Војводина Пољопривреда Саопштењe

Скупштина Војводине: Одбор за пољопривреду да заступа интересе домаћих паора

Док су паори заузети жетвом, Влада доноси Уредбу којом штетан Закон о пољопривредном земљишту може да почне да се примењује и постаје њихова стварност. Уочи доношења овог Закона, чланови покрета „Доста је било“ организовали су низ трибина, петицију и учествовали у протестима. Након априлских избора, упркос тешком приступу медијима, стекли смо своје посланике у Народној скупштини, Скупштини АП Војводине и локалним скупштинама, претежно у већим градовима и општинама у Војводини. Кроз ове институције настављамо борбу, између осталог, и за равноправан положај домаћих пољопривредних газдинстава са великим компанијама у конкурисању за закуп државног пољопривредног земљишта.

Kombajn žetva

Уредба коју је Александар Вучић пре пар дана потписао потврђује све чега су се пољопривредници највише прибојавали. Услови су постављени тако да државна земља одлази у руке највећих, јер такве услове домаћи и мали пољопривредници неће моћи да испуне. (Уредба о првенству закупа)

Данас (29.06.2016.) је одржана прва седница Одбора за пољопривреду Скупштине АП Војводине. Покрајина има извесне надлежности које може да искористи како би извршила утицај на Владу и Народну скупштину у циљу доношења прописа који ће исправити неравноправан положај малих у тржишној утакмици, изазван новим Законом и Уредбом. Покрет Доста је било има посланика у Скупштини АПВ који је члан Одбора за пољопривреду и који је већ на првој седници предложио да се у програм рада Одбора уврсти формирање комисије која ће пратити ефекте и последице примене Закона и Уредбе и креирати иницијативу за исправљање неправедно дефинисане регулативе Народној Скупштини путем предлагања нове регулативе. (Предлог Одбору за пољопривреду).

Пре избора, покрет „Доста је било“ обећао је грађанима директну демократију. Ово значи да ће наши посланици помоћи грађанима да своје иницијативе остваре. Конкретније, реч грађана ће моћи да се чује у Скупштинама тако што ћемо је изговарати ми. Иницијативу домаћих пољопривредника да се државно пољопривредно земљиште сачува за наше грађане смо имали спремну зато што смо са њима прошли кроз низ дискусија, пуно истраживали и писали о овој теми и зато је она прва коју ћемо покушати да реализујемо у Скупштини.

Покрет „Доста је било“ позива јавност да прати пут којим ће се иницијатива кретати кроз систем, а о чему ћемо детаљно извештавати.

Текстове које смо до сада писали о државном пољопривредном земљишту можете прочитати на линковима испод.
Линк Otimanje zemlje
Линк Zemlju vam nećemo oprostiti
линк Poljoprivreda u Srbiji – čupanje brkova
Линк Uzurpiran zakon, pa zatim i zemlja
Линк Afera Agrokombinat
Линк Ko brine o srpskom seljaku
Линк SNS vodič za kršenje zakona bez posledica
Линк Poljoprivrednici su izigrani, Tenisov zakon je u proceduri
Линк Traktori se razilaze, protest se ipak nastavlja

Посланичка група у Скуштини АПВ
покрета “Доста је било – Саша Радуловић”