricam, duboko se nadam da ce svesni i mudri ljudi, predvodjeni DJB-om, naci povoljnije resenje…

 • Da pokušam da odgovorim na vaše pitanje zašto Vučiću smeta da neko drugi uđe u skupštinu.
  Mislim da je Vučić zapravo prestrašen čovek i da većinu poteza koje mi tumačimo kao diktatorske, on zapravo čini iz straha.

  A plaši se raznih stvari.
  Plaši se da će da izgubi vlast.
  Plaši se da ga ljudi neće voleti (njemu je do toga jako stalo).
  Plaši se da ispusti kontrolu, jer zna da su saradnici kojima veruje zapravo nesposobni.
  Plaši se da angažuje sposobne saradnike, jer njima ne veruje, pa se plaši da će ga oni zaskočiti i preoteti mu vlast.

  Plaši se da će neko javno da kaže nešto čemu će narod poverovati. Da će neko drugi biti ubedljiviji u komunikaciji s narodom od njega.
  Zbog toga on guši medije, jer se plaši svakog alternativnog glasa koji bi neko mogao da pusti.
  On ne može da podnese direktnu raspravu i dijalog sa neistomišljenicima na televiziji.
  Zato se trudi da bude samo on. Sve drugo doživljava kao opasnost.

  Važno je Vučića razumeti ako želimo da ga pobedimo.

  • Svaka Vam na mestu, Oce Makarije 🙂 Brinem se sta je sve spreman da uradi iz tog straha.

  • Upravo tako Amelijo.
   Uplašeni ljudi su često veoma opasni jer im je sve pitanje života i smrti 🙁

 • Postovani ,
  pisite o izborima sve sto znate i pisite stalno – jer mora se znati ………………… narodu se mora objasniti kako sve njime manipulisu . Sa druge strane ne vidim ni jedan dobra razlog da stojite u istom redu sa DVERIMA – ne nemojte se kompromitovati molim Vas na taj nacin . Presliste cenzus i to jeste bio cilj – za sada – cuvajte snagu borba tek predstoji ali nemojte molim Vas se mesati sa necasnim bivsim vladarima i rasprodavcima Srbije jer ste nam poslednja nada . Ja kroz DJB ne zelim da gledam senke DS- a , DOS- a . DSS-a – ne nisam Vas zato podrzala . Sto je Ceda dalje od Sase Radulovica – ja sam mirnija …………….. Veliki pozdrav

 • Ovo je najpreglednija analiza nedostataka i nelogičnosti u ovim izborima. Prilično je sve lepo rečeno i objašnjeno. Ipak, nedostaje analiza šta bi se realno moglo učiniti da do toga sledeći put nikako ne dođe… bez izlaska na ulice, nereda i sličnih trapavih rešenja.
  Prava stvar bi bila da Pokret ima obučenog posmatrača na SVAKOM izbornom mestu i interni, pouzdan, unapred testiran, elektronski sistem za dojavu rezltata, kako bi odmah po zatvaranu birališta imao realnu sliku rezultata kojima se ne bi moglo mnogo šta prigovoriti ili bi u suprotnom, imao argumentovane, realne, konkretne, dokumentovane primedbe na baš svako pojedinačno biračko mesto. Tamo gde ne bi imao svog posmatrača, ne bi imao rezultat i to je to. Za mladu organizaciju to nije bilo dostižno, ali za sledeće izbore …nema drugog rešenja.

  • To nije samo prava stvar, to je JEDINA stvar.

   I ne samo da DJB ima svoje obučene kontrolore već da se unapred dogovori sa drugim strankama koje imaju interes da izbori budu regularni. Da i njihovi kontrolori budu obučeni i da svi znaju proceduru šta da rade na prvu uočenu nepravilnost.

   Mora da ih bude više koji dižu dreku zbog nepravilnosti jer ako je samo jedan, može lako da se desi da bude proglašen za remetioca reda i da ga policija odvede.

   Ali do narednih izbora ima još vremena. A pokret u međuvremenu očekuju mnogo veći izazovi.

  • Odlična analiza karaktera jednog diktatora.Mislim da tu leži polovina problema,druga je u lopovluku i manipulaciji svim i svačim.

  • Ima još nešto da se doda kada je reč o Vučićevim karakteristikama: jako ambiciozan, a nesiguran, željan pažnje i priznanja. I još nešto što je isto kao kod Šešelja,on je čovek koji mrzi. Nije mu dovoljno da pobedi drugog – hoće da da satre, uništi. On ih ne vidi kao političke neistomišljenike – on ih vidi kao neprijetelje a protiv neprijatelja – zna se, sve je dozvoljeno: laži, manipulacije, niski udarci… To je ono zlo koje je opasno.

 • Postovani,
  moram da vas obavjestim da sam glasao za vas pokret. Glasao sam za vas jer sam video u vama nekog ko ima neki plan za ovu zemlju. Ali posle izbora sam shvatio da ste i vi gomila dunstera koja iz nemoci pljuje Vucica. Dajte vise dosta, preko glave ste mi. Da li ste imali vase predstavnike na izbornim mjestima? Da li su oni pismeni? Da odmah kazem, nisam ja za Vucica, ali ovo “ujedinjenje opozicije” posle izbora mi je vise nego tuzno.
  Ako nastavite sa ovakvim tekstovima ja se zaklinjem da nikad vise necu glasati za vas.

 • Zato je Vucic izjavio u svom cuvenom lazljivom govoru, da ga nece biti 5 dana u javnosti..da bi u RIK-u brojao i prekrajao glasove..eee gde mi zivimo..ovo je toliko tuzno..nevidjeni je blam za nasu zemlju, kao i za svakog kao pojedinca da mu ovakav poremecaj licnosti upravlja drzavom..jer su ovi pokusaji manipulacije, patetika i paranoidni ispadi zaista dostigli svoj vrhunac.. smesno je koliko je sve ocigledno, a ipak nekako uspeva da se odrzi..

 • Gorane,svaka čast imnaš j… kad na ovom sajtu napišeš tako nešto.Za večinu ovih ljudi Vučić je sublimacija zla i nepravde koja ih je zadesila.Za druge je on možda zvezda vodilja i to su ovi izbori pokazali.I Radulović je dobar deo kampanje uperio baš protiv Vučića jer to je ljudima prijemčivo.
  Narod kaže,bili živi pa videli.U srbiji se mnogo toga dogadja van pameti.On im skine plate i penzije,a oni i dalje glasaju za njega.Pored DSS Dveri
  umesto Šešelja, stojimo mi.Glasam za DJB, a oni mi kažu sad malo glasaj za Dveri. Sutra kad pukne tikva izmedju licemerne Evrope i nas,bez obzira da li će to biti zbog Kosova ili možda Šešelja,svi će se oni lepo udružiti jer ih i inače ništa me razlikuje.Oni su jedno i to će i ostati.Vuk dlaku menja,ali ćud nikako.Izgleda da smo svedoci nadolazečeg crnog talasa,ne samo kod nas nego i u okruženju, a boga mi i svetu.

 • Pre vise od 20 godina, ja kod babe i dede, a oni izbezumljeno gledaju u dnevnik na TVu, gledali su ga svakog dana onih nenormalnih `90 sta nas je sve snaslo.
  Sada ja gledam TV i ne mogu da verujem da je posle toliko godina ista ekipa na vlasti i sada ja izbezumljeno gledam dnevnik i razmisljam sta cemo…. Dobro je da ne vide dokle je sve stiglo.