Ауторски текст Медији

Киднаповање РЕМ-а

У дану (среда 04. мај) док је Александар Вучић неуспешно покушавао да киднапује гласове грађана и намакне себи још 7 посланика у Скупштини, Жељко Митровић и ТВ Пинк успешно су киднаповали РЕМ. ТВ Пинк је тог дана објавила саопштење са седнице Регулаторног тела за медије (РЕМ) која ће се одржати тек четири сата касније.

Догађај је потпуно невероватан и последња реченица заслужује превод. Дакле, разумније гласи овако: Пинк је на својој седници донео одлуку РЕМ-а о кажњавању тв Н1 и све то објавио на националној фреквенцији. Догодило нам се киднаповање РЕМ-а безмало у директном тв преносу. На крају је и РЕМ, јавно обешчашћен, усвојио „своју“ одлуку донету на тв Пинк, на седници, са четири сата закашњења.

РЕМ никакад није успео да стане на ноге. Често је клечао, најчешће пузао пред властима и брукао сваку помисао на независног контролора електронских медија. Узмимо за пример само РЕМ-ову изгубљену битку (ако је битке икакве и било) да се ријалити програми протерају у термине после 23 сата. Дакле, нико није очекивао од РЕМ-а никакву помоћ у уљуђавању и уређењу предизборне кампање, али директан пренос киднаповања регулаторног тела је једна сасвим нова категорија. Треба је узети у обзир у даљој борби за слободне медије и независне институције.

Шта се догодило: у среду у 9.06 сати Пинк је емитовао саопштење РЕМ-а у коме се каже да је телевизија Н1 прекршила предизборну тишину уочи избора 4. маја и то гостовањем Драгољуба Жарковића, главног уредника недељника „Време” у емисији Пресинг коју је водио Југослав Ћосић. Жарковић је, између осталог, говорио о својој књизи „Напредна књига“, оценио да је успон Александра Вучића завршен. Оно што је највише погодило српског апсолутисту је, међутим, једна анегдота коју је Жарковић испричао. У питању је истакнута епизода у историји медијског бешчашћа кад као по команди ни један медиј није објавио ни словце ни сличицу са друге женидбе Александра Вучића, иако су сви имали спремне и приче и сличице. Та вест није била ни најмање значајна сама по себи, значајан је тренутак када су симултано сви медији клекли пред господаром и његовом забраном.

 

Убрзо након што је Жарковић подсетио на тај тренутак стигло је нападачко саопштење СНС, написано у стандардном маниру замене теза и бруталних оптужби, у коме је тв Н1 окривљена да је прекршила предизборну тишину и да на „беспризорни начин вређа интелигенцију грађана Србије”.

Као у обрнутом филму, уследило је саопштење РЕМ-а са телевизије Пинк, а тек четири сата након тога одржана је и седница РЕМ-а на којој је усвојено, зашто не рећи директно, саопштење тв Пинк, односно Александра Вучића. Сценарио киднаповања није згорег допунити и подсећањем да се РЕМ није огласио поводом гостовања новинара и политичког аналитичара Жељка Цвијановића у јутарњем програму на ТВ Пинк у среду 4. маја, којим је прекршена предизборна ћутња.

Подсетимо се да би РЕМ требало да буде самостално и независно тело које врши јавна овлашћења у области пружања медијских услуга, као и унапређења квалитета и разноврсности услуга електронских медија. РЕМ треба и мора да је функционално и независно од државних органа и организација, а одговорно је Народној скупштини.

Обратили смо се РЕМ-у с питањима како је могуће да усвајају одлуке које је претходно донела ТВ Пинк. Нисмо добили одговор, бар не одговор који не вређа интелигенцију. Јер, након вишесатног чекања на одговор и нашег упорног контактирања телефоном, стигла нам је следећа порука на мејл:
”У вези са питањима које сте нам доставили обевештавамо Вас да Савет Регулаторног тела за електронске медије  по утврђеном дневном реду, доноси одлуке на заказаним редовним, ванредним и седницама по хитном поступку. Одлуке се објавјаљују на сајту РЕМ-а.”

Жељко Митровић и тв Пинк брутално злоупотребљавају националну фреквенцију служећи Александру Вучићу и његовој апсолутистичкој улози разбијача свих државних институција, посебно независних, регулаторних тела. Довољно је погледати број предизборних секунди посвећених Вучићу на Пинку који је већи од свих сабраних секунди посвећеним свим осталим политичарима. Према резултатима које је објавио БИРОДИ у периоду од 25.03 до 21.04 Александру Вучићу је на Пинку дато 7.627 секунди, а рецимо Саши Радуловићу 134 секунде. Регулаторно тело за електронске медије ни на који начин није интервенисало током предизборне кампање због овако флагрантног кршења свих правила о представљању политичких опција.

Финиш ових избора је симболичка победа покрета Доста је било и успех да и поред свих нерегуларности и нелегитимности целог изборног процеса у Скупштину улази оснажена опозиција и да је Александар Вучић знатно слабији него пре. Али с друге стране, захваљујући бруталном киднаповању РЕМ-а очигледно је да улазимо и у постизборних период брутално замрачених националних тв екрана.

Др Ана Стевановић, чланица Покрета ”Доста је било – Нови Београд”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • I ne samo zamene teza. Već mesec dana primećujem da se vlastodršci koriste terminologijom DJB. Valjda misle da time neprijatelja tuku njegovim oružjem. A stoji im jadno, i pristojnog samo ražesti, jer kaljaju, kad oni izgovaraju to samo zato što vide da to “pali.” Ne, ne pali. Jer, nije u pitanju samo šta se kaže, već i ko to kaže. Užasno je sve u zemlji uništeno, i DJB će imati s toliko toga da se uhvati u koštac, da ja kažem, da ako samo i nekoliko stvari dovedu u red, svaka im čast.

  • Raščlanio bih celu situaciju na dve stvari. Prvo je pitanje da li su TV N1 odnosno TV Pink prekršili predizbornu tišinu. Drugo je pitanje da li su TV Pink i REM zloupotrebljeni (za ovo mislim da ne postoji nikakva sumnja). Dakle, ne bih voleo da se potencijalni prekršaji “naših” (u ovom slučaju TV N1) brane time što SNS zloupotrebljava TV Pink i REM. Autorski tekst se bavi samo drugom stvari koja je nesumnjivo mnogo bitnija.

    • U toku predizborne tišine je zabranjena stranačka propaganda. Dragoljub Žarković nije funkcioner neke stranke, niti se bavio stranačkom propagandom (gledao sam emisiju), prema tome nema nikakvog osnova da se N1 optuži za kršenje predizborne tišine. Samo je iznervirao Vučića pošto je pričao o onome o čemu Vučić ne voli da se priča.

    • Slažem se. To je isto kao kada Vučić kao premijer otvori fabriku ili kada je Dačić svojevremno hapsio teroriste u predizbornoj tišini.

  • Draga Ana! Na sceni je brutalna sila i samovolja, nefunkcionisanje sistema, na svim nivoima.Postoji Antikoruptivna agencija Domagoj Margetic- Dr Darko Trifunovic.Dovoljno je samo pogledati sta oni rade i kakve dokaze imaju , pa ce vam, sve biti jasno.Radi se o dobro organizvanoj grupi koja zlopupotrebljava sve institucije sistema i koji se moraju demaskirati i ukloniti.Oni zamantravaju Srbiju decenijama, imaju ogroman novac, i pod plastom öcuvanja nezavosnosti Srbije”a posebno im je na ruku islo bombardovanje NATO-a da se opravdaju, drze se cvrsto, kupuju vile, glisere, besne automlobile, ogroman novac.Potrebno je sve to istraziti i pokazati glasacima Srbije.Dosta je bilo.Komendija je zavrsena,samoici u narod sa dokazima i osvestiti ga.Naravno da ovo se citaju o da ce smisliti da to onemoguce, ali je narod jaci osd te organozovane grupe.SAMO CINJENICAMA NARODU KOJI IH JE GLASAO. ZIVEO NAROD!!!

  • ANKETNI odbor ( novog saziva) br 2 (prvi za izbornu pljačku) , sa temom – sloboda, ali i zloupotreba medija (sa nacionalnom, dakle, “našom” zajedničkom frekvencijom) je put ka okončanju apsolutizma u medijskoj sferi. I JAVNI prenos rada anketnog odbora. Poput onog radikalskog, na čelu baš sa g.dinom Vučićem, koji je u direktnom tv prenosu lično ispitivao, u onom ranijem sazivu, upravo kao opozicionar te na njegov opozicioni zahtev Ds-u, aktere oko “strujne mafije” (koliko se sećamo, Hamović i ekipa). Analogno tome, nadamo se da neće imati ništa protiv ovakvog anketnog odbora. Što se tv Pink tiče, Boris Tadić je nedavno izjavio da g.din Dačić svojim potpuno podatnim i podaničkim odnosom prema g.dinu Vučiću – čuva svoju slobodu. On zasigurno zna nešto što gradjani, u ovom trenutku, ne znaju. Da li postoji analogija i u podatnom odnosu ove tv kuće ili barem osnivača, poput ovog sa Dačičem o kojoj govori Boris Tadić, ostaje da se vidi. Upošte uzev, raspolaganje “poreskom” kontrolnom silom, može medijske vlasnike dovesti u auto-podanički odnos. Umetnički nazvano – autocenzura. A mozda ima pocinjenih i težih dela… Ko to zna.

  • Navedeno stanje u medijima je samo najvidljivije od svih nepočinstava režima koga su izbarali onih 3 miliona građana koji nisu glasali.
    Pre sat vremena (na Đurđevdan) su me zaustavili saobraćajni policajci i kaznili za navodno prekoračenje brzine.
    Za mesto zasede su izabrali Novi Beograd, valjda za kaznu građanima, koji u ovoj opštini nisu većinski glasali za “Gospodara”.
    I sami policajci su bili frustrirani i rekli su da oni ne smeju da pričaju, ali da se slažu sa onim što sam im rekao da su ih pred izbore povukli,
    a sada, posle izbora, poslali na ulice da “harače” građane.
    Kažu da “mafija ne ubija na Uskrs”. Ovima ni Uskrs ni Đurđevdan nisu sveti.
    Toliko o državi u kojoj živimo i Gospodaru “kome služimo”.
    Svi za Vođu, Vođa za sebe!

  • Nadam se da niste zaboravili kako je premijer dobio onu sedmicu na “LOTO” -u ;), a kamo li sta sve radi sa informacijama. I kamo lepe srece da su samo RTS i Pink u pitanju. Studio B je postao neglediv. B92, cini mi se ponekad dopusti malo istine ili humora, i to je to. Da li neko od vas zna nacin ili vidi neko resenje za oslobadjanje medija? Kako?(upomoc!)

  • Da li ima smisla kukati za urušavanjem bilo koje institucije ove kvazidržave? Ima li? Čini se da Dejan ima pravo kada spominje demontažu države. Možda bi to bilo najbolje rešenje! Ova “država” našim novcem otvara robovska radna mesta za očajne ljude koji ako ih gazda otpusti neće moći ni hleb da daju deci. Ova “država” je terala desetine hiljada rezervista u raove kojih nije bilo. Ova “država” je oterala stotine hiljada obrazovanih mladih ljudi u egzil. Ova “država” nije htela da plaća deci lečenje. Ova “država” je otela penzionerima koru hleba iz usta. Ova država je toliko opteretila privredu da ona lipsava pred našim očima. Ova “država” guli kožu sa leđa porezima. Ova država je rasprodala resurse koji pripadaju građanima, ova “država” našim parama plaća strane investitore a ne domaće, ova država je zaposlila botove, ova država nas je povela u rat protiv celog sveta, ova država je smislila partokratiju, u ovoj državi se čeka 6 meseci na pregled, u ovoj državi su kriminalci pred kamerama a pošteni ljudi u kazamatu, u ovoj državi ministar a da ne trebne savetuje: “kome se ne sviđa marš napolje”…Gde je tome kraj? Zašto da jadikujem za nekim REMom ili RIKom?

  • Зато је господар изјавио да су му предизборне ћутње глупе и да би их забранио. Онда, ваљда, нема смисла нападати га.

  • “Жељко Митровић и тв Пинк брутално злоупотребљавају националну фреквенцију служећи Александру Вучићу и његовој апсолутистичкој улози разбијача свих државних институција..”
    Da li je ovo slucajnost ali imam osecaj kao da sam u Milovoj Crnoj Gori. Jos vise sam ubedjen da nesto nije uredu jer glavnog antisrpskog manipulanta koji je izdao sve srpske interese Mila u CG sluze i podrzavaju Pink i Informer koji su sa ostrascenoscu na isti nacin blatili crnogorsku opoziciju kao i ovu nasu. I sada se namece jedno pitanje…Za koga radis Vucicu? Srbija pobedjuje!? Ko koga laze?

  • navijam za onu vlast koja će ovog zavisnika od koksa željka mitrovića koji je 20 godina trovao ovaj narod svojim televizijama da smesti u ćumez sa bukagijama i zatvoriti sve njegove televizije naročito one sa nacionalnom frekvencijom.

    • “Oprem dobro”, i ja navijam! Dakle, dosta je bilo i ovakvog Rema, a vala dosta je bilo i Zeljka Mitrovica!
      Koja gnjida!

  • Tv Pink je svakom novom paši ljubio skute pa nije nikakvo čudo ono što radi. Kada “gospodara Vučića” zameni neko drugi eto njih na poklonjenje. Problem je RTS, javni servis, koji se uvek pretvarao u glasilo vladajuće garniture.Taj PROBLEM TREBA REŠITI.