Војводина Саопштењe

Рума: Скупштина и одборници губе смисао рада

На седници Скупштине општине Рума која је заказана за 30. јун , на дневном реду су биле 32 тачке. Првобитно су планиране 23 тачке дневног реда и материјал за њих је достављен одборницима 7 дана пре седнице. Накнадно је додато још 9 тачака дневног реда дан пред саму седницу и материјал за њих је достављен 14 сати пред почетак седнице.

Ruma slika

Сматрамо да је ово недовољно времена да се одборници и њихови тимови припреме и проуче материјал са сваку тачку дневног реда, поготово ако узмемо у обзир да се одлучује о захтевним и обимним материјама као што су одлука о завршном рачуну буџета општине за 2015. годину, одлука о изменама и допунама буџета за 2016. годину, као и годишњим извештајима о пословању јавних предузећа.

Оваква пракса неблаговременог достављања обимног материјала, дан пред саму седницу, представља облик непоштовања институције скупштине општине и самих одборника, а посредно и грађана који су те одборнике изабрали да их представљају. Одборници не треба да буду пука гласачка машина, која ће дизањем руке да усваја све што им владајућа већина предложи. Тиме се обесмишљава функција скупштине општине и новац који порески обвезници одвајају за њен рад.

Убацивањем нових 9 тачака дневног реда дан пред одржавање седнице, одузима се могућност одборницима који желе да поднесу амандмане, јер је рок за њихово подношење 3 дана пре одржавања седнице. Један од предлога пристиглих у последњи час је и одлука о укључивању грађана у процес доношења одлуке о буџету. Ово је добра пракса и подржавамо је. Међутим, нелогичност представља жеља да се грађани укључе у процес доношења буџета, а њиховим изабраним представницима даје 14 сати да проуче једну тако важну материју као што је допуна одлуке о буџету за 2016. годину.

Што се тиче извештаја о пословању јавних предузећа, лако је уочљива рак-рана нашег друштва. У већини случајева издвајања за плате и доприносе запослених вишеструко надмашују улагања у инфраструктуру и развојне пројекте. Покрет “Доста је било” се залаже за отпуштање око 15 процената партијски запослених непотребних кадрова на измишљеним административним радним местима. Ово се врши увођењем јасне систематизације радних места и мерењем резултата запослених, након чега се утврђује вишак, не по партијској припадности, већ по критеријумима заснованим на потребама посла и ефикасности рада. Овим би се смањила непотребна бирократија, такође и уштедео новац који би се могао употребити на смањење намета привредницима и улагање у инфраструктурне пројекте у нашој општини, што би представљало двоструку добит.

Један од куриозитета одржане седнице је постављање Зорице Јозић, одборнице из редова Зелене странке за председника комисије за представке и жалбе, чиме није испоштован пословник о раду скупштине. Само одборничке групе у консултацијама са председником скупштине могу да предложе чланове скупштинских тела. Овде то није случај јер је реч о самосталном одборнику Зелене странке, који није члан ниједне одборничке групе. Да ли је реч о компензацији зато што је одборница Зелене странке гласала за власт СНС-а, можемо само да нагађамо, али чињеница је да процедура коју прописује пословник није испоштована.

Надамо се да ће пракса промене дневног реда и достављања преобимног материјала пола дана пред седницу нестати. Скупштина општине је највиши орган општине, а одборници су директно изабрани представници народа, и као таквима мора им бити обезбеђен благовремен приступ информацијама и довољно времена за одлучивање. У наставку рада скупштине општине поднећемо предлоге који воде ка потпуној транспарентности јавне управе, која је лек за корупцију и страначко запошљавање, највеће проблеме нашег друштва.

Покрет “Доста је било”, општински одбор Рума