Београд Саопштењe

Београд на води, Умка на клизишту

Насељем се шири неподношљив „мирис“, канализација тече улицама и кроз канале и прети санитарном катастрофом. Рени-бунари и фабрике воде „Макиш 1 и 2“ који обезбеђују питку воду за двомилионску престоницу налазе се само пар километара низводно. Улице су запуштене, пуне ударних рупа, углавном разорених тротоара (ако их има), бројне су дивље депоније, нема контејнера за отпад. Ово је Умка, насеље на само 15 километара од центра Београда.

Umka kolaž  slika

Не прође нити један дан, а да градски челници не најаве нове капиталне пројекте који ће препородити главни град а становнике учинити поносним и срећним:  шопинг молови, куле, жичаре, тунели, пешачки мостови, нашминкани градски тргови, фонтане, електрични аутобуси… И док се предизборна кампања наставља несмањеним интензитетом (идемо у сусрет новим изборима наредне године), становници насеља Умка се боре са егзистенцијалним проблемима, готово невероватним за двадесет први век.

На позив грађанске иницијативе „Родитељи Умке“ који су нам писмом указали на бројне проблеме грађана, посетили смо ово насеље како би се и лично уверили у ове наводе. Дочекала нас је група родитеља који годинама покушавају да добију одговоре на нагомилана урбанистичка, комунална, образовна, еколошка и друга питања али не наилазе на очекивану реакцију надлежних служби Скупштине града Београда и општине Чукарица. Како сами кажу, посете их само пред изборе, обећају ургентно решавање свих проблема а онда нестану све до наредне предизборне кампање.

Umka Ilustracija

Љубазни домаћини су нам навели неколико најалармантнијих проблема као што су расељавање мештана и санација „Дубоке“, једног од највећих клизишта у Европи, изградња кишне и фекалне канализације, изградња фискултурне сале за децу ОШ „Доситеј Обрадовић“, непостојање тротоара и неоштећени коловози у насељу, недостатак одговарајуће здравствене заштите упркос постојању опремљене амбуланте у насељу, као и читав низ других „мањих“ проблема.

Посетили смо и обишли нехигијенску шупу у којој се одржавају часови фискултуре за преко 500 ђака! Да, шупу јер како другачије назвати трошну помоћну зграду од 35 квадратних метара без грејања, мокрог чвора и свлачионица.

Након снимања стања у овом рубном градском насељу, договорена је даља сарадња покрета „Доста је било“ са удружењем „Родитељи Умке“ на решавању свих тешких проблема који деценијама муче грађане Умке. Одборничка група ДЈБ у Скупштини градске општине Чукарица ће у складу са својим локалним програмом и принципима, инсистирати на увиду у градске и општинске планове и одлуке у вези са питањима овог и других делова наше општине, на транспарентности свих процеса одлучивања по овим питањима и бољу сарадњу општине са градским и републичким службама и јавним установама и комуналним предузећима. Потрудићемо се да ускоро поново посетимо Умку и храбрим, вредним грађанима понудимо ширу помоћ у њиховој борби за лепшу будућност генерација које расту и школују се у овом насељу.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар