Autorski tekst Vojvodina

Skupština Vojvodine: Uvesti odgovorno političko obećavanje

Neophodno je ograničiti upotrebu slobodne naracije u obraćanju političara i ovo je stvarno hitno. Decenije prolaze dok mi slušamo obećanja nepotkrepljena bilo kakvim ciframa. U ovoj površnoj formi moguće je izreći bilo šta, u pozitivnom ili negativnom svetlu. U ovoj površnoj formi moguće je nikad ne odgovarati za izrečenu reč. U ovoj površnoj formi građani ne mogu da izračunaju i sami procene koliko je realno ono što im se obećava, niti koliko su utemeljene rečenice kojima opozicija kritikuje.

Svetlana Kozić a

Tako smo stigli u ekstremnu situaciju u kojoj se sada nalazimo. U medijima “teče med i mleko” iz usta političara. U realnom životu sve je teže sklopiti kraj sa krajem. U predizbornim kampanjama slušamo o progresu, a nakon svake promene vlasti radimo za sve manje plate koje prima sve manji broj nas. Osnova problema je u tome što političarima tolerišemo da sve što govore govore otprilike. Posle nemamo za šta da ih prozovemo, jer tako otprilike kako su obećali uvek otprilike mogu da nađu i izgovor za neuspeh. Nasuprot tome, ako je uz obećanje izneta i malo ozbiljnija studija, manevarski prostor za bežanje od odgovornosti se značajno smanjuje.

Nesporna je trenutno pasivna uloga medija i šire jadnosti u ovoj spirali. Novinari i organizacije građana bi mogli da postave podpitanja “Koliko košta realizacija ovoga što ste sada obećali? Iz kojih izvora planirate da pokrijete to ulaganje? Da li će ovo ulaganje izazvati dodatna finansijska odricanja i opterećenja na nekoj drugoj strani? Koje društvene sfere će eventualno biti uskraćene kako bi se realizovalo ovo o čemu govorite? Čega se zbog ovoga moramo odreći? Kako se ovo vaše obećanje odražava na ranije data obećanja? Koji su rokovi ostvarenja vašeg obećanja i ko će biti lično odgovoran za izvršenje? Koju vrstu odgovornosti ćete vi i osobe koje budu izvršavale snositi ukoliko do realizacije u planiranim okvirima ne dođe? U kojoj je fazi realizacije ono što ste obećali prošle godine?”

Zapanjujuće je da mediji skoro nikad ne ulaze u raspravu sa političarima u vezi njihovih obećanja. Još zanimljivije je da u ovako detaljnu raspravu ne ulaze ni stranke opozicije. Danas su na vlasti jedni, sutra drugi… Kome od njih odgovara da se uvede odgovornost i merenje rezultata političara? Nikome…

Pokret Dosta je bilo je jedina politička organizacija u Srbiji koja insistira na uvođenju odgovornog političkog obećavanja. Ovoga smo se čvrsto pridržavali i u našoj predizbornoj kampanji. Sećate se sigurno naših 20 tačaka programa koje možemo da ostvarimo u godini dana (link je ispod teksta). Juče smo u Skupštini Vojvodine pokušali da “načnemo” temu odgovornosti i merenja rezultata u diskusiji o uvođenju još jednog Sekretarijata. Zatražili smo da se finansijski i kadrovski obrazloži ovakav predlog skupštinske većine. Odgovor je bio da ne znamo proceduru, jer se to radi tako kako su oni zamislili. Prvo se smisli da postoji još jedan sekretarijat i narativno mu se opiše delatnost, a posle da li će biti novca za njega, da li će on opteretiti budžet novim obimnim kadrovima, da li će se uvođenjem te novine vršiti odricanja na nekoj drugoj strani, koje rezultate treba da postigne, da li će biti efikasan i da li će mu rezultati biti merljivi, to ćemo da vidimo… Problem je u tome što smo puno puta videli, pa već znamo da ovakvo političko postupanje ne vodi nigde drugde nego u ambis.

Isto je ponovljeno i u ekspozeu, iznetom od strane novog pokrajinskog premijera Mirovića. Gomila lepih želja i velikih planova taksativno navedenih po crticama. Čitanje je trajalo 15-ak minuta. Kilometri puteva i pruga su se širili kao lepeze fine heklane od čistih snova. Nigde brojeva da prekinu nit, nigde rokova, izvora finansiranja, odgovornih lica, definisanja eventualnih ušteda na drugim stranama nužnih za realizaciju obećanog…. Ne znamo kako bismo nazvali takva izlaganja osim jednačinama sa puno nepoznatih. Imate samo znak jednako i posle njega plan. Kako izračunati ima li plan smisla?

A, šta planiramo mi u pokretu Dosta je bilo? Mi planiramo da stvorimo državu u kojoj se rezultati političara mere, gde za loš rezulat loše prolaze. Za to je potrebno da se o obećanom rezultatu zna puno više od puste priče. Zato uvodimo nov pojam u srpsku politiku. Neka se zove ODGOVORNO POLITIČKO OBEĆAVANJE, neka ima reč, broj, rok, nadležna lica, merenje rezultata i mere odgovornosti. Ovaj potez ne iziskuje nikakva finansijska ulaganja, ovaj potez zavisi samo od političke volje. I ponovo podvlačimo, ne zanima nas kakve su političke prakse bile do sada, ne želimo to da učimo, niti tome da se prilagođavamo. Poslednji je voz da se neko ne prilagodi. Uvedimo red.

Izbori 2016 – plan u 20 tačaka

Svetlana Kozić
predsednica poslaničke grupe
pokreta “Dosta je bilo”
u Skupštini APV

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar