Autorski tekst Vojvodina

Kadrovska politika na RTV na Vučićev način

Da u vremenu duboke duhovne i vrednosne krize prvo strada istina, potvrdilo se u utorak kada je sedmoro urednika RT Vojvodina telefonom obavešteno da narednog dana neće uređivati svoje emisije. Tokom jučerašnjeg dana, promenjen je gotovo kompletan tim novinara angažovanih na realizaciji Jutarnjeg programa. Da će do ovakvih dešavanja doći, moglo se i pretpostaviti kada je pre dve nedelje smenjen Slobodan Arežina, programski direktor RT Vojvodina.

government-censorship

Ukoliko se prisetimo neslavnih devedesetih godina koje su bile karakteristične po najgoroj medijskoj cenzuri, zastrašivanjima i pretnjama novinara i  brojnim diskreditacijama medijskih radnika, jasno je da ovakva sličnost niti može, niti jeste slučajna. Poučena oprobanim, ali za građane prilično neukusnim receptima, aktuelna vlast sprovodi ”kadrovsku politiku” u medijima kako bi ugušila svaku mogućnost da istina dođe do gledalaca. Pošto  se realnost građana Srbije nikako ne uklapa u priču neumornih blatoida i neskrivenih režimskih medija da je ”Srbija na najboljem putu i u sigurnim rukama”, a da nas bolji život čeka iza ćoška, ali samo da se strpimo dve do tri godine, ovdašnja vlast pristupa jedinstvenoj kadrovskoj strategiji i uklanja sve one nepodobne, kako bi na njihovo mesto, naravno bez konkursa, postavila one koji će nas ubediti u viziju stvarnosti koja vladajućima odgovara.

Ovaj postupak predstavlja  jasnu poruku svim drugim novinarima šta im se može dogoditi ukoliko budu postupali po savesti i ispunjavali svoju profesionalnu dužnost koja podrazumeva istinito, objektivno i nepristrasno izveštavanje čiji cilj mora da bude pravoverno informisanje građana.

Svakome bi trebalo da bude jasno da su ove smene samo uvod u političko upodobljavanje RT Vojvodina odakle ćemo od sada slušati beskrajno dugačke i zamarajuće hvalospeve o neslućenim postignućima aktuelne vlasti. Ovakva skandalozna smenjivanja urednika svedoče o tendencioznoj nameri da se novinari i mediji stave pod potpunu kontrolu politike i interesa aktuelnih aktera vlasti.

U slučaju da vlast zaboravlja, ili možda nikad nije ni znala, jeste da se integritet i odgovornost svake vlasti ispoljava u garantovanju autonomije javnih medijskih servisa koji su vlasništvo građana koji ih finansiraju zarad pravovremenog, objektivnog i relevantnog informisanja. Stoga, osuđujemo i ćutanje Regulatornog tela za elektronske medije koje kao samostalna i nezavisna institucija ne sme da toleriše ovakve postupke iza kojih stoji aktuelna vlast.

Ističemo se da su sramni ovakvi postupci smenjivanja koji se nezakonito obavljaju putem telefona i u hodnicima  čime se medijski poslenici onemogućavaju da vrše svoju dužnost. Bez slobodnih medija ne mogu postojati slobodna društva, a ovaj postupak nas uverava da živimo u sveobuhvatno kontrolisanom društvu, ispunjenim strahom, zastrašivanjima i pretnjama od strane aktuelne vlasti koja se na taj način i na svim nivoima obračunava s neistomišljenicima. Fukcija odgovornih i profesionalnih medija jeste da kritikuju i osuđuju svaki pogrešan potez vlasti jer njihove odluke imaju posledice na živote svih građana.

Umesto zaključka, podsetimo se Volterove misli koji je rekao da, ukoliko želimo da shvatimo ko upravlja nama, setimo se onoga koga je zabranjeno kritikovati. Otpuštanja u RT Vojvodini pružila su nam nedvosmisleni dokaz toj tvrdnji.

Dr Ana Stevanović,

članica Pokreta ”Dosta je bilo – Novi Beograd”

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bedna je vlast koja smenjuje novinare zato što govore istinu. Bedni su radnici RTV-a koji su nekolegijalni i koji nisu stali uz svoje urednike. Bedni su i Novosađani koji ne organizuju masovne demonstracije i traže vraćanje uredničkog kadra. Jednu bedu sustiže druga, drugu treća… i tako u krug. Neophodno nam je potreban novi “Početak bune protiv dahija”, ali nema ko da ga izvede, hrabri ljudi postoje samo još u narodnim i patriotskim pesmama. Očigledno je da će nam biti sve gore što više ćutimo. Zašto mnogo više nas ne kaže “Dosta je bilo!”?

    • Uvaženi g.Živkoviću,
      u potpunosti se slažem s Vašim mišljenjem! Što se tiče Novosađana, nema ništa od građanskog protesta, obzirom da je skoro polovina žitelja srpske Atine, SRS-SNS pastva…

  • Korisno pogledati https://www.youtube.com/watch?v=M_LtSfgUsG8 Svima je jasno da Vucic gostuje na televizijam i u emisijama u kojima ce mu voditelji postavljati pitanja na koja on zeli da odgovori, a ne na ona koja su od sustinske vaznosti za gradjane. Ako se i neko slucajno i usudu da pita nesto premijera na konferenciji, a nije na spisku njegovih zeljenih pitanja bude zigosan kao neko kose ostrasceno bori protiv njega, da ga je neko poslao, odgovor dobije sa iritantnim podsmehom i omalovazavanje, a u redakcijskoj kuci ga saceka otkaz.Jedino je RTV imala emisije tokom cele kampanje sa debatam politicara i to je ono sto smeta vladajucoj garnituri, za razliku od RTS koji je takve emisije obezbedi samo zato sto su zakonom zagarantovane politickim ucesnicima izbora.