Mediji Pravosuđe Saopštenje

Apelacioni sud potvrdio presudu kojom je usvojena tužba Radulovića protiv ‘‘Naših novina‘‘

Medijski napadi na Sašu Radulovića i sam pokret DJB datiraju još od početka 2014. godine, od kada je podneo ostavku na mesto ministra privrede i postao najveći politički neprijatelj Aleksandra Vučića.

Jedno od nekoliko Vučićevih glasila, dnevni list ‘’Naše novine’’ objavilo je niz neistina o Saši Raduloviću, koji je tada bio  ministar privrede u ostavci i nosilac izborne liste grupe građana „Dosta je bilo – Saša Radulović“.

Tužbu za naknadu nematerijalne štete podneli smo 21. februara 2014. protiv izdavača „Naših novina“ na osnovu odredbe člana 79. Zakona o javnom informisanju, a zbog objavljivanja netačnih informacija da je Saša Radulović navodno napisao ili izjavio:

1) da je u pismu koje je upućeno privrednicima poručio da su MMF i SAD ucenile Vučića i uslovile 500 miliona budžetske podrške novoj srpskoj vladi njegovim povratkom na mesto ministra privrede i finansija;

2) da je izjavio da će na izbore izaći sa Vladimirom Cvijanom;

3) da je izjavio da će mesto guvernera preuzeti Aleksandar Stevanović;

4) da je izjavio da je želja SAD da ako već daju pare imaju svoje pouzdane ljude na dva ključna mesta, kako se novac ne bi trošio na stranačke potrebe;

5) da u pismu pokazuje neskrivenu mržnju prema SPS-u (sa navodom „da je najvažnije da će u novoj vladi štetočine iz SPS-a biti konačno isključene iz vlasti, a biće uskoro procesuirane i dve velike afere koje su vezane za neke funkcionere ove stranke“).

Viši sud u Beogradu je 28. oktobra 2015. godine doneo presudu u korist Saše Radulovića i naložio glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista ‘’Naše novine info’’, Antoniju Kovačeviću, da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda isplati  100.000 dinara, kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 80.600 dinara. Kovačević se žalio ali je Apelacioni sud 09. 06. 2016. godine odbio žalbu i potvrdio prvostepenu predudu.

Kovačević je platio ceo iznos tako što mu je obustavljena plata u nedeljniku Ekspres, gde je radio kao urednik online izdanja nakon zatvaranja Naših novina.

Napisi u Našim novinama nisu imali nijednu istinitu informaciju o Saši Raduloviću, a medijsko blato u službi vlasti nastavilo je da obmanjuje javnost i piše tekstove koji nisu  zasnovani ni na jednoj činjenici. Mediji su danas, više nego ikad, zastrašeni, kupljeni i ucenjeni.

Saša Radulović bio je pet meseci  ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku Aleksandra i Andreja Vučića, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune. Posle samo tri godine, sopstvenim snagama, napadan od svih, DJB je na izborima 2016. osvojio 227.626 glasova i postao najjača opoziciona parlamentarna stranka.

Dosta je bilo se snažno zalaže za slobodne medije, a to su mediji kao kontrolori vlasti a ne sredstva za manipulaciju ljudima. Mediji u službi građana, a ne tabloidi pod direktnim uticajem političkih partija i interesnih grupa.

U prilogu:

Presuda Osnovnog suda u Beogradu

presuda nase novine

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar