Ауторски текст Војводина

Кадровска политика на РТВ на Вучићев начин

Да у времену дубоке духовне и вредносне кризе прво страда истина, потврдило се у уторак када је седморо уредника РТ Војводина телефоном обавештено да наредног дана неће уређивати своје емисије. Током јучерашњег дана, промењен је готово комплетан тим новинара ангажованих на реализацији Јутарњег програма. Да ће до оваквих дешавања доћи, могло се и претпоставити када је пре две недеље смењен Слободан Арежина, програмски директор РТ Војводина.

government-censorship

Уколико се присетимо неславних деведесетих година које су биле карактеристичне по најгорој медијској цензури, застрашивањима и претњама новинара и  бројним дискредитацијама медијских радника, јасно је да оваква сличност нити може, нити јесте случајна. Поучена опробаним, али за грађане прилично неукусним рецептима, актуелна власт спроводи ”кадровску политику” у медијима како би угушила сваку могућност да истина дође до гледалаца. Пошто  се реалност грађана Србије никако не уклапа у причу неуморних блатоида и нескривених режимских медија да је ”Србија на најбољем путу и у сигурним рукама”, а да нас бољи живот чека иза ћошка, али само да се стрпимо две до три године, овдашња власт приступа јединственој кадровској стратегији и уклања све оне неподобне, како би на њихово место, наравно без конкурса, поставила оне који ће нас убедити у визију стварности која владајућима одговара.

Овај поступак представља  јасну поруку свим другим новинарима шта им се може догодити уколико буду поступали по савести и испуњавали своју професионалну дужност која подразумева истинито, објективно и непристрасно извештавање чији циљ мора да буде правоверно информисање грађана.

Свакоме би требало да буде јасно да су ове смене само увод у политичко уподобљавање РТ Војводина одакле ћемо од сада слушати бескрајно дугачке и замарајуће хвалоспеве о неслућеним постигнућима актуелне власти. Оваква скандалозна смењивања уредника сведоче о тенденциозној намери да се новинари и медији ставе под потпуну контролу политике и интереса актуелних актера власти.

У случају да власт заборавља, или можда никад није ни знала, јесте да се интегритет и одговорност сваке власти испољава у гарантовању аутономије јавних медијских сервиса који су власништво грађана који их финансирају зарад правовременог, објективног и релевантног информисања. Стога, осуђујемо и ћутање Регулаторног тела за електронске медије које као самостална и независна институција не сме да толерише овакве поступке иза којих стоји актуелна власт.

Истичемо се да су срамни овакви поступци смењивања који се незаконито обављају путем телефона и у ходницима  чиме се медијски посленици онемогућавају да врше своју дужност. Без слободних медија не могу постојати слободна друштва, а овај поступак нас уверава да живимо у свеобухватно контролисаном друштву, испуњеним страхом, застрашивањима и претњама од стране актуелне власти која се на тај начин и на свим нивоима обрачунава с неистомишљеницима. Фукција одговорних и професионалних медија јесте да критикују и осуђују сваки погрешан потез власти јер њихове одлуке имају последице на животе свих грађана.

Уместо закључка, подсетимо се Волтерове мисли који је рекао да, уколико желимо да схватимо ко управља нама, сетимо се онога кога је забрањено критиковати. Отпуштања у РТ Војводини пружила су нам недвосмислени доказ тој тврдњи.

Др Ана Стевановић,

чланица Покретa ”Доста је било – Нови Београд”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bedna je vlast koja smenjuje novinare zato što govore istinu. Bedni su radnici RTV-a koji su nekolegijalni i koji nisu stali uz svoje urednike. Bedni su i Novosađani koji ne organizuju masovne demonstracije i traže vraćanje uredničkog kadra. Jednu bedu sustiže druga, drugu treća… i tako u krug. Neophodno nam je potreban novi “Početak bune protiv dahija”, ali nema ko da ga izvede, hrabri ljudi postoje samo još u narodnim i patriotskim pesmama. Očigledno je da će nam biti sve gore što više ćutimo. Zašto mnogo više nas ne kaže “Dosta je bilo!”?

    • Uvaženi g.Živkoviću,
      u potpunosti se slažem s Vašim mišljenjem! Što se tiče Novosađana, nema ništa od građanskog protesta, obzirom da je skoro polovina žitelja srpske Atine, SRS-SNS pastva…

  • Korisno pogledati https://www.youtube.com/watch?v=M_LtSfgUsG8 Svima je jasno da Vucic gostuje na televizijam i u emisijama u kojima ce mu voditelji postavljati pitanja na koja on zeli da odgovori, a ne na ona koja su od sustinske vaznosti za gradjane. Ako se i neko slucajno i usudu da pita nesto premijera na konferenciji, a nije na spisku njegovih zeljenih pitanja bude zigosan kao neko kose ostrasceno bori protiv njega, da ga je neko poslao, odgovor dobije sa iritantnim podsmehom i omalovazavanje, a u redakcijskoj kuci ga saceka otkaz.Jedino je RTV imala emisije tokom cele kampanje sa debatam politicara i to je ono sto smeta vladajucoj garnituri, za razliku od RTS koji je takve emisije obezbedi samo zato sto su zakonom zagarantovane politickim ucesnicima izbora.