Ауторски текст Политика Преносимо

Шта је потписано на Врачару?

Више од месец дана после априлских избора договорена је победничка коалиција на општини Врачар. Коалицију чине Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка и покрет “Доста је било”. (У преговорима је учествовао и ЛДП, али их је напустио.) Ова коалиција имаће већину од 23 од 45 одборника. (Види резултате избора и расподелу мандата овде.)

Представници странака су се договорили да потпишу коалициони споразум и документ под називом “Стратегија управљања општином Врачар”. Шта је ДЈБ тражио да би ушао у коалицију? Тражио је пуну транспарентност, расподелу политичких функција и престанак страначког запошљавања. ДЈБ је спреман да се на нивоу општине договара око било које локалне политике која није у супротности с овим принципима. Таква ће бити наша политика и на другим општинама где будемо имали прилику да преговарамо око формирања локалне власти.

vracar-grb

Шта значе ови принципи?

Пуна транспарентност. Инсистираћемо на томе да се извршење буџета општине објављује сваког месеца, те да сви уговори које општина потпише са правним лицима буду окачени на сајт општине. Исто то ће морати да раде комунална предузећа (“Пословни простор”) и културне и спортске установе које су у надлежности општине. Општина ће такође направити и објавити попис имовине, као и сва дуговања и потраживања која има према трећим лицима.

Све ове ствари више нећете морати да тражите од општинске администрације; биће вам доступни на клик миша. Моћи ћете да видите колико коштају геронтодомаћице, рачунари које општина поклања најбољим ученицима, или колико који врачарски кафић плаћа закуп простора.

Транспарентност се не односи искључиво на тренутак почетка рада нове општинске власти, већ и на прошлост. Обавезујемо се да ћемо комплетну архиву уговора скенирати и поставити на сајт општине. Ово произилази из принципа отворене управе који је саставни део ДЈБ програма.

Стоп страначком запошљавању. Преговарали смо искључиво о политичким функцијама. То су председници општине и скупштине, њихови заменици, и већници. Укупно 13 политичких функција. Остале значајне функције — начелник општине, начелници осталих служби, директори комуналних предузећа итд. нису били предмет преговора. Људи који се тренутно налазе на њима, остаће на њима док им не истекне мандат. Међутим, пошто сматрамо да та места морају да попуњавају стручни људи преко јавног конкурса, сви који се налазе на стручним позицијама мораће да објаве своје биографије. (Нешто слично је ДС већ урадио у покрајинској администрацији у фебруару ове године.) Направићемо и систематизацију радних места. Када се буду расписивали нови конкурси, на стручна места ће моћи да дођу само квалификовани људи (укључујући и оне који су тренутно на тим позицијама). А грађани ће преко биографија моћи да виде да ли држимо реч.

Ово мислимо озбиљно. Ако ова политика не буде могла да се спроводи, немамо разлога да учествујемо у раду општине. Око свих питања која се тичу комуналне политике отворени смо за разговор. Спремни смо да наставимо политику комуналног уређења општине, унапређења заштите животне средине, побољшања образовања најмлађих, социјалну политику (посебно помоћ болесним, старим и маргинализованим групама) коју општина већ дуже време озбиљно спроводи.

Извор: Блог Душана Павловића

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Do pre par godina izgledalo mi je nemoguće da ću ovako nešto pročitati – u vlasti kod nas, pa makar bio i lokal, ljudi koji se ne samo deklarativno, već i u praksi zalažu za sistem koji pre priliči skandinavskom podneblju nego nama. Čitam i ne verujem, pitam se da li je moguće… Ok, tu smo, to je to. Na vlasti. Imate (imamo) KOLOSALNU šansu da budete prvi koji neće prodati svoje glasače. Aj sa srećom 🙂

  • Znaci Kuzmanovic ipak moze na kraju? Ja sam mislio da je on isto crvena linija preko koje se ne prelazi? Koji su jos kompromisi napravljeni voleo bih da vidim?

  • Sacuvajte nam Vracar, da tajkuni vise ne trpaju zgrade, nebbodere, kockarnice umesto starih porodicnih kuca. Nema vise mesta na Vracaru za visespratnice. Da imamo mesta da hodamo od uzurpacije parking srrvisa, policije koja nosi autice a cuva dzipove. Necemo fa nam Vracar bude silikonsks dolina i droga market. Ostavite nam malo prostora da disemo, da zivimo i da nam se deca igraju. Vracarci ce vam pomoci, verujemo u vas, vi ste poslednja oaza u Bgd, nemojte nas izneveriti !

  • Počelo je novo doba.
    DS i DJB na vlasti a u opoziciji sam vrh SNS-a (Selaković. Vesić, Marko Đurić).
    Očekujem da ova koalicija sa građanima pokaže svoje prednosti. Pomoćiću srazmerno mojim snagma.

  • Dosadašnj iskustvo nas uči da su se ovakve stvari uvek lose završavale.Nadam se da ovo nece biti jos jedno razocarenje, i da ce i zadnja nada nestati.