Индустрија Источна Србија Саопштењe

Вучић послао Железару Смедерево у стечај

Из уговора о купопродаји имовине Железаре, који је објављен на сајту Министарства привреде, јасно је да се кинеском Хестилу не продаје предузеће, него његова имовина. Железара ће фактички бити ликвидирана, Кинези ће направити потпуно нову компанију у коју ће запослити раднике из ликвидиране Железаре, а све досадашње дугове и кредите платиће грађани Србије.

Zelezara
Железара Смедерево је у децембру 2014. године од Фонда за развој добила кредит од 100 милиона евра који, сада је очигледно, неће бити враћен, а затим је направила нови губитак од 144 милиона евра. Ово је само део дуга који плаћају грађани, а који су направили неспособни премијер без дана непартијског радног искуства и министар привреде који је дипломирао у 45. години живота.

Модел који је Вучић применио на Железару јединствен је у свету: предузеће се ликвидира, његова имовина се у бесцење прода одабраном купцу, затим купац отвори нову фирму и у њој, уз богате субвенције из државне касе, запосли раднике из ликвидиране фирме, а читав овај циркус плате грађани Србије. Остаје да још сазнамо да ли ће кинески Хестил по тој формули добити субвенције по сваком “запосленом” у својој новој фирми која је купила имовинј од Железаре и разне друге погодности о трошку грађана Србије?

Јавне међусобне оптужбе Вучићевог министра привреде и Вучићевог “страног спасиоца” који је водио Железару Смедерево у нове губитке, за 40 одсто веће него пре “спашавања”, само је фарса којом покушава да се прикрије велика пљачка буџета кроз Железару коју је спровео Вучић. Никакви послови не завршавају се у Србији без обобрења Вучића. Покрет “Доста је било” је пре готово две године јавно упозоравао да је Вучић предвидео да ће Камараш бити и главни добављач Железаре преко своје фирме. Очигледно да је мандатар имао још једну амнезију и сада се прави као да то тек сада сазнаје.

Уместо јасног утврђивања одговорности за милионске дугове, уместо да полиција и надлежне службе утврде ко је оштетио буџет и у чијим џеповима су вишкови од дуплиране цене гвожђа јер се неко уграђивао, јавност прати фарсичну расправу три верзије Вучића – мандатара који се пренемаже и позива на лошу срећу на тржишту, Вучићевог министра који кривицу пребaцује нa Кaмaрaшa и Вучићевог стрaног спaсиоцa Камараша, који Вучићевог министрa оптужује зa крaђу.

Мандатар Александра Вучић дужан је да грађанима изнесе тачан рачун и обавести грађане колико милијарди плаћају његове пословне промашаје и коруптивне дилове са “страним спасиоцима” и “страним инвеститорима”. Вучић наставља Динкићеву политику економских “спасилаца и огромних субвенција за њих. Жртва је домаћа привреда, домаће породичне фирме које запошљавају преко 1,6 милиона људи и које су највећи послодавац у Србији. Србији је потребна економска политика која је окренута ка њима.

Повезани текстови
http://dostajebilo.rs/premijer-zelezari-dao-drzavnu-pomoc-od-110-miliona-evra-u-decembru-2014-godine/
http://dostajebilo.rs/vucic-da-kaze-koliki-je-gubitak-zelezare-za-srbiju/

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Odlican potez sa Kinom. Razvijace se ceo Smederevski kraj poslovnom zonom. Konacno da je reseno pitanje zeljezare na dugorocno odrziv nacin. Razvoj sa Kinom. I Djindjic je platio dugove USS-stilu pa se niko nije bunio. Odlican potez treba ozblnjoj drzavi zeljezara. Time cemo razviti visok sistem koperanata za razvoj malih i srednjih , privatnih, mesovitih, radnicko-akcionarskih, zadruznih i stranih. Potrebna nam je lokomnotiva koja ce vuci razvoj privrede u kraju ili lokomotive. Vuciceva vlada pocinje resavati probleme velikih sistema. Radulovic je lose stopirao prvu petoletku da nije razvio bi se Trstenicki kraj.

  • Kako moze biti odlican potez izgubiti stotine miliona evra koje treba da placaju gradjani Srbije? U kojoj jos to drzavi sveta, ako izuzmemo S.Koreju, Belorusiju ili Kubu, Premijer drzave sklapa dogovore sa bilo kojim investitorom, a da gradjani koji su vlasnici kompanije ne znaju tancine ugovora. Kako je Zelezara sa *investitorom* pronadjenog od Premijera mogla da napravi novih 144miliona duga, koji sada treba da plate gradjani Srbije? Jel oni trebaju da snose odgovornost, za Premijerove poslovne *uspehe*?

   Da li ste gdine Nikolic samo jeftin Bot, koji nije izasao iz svog dvorista i ne zna kako se privatizuje vlasnistvo gradjana negde drugde u svetu? Mislite li vi, da bi ijedna demokratska drzava sveta, mogla da ima sve te silne dilove i dugove, bez da onaj ko ih je napravio ne odgovara? I to ne samo politicki, vec i krivicno, jer je u slucaju Zelezare, kao i svih ostalih kompanija u Srbiji, ocevidna kradja gradjana Sbije.

   Svaka kompanija koja se privatizuje na zakonski nacin, ce da proizvede novu vrednost. To nije rezervisano samo za Kineze. Medjutim ovde nije u pitanju buduce poslovanje kineske kompanije, vec pod kojim uvetima su kinezi dobili kompaniju. I pod kojim uvetima ce biti zaposleni radnici. Ako ce to isti uveti kao za Fiat, onda je za gradjane Srbije mnogo bolje da tih kompaniji u Srbiji nema, jer oni placaju sve troskove, a *investitor* dobiva dobitak sam.

   A da ste poslata Botcina, to se vidi i u vasoj zadnjoj recenici, koja nema nikakve veze sa stvarnoscu. Vi pokusavate da terate ljude da ne vade glavu iz peska, zarad sendvica i sokica. Nece vam uspeti, jer nikom nije gorelo do zore.

  • Колико год Никола можда био СНС бот или не био, мислим да је недопустиво некога ко нема исто мишљење (па макар и били 100% сигурни да је бот) називати ботом. Он има право да мисли другачије и има право да каже зашто мисли другачије, а они који се у овом случају не слажу с Николом треба да изнесу аргументе зашто се не слажу с њим.
   Било какво додатно вређање некога, спомињање сендвича и претпостављање да је неистомишљеник бот онога ко то рад спушта управо на ниво тога бота, ако не и нижи.
   Покажите да сте цивилизовани и да нисте оно за шта оптужујте СНС-овце да јесу. Толико од мене, уздравље!

  • Ukusan li je sendvic?? Za ovoliko dugacak komentar, nadam se da je sa prsutom ili suvim vratom, da nema podriguse

  • Ovo je bre Masterbot. Upecao se kapitalac. Kakav spin a gde su pare gospodine Nikola? Racune na sunce. Pa pricamo dalje 🙂

  • Svašta pročitah – so far – al’ ovo je “biser” na vrhu krune. Ti, verovatno, živiš na Madagaskaru i teraš sprdnju s narodom Serbskim… ako, nisi jedini. Železara je, legenda kaže, nastala greškom. Najveći sin naših naroda je prolazeći pored Smedereva pitao : “Što je ono, majku ti božiju, tamo u brdima onako zeleno i lepo?” Neko iz pratnje reče “grožđe” a vođa je čuo gvožđe i tako nastade železara. Mali “vođa” želi po svaku cenu biti “veći” od velikog vođe pa se i on zalaže za železaru i ako voli vina, uvozna naravno. I sve što napisa Nikola zavređuje jedan ozbiljan BOTOVSKI sendvič (buđav lebac i prozuklo pivo)… skupi vam, ti bedni, sendviči oj Botovi!

  • Botovi se ugurali i na sajt “Dosta je b..dosta sa tim”. Pa aj da im nesto porucim…Sve pare koje primate kao plate da bi bili propagandni tim Vucica su pare gradjana Srbije a ne pare SNS-a. Sve te pare ce te vratiti nazad u budzet. nikoga nece zanimati kako ali vraticete ga. Neka vam Vucic pozajmi. Svi botovi ce biti sluzbeno obelezeni i zavedeni kao ljudski sljam i to ce da vam stoji u CV zbog zastite buducih poslodavaca da bi znali ko im se javlja na konkurs. Uzivajte!

  • Nikola kakav razvoj Trstenicke Petoletke,
   dosta je ona 25 g. kostala poreske obveznike i
   zamajavala gradjanstvo koje je dolazill iz sela u grad odavno je proslo vreme za privatizaciju
   to treba ugasiti.

  • Eh… Kako volim da potapam botove argumentima:

   Odlican potez treba ozblnjoj drzavi zeljezara

   Pazi koliko je ovo ozbiljno, godisnji teorijski maksimum je milion tona.
   od toga realizovano 0.5M
   https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezara_Smederevo

   A da vidimo koliko to proizvode ozbiljne zemlje *(grcam od smeha):
   Jesmo li lideri u Evropi? Jok, Nemacka napravi 40M, (EU 170, nasih 0.5 je smehotresno)

   Nema oybiljnih bez celika…
   Aha… Evo CRO nema HUN jedva, SLO jedva… Svi bolji od nas po svemu, jako zanimljivo neozbiljne zemlje

  • Gospodine Nikola,
   predlažem Vas za Nobelovu nagradu, pa da kao takav pomognete Vučiću da ubrza propast Srbije.

  • Pa Dinkic je u to ime zatvorio sve postojece banke(Invest,Beo…),otpisao dugove Sartidu,oterao hiljade zaposlenih u bankama na ulicu,rasprodao vlasnistvo banaka i doveo ,,banke,, koje su nam otele sve pare.A USS je lepo istopio sve tenkice,spakovao u table i poslao za Ameriku.Ovi ce da tope sine i ono malo gvozdjurije sto je ostalo a mi cemo to jos i da subvencionisemo.

  • Nesto nisam siguran da je Kina tako razvijala svoje regione i stvarala lokomotive privrednog razvoja, pa da na taj nacin model preslikamo u Srbiji. Koliko je meni poznato, a tome su me ucili na Ekonomskom fakultetu u Nisu, Kina je svoju plansku privredu i modele razvoja gradila tako sto je selila i stalno supstituisala radno intezivnu proizvodnju sa kapitalno intezivnom u razlicitim krajevima, pritom, zestoko stiteci pojedine industrijske zone i proizvodnje do trenutka dok ne dostignu nivo razvoja koji bi parirao inostranoj konkurenciji, Pritom odobravajuci kredite i podsticajna sredstva, a vodeci razuna da se ne ugrozi prezaduzenost gradjana. Ovde opterecujemo stanovnistvo zbog pogresnih i pogresnih poteza koji su krenuli sa Vlahovicevim konceptom privatizacije. Smesno je da se ovde napada Radulovic za Prvu petoletku, svako ko poznaje rad i stanje u toj firmi zna kada je pocelo propadanje te firme. To je isto kao sto u Vranju napadaju Radulovica za propast Simpa, a covek je hteo da ga stavi na zdrave noge. Danas imamo dve kompanije, Simpo i Jumko, koje su masine za pranje para i finansiranje kampanje SNS, a tek ce gradjani biti optereceni dugovima koje su napravili. Zelim samo da napomenem da sam clan i funkcioner Socijalisticke partije Srbije, a ne DJB.

  • Netacno!
   Kome to Nemacka, V.Britanija, Holandija, Danska, USA ili Kanada daje subvenciju, da bi otvorio firmu kod njih? Nikome! A opet dolaze silne miliarde.
   Za ozbiljnog investitora jedino sta je vazno je Pravna drzava. A ako ona ne postoji, Investitor ne dolazi. A posto ne dolazi, mora ga se vuci za rukav da bi dosao i deliti subvencije, placati njegove troskove – normalno uz dogovoreni reket.

  • Pravna drzava gde bi dosli ozbiljni investitori,ne odgovara Vucicu jer na takav sistem nebi mogao da krade i on i njegova kamarila.Licno mislim da Vucic,ko vedri i oblaci, i nezna u potpunosti sta je to pravna drzava.Njegovo neznanje iz svih oblasti, pa i tog pravnog fakulteta koga je nabubao napamet a potom sve zaboravio,je pogubno po Srbiju,`COVEK OTVORENO UNISTAVA ZEMLJU KRADJOM i prica bajke za gradjane koji to prihvataju sto je katastrofalno za njih,izuzev ovog `STRUCNJAKA` koji bi pod hitno trebao u zatvor ili lecenje.Ceo ovaj narod mi lici na hordu koja trci na neki muzicki koncert a pritom je gluva !

  • Fiat nije spasao Kragujevac. Gradjane Srbije kosta Fiat stotine miliona evra. Sa kojim pravom taj novac nebi otisao na neke druge gradove, ako je tako navodno spasen Kragujevac? Pa ajde da tim silnim subvencijama *spasavamo* svaki grad u Srbiji. Dok nam dug ne poraste toliko, da nas dovede pred bankrot.

  • Nikola ti si bas gladan. Preteraces sa sendvicima. I pocni da citas malo. FIAT odlazi.

  • Nikola, Građani Srbije su platili da bi FIAT dosao i kada su te pare potrosene FIAT hoce da ide, jer nema racuna da ostane. Tu su samo drzava i gradjani Srbije opljackani.

  • Poštovani Nikola,

   mislim da ste permutovali brojeve u svojoj poslednjoj rečenici.

   Ovaj cirkus sa Železarom 5% ljudi pozdravlja, a 95% ljudi Srbije plaća iz svog džepa.

   Nije problem, svako može da napravi lapsus.

  • Pa da, ako vam je taj procenat baziran na vucicevim anketama, naravno da je 95%; ipak vucko nije toliko glup da stavi 100%.
   Ako samo malo realno i objektivno sagledate cinjenice (to je nesto sto nazadnoj stranci nije bas najjasniji pojam), videcete da je upravo
   obrnut odnos, kako rece Gos’n Mirko: 5% za, a 95% ce pokrivati jos jedan od vucicevkih katastrofalnih poteza…

  • DJB ,misli i radi razumno,ekonomski i sistemski ispravno,zato su protiv svih nacina kradje i korupcije,pa pobogu ljudi ,zar ne vidite dokle nas je ovo glumatanje vlasti dovelo,sve je unisteno,zivecemo kao Aboridzani !

  • Nikola, jeste da pisem uzalud na unapred zadatu botovsku adresu (i ne zovem Vas bot zbog opste popularnosti tog termina niti da bih Vas etiketirao ) – gradjani ove zemlje NE PODRZAVAJU BACANJE U VETAR I KRADJU PARA koje krvavo svi zaradjujemo! Takve poteze vlasto podrzavaju samo oni koji imaju koristi od toga… Uvek cu insistirati da mora da postoji ODGOVORNOST, bez obzira o cemu se radi… dok niko ne snosi odgovornost za svoja dela – zasto ne bi svako krao, lagao, obmanjivao?

  • Nikola ljudi u Srbiji u dzepu vise nista nemaju. Sve im je pokrao Vucic i dao zelezari i ostalim velikim poslovima. Sada mozemo da gledamo u te velikecposlovne poduhvate i uzdisemo. Sta ce mo jesti ko te pita.

 • S obzirom da je ukinuta diskusija na temu navodnog genocida u Srebrenici, primoran sam ovde da pitam.
  Verovao sam u obecanje DJB da ce se raditi iskljucivo na ekonomskim i sistemskim problemima drzave,
  a da ce u slucaju pobede takav program biti realizovan u roku od godinu dana kada bi bili raspisani
  novi ozbori koji bi bili cisto politicki. Da li sam se ja prevario shvativsi tako obecanje ili bi bili donoseni
  i zakoni koji nisu vezani za gore navedeno, kao sto je rezolucija o navodnom genocidu?

  • Jos bih dodao, ukoliko stvari stoje tako da bi ste u tih godinu dana doneli i takvu rezoluciju
   o Srebrenici, da li bi isto vazilo i za odluku medjunarodnog suda po pitanju legalnosti ocepljenja K i M?

 • Ovde je sve jasno. Sav teret Vučićeviih reformi pada na teret stanovništva. Građani su popunili budžet (penzije, plate u javnom sektoru, akcize, itd.) a isti plaćaju Vučićeve promašene poslovne aražmane. Sa Vučićem i njegovim korumpiranim i nekvalifikovanim timom nema perspektive.

 • AV nije nikada radio u privredi kao ni njegovi prethodnici(izuzimam M.Cvetkovica koji je bio na marginama rukovodjenja u FK Zaje;ar) tako da
  Srbija nije imala kvaltetnog premijera koji je imao poslovni duh kao Milan Panić.Kadrovi Bg Univerziteta su uništili srpku privredu.

 • Savet za Nikolu – Pazljivije prepisujte dobijeni tekst, preskočili ste po neku reč, negde pri kraju fali vam pola rečenice, pa ostavljate utisak kao da vam srpski nije maternji jezik.

 • Izgleda su kroz železaru opljačkane velike pare. DJB je sračunao gubitak od oko 240 miliona EUR za dve godine. Uzmimo da tamo ima 5000 zaposlenih i da je svakome bruto mesecna plata (zarada + porezi i doprinosi) 1000 EUR. To bi značilo da bi mesečno gubili 5 miliona EUR, godišnje 60 miliona EUR, a za dve godine 120 miliona EUR. Ovo je sve pod uslovom da ni jedan EUR nisu zaradili a da su svi ptimali plate. Mislim da je jasno ko je i kako isisao iz zelezare preostalih (najmanje) 120 miliona EUR.

 • @Averli
  Čini mi se da su zemlje koje navodite, ne one zemlje U koje dolaze veliki investitori, nego one IZ kojih oni dolaze.
  Čini mi se da “pravna država” ne interesuje velike međunarodne kompanija, kada postanu velike, njih interesuje samo zaštita njihove imovine i biznisa i jeftina radna snaga.
  Pravna država treba kompanijama dok ne postanu velike. A pošto pravna država omogućava razvoj vekikih kompanija, onda ni iz tog razloga velikim multinational nim kompanijama. Pravna država je njihov najveći neprijatelj, jer im oduzima jeftinu radnu snagu, u slučaju siromašnih zemalja, ili stvara konkurenciju, u slučaju bogatih zemalja.
  AV je sluzbenik tih kompanija, a kako to licemerno zvuči kad govori o Sorosu..

 • zelezara,i fijat ce biti profitabilni o kurcovdanu..svakom seoskom domacinu je jasno da mi nemozemo biti konkurentni nemcu,japancu i ostalim gigantima autoindustrije..svakom domacinu seljaku je jasno da ne mozemo biti konkurentni u proizvodnji celika kad ama bas sve uvozimo..i to nismo u stanju da sirovinu kupujemo na veliko jel nemamo para–vec na sitno…i dokle vise cela srbija da placa gubitase..??

 • Sistematska degradacija na svim poljima ,eksponencijalna funkcija propadanja,nekontrolisano praznjenje dzepova gradjana (vec praznih).Ostalo je da nam isisaju i ovo malo duse.Pitam se sta ce biti kada gradjani ne budu u mogucnosti da placaju namete i poreze? Ko ce biti taj koji ce doci da im oduzima dedovinu? Sa platom od 250e , uzmi ili ostavi, tesko ko moze da pokrije osnovne troskove za zivot.Kao akademski gradjanin (Ne Bg fakulteta) zakljucujem da smo nepozeljni za kadrovske specijalce.DJB vase zalaganje za pravnu drzavu je uzaludno,namestili su se na svim pozicijama i institucijama, nemate sanse protiv medijskog mraka.Suverenitet i teritorijalni integritet jedne drzave Sbije vise ne postoji,ukidaju nam institucije od kulturnog znacaja pod izgovorima stednje.Stednje na kulturi? Gojkoviceva najavljuje Republiku Vojvodinu (da li je to bio lapsus?)Treba li da se stidim zato sto sam Srbin? Sto pre shvatimo da postajemo jeftina radna snaga bice nam lakse.Politicke dilove necu komentarisati isti kalup druga zver-ljezara!

 • Železara Košice koja je četiri puta veća od Smedereva prodata je za jednu slovačku krunu. Đinđićeva vlada je prodala Amerikancima Smederevo za 30 miliona Eura, pa se kukalo da je malo i oko toga opozicija danima pravila afere po štampi. Ko bi uzeo železaru Smederevo da mu je daš za džaba? Sreća je da su je uzeli Kinezi, bez obzira pod kojim uslovima.Šta znači stečaj? Stečaj je uvek novi početak za novog vlasnika. Normalno je da Kinezi počinju od knjigovotsrvene nule.Ukoliko država ima problema sa starim vlasnikom neka to poreski organi ispitaju prilikom stečajnog postupka.Država Srbija treba da bude sretna da se otarasi železare, da više ne košta poreske obaveznike milione koje se daju iz budžeta.

 • Draga gospodo komentatori, svi vi samo politizirate jer ste opterećeni politikom, kao što kažete da je Nikola bot SNS a čiji ste vi botovi? Ovu privredu su uništili i razorili revolucionari petog oktobra i od tada do danas nismo podigli glavu. Sve što je valjalo su prodali i dali u ruke strancima. Sada je potrebno da se spase ono malo što se spasti može. Potrebni su nam i železara i zastava i sva krupna preduzeća koja su bili kičma jedne uspešne i prosperitetne države i privrede. I Prva petiletka je potrebna i šteta je što propada jedna divna fabrika. Zato gospodo batalite politiziranje i navijanje, najverovatnije da niste nikada ništa slično radili sem što ste sa strane navijali i pljuvali. Mora se oživeti upropašćena privreda, a upropastili su je svi oni koji su izvršili prevrat. Nisam obožavalac Vučića niti sam član SNS, ja sam čovek koji se rodio i ostario u pet država a da se nije pomerio od rodne adrese.