Ауторски текст Београд

Варљиво Шапићево лето 2015.

Школа за непливаче, школа технике пливања, школа ватерпола, школа синхроног пливања и новобеоградски аквадром у општини Нови Београд плаћени су из београдског буџета, али нема доказа да су ови програми одржани, а ако и јесу, није могуће утврдити на који начин и у ком обиму.

Организацију и спровођење пет бесплатних летњих програма за децу уговорио је приватни клуб председника општине Александра Шапића са ЈП “Спортски центар – Нови Београд” током летњег распуста 2015. године (од 15. јуна до 29. августа). Финансијер ове летње разоноде био је Град Београд, тачније – Секретаријат за спорт и омладину Града Београда, на чијем челу се налази Шапићев ватерполо колега Славко Гак, иначе високи функционер СНС.

Град Београд проценио је да извођење ових програма кошта 1.100.000,00 динара. Шапић се обавезао да их спроведе за скоро упола мању цену: 650.000,00 динара.

Ова ценовна нелогичност постаје јасна тек када се удубимо у Извештај о изведеним програмима и евиденцију присуства ученика. Недоследности из поменутих докумената рађају отворену сумњу да се четири од пет програма никада нису ни одржали, док се један програм (новобеоградски аквадром) очигледно одржао на потпуно другачији начин него што је то уговор захтевао, а и како то извештај након спроведеног програма тврди.

Уговори

Шапићев приватни клуб је овај посао од 650.000,00 динара уговорио са ЈП “Спортски центар – Нови Београд”, након што је тај спортски центар, пак, склопио уговор с Градом Београдом да исти посао обави за 1.100.000,00 динара. Сагласност да Шапићев приватни клуб буде “подизвођач” у овом послу дао је својеручно Славко Гак, високи функционер СНС.

Поређење ова два уговора показују да су прављени волунтаристички и да их је немогуће сравнити и контролисати шта је уговорено, шта плаћено из градског буџета и шта су и да ли су на крају деца то користила. Јединица мере за поменутих 5 програма у првом уговору су сати, у другом – број полазника. Како упоредити те бабе и жабе, те доћи до валидног закључка да су све уговорене обавезе стварно и извршене?

Šapić ugovori

Уговори су Шапића такође обавезали да по окончању програма поднесе извештај о њиховом спровођењу, као и евиденцију учесника програма. Проучавањем та два документа дошли смо до закључка да су они – лажирани.

Извештај и евиденција учесника

Извештај тврди да је школу за непливаче похађало 386 ученика, док се у евиденцији њихових имена налази 360.

У извештају пише да је њих 220, након што су научили да пливају, пребачено у школу технике пливања. Евиденција полазника школе технике пливања укупно има 257 ученика на списку, и сви су школу похађали паралелно са школом за непливаче.

Да збрка буде већа, у извештају се каже да су се полазници школе технике пливања, након што би их савладали, пребацивали у школу ватерпола и школу синхроног пливања. Међутим, и ова два програма текла су паралелно са преостала три. Из евиденције се не види да је ико у било ком тренутку прешао из једне школе у другу.

Спорни подаци налазе се и у евиденцији о извођењу програма “Новобеоградски аквадром”. Евиденција бележи учеснике од 25. јуна сваког уторка и петка од 13 сати, док је програм у ствари покренут тек 6 термина касније и одигравао се уторком и четвртком од 14 сати.

sapic2

Евиденција чак бележи учешће деце у “Новобеоградском аквадрому” и на дан када је отворени базен очигледно био затворен.

sapic3

Од сликарских радионица из уговора са градом, у евиденцији такође нема ни трага ни гласа. “НБГД аквадром са сликарским атељеом” претворио се у “НБГД аквадром”.

Свему овоме можемо додати и чињеницу да, изузев НБГД аквадрома, преостала четири програма нису најављена ни на интернет презентацији ЈП “СЦ НБГД”, ни на интернет презентацији ГО Нови Београд. А не спомињу се ни у медијима. Само се о НБГД аквадрому извештава.

Да ли су се ови програми уопште одржали? Ако јесу, у чијој организацији, у којим терминима и зашто нигде нису најављени? Како су заинтересовани уопште могли доћи до информације о њима? Слична серија програма најављена је на интернет презентацији ЈП “СЦ НБГД” 2013. године. Зашто не и две године касније?

sapic4

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упућује отворени позив др Александру Шапићу да на прагу свог другог мандата председника ГО Нови Београд, а у циљу отклањања наведених сумњи, аргументовано одговори на постављена питања и објасни недоследности у евиденцији и извештају о спроведеним програмима.

Такође отворено позивамо др Шапића да јавности на увид представи фотографије сачињене у току извођења програма, које представљају саставни део извештаја који смо добили, а које нам ЈП “СЦ НБГД” није доставио. Ове фотографије могле би бити уверљив доказ да је новац наменски потрошен и да су плаћени програми одржани.

Бранка Стаменковић
члан новобеоградског одбора покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

Повезани текстови:
Комад по комад палача
Најмногољуднија општина Србије: прескупи билборд Александра Шапића
Колико нас коштају бесплатни програми општине Нови Београд

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina su danasnja svakodnevnica provizije su i do 50% i najbolji nacin je prikazivanje tendera i objavljivanje ucesnika na tenderima kazem ucesnika i cenama koje se nude jer na jednog ponudjaca uvek ide i bar jos jedan ponudjac koji je u vezi sa glavnim ponudjacem i nudi za o.1 posto vecu cenu kako bi namestio posao onom osnovnom.

 • Sve je to OK i naravno da treba ukazivati na nepravilnosti i moguću korupciju, ali se ja brinem za jedno:
  Čitajući postove na sajtu DJB većina je u vezi napadanja SNS, Vučića lično i ostalih naših protivnika, a jako malo, čak i nikako je predloga za neka rešenja kako i šta bi trebalo uraditi. (i nemojte mi reći da čitam 20 tačaka, tu je samo po rečenica koju bih i ja mogao napisati) Svi mi znamo da ovako nije dobro ali molim Vas počnite da objavljujete Vaš program i predloge šta i kako treba da se uradi a ne samo da ukazujete kako ovo nije dobro i da napadate po imenice ostale a ne ukažete da Vi imate bolje rešenje i koje konkrento, jer onda ja lično gubim uverenje da Vi i imate neka rešenja osim plana da skinete SNS sa vlasti a šta onda, to ćemo videti.
  Da ne bude zabune, sada kada smo već ušli u skupštinu želim tamo da vidim zaista stručnost na delu a ne svakodnevno prozivanja Vučićevog i brata Siniše Malog il njemu sličnih, Šapića i raznih prevaranata, to će me razočarati ako Vi budete se opredelili, kao opozicija, na takav način da se borite protiv vlasti. Nemojte im vraćati istom merom.
  Pokažite im da ste drugačiji i na konkretnim studijama izvodjivosti i primerima iz drugih zemalja šta bi i kako moglo da se promeni.
  Ne svađajte se sa ostalima, budimo drugačiji i pokažimo da smo iznad njih.
  Veliki pozdrav i srećno. Moj savet malo smanjite objavljivanje ovakvih tekstova, to neka radi Informer, niste vi dnevne novine već politička organizacija koja na prvo mesto treba da ističe svoj program i plan za budućnost, to će narod podržati ako ima smisla, to je način da čisti uđete i pobedite, a ne putem omalovažavanja ostalih, kao što rekoh svima nam je dosta njih i svi znamo kakvi su, zato i biramo Vas.

  • U potpunosti se slažem i podržavam! I ja bih već odavno želeo da vidim program DJB (ne onaj šturi u 20 tačaka) nego detaljna i konkretna rešenja problema iz kojih nas namerava(mo)te izvesti. Ne na gomilu i odjednom, nego jedan po jedan. Inače stranka ii pokret gubi smisao.

  • ali šta je posao opozicije ako ne borba protiv svih oblika kršenja zakona. kroz intenzivno ukazivanje na njih i argumentaciju kojom se pokazuje njihova štetnost po građane i društvo mogu se videti i program i moralne, političke i ekonomske pozicije pokreta. u skladu sa tim mišljenje da su tekstovi ove vrste primereni onom štampanom naprednjačkom đubretu mislim da ne stoji, jer tekstovi u tom štampanom klozetu, i to svi, su napisani da denunciraju, osramote i ponize, da sakriju ili odbrane prave lopove i političke kriminalce a lažno optuže političke i moralne neistomišljenike svog gospodara. tekst ove vrste traži podnošenje jasnog, transparentnog izveštaja, traži dokaz da su u jednom konkretnom poslu poštovani ugovor i zakoni ove države, što se u društvima kao što je naše veoma često pokaže kao još jedan Tantalov posao. zato pustimo Pokret da bude prava opozicija, ona koja ujeda i nedaje miran san kriminalcima koji misle da ih partijska knjižica ili poslaničko mesto mogu zaštiti od zakona i pravde.

  • Mislim da ti nisi uopste “mi”. I treba svakodnevno napadati sve koji lazu i kradu. A “mi” to jednostavno necemo da radimo pa nema o cemu ni da se pise. A plan u 20 tacaka je dovoljno veliki zalogaj i DJB samo time i treba da se bavi a ne sa hiljadu stvari a da se na kraju ne zavrsi ni jedna. Dok smo u opoziciji u republickom parlamentu, ukazivanje na nepravilnosti, kradje i obmane i jeste glavni zadatak!

 • Javnost (transparentnost) trošenja narodnog novca ima tri koraka:
  1. Javna dodela prava na trošenje (konkursi, odluke, utvrđivanje pogodnosti i kapaciteta i na kraju ugovori)
  2. Tokovi trošnje u skladu sa ugovorom (svaki utrošak se dokazuje valjanim dokumentima i drugim dokazima – fotografije npr.)
  3. Merenje učinka potrošenog novca dokazuje se postignutim rezultatima i uporešuje sa planom.
  Ove korake predviđa svaki pa i srpski odobreni projekti. Ako se ne primenjuju ili se traljavo odrađuju tačno se zna ko je za šta bio odgovoran DJB treba da sistem nadzora dosledno primeni.

  DJB treba da pored utvrđivanja kako će unaprediti srpsku političku scenu (razviti 20 tačaka do operativnosti; dodati nove tačke koje građani zahtevaju) imati i nekog ko će reagovati na svakodnevne događaje.

 • Est modus in rebus! Postoje linije koje ne bi trebalo prelaziti. Obznanjivati muljanja SNS, SPS, SRS… i to nakon što dobro proverite i imate dokaze za to što tvrdite je poželjno. Ovaj tekst prelazi crtu. Novobepgrađani koji su glasali za Šapića znali su zašto su to uradili. Šapić je uradio dobar posao za NBGD i ovakve insinuacije koje možemo videti u tekstu nisu na mestu. Ko radi taj i greši tako da ne uzimam za zlo. Ipak kad jednom pređeš crtu to može da vodi tamo kuda ja ne bih želeo da DJB ode. Tekst je strateški i taktički potpuno pogrešan. Sumnjam da će ga ijedan Novobeograđanin dočekati sa simpatijom. Šapić jeste pravio greške ali je poslednji kome možete imputirati muljažu.

  • Ne vidim sta ovde nije jasno. Sve je crno na belo. Covek koji kupi doktorat sigurno nije moralna osoba, a to sto je manje krao od onih pre njega, ga ne cini boljim vec manje losim, a to nije nista cime bi se normalna osoba ponosila.

  • Srđane, Šapić nije kupio doktorat – to su činili neki drugi (recimo čiča Toma a i neki drugi). Šapić je proslavljeni sportista kome taj doktorat nije baš nužan. Nekim drugima plagirani doktorati i kupljene diplome jeste sve što su postigli u životu i znali su da to unovče, i to dobro. Da li je Šapić plagirao doktosku tezu? Ne znam! To je nešto što je plasirao SNS iz Vučićeve kuhinje i zato sam vrlo skeptičan prema tome. Neki drugi međutim jesu plagirali doktorate prema ocenama stručnjaka koji nisu iz Srbije. To jeste Vučičev Mali. Verujem da su u pravu. Ja ne mogu tvrditi da li je Šapić krao više ili manje. Mislim da on nije zadužio Srbiju za 10 milijardi, niti je novac poreskih obveznika poklanjao stranim kompanijama, niti je zidao nelegalne objekte. Ono što znam – deci sa NBGD je ponudio neke programe. Drugi to nisu uradili. Svaka normalna osoba koja zna da je Šapić radio nešto nemoralno neka se prvi baci kamenom. Jeste li Vi ta osoba?
   Inače odgovor na Vaše pitanje “šta je nejasno ovde” je – nejasni su motivi i prioriteti DJB.

  • Šapić ima sportskih zasluga. Još više, ima zasluga za humanitarni rad koji je (on ili neko oko njega) uniformisao, uveo u transparentne i legalne okvire. Za svaku pohvalu. Sa druge strane, tabele kojima barata DJB na ovim stranicama , jesu kontradiktorne. To ne znači automatski i kradju, ili njegovu ličnu umešanost u nezakonitu radnju. Medjutim, i on kao i bilo ko drugi, podleže proveri, prijavi. Ukoliko DJB ima autentična saznanja, neka se posluži konretnim zakonskim procedurama – a ne da javno i unapred blate čoveka. Ili im je Sns dao pelcer, kako to već oni rade protiv Radulovića. Ukoliko imaju konkretne dokaze koje su možda zaturili ili nisu za njih znali kada su ga postavljali – ni manje ni više – za ministra, neka iskoriste zakonske procedure, bez apriorne pljuvačine i unižavanja dostojanstva ličnosti. U ovom trenutku, i jedni i drugi se ponašaju – jednako. Da li je to proklamovani način delovanja DJB? Da li je pljuvačina put i način sprovodjenja transparentnosti? Iznenadjen sam , bezmalo kao sa onim nesretnim ženama kojima pade teška životna sudba da u najvišem zakonodavnom telu ove zemlje – predstavljaju naše gradjene, te onako stručne za spoljnju i unutrašnju politiku, spoljnju i unutašnju ekonomiju, domaće i medjunarodno pravo – donose odluke sa dalekosežnim posledicama i za ovu i za buduće generacije naših gradjana…

  • Hajde da malo pogledamo celu stvar bez viška strasti.

   Ukoliko postoje INDICIJE da je nešto NEKOREKTNO rađeno, onda je sasvim u redu da DJB POSTAVI PITANJE O TOME.

   Ja iz ovog teksta nisam video baš konkretne dokaze da je u pitanju kriminal, ali mi opet deluje i da tu nešto nije korektno.
   A to nekorektno može da znači i da je aljkavo, neorganizovano, amaterski. Ne mora uvek da bude kriminal.
   Pošto je Šapić na javnoj funkciji, i direktno je bio zadužen za to, ne vidim nikakvog razloga da na PRISTOJNO postavljeno pitanje ne odgovori. Njegova je dužnost da polaže račune pred građanima.

   Iako je ton samog teksta zajedljiv i blago zlonameran, čini mi se da nije prešao granice pristojnosti.
   I upravo zbog toga ni komentari ne treba tu granicu da prelaze.

   Ne sećam se na čemu je Šapić doktorirao, ali čini mi se da nije bio baš neki od jačih fakulteta. No njegov doktorat, takav kakav je niko nije dovodio u pitanje, niko relevantan nije izneo ni jednu tvrdnju da ga je kupio, niti da je nešto plagirao.
   Inače, kako sam privatno saznao, Šapić je uvek bio dobar đak i trudio se da se obrazuje i pored sportskih obaveza.

   Nemam pojma da li zaista koketira sa SNS na Novom Beogradu.
   Ako to radi, mislim da je zapečatio svoju političku karijeru.
   Većina njegovih birača se zapravo dvoumila između DJB i njega.

   Ali čak i ako se opredeli za taj pogrešan korak, nema razloga da ga se pljuje za sve i svašta. On je proslavljeni sportista koji nam je doneo mnogo radosti dok je igrao.
   A mnoge stvari koje je Šapić učinio na Novom Beogradu ostale opštine mogu samo da sanjaju.

   Dakle, sasvim je u redu da mu se postave pitanja oko trošenja novca, ali nije u redu da se nasrće na njegov lični integritet.

  • Da Makarije ali se postavlja pitanje prioriteta. Meni ovo veoma liči na selo gori a baba se češlja. Tekst jeste maliciozan.
   Danas je 100 mladih ljudi od kojih neki sa diplomom BU prošlo pasošku kontrolu i otisnulo se sa kartom u jednom pravcu. To nije prioritet?
   Danas je zatvoreno nekoliko desetina malih firmi. To nije prioritet?
   Danas je dični premijer u ostavci zadužio Srbiju za X miliona US$. To nije prioritet?
   Danas je SNS zaposlio X svojih članova. To nije prioritet?
   Danas su stigli opet uvećani porezi. To nije prioritet?
   Danas su ljudi ponovo kopali po kontejnerima. To nije prioritet?
   Danas je hitna pomoć ponovo zakasnila ili neko nije primljen u bolnicu jer nema mesta. To nije prioritet?
   Danas su ponovo podigli cene u radnjama. To nije prioritet?
   Danas je ponovo dilovana droga. Nije prioritet?
   DANAS još NISU PREDOČENI DOKUMENTI SA POKRADENIH IZBORA!To nije prioritet?

   Prioritet je Šapić, njegova akcija za decu i njegova diploma.
   Ma stvarno “dosta je bilo”!
   Treba li napraviti pokret dosta je bilo – dosta je bilo?
   Napad na Šapića ovako intoniranim tekstom je strateški pogrešan a taktički bedan je razotkriva sve slabosti pokreta.
   Ne branim Šapića. Nisam glasao za njega. Glasao sam za DJB, ali nisam glasao zato da DJB u najgorem Vučićevskom maniru baca blatom već da prioritete zapisane u programu u 20 tačaka servira svakoga jutra Vučićevom kuvaru – pa neka se snalazi.

  • Slažem se.DJB je opozicija u mnogim opštinama u Srbiji i očekujem da tamo gde vlast čini SNS budu agilniji.Do sada smo videli kritiku DS na Starom gradu ,kritiku kadrovskih rešenja DS na Vračaru i sada Šapića.
   Verujem da DJB ispravno postupa ističući crvenu liniju ali mislim da mora voditi računa i o opozicionom karakteru pokreta – u svakoj BG,NS i NI opštini ima odbornika DJB .Gospodo,šta rade napredni tamo?

  • Na temu osnovanosti i argumentovanosti optužbi u tekstu se može raspravljati, mada, lično, ne mogu ništa novo reći po tom pitanju.
   Sa druge strane, Šapićeva otvorenost za koaliciju sa SNS na NBG je nešto što ga u mojim očima potpuno diskredituje. Sad, da li je naivan, neobavešten ili korumpiran, rezultat je isti.
   Zato, dok se njegov stav po pitanju koalicija ne promeni, ja ga sigurno neću braniti na ovim stranama.

   @ immobil
   Ovaj put ne zastupamo isti stav, ali svejedno:
   veliki pozdrav 🙂

 • Све проверене податке објављујте, дијагноза је први корак у проналажењу лека. Испуњење обећања о транспарентности може за неког бити горка истина, а за све више људи разлог зашто вас подржавају.

 • DJB treba da se uozbilji prilikom reagovanja na svakodnevne događaje. To podrazumeva prethodnu analizu:
  – Koliko je događaj važan
  – Kolika mu je težina
  – Ko izveštava o događaju. Koliko se izvoru može verovati
  – Proveriti navode iz izveštaja
  Reakcija treba da bude odmerena i sa rečnikom nove političke kulture, Korišćenje rečnika koji pokret osuđuje srozava ugled Pokreta.
  U reakciji istaknuti na argumentovan i činjenicama potkrepljen način šta je loše ili dobro učinjeno.
  Kako se to slaže sa načelima i politikom Pokreta pa osuditi ili pohvaliti.
  Zatim dodati kako to Pokret radi. Ako je loše šta bi trebalo uraditi da se popravi ako je dobro koliko je dobro i kako će to uticati na buduće delovanje Pokreta.

  • Svaka kradja i podvala je vazna i nikome ne treba oprostiti, zaboraviti ili preskociti ga. Ovde je sve lepo objasnjeno i argumentovano, a vama kojima se pokret ne svidja i kojima je krivo sto ne funkcionise kako klasicna stranka puna mita i korupcije…e pa zao nam je. Svakog dana nas je sve vise i iskorenicemo sve vas koji volite da muljatte. Umesto “samo jako” mi kazemo “samo transparentno”.

  • Управо тако, демаскирати све и на сваком кораку, принципи који се селективно примењују нису принципи. На крају, ја верујем да у свим странкама има поштеног чланства и сада нека лепо изволе и врше притисак у оквиру своје странке да се мало прочисте ствари. Или нека се лепо прикључе ДЈБ.

   Додатни разлог за објављивање свега је да нажалост живимо у земљи у којој су медији под шапом корумпиране власти, па се једноставно оваквим стварима не баве. Зато кажем да је прва страна вести на овом сајту драгоцена и треба строго да се држи јасних, концизних, и фактичких вести а подсмевачке и “креативне” коментаре ставити у посебну рубрику. Да би се одговорило на неке од коментара овде, можда неко из ДЈБ може да дода кратак коментар или фусноту како би спровођење програма Покрета дате критиковане појаве и афере спречио.

  • Kako ćete, crni Srđane da ISKORENITE sve koji vole da muljaju?
   Pritom, obraćate se Borislavu.

   Ne mora da vam se dopada njegov komentar, ali takvim načinom izražavanja odbijate od pokreta veliki broj sasvim pristojnih ljudi.

   Lepo je što imate tako izraženu strast za ideje pokreta i znam da svoju žestinu možete da upotrebite na neki bolji način, koji će DJB-u da dovede više pristalica.

  • @ Srđan
   Ljudi smanjite malo paljbu i tenziju, pogotovo ako ne znate kome se obraćate.
   Borislav je osoba koja redovno i konstruktivno, na sebi svojstven način, doprinosi diskusiji na sajtu DJB. I Jasmina Nikolić se izrazito pozitivno izrazila o nekim njegovim komentarima i prezentatorskim veštinama.

   Zato, molim Vas/vas: SPUSTITE LOPTU I SMIRITE ŽIVCE. Nije svako ko misli drugačije SNS bot, pokažite malo takta…

  • Đango, ako imaš pristup podacima koje ostavljamo ovde, možeš li da mi se javiš na email adresu?

 • Е оваква саопштења и текстове хоћу да читам на главној страни а иронично-сатиричне бих стављао на посебну страницу “блогови и коментари”.

  Искрено ми није јасно какво би то “конкретно” решење ДЈБ требало овде да промовише, мени је савршено јасно како је кратак и јасан програм покрета савршени пеницилин за овакве ствари. Пре свега, Шапића и целу нашу пословно-политичку “елиту” (која је заправо супротно од елите) треба натерати да се одлуче, или бизнис или политика! То да будеш председник општине а да онда имаш приватни клуб који ће да склапа уговоре са јавним предузећем у твојој општини не да је конфликт интереса него вришти од конфликта интереса! Ма да само политичари знају да се сви уговори морају објављивати (а у противном их гоне независно судство и полиција, о медијима да не говоримо) би и-хи-хи решило толико тога. И молим, при објављивању тога ко је добио уговор, никакве мутне фирме са неких фантомских острва или инвестициони фондови из Катара. Или да буде фирма чијим се акцијама тргује па тако и ја и Жика можемо те акције да купимо, или да се именом и презименом знају власници.

  • DJB bi trebao da da ocenu uspešnost projekta. Da kaže zašto su omanuli. Da kaže da su radili na stručan i javan način da do toga ne bi došlo već bi narodni novac bio dobro potrošen. Da da nauk za budućnost – radite javno da vas možemo kvalitetno nadzirati i meriti vaš učinak. Posredno ovakav pristup dovodi do suzbijanja moguće korupcije što svakako treba naglasiti.

 • Ako sam dobro razumeo Šapić se “obogatio” na ovom poslu? Takođe sam video i da je “kupio” PhD? Jesu li to činjenice koje ukazuju da Šapić mulja? 386 ili 360? Ovo DJB ne treba da radi. Ovio liči na SNS! Dozovite se pameti. Čovek je organizovao besplatne programe za neku decu.
  Šapić nije dobio moj glas već DJB ali posle ovakvog bljutavog teksta počinjem da se pitam da li je karakter pokreta sitno birokratski koji vodi računa da li je upisano 25 dece više ili manje? Pa je li to jedina nezakonoitost u Srbiji? Novac poreskih obveznika i novac od zaduživanja zemlje se poklanja “stranim investitorima” na sve strane a DJB cepidlači da li je upisano 25 dece više ili manje? Desetine hiljada diplomaca napušta zemlju godišnje i nama je problem Šapić? Vučić nas zadužuje, rasprodaje resurse i nama je problem Šapić? Dobro jutro poslanici DJB! Imamo mi u Srbiji malo većih problema od Šapića.

  • Tako je, ovakvi tekstovi me podsećaju na Iinsajderove emisije sa b92. Tačne ali izuzetno jednostrane ciljane isključivo protiv političkih protivnika. A kada treba dati rešenje ili pisati malo o stranim “gazdama” i krupnom kapitalu to nekako stalno izostaje.

  • Molim da otvorite sajt http://www.starabezanija.rs i u VESTI vidite kako je ovo udruzenje podnelo krivicnu prijavu protiv A Sapica. Takodje, mozete videti sta jedna grupa entuzijasta moze uraditi na lokalu sa svojim novcima, za razliku od A. Sapica, koji je svou promociju i sve ostalo uradio nasim (budzetskim novcima). Pa pogledajte ispred opstine panoe na kojima je A. Sapic (samo on, kao da ne postoji i neko drugi)…Sapic sa decom ,Sapic sa penzionerima… A u opstini na videu opet samo Sapic (o cijih je to para). Ovo je sitnica, ali razlog za krivicnu prijavu nije sitnica….

  • @ immobil
   Poenta ti jeste dobra i slažem se da tekst nije najsrećnije napisan. Naglašene su i neke nebitne stvari, umesto konkretnih činjenica.
   Sa druge strane, dok god Šapić koketira sa SNS, neću ga ovde braniti…

  • treba, i mora da se brani svako – ako postoji principjelnost. ukoliko ne postoji – dvostruki su standardi, a to nije dobro. isti osnov za sve, isti odnos prema svima, moj django… ispod gornjeg teksta immobila, u 03,29 – sve je rečeno… neka neko opovrgne taj tekst…

 • Krivicna prijava podneta zbog bahatog trosenja budzetskih para.DJB je dobio kopije krivicne prijave. .Sapic je olicenje onoga protiv cega se zalaze DJB. Sa njim nikako u koaliciju niti mu dati podrsku.

 • U tekstu su iznete pretpostavke i neke činjenice na vrlo jednostavan i pristojan način, na koje bi dr Sapic mogao vrlo jednostavno da odgovori iznošenjem činjenica. On to ne radi već napada DJB klasičnom zamenom teza, što samo povećava sumnju u njega.
  Slažem se da pokret treba da ukazuje na sve, u najboljem slučaju, netransparentne aktivnosti, naročito one u kojima je u pitanju novac.
  A koliko se sećam priče o doktoratu, i tu je bilo jasnih činjenica o plagiranju…

 • @ Otac Malarije
  Nemam pristup traženih podacima i dokumentima, ja sam tu samo kao simpatizer. 😉
  Nego, malo me iznervirao Šapić otvorenošću za koaliciju sa SNS na NBG, pa sam još kivan na njega. Pre izbora je pričao drugu priču.
  Veliki pozdrav Oče M.

  • Ma u redu je. Mislio sam nešto da predložim, ali ne bih javno.
   Ne treba biti transparentan po pitanju taktike 🙂

   A što se tiče Šapića – lična greška, izbacivanje na par minuta 🙂
   Možda se i opameti. Zato mislim da ga ne treba pljuvati.
   Sve će doći na svoje.

 • Zar je moguce da niko ne komentarise krivicnu prijavu protiv A Sapica, a na primer Kuzmanovica gone zbog mnogo manje sredstava a po nekim opstinama su pohapseni upravo zbog malverzacija sa budzetom. A smatram da je to zasta se zalaze I zasto sam glasao za DJB sto trazi transparentnost za svaki potroseni budzetski dinar. A Sapic je sve suprotno od toga.

 • tekst je malodušan i sitničav, ne pogađa suštinu stvari. Naime, ispada da bi građanima Novog Beograda baš mnogo lepo kad bi tamo neke evidencije bile kompletne ili neki pečat stavljen gde treba. Ovo upošte ne liči na politički tekst, sa jasnim idejama delovanja ili kritike. Politika DJB za Novi Beograd treba da se okrene izradi i sprovođenju kulturne strategije koja će promišljeno razvijati kulturu Novog Beograda shodno potrebama građana i resursa kojima raspolažemo. Dakle : statusna i SWOT analiza, ankete građana i gantogram plan akcije. Ne znam čemu uopšte ta diskusija oko Šapića.