Ауторски текст Војводина Медији Политика

Фантомски контрамитингаши са богатим буџетом

За петак, 17. јуни у Новом Саду неколико јавности непознатих „организација цивилног друштва“ заказало је контрамитинг „против Пајтића и Радио телевизије Војводине“.

radio-televizija-vojvodine-rtv-jpg_660x330

Две организације основане су, сасвим прикладно, баш 13. јуна ове године – „Патку дај тати“ и „Одбрана изборне воље грађана“. Све организације формално се баве развојем цивилног друштва, активностима као што су „промоција вредности у области цивилног друштва ради очувања унутрашње безбедности и суверенитета“ или  подизање нивоа учешћа грађана, а „посебно младих, у јавном животу Републике Србије“. Прокламовани циљеви су и духовни опоравак српског народа од духовног геноцида у ери глобализације, промовисање бављења спортом и здравог живота код младих, безбедност у саобраћају, без конзумирања алкохола и слично.

Чак и ако се прихвати да су прокламовани циљеви мање – више коректни, барем декларативно, отвара се једно веома интересантно питање:

         Ко је, како и којим средствима омогућио овим организацијама да у дневним листовима „Информер“ и „Новости“, преко целих страна објаве прогласе и позову грађане на свој скуп?

Јер, цене оглашавања преко целе странице у црно белој техници, према званичним ценовницима ових „дневних новина“ су:

         Информер: 229.200 динара, плус ПДВ

         Новости: 224.000 динара, плус ПДВ

 

Укупан износ који су ове организације у једном дану „потрошиле“ на своје маркетиншке активности је, дакле, 543.840 динара. Одакле више од пола милиона динара тек основаним удружењима грађана? Да ли су га добили директно из буџета по убрзаној процедури или су огласи штампани по “партократској линији” или су Вучићеви медији само следили природан пут чланова пропагандног штаба?

Овакав трошак маркетинга није мали залогај ни за неке богатије организације или компаније, а већини привредника у овој земљи овакви маркетиншки буџети су недопустиви. Они који у медијима раде на продаји рекламног простора знају колико је тешко продати га. А ето, Информеру и Новостима се посрећило да ове организације баш код њих купе највећи могући рекламни простор. Да купе? И плате? Или им је једноставно речено да објаве? Информер је приватан, па има право свој папир поклањати коме хоће или коме већ мора. Али, Новости нису.

Већ на први поглед јасно је да се ради о опробаном стаљинистичком моделу организовања паралелних фантомских организација, са циљем дезинформисања грађана. Имали смо сличну ситуацију и на локалним изборима у Земуну, где се напрасно појавила још једна изборна листа са презименом Радуловић и слоганом „доста је било“ у свом називу.

Позивамо грађане да не наседају овако провидне трикове власти и њихових пропагандних служби које себе називају медијима. Позивамо и раднике у тим „медијима“ да преиспитају своју новинарску етику и запитају се вреди ли она зараде и покоје додатне привилегије које у тим кућама остварују обешчашћујући новинарску професију.

И коначно, позивамо грађане да им ово поигравање власти са контрамитинзима и фантомским организацијама буде додатни мотив да се у већем броју придруже грађанским протестима против безакоња у „Савамали“, Радио телевизији Војводине и свуда и увек где су им од стране власти угрожена права и слободе.

Овај позив упућујемо и онима који су на претходним изборима глас дали владајућој странци, јер имајте на уму – када се самовољној власти нађете на путу, неће вам вредети то што ћете им рећи да сте њихов гласач. А наћи ћете им се на путу пре или касније.

 

Владимир Ђурић

народни посланик “Доста је било” у Скупштини Републике Србије

 

Фотографије и линкови:

Cenovnk V. Novosti

http://www.novosti.rs/upload/marketing/cenovnik%20NOVOSTI.pdf

Cenivnik Informer

http://www.informer.rs/data/files/Informer%20cenovnik.pdf

 

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Na pogrešnom ste mestu. Ovde nikoga nećete ubediti niti ćete stvoriti iluziju da bilo ko od naših to misli. Ne blamirajte se.

  • Poštovana nina,
   Uredno registrovane organizacije imaju prava da organizuju proteste.
   Čudna je svrha protesta “Protiv Pajtića i RTV-a”. g. Bojan Pajtić nije više predsednik pokrajinske vlade. Sada je samo jedan od vođa DS. Protestvovati protiv njega nema racionalnog smisla. Drugi deo protesta je protiv RTV-a. Tamo je SNS proemenio kompletnu uređivačku politiku i postavio novi tim. Protestvovati protiv toga od strane SNS pristalica opet nema logičkog smisla.
   Ocena g. Vladimira Đuriđa da je oglašavanje skupo je argument sa činjenicom i on se ozbiljno mora uzeti u razmatranje.
   Sačekajmo sam “protest” i čujmo poruke sa njega, verovatno će nam tada ove napred uočene nelogičnosti biti jasne – jer ne pada sneg da pokrije breg već da svaka zverka pokaže svoj trag.

 • Ovako je i pokojni Sloba radio. Mora da im je vojvoda seselj pisao scenario.
  Kakvi bednici.
  Kakav olos.
  Nekakva nova Crna ruka vuce konce… a sumanuti vucic je marioneta.. njihova i sopstvenog umobolnog ega.
  Mislim da su novi partizani potrebni da se olos privede pameti, da se pljackasima oduzme nezakonito oteta imovina, da im se sudi pred normalnim sudom … ustezem se da kazem ali ipak… mislim da vucica, dacica, nikolica, ruzica, vlahovica, dinkica, djelica, tadica, labusa i njigove trabante treba pocesuirati na nacin kako to rade i NR Kini.
  Hvala na paznji.
  Advokat.

  • Potpuno se slazem sa Vama…i da preciziram. Misljenja sam, da bi, obzirom na sveopstu propast koju smo doziveli od 90-te do danas, odgovorni za to MORALI BITI SUDSKI PROCESIRANI. Jedan tim, ili vise njih, ekonomskih eksperata i ekonomskih forenznicara, pojacan strucnjacima raznih profila, domacih i stranih, angazovan od neke nove strucne, casne i postene vlade, trebao bi da istrazi i sto preciznije izracuna ekonomsku stetu po drzavu Srbiju u navedenom periodu. Takodje, preispitati sve odluke vlasti koje su vodile ka direktnoj ekonomskoj steti drzave, izracunati tu direktnu stetu i evidentirati odgovorne za donosenje tih odluka, kao i one koji su materijalno profitirali na tim odlukama.

   Ubedjen sam da bi dobijeni iznosi bili na destine milijardi Evra, moguce i par stotina. Potom dokazati da je taj iznos pljacke i direktnog unistenja drustvene imovine, kroz ekonomski kolaps privrede i pad zivotnog standarda de facto prouzrokovao odumiranje nacije u znatnom obimu, koji se direktno moze proglasiti GENOCIDOM nad ziteljima Srbije, a samo ruiniranje zemlje do stadijuma prezaduzenog ekonomskog patuljka i prosjaka, gde odnarodjena vlast za jos koju milijardu $ kredita izdaje vitalne nacionalne interese zarad golog opstanka na vlasti, izjednaciti s VELEIZDAJOM zemlje. Potom iz ove pozicije pokrenuti sudske procese za odgovorne drzavne funkcionere za ekonomsku stetu nanetu drzavi njihovim odlukama. Ubedjen sam da bi suoceni sa drakonskim kaznama za ucinjena nedela mnogi vrlo brzo propevali pod cijim uticajem i cijim parama su bili podmiceni da rade tako kako su radili, a na stetu drzave i naroda. Time bi se otvorio direktan put i da sva vidjenija tajkunska bratija direktno dopadne istraznih zatvora…a potom svi zajedno na zasluzenu dugogooooodisnju robiju uz konfiskaciju nakradene imovine…

  • Od kako ćetnici dođoše na vlast, stalno se nešto čeka, okleva, popušta… Maltretiraju se najslabiji, otima se… Zaista, trebaju nam Partizani.

 • Ja bih citirao gospodina Čanka “od najboljih se uči”. To je bio odgovor na Šešeljevo pitanje “još se biješ?” ispred lifta u narodnoj skupštini.
  I AV je odrastao u političkoj eri ’90tih i sve što danas radi učio je od tadašnjih najboljih ????

  • Zaboravio si da spomenes i toalet papir kojim su se “ukrasavali” skupstina grada i vlada. To tek kosta u vrazju mater!
   Sve, ali bas sve sto je potroseno na ovaj protest je manje nego cena prevoza samo jednog autobusa (od mnogih) koji ce dovesti clanove SNS na protest ovog petka u Novi Sad. To su placenici, a ne ovaj posten narod koji protestuje protiv bahatosti i osionosti grupe ljudi koja je misli da poseduje Srbiju i da joj niko nista ne moze.

  • Gospodine, kostalo ih je tacno 18 hiljada ili 28 hiljada, za ozvucenje, ja sam jedan od donatora sa 1000 dinara, doniracu ponovo za protest sa velikim zadovoljstvom.

  • DJB je inkasiro(u svakom slucaju stekao je pravo na sa 10 potpisa bez registracije u APR-u)90 000 eura iz budzeta,plus plate zatupnika 32 000
   eura od 24 aprila.Pretpostavljam da su ovi ogranak SNS-a oni su inkasirali 360 000 eura iz budzeta,nije to strano demokratskom dustvu.Sa uzimanjem ucesca u poslednjim izborima DJB je pristao na uslove.
   Za informaciju DJB-u,U Nizozemskoj skoro sve stranke imaju radio i tv difuzije.Radnicka partija(PvdA) pocela je emitovanje svog prvog radio programa pre 70 godina.Takodje i stampa ima svoje miljenike zavisno o svom oprededeljenju,nije zabranjeno da i pojedini novinari sede u izbornim stabovima.
   Novo osnovana stranka(dva zastupnika su se odvojila od PvdA)imaju mnogo pristalica medju novo-nizozemcima(obojenim)i to poznatim TV licima.Hajka je vec pocela “pristojnih”nizozemskih novinara kako su oni lopovi(oplichter)normalno,ceprkaju.
   Gotovo svima je lako otkriti greske,ni DJB nije svetinja.
   Istina je da su oni za 25 godina izmenili 5 generacija politicara,nase idiote ni puskom ne mozete oterati,a DJB ne uliva neku nadu.

 • Sir Oliver:” Halo, Bing, kako brat? Šta, uhvatili ga u samousluzi dok je pljačkao bebu od šest meseci… i dobio šest meseci! Ne smem ni da pomislim kako bi prošao da je opljačkao stanovitog starca za koga radim… Nego, zanimaju li te oglasi u Novostima i Informeru ?… Cena, sitnica !

 • Kakve teme i kakve dileme 🙂
  DJB je učinilo veliki korak napred u oslobađanju okovane samosvesti građana kroz ovaj blog i komentare.
  Ovo zaista treba pohvaliti. Prvi iskorak ka slobodi izražavanja.
  Ove se može kroz površne analize izvući dosta pouzdan zakljičak o namerama autora tekstova i kvalitet odgovora anonimaca.
  Njihove želje, nagoni za komentarom i ispoljavanjem svog stava (u ovom slučaju kvalitat nije bitan) su pravo blago za ozbiljne analitičare stanja javnog mnjenja. Razume se onog sloja društva koje je ovladoalo veštinom internet komunikacije. To su valjda najpismeniji sloj stanovništva.
  Interesntno je uporediti broj navijačkih komentara bez dubine kritike i onih ozbiljnijik koji stvarno zaslužuju osvrt.
  Odnos je relativna stvar ali otprilike 1:10.
  E sad, dali će DJB formirati svoju političku platformi prema potrebama onij 90% većine koja slepo veruje i sve zna ili pak usmeriti svoje snage prema onih 10% koji imaju drugačije stavove,zavisi od namera i intelektualno iskustvenog potencijala vođa DJB.
  U svakom slučaju nešto novo na političkoj sceni Srtbije i to vredi podržati.
  Itina je lepa samo kada je gola.

  • A šta je sa dve dame Kostić iz DJB, hoće li nam to neko objasnitit?Novosadjanska je, kaže, prešla u Palminu Jedinstvenu Srbiju (?!?), a Beogradska odbornica je , navodno, samostalna…Baš neprijatno za DJB, očito sito nije bilo dovoljno gusto kod odabira “kadrova”:…Šteta, nadati se da će se na ovom stati

 • Текст који следи преузет је са http://rs.n1info.com/a169524/Vesti/Vesti/Odbornica-Dosta-je-bilo-presla-u-Jedinstvenu-Srbiju.html

  Odbornica sa liste Pokreta “Dosta je bilo” iz Novog Sada Danijela Kostić saopštila je danas da je odlučila da napusti taj pokret i podrži odborničku grupu Jedinstvene Srbije, saopšteno je iz pokrajinskog odbora JS.
  Kostić je u pisanoj izjavi objasnila da smatra da u ime Pokreta Dosta je bilo ne može da predstavlja volju i interese Novosađana.
  “Pokazalo se da se program pokreta ne razvija u pravcu kakav je bio inicijalno. Umesto da se borimo za svakog građanina pojedinačno, što je bilo predizborno obećanje, pokret prerasta u političku ‘elitu’ koja se bori za političke poene i prevlast na meni neprimeren način”, navela je Kostić.
  Ona je dodala i da odbornički mandat za nju nosi veliku odgovornost i da će od danas u novosadskoj Skupštini nastupati kao samostalna odbornica.
  “Podržaću Odborničku grupu JS, jer verujem da kroz njihov program mogu transparentnije i autonomnije da se zalažem za svoje sugrađane, posebno u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Stranka Dragana Markovića Palme je na primeru pokazala da je interes prosečnog građanina ispred ‘visoke politike’ i razmirica pozicije i opozicije”, piše u izjavi Kostić.

  Како је могуће да су вам се овакви ”морални пигмеји” што рече један ”спортски радник”, провукли на листе. Да није трагично било би комично. ДЈБ и Палма врло сличне политичке опције, само Палма више даје на образовање (нарочито музичко иако је у врме Бетовена и Шопена био мали).

  • A šta treba, da prisiliš nekog – nemoj nikada da napustiš pokret, inače… Kako proveriti nečiji moral, i to dve nedelje pred izbore? Konkurs je bio otvoren godinu dana, što se neko ‘moralniji’ nije prijavio? Vreme je da priznamo da od ponudjenih očigledno nema mnogo boljih, a što se neko ne ‘ponudi’ ko smatra da je bolji, to je pitanje za njih. Ovde niko neće da se istakne, da da svoj sospstveni primer, ali svi očekujemo da mala grupa ljudi uradi sve za nas.

  • Наравно да се нико не може присилити. Али нормално би било да када се неко не слаже са политиком покрета/странке којој припада да оставку на све функције које је добио на рачун покрета/странке и учлани се у нову са чијом политиком се слаже. Јер не верујем да је ико гласао за дотичну (осим можда њене породице) већ за покрет/странку. Законска нормална решења би била да посланици при промени странке губе положај на који су дошли преко страначке листе или директни избори (гласање за особу).
   Овако имамо нарастајућу класу прелетача, а самим тим и ову ситуацију у друштву у којој се налазимо.
   Иначе провере могу бити јако квалитетне (истина никад стопроцентно успешне) ако их раде стручне особе (чак и поједине фирме код нас имају јако интересантне интервјуе без којих се не може ући у фирму).
   Предлог: можда би било добро направити интернет базу прелетача у протеклом временском периоду, јер једном прелетач, увек прелетач.

  • Inače, piše u toj istoj vesti da će nastupati kao samostalna poslanica, nigde u tekstu nije pisalo da je prešla u drugu stranku.
   Kako preduprediti da neko odstupi od svoje liste i ‘da podršku’ nekom drugom? DJB je za to da ti MOŽEŠ slobodno da izadješ iz stranke ako smatraš da je ta stranka promašila početni pravac. Na kraju se to svede na nešto drugo… Takodje, jesu za to da pruže šansu nekome ko je bio u drugim strankama, ali nije bio na čelnim mestima, i nije se okoristio ili činio loša dela…
   Očekujem saopštenje/komentar od nekoga iz DJB-a, želimo da znamo malo više o svemu tome.

 • Da se ne boje DJB i normalnih pismenih gradjana ne bi pravili kontraminting. Znaju oni vrlo dobro ko su im glasaci i podrska i da moraju igrati malo grublje jer u sahu pobediti nece.