Политика Преносимо

Академик Душан Теодоровић: Професори траже да се кандидујем за председника Србије

Та идеја ме је изненадила. Остао сам затечен. Део српске јавности је очигледно уморан од професионалних политичара, где највећи број људи није ништа радио у животу. Нису предавали и писали књиге, нису се бавили науком, нису правили мостове, нису лечили људе, нису гајили шљиве и сејали пшеницу, него су одмах улетели у политику. И они су професионалци у политици. Не можете без дана радног стажа у стварном животу да изађете пред грађане, поручио је Ненаду Чалуковићу Теодоровић који се последњих дана наметнуо као најжешћи Вучићев опонент.

dusan-teodorovic

Гласним критикама стања у образовању, несвојственим за чланове САНУ, академик Душан Теодоровић заслужио је титулу једног од најжешћих опонента власти Александра Вучића. Донекле непознат широј јавности, као председник Одбора за високо образовање у Академији, усталасао је просветни систем, али и одржао неколико озбиљнијих опозиционих “предавања”, више него цела политичка опозиција. Ко је човек који се тако оштро обрушио на Вучића? У разговору за Недељник први пут је причао о својој научној и политичкој прошлости, а није искључио могућност да уђе у трку за председника Србије.

“Деведесетих сам учествовао у свим протестима који су били против режима Слободана Милошевића. Био сам члан Одбора за одбрану демократије на Универзитету у Београду и члан Савета Универзитета у Београду. Нисам дао да оде ректор Рајко Врачар по директиви Милошевића, имао сам сукоб са људима из СПС-а. На факултету је била лоша атмосфера, СПС и радикали су на читавом универзитету спроводили своју вољу и власт, био сам смењен са дужности шефа катедре… На крају сам отишао из земље у САД где сам провео шест година. Био сам професор, на универзитету Virginia Polytechnic Institute and State University.

Вратио сам се у Србију пре десет година наивно се надајући да ће демократски грађански фронт који је победио 2000. године да промени ову земљу. Међутим, то се није десило. Једноставно људи од којих сам много очекивао нису урадили оно што сам мислио да је требало да ураде.

И сада имамо трагичну ситуацију да ову земљу воде снаге поражене 2000. године које су се само пресвукле”, рекао је Теодоровић

На питање да ли је он данас само академик или и академик и опозиционар, он је одговорио:

“И једно и друго, али бих то раздвојио. Професор сам Универзитета у Београду, редовни члан САНУ, члан сам Европске академије наука и уметности, а политички сам опозиција овој власти. И то не бих мешао са Академијом, зато што је САНУ скуп појединаца од којих свако има право на политичко уверење. И сигурно неко од академика има супротан став. Приватно сам против режима Александра Вучића, али нисам члан ниједне странке.”

Он је напоменуо да му нико из САНУ није приговорио због политичких ставова, као и да је јако битно да су то његови лични ставови, а не ставови САНУ.

“САНУ је највиша научна, културна и уметничка институција у Србији и не даје политичка саопштења. С друге стране чланови САНУ су потпуно слободни да износе своје политичке ставове, као што ја то сада чиним. Ја мислим да ми још нисмо до краја закорачили у слободу, а то подразумева да увек можете да кажете шта мислите. Чим нешто кажете против власти, одмах сте издајници. А ја све што говорим – говорио сам и последњих 25 година, мада можда нисам био толико познат широј јавности као сада”, каже Теодоровић за Недељник.

Теодоровић је рекао да верује у део опозиције, а да “највише веровања има у Доста је било и можда у здраве делове ДС, која је, нажалост, због великог броја људских сујета у расулу”.

“Немам никакве тајне – ја сам бивши гласач ДС и Бориса Тадића, прошао сам фазу белих листића.


И сада имам симпатије, имам неку наду у “Доста је било”. Ужасно би ме болело да се преварим у томе, рекао је Теодоровић.

Он је дигао глас и против докторских плагијата и приватних универзитета.

“Приватни универзитети су осетили да постоји тржиште у Србији где људи хоће лако да добију универзитетске и докторске дипломе без студирања. Да нема тог тржишта, не би било ни толико приватника. То је постао веома добар ‘бизнис’ у Србији. Ту је направљена спрега са политичарима који су на појединим приватним универзитетима и професори. А онда се преко партија спроводи запошљавање са тих олако завршених приватних универзитета у државној управи.И нисам против приватне својине, али ми смо незрело друштво да имамо приватне универзитете, зато што се показало много злоупотреба”, рекао је.

О захтеву са Универзитета Джон Незбит да се пружи увид у његове докторске и магистарске дисертације на Саобраћајном факултету, рекао је:

“Ради се о врхунском дилетантизму ректора Универзитета Джон Незбит који је тражио од Саобраћајног факултета да му се стави на увид моја докторска дисертација и магистарски рад од пре 40 година. Сви научници света су од пре 10 година евидентирани у светским научним базама као што су Гоогле Сцхолар, Сцопус и Wеб оф Сциенце. И кад уђете у ту базу, за ДушанаТеодоровића можете да нађете све што је икада објавио у значајним светским часописима и књигама, какав му је научни утицај у свету, колики му је број цитата, и значај за научну мисао. И има нешто што се зове “Х индекс”. То је светски установљен индекс научне компетентности научника. Имате базу Гоогле Сцхолар где је мој “Х индекс” једнак 35, председник САНУ академик Владимир Костић има око 40, неки млади дописни чланови САНУ имају 22, а ректор Универзитета Джон Незбит има индекс научне компетентности једнак 3. Значи, човек који има погрешну премису да сви преписују жели да нас све увуче у балканску крчму и блато.”

Како се у Србији последњих дана појави неко да говори против власти, одмах постане “кандидат” за председника Србије.

“Почело је то да се врти на друштвеним мрежама, а и неки професори Универзитета у последње две недеље су ми предложили и тражили да се кандидујем. Та идеја ме је изненадила. Остао сам затечен. Део српске јавности је очигледно уморан од професионалних политичара, где највећи број људи није ништа радио у животу”, рекао је Теодоровић.

Извор: Недељник

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zatečen sam i ja. Kako stilom odgovaranja, tako sujetnom “ostrašćenošću”. I ovaj iz nesretne Amerike pridošli lik – nije se promenio, sam tvrdi, 25 godina. Loše po njega, (potencijalno) još lošije po Srbiju. Ne ulazeći u (izgleda opštu) bežaniju iz (USA) zemlje kojoj toliko težimo, te ne ulazeći u strast povratka sa 5, 6.000 $ plate, na platu od 600, 700 e, koliko prosečno sleduje na BU, ne može se ne primetiti okoštalost političke “potkovanosti” g.dina Todorovića. I dalje je u 5.oktobru, nije se pomakao ni milimetar, a to Srbiji nije potrebno. Srbiji je potreban opšteprihvaćen, potpuno neutralan, maldji i savremen lik koji bi mogao da je povede napred. U zemlji koja je politički vrlo složena, podeljena po svim pitanjima (prost zbir partijskih, tj.političkih “opredeljenja” u parlamentu – apsolutno ne odražava stvarnu plitičku sliku i profil i srpskog narodnog promišljanja), nije potreban okoštali partijac koji se, zapravo, takodje, presvlači – u nešto noviju košulju – sa starim dezenom. Tužno je ukoliko stvarna opozicija u Srbiji već sad nema ideju o tome ko bi mogao biti (neophodno – zajednički) jedini i releavantan kandidat za tu funkciju. Profesor koji se uzbudio što neko (ma ko to bio) traži na uvid i njegov doktorski rad, sikće i puca – čak vredja onog ko se “drznuo” na tako nešto – sve je pre nego poželjna ličnost za jednu ovakvu funkciju i obavljanje posla koji bi mu njenim dostizanjem – bio imperativ.

  • “Srbiji je potreban opšteprihvaćen, potpuno neutralan, maldji i savremen lik koji bi mogao da je povede napred”
   Dok ga docekamo proci ce nam zivot, zadovolji cu se sa jednim akademikom, barem nikog nece nuditi vodom sa Morave.

  • Žuri Vam se? Ok, zamislite samo koliko bi nas usporio još jedan “pucanj u prazno”…

  • Igore prevideo si jednu stvar da profesor ima više radnog staža od cele naše Skupštine (izuzetak DJB) i tehničke vlade na čelu sa mandatarem, koji nema dana radnog staža van politike. Takođe se dokazao u svom poslu za razliku od ljudi koji su dobijali diplome na buvljaku. Drugo, grešiš što gradjane Srbije deliš na četnike i partizane, tj. mlade i stare. Podele nas skupo koštaju. Za političku funkciju nisu bitne godine već tri najvažnije stvari: životno iskustvo, da se dokazao u poslu (profesor, inženjer majstor, poljoprivrednik,….) i da je solidno materijalno situiran za naše uslove .

  • G.dine Dragoljube, Milane – radni staž nije preduslov za bavljenje politikom, pogotovu školovanom političaru (recimo, Dačić, FPN), gde je upravo to što radi – radni staž. Medjutim, to je, ukoliko želimo punu dobrobit nečijeg rada – primenjivo samo u odredjenim segmentima političkog delovanja. Premijerska funkcija spada u onu drugu grupu, grupu u kojoj je i praktično (privredno) iskustvo – poželjno. Dačić, a ni Vučić, nemaju potrebne ili makar poželjne kvalifikacije za delatnost koju su obavljali, odnosno, obavljaju. U punom smislu te reči – nema ih ni Radulović. To ne znači da ne može uspešno delovati na toj funkciji. Slično je i sa komletnim Djb, posebno – sa poslanicima. Njihov profil i radna biografija ih na startu diskfalifikuju za donošenje tako važnih odluka koje trebaju da donesu u najvišem domu ove zemlje i ovog naroda, iz najrazličitijih oblasti. Primera radi, meni draga Jasmina verovatno nije videla kravu – ali će diskutovati i glasati o ceni mleka ili subvencijama s tim u vezi. Pogrešno? Možda. Ali, ono što najverovatnije nije pogrešno – jeste osećaj da ovaj povratnik iz Amerike (Todorović) je sve pre nego lik koji može odgovoriti izazovu. Ukoliko zaista hoćemo promenu.

  • Игоре, из текста се не може закључити да је академик “окоштали партијац”. Напротив!
   Човек је само рекао за кога је увек гласао и против кога се борио. И то као нестраначка личност.
   Не стоји ни да се “пресвлачи” у нову политичку кошуљу.
   Да ли Ви, Игоре, имате у виду неку личност за коју сматрате да би било боље да буде изабрана на место председника (Републике) Србије? И ко би то могао бити?
   Поздрав

  • Izvinjavam se za slovnu grešku, progutano slovo i sl… Milane, imam mnogo ličnosti u vidu. Možda ih imate i Vi, ali nisu “na daskama koje (nekima) život znače”…

  • Па, није у питању словна грешка или прогутано слово.
   У питању је став(ови) којим тврдите нешто што се не може закључити из текста. Напротив!
   Из текста се много пре може закључити да академик нема везе ни са једном партијом, већ да само открива против кога се активно борио током 90-их, због чега је ушао у ризике за свој положај и можда чак за то да ли ће изгубити посао, као и за кога је одувек гласао све до чувених избора 2012. када је био тзв. бели листић. На основу тога можемо да закључимо да се човек 25 година залаже за праве вредности, да много ризикује и да је слободан од везивања за одређену политичку партију. А то је, колико ја пратим политику у последње 23 године, морално најчистија и једна од најбољих биографија за потенцијалног кандидата за председника Србије.

  • Ha,ha,ha još jedan AV nahranjen sendvičima i napojen bot, došao ovde da prodaje Vučićevu slamu,vidiš se iz aviona ovde,pali bre odavde ne prosipaj gluposti !

  • Da, svakako nam treba “mlad i školovan” čovek kao što je sadašnji predsednik Nikolić

  • Igore,
   Istini za volju ogrešiste dušu. Ničeg arogantnog nema u intervjuu akademika Teodorovića. Čovek ima 4500 citata , H indeks 35, on je neko u nauci. Potpuno ga zazumem što je postavio dkana megableje na mesto obznanivši njegov H index = 3. Nadam se da znate šta to znači. Uvredljivo je za zdrav razum da taj (di)rektorčić prodavnice diploma uopšte uzima u usta prof Teodorovića. Verujem da mu nije bilo milo to da iznese ali to su činjenice.
   On je takođe stisnuo petlju i okarakterisao javno disertaciju Vučićevog malog kao strašan plagijat dok je još i Vučić a i njegov mali na vlasti.
   Osim toga otvoreno je rekao da je glasao za DS a zatim beli listić pa izrazio nadu u DJB. Nije li to put kojim su mnogi od nas koračali. Ja jesam. Ne stidim se da to kažem.
   Naravno da se promenio, osim što je ostario mogli ste pratiti evoluciju DS->beli listić-> simpatizer DJB.
   Nije se on uzbudio što se neko interesuje za njegov rad. Takvih je više komada dnevno. On ima 4500 citata. Znate li koliko ljudi dnevno pročita neki od njegovih članaka? Nije u tome problem! Ponižavajuće je da jedan pseudouniverzitet i pseudonaučni glasnogovornik SNSa uopšte ima pristup jednom naučniku, pa i njemu. Ovi neuki pseudoradikali sa pseudouniverziteta zvučnog imena sutra bi mogli popljuvati i Pupina ili Milankovića ili Pavla Savića. Nemojte molim Vas da budete toliki demokrata i da se pravite englez imajući razumevanja za silni univerzitet megadžonnezbit.
   Pogrešili ste igore. Polako pročitajte tekst i verujem da ćete razumeti poziciju akademika Teodorovića.

  • Ne slažem se sa tobom…Ta večna priča o mlađim tipovima (sam imam 24 god) mi liči kao na ovu priču o večitom podmlađivanju fudbalske reprezentacije..Na kraju ništa od toga..Mislim da grešiš kad kažeš da je Srbija toliko polarizovana..U biti Briselskim sporazumom je rešeno nacionalno pitanje u Srbiji i ta tema je sad *ad akta*, jedino političko pitanje u Srbiji je sad kako izgraditi prosperitetnu državu i ekonomiju. Pre Briselskog sporazuma to nije bilo glavno pitanje, ali sada se sve više kristališe i dobijamo promenu polit. paradigme..U biti se stranke dele na ove koje žele reforme (DJB reforme) i pretvaranje države u javnu stvar i one koje žele status quo, tj. partokratisanje i ssianje javnog novca u priv. džepove. I to polako postaje i nameće se kao jedino pitanje. Mogu donekle da se složim sa tobom da dotični ima malo 5.oktob. retorike koja je pase i da ta podela ne postoji više u društvu (nova politika se obraća pojedincu (DJB), a ne kolektivitetu (evropska Srbija, srpski narod)), ali je njegov lični primer po meni nesporan. Dakle u ličnom primeru je mnogo toga i tu je upravu za političare profesionalce (Vučić je paradigmatičan). Ja bi ga podržao za predsednika. Ima šanse. Na preds. izborima se nagoveštava kompl. promena vlasti i važno je imati doborg kandidata tu.

   BTW, da li stvarno veruješ da su plate na BU 600, 700 evra? Naravno da nisu nego 1000+..Ako mi ne veruješ, imaš dole na sajtu tekstove gde se pominje plata poslanika DJB i tu imaš Pavlovićevu platu sa univerziteta…

  • Ne znam, Igore, šta vas je to toliko isprovociralo u intervjuu Dušana Teodorovića da ste osetili potrebu da po njemu raspalite iz svih oružja. “Sujetna ostrašćenost”, “okoštali partijac”, neko ko “sikće i puca”… Možda biste mogli da pojasnite nama, koji smo “zatečeni” vašom analizom.

  • Igore, ne znam koliko ti je profesionalno iskustvo i sa čime se baviš u životu… Ni jedan profesor tehničkih nauka ne radi za sitne pare. Budi siguran da čovek koji ima reference kao dr Todorović ne živi od 600-700€ mesečno. On je sigurno i te kako angažovan i u inostranstvu i kao predavač i kao savetnik – stručni konsultant, i sigurno ne radi za kikiriki. Drugo, nama ne treba “mlad i savremen lik”, već nam treba čovek koji ima ovakvu biografiju i ovakve reference, pred kojima svi samo mogu da stanu mirno. Sa ovakvim čovekom niko ne može da čisti pod, kao što bi sigurno mogli sa “mladim i savremenim likom”. I treće, da, i te kako ima pravo da bude arogantan kada mu moralna veličina kakva je Mića Nezbit (ex. Megadens) dođe i hoće da preispituje njegovu doktorsku disertaciju. I te kako ima svo pravo ovog sveta da mu raspali šamarčinu na takvo pitanje. I zato nam treba ovakav čovek: jel ako se on nađe u direktnom duelu sa ovom gamadi koja sada gmiže po vrhu vlasti, on mogu samo mirno da sede i da se mole da ovaj neće ustati da ih prevaspitava u sred TV studija pred širokim auditorijumom…

 • Profesore svaka Vama čast što iznosite hrabro istinu o nestručnom kadru sa privatnih fakulteta, iako su oni uglavnom na važnim političkim i profesionalnim funkcijama u zemlji. Neznanje i potpuno radno neiskustvo u privredi političkih funkcionera će nas skupo loštati.

  • Никола, све више одговараш на туђа питања и коментаре.
   То ценим. Коначно је почело. Промена.
   Једног дана бићеш наш. 😉 Али, као нови Никола. 🙂
   За почетак, предлажем ти да дајеш коментаре који су у вези са написаним текстом који ДЈБ објављује и ти коментари треба да буду логички структурирани и аргументовани (небитно да ли си за или против), а не као до сад што је било – само набацивање…
   Поздрав 🙂

 • Nije mi jasno kakve veze ima radni staž sa bavljenjem politikom? Politika je veština, talenat! Znaš ili ne znaš! Odlutali smo i u ovome! Razvijajući neke fraze i floskule postali smo potrošači tih istih fraza i floskula! Tako da mogu da budem i bravar i da uspešno vodim svoju zemlju! Prirodno je ! Moguće je zar ne? Znači mogu da budem i glumac pa onda i političar! Definitivno, Srbija je zemlja pobrkanih lonaca šerpa i poklopaca!

  • Dragi Nikola NS,
   U Holadiji je covek bio metalo strugar,prvo komunista pa je iza njega ostala Socijalisticka stranka sa danas u Parlamentu 15 zatupnika,ni magistri nisu mogli sa njim da debatuju.
   Danas je lider stranke nastavnik,ali prepoznatljiva struktura,presednik,sekretar,blagajnik,programski savet pa tek ona “lider”.
   Kod nas odu kod javnog beleznika,sroce statut,imenuju sebe za presednika,generalnog sekretara,naprave sajt,filozofiranje od Aristotela do Risticevica.
   Tragedija je sto se u Skupstini cuje,sta pricate,ja sam vec 25 godina parlamentarac.Sta bi bilo sa Realom kad bi Zidane i kompanija zbog zasluga jos uvek igrali u Realu.
   Sta bi bilo da su DJB i Dveri osvojili vecinu,pre formiranja Vlade na kurs u Aradjelovac o poslovniku i artiklu 103 i 107.
   Ili obrazovanje Vlade i postavljanje delatnika po DJB principima,preko konkursa,valja obaviti na desetine hiljada razgovora sa kandidatima.

  • Mislim da politika nije fudbal jer fudbal je mnogo veći biznis nego što je to politika! Zidan je poseban po svojoj veštini i koliko znam ostao je u fudbalu i sada je trener! Ne vidim problem da se ostaje u politici kao što ne vidim da se ostaje i u fudbalu! Najbolji u politici po meni treba da ostaju! Kao što i na primer Olja Bećković treba da ostane u novinarstvu! Jer je sada već decenijama medju našim najboljim novinarima! Ovde je bilo reči kako nam govori akademik Teodorović o nekvalifikaciji u stručnom kadriranju političara! I njihovom neradu pre ulaska u politiku! Djindjic je bio filosof a u stvari bio je političar koji je pisao knjige, Koštunica je pisao knjige, Ivan Đurić itd! Pisanje knjiga ne definiše dobrog političara! Hocu reći nije uslov, zbog čega bi to bio uslov!? Konkurisanje kadrova zakonom je nešto drugo!

  • Radni staž znči da se neko dokazao u svom poslu. Politički funkcioneri ne mogu voditi zemlju sa kupljenim diplomama i bez iskustva u privredi. Oni teba postepeno da napredujut. Prvo da polažu pripravnički ispit i da steknu ikustvo u pivredi. Neznanje i neiskustvo će mo skupo platiti.

 • U Srbiji kakva je ona danas /partokratija/ u kojoj jedan covek AV odlucuje o svemu jer iza sebe ima podrsku politicke stranke koja je osvojila vise od 1,8 miliona glasova na “demokratskim” izborima /priznati i u zemlji i u svetu/ ni predsednik MESNE ZAJEDNICE ne moze biti izabran ako ga nije po volji AV i SNS.
  Ako slucajno i bude izabran, brzo ce biti “sprovedeno” prekomponovanje, i bice smenjen.
  Jedino ako bi se DOGODIO GRADJANSKI POKRET, mozda bi nestranacka licnost imala sanse.
  Pa ni Tomislav Nikolic nije vise siguran u podrsku SNS jer nije predsednik stranke i njegova kandidatura zavisi od volje AV.
  U politici nije kao u sportu.
  Po pravilu, ne pobedjuju najbolji.

 • Za godinu dana, AV će biti predesednik Srbije. Ova druga strana nikog ne predstavlja, nikog ne promoviše, nikog ne upoznaje sa biračkim telom. Nije istakla svog kandidata, a vreme curi. Nema tog ko može uspešno da stane na crtu ALEKSANDU VUČIĆU i da ga pobedi na peredsedničkim izborima. On je sveprisutan, od 24h dnevno
  ,, radi,, 26 h. U svim događajima i vestima je, što slikom, što zvukom, što na netu, više od 1000 puta dnevno.
  Pobeda na predsedničkim izborima obezbeđuje mu sigurnu i APSOLUTNU vlas za narednih 5 godina. Premijersko mesto prepustiće Malom ili Neši, koji će samo formalno obavljati funkciju Premijera. SVA vlast će biti u rukama ALEKSANDRA VUČIĆA.
  Svoju kandidaturu za predsednika objaviće u poslednjem trenutku iz taktičkih razloga. Tomu će ,,pustiti niz vodu,, Neće mu biti potreban.
  A mi ćemo i dalje sedeti za tastasturama i kucati o autokratskom, despotskom režimu ALEKSANDRA VUČIĆA. BRIGA NJEGA.

 • Ne znam zasto ovo radite, vi iz DJB koji “odrzavate” ovaj sajt, ako ga uopste odrzavate, zasto dozvoljavate ovim igorima, nikolama, i kojekakvim budalama da se nadovezuju na pametne tekstove – pametnih ljudi, kao sto je ovaj profesor.
  Sve posle njegovog teksta je suvisno i zasto bi trebalo dozvoliti da ga komentarisu tipovi koji se potpisuju kojekakvim skracenicam, za koje niko ne zna pa zele da se afirmisu putem ovih komentara.
  Prestao sam da citam tekstove na ovom sajtu samo zbog njihovih komentara, a verujte nism jedini, zato ponovo apelujem na vas -DJB (jednom sam to vec cinio), izbacite mogucnost komentarisnja, ionako tu nema sta pametno da se “cuje”.

  • Poštovani vranjanac,
   Sloboda komentarisanja je načelo. DJB ga poštuje, podržava i uporno ga promoviše.
   Na sajtu SNS-a ne postoji rubrika komentar. Njihovi članovi nemaju prilike da komentarišu izkjave i tvrdnje koje se tamo pojave.
   Boriću se da oni to mogu da iskažu na sajtu DJB-a ma koliko se ja ne slagao sa njihovim mišljenjem

 • Trba podrzati Tomislava Nikolica za presednika. Potrebno nam je 5 godina stabilnosti. Veliki su poslovi do 2020 ulaskom zemlje u EU!
  Vladimir Kostic bi trebalo biti smenjen zbog reci o Kosovu.
  Todorovic samo napada Maloga a ne napada druge sporne doktorate iz opcije B.
  I ne napada nikoga kako to Dusanu pavlovicu je u komisiji prodekan pravnog fakulteta koja je kriminalac tezak jer je van zakona podigla plate svojoj ustanovi. Kako ona uopste moze biti profesor i prodekan!
  Ne bi doneo nista novo. On i Jankovic bi samo doneli podele u zemlji.
  Za mesto u nekom prosvetnom savetu i ministarstvu je ok, ali ne za ovo mi imamo naseg TOMU. DJB bi ga trebalo podrzati!
  Ima i puno svega i svacega na drzavnim viskoim skolama-Visa poslovna bG i nS, i Pravni fakultet Kragujevac, bastioni neregularnosti.

  • Poštovani Nikola,
   Nije mi jasno kako vi kako pripadnik SNS-a branite kandidaturu Tomislava Nikolića za još jedan mandat. Vaš stranački vođa ga ne podržava a vi da. Da li to znači da nam se polako pridružujete i tiho se distancirate od Aleksandra Vučića?

 • Професор Теодоровић је као члан САНУ неоспорно име у нашој, вероватно и светској науци. И његово приватно бављење политиком је савим прихватљиво, али ја бих му саветовао да се *мане* изношења својих ставова у јавност.
  Веровао је у грађанске промене после 2000., погрешио је. Веровао је ДС-у и Борису Тадићу, разочарао се. Бели листићи су били апсолутни промашај. Велика вероватноћа је да ће опет погрешити. Он политици прилази емотивно, а то је лош приступ. То доводи до ирационалног размишљања и налажења лошег, и тамо где није баш тако лоше, и доброг где није баш добро, зависно од симпатија према учиниоцу тог поступка.
  У првом пасусу индиректно се замера Вучићу што нема радног стажа и што су у политици професионални политичари. Па ако је радно место премијера политичко, а јесте, логично је да на то место дође политичар са 25 година радног стажа у политици, а не воћар, ратар па чак и научник. Много je корисније за државу да се свако бави послом који познаје и у коме има искуства.
  Још нешто. У политици никада не треба покретати акције у којима нисте сигурни да нећете бити губитник. Покретање петиције за опозив М. Зукорлића је чист политички промашај, а важност Зукорлићевог положаја је безначајна. Једино ће моћи да се хвали по својој чаршији како је важан.

  • @ čika Aca

   Podržavam vaš komentar.
   Iz tona ovog intervjua se osećaju snažne emocije, koje uvaženi akademik nedovoljno dobro kontroliše.
   Kažem NEDOVOLJNO DOBRO, jer iako nije bio nepristojan i grub, u pozadini se oseća neko jako nezadovoljstvo, frustracija i ostrašćenost.
   Slažem se sa čika Acom da to može da dovede do iracionalnosti u razmišljanju.
   Zato se bojim se da bi njegov način obraćanja odbio mnoge ljude. A ljudi uglavnom glasaju za one koji ima se sviđaju, a ne koji pametno govore.

   Ne znam skoro ništa drugo o profesoru Teodoroviću (verujem da ima vrlo ubedljive naučne reference), pa o ostalim stvarima ne mogu da sudim, ali ovo mi je dominantan utisak iz ovog intervjua.

 • Akademik dobija sve vecu paznju,posebno od kada je pomenuo licno velikog Vodju!Nista mu ne treba zameriti jer covek vise puta ponavlja da je to njegov licni stav!Posto kolege navijaci koji ovde komentarisu imaju svoje favorite koje vole,a protivnike ne vole(blago receno),odusevljenje pokretom DJB je preuranjeno isto koliko kritika SNS,SPS,Radikala,DS…zakasnela!Ljudi koji vole svoju zemlju i zele da je unaprede u svakom smislu,nemaju odusevljenje u politicarima raznih partija(preduzeca)u Srbiji…ali kada dodjemo do istine da je nase drustvo duboko podeljeno,da mnogi nekoga vole a mnogo vise ostale mrze,pojava novih ljudi odmah smeta!Za akademika Dusana Teodorovica mnogi su juce prvi puta culi a ogromna vecina jos ne,odmah se covek uplice u “vrzino kolo”zeleo on to ili ne!Jos sada kada kaze da ima simpatije prema ovome sto radi DJB…tek ce biti napadan!Ja mu zelim uspeh ako se u politiku ukljuci,jer ovakvih ljudi u nasoj politici je vrlo malo!Od pokreta DJB i njihovih poslanika skupstine,raznih lokalnih odbora ocekujem konkretne poteze i korake u sirenju ideja i stavova ovog pokreta u Srbiji,i rezultata njihovog rada!Obecanja i propagande ne fali u ovoj zemlji oduvek,i svakim danom sve ih je vise!Tako dodjosmo da “Nikola” ima bar 3 milona u Srbiji pa se ne nervirajte sto je ovde za sad samo jedan!

 • Ivane 92, immobil, po svemu sudeći nismo čitali isti tekst… Izgleda da ni moj post. Manje važno, govorio sam o – prosečnim primanjima na BU. Zavisni su i fondovi časova, pozicija, staž, mnogo toga. No, uzmimo (pogrešan podatak Ivana92) da je i sam minimum 1.000 e … I? Napustiš 6 i sidješ na 1 hiljadu? Patriotizam? Ali, nećemo o tome. Još manje o Briselskom sporazumu. Nijme se nacionalno pitanje nije zatvorilo. Njime se nacionalno pitanje – otvorilo Ivane. Nedokučivo za mnoge, vrlo brzo postaće jasno. immobil – vrati te se na donju polovinu teksta koji izgovara “iznenadjeni” profesor. I opet se vratite. I opet. Kako Vam “zvuči”? Predsednički, jel? Na samom kraju, potpuno mi je nevažno – ko pita. Ako neko ne može da pita, biva prekriven blatom time što pita to što pita (eventualnog) kandidata za predsedničku (kao “najjavniju”) funkciju – kakva je razlika u “teksturi” ponašanja i odgovaranja ovog čoveka (Todorovića) – i svih ostalih (Informera, Stefanovića, itd.) ? Osvestite se. Pročitajte ponovo. Milane, govorio sam, u tom drugom, kratkom postu – baš o slovnim greškama. Stavovi su izneti u prvom. Ponoviću moj ,naravno, lični stav – ovaj čovek, koji je “iznenadjen” kandidaturom, prema onome što je ovde predstavljeno – ne predstavlja dobar osnov za zajedničkog kandidata. Govorim lsključivo u moje ime. Ne govorim u ime hidrofita poput Vranjanca. Na samo kraju, samo “udruženi” kandidat (udružene, istinske) opzicije ima neku šansu. Ostalo je – bajka.

  • Igore eksplicitno, šta je ovde problem:
   „Privatni univerziteti su osetili da postoji tržište u Srbiji gde ljudi hoće lako da dobiju univerzitetske i doktorske diplome bez studiranja. Da nema tog tržišta, ne bi bilo ni toliko privatnika. To je postao veoma dobar ‘biznis’ u Srbiji. Tu je napravljena sprega sa političarima koji su na pojedinim privatnim univerzitetima i profesori. A onda se preko partija sprovodi zapošljavanje sa tih olako završenih privatnih univerziteta u državnoj upravi.I nisam protiv privatne svojine, ali mi smo nezrelo društvo da imamo privatne univerzitete, zato što se pokazalo mnogo zloupotreba“
   Živa istina. Moj stav je: Sve privatne univerzitete ukinuti sada!
   Da ne bude zabune, šta je ovde problem:
   „Radi se o vrhunskom diletantizmu rektora Univerziteta Džon Nezbit koji je tražio od Saobraćajnog fakulteta da mu se stavi na uvid moja doktorska disertacija i magistarski rad od pre 40 godina. Svi naučnici sveta su od pre 10 godina evidentirani u svetskim naučnim bazama kao što su Google Scholar, Scopus i Web of Science. I kad uđete u tu bazu, za DušanaTeodorovića možete da nađete sve što je ikada objavio u značajnim svetskim časopisima i knjigama, kakav mu je naučni uticaj u svetu, koliki mu je broj citata, i značaj za naučnu misao. I ima nešto što se zove „H indeks“. To je svetski ustanovljen indeks naučne kompetentnosti naučnika. Imate bazu Google Scholar gde je moj „H indeks“ jednak 35, predsednik SANU akademik Vladimir Kostić ima oko 40, neki mladi dopisni članovi SANU imaju 22, a rektor Univerziteta Džon Nezbit ima indeks naučne kompetentnosti jednak 3. Znači, čovek koji ima pogrešnu premisu da svi prepisuju želi da nas sve uvuče u balkansku krčmu i blato.“
   Teodorović je potpuno u pravu. Osnivač megableje je prevarant, sadašnji (di)rektor diletant. Megableja je uvreda zdravom razumu – fabrika za proizvodnju naprednih partokrata. To nije Akademija! To je bolest. To treba ukinuti!
   Teodorović je rekao evo to sam ja u nauci! Napada me ovaj! Dao je opise ko je ko. Iako sam svestan da su sva merila jako relativna ipak ona su jedina koja imamo. Prevedeno na Srpski Teodorović je rekao Slušaj sine obriši sline ne budi alav još si balav – i bio je u pravu.
   Na latinskom to zvuči ovako: Quod licet Iovi, non licet bovi!

 • bilo bi lepo kada bi jedan zaista sposoban i pristojan čovek bio predsednik Srbije. Kod nas je izborni sistem jako čudan. Čovek za koga građani glasaju nema gotovo nikakvu vlast, a potom se neki sporedni likovi pojave kao bogom izabrana despotija.

 • Dragi immobil, ostrašćenost i negativizam prema ma kom delu privatnog, uz to i legalnog sektora, nije nešto što je preporuka koja “iznenadjene” likove, makar oni bili i etablirani profesori, (izmedju ostalog) preporučuje za najvišu funkciju u društvu. Desetine procenata upravo “državnih” profesora – radi i na zvaničnim, licencnim, privatnim fakultetima. Takodje, opšta devastacija društva nije mimoišla ni sve državne obrazovne institucije. “Što je lebac skuplji, ona stvar je jeftinija”, govorio je moj komšija. I u osnovnom, preko srednjeg, do najvišeg obrazovanja, došlo je do jasnog i očiglednog devalviranja nivoa kako predavanja, tako i stečenog znanja. Tu nema diskusije. Kritika koja se upućuje, još više – “tonalitet” kojim se odgovara bilo kome ko se drznuo da pita “iznenadenog” profesora za njegovu diplomu, nije nešto što te preporučuje za ovu najvišu funkciju u društvu. Šta će tek sutra neki paor smeti da ga pita ako ovaj čovek zasedne na “iznenadjenu” funkciju… Kad se (uz pomoć drugara) samokandiduješ za neku, a pogotovo za najvišu (javnu) funkciju u društvu – sve pre možeš uraditi nego “prštati” jednim ovakvim intervjuom,, koji nije samo intervju – već predstavlja tvoj unutrašnji prikaz, odraz sopstvenih doživljaja stvari oko sebe. Profa je ovde (po mom skromnom sudu, naravno) – pao na ispitu. I Vi i “iznenadeni” profesor – niste se obrušili na državne fakultete. “Prošetajte” do sajta, recimo, već pomenutog FPN. Pogledajte spisak “državnih” profesora. Šta, svi oni su ok? Jel zato što su za Eu, mogu da prodju, kredibilni su? Baš kao i njihovi svršeni studenti kojima oni potpisuju “državne” diplome? Dragi immobil, pojedini “posteri” ovde su se pobunili kada sam rekao da je poželjan neko mladji za predsedničkog kandidata. Nisam mislio na srednjoškolca ili tek svršenog studenta. Ali ne mislim ni da će ovaj stariji, preformirani i pomalo “okoštali” profesor – biti taj nov, poželjnan, elanom napunjen i potpuno (i prošlišću, ali i sadašnošću) neopterećen lik – dobar i opšteprihvaćen kandidat za predsednika. Srbije.

  • Igore ja sam deo privatnog sektora i to u mojoj branši – najstariji deo. Ovde se ne radi o dilemi privatni/državni. Ovde se radi o Akademija/kvaziakademija. Sin mi je na doktoratu na jednom od najvećih privatnih univerziteta u SAD. Dakle nije to! Neću Vas podsećati na to ko je osnivač Megableje. Neću takođe podsetiti ko su predavači tamo. Neću Vas podsetiti ko je sve završio (nakon kojeg debakla), mastzerirao i doktorirao tamo. Zaista se slažem sa Teodorovićem da Srbija nije “zrela” za tako nešto. Nije moguće porediti babe i žabe. Privatni univerziteti po svetu su jedno a ovi naši “univerziteti su nešto sasvim drugo. Formalno liči ali su to dve potpuno različite institucije.
   Igore ljudi su različiti. Mojoj suprizi je pre 20 godina kada su plate na BU bile 5 DM ponuđeno da pređe na BK za 600DM. Ona je to odbila. Danas je profesor BU, Hokkaido, i Minhenu, član svega i svačega. Danas su njeni studenti docenti po belom svetu, a da je prešla dičila bi se bivšim Vučićevim ministrom ekonomije Krstićem. Nije isto! Naravno ima i manje gadljivih ljudi koji su prešli iz raznih razloga ali to je njihova stvar.
   Nemojte generalisati, ima profesora čija se predavanja završavaju ovacijama, čiji studenti nakon što su postali neko u nauci se javljaju da zahvale jer ih je upravo vizija i trud tih ljudi nagnao na njihov put i učinio onim što jesu.
   Igore grešite, nije u pitanju sujeta niti arogancija jednog akademika i univerzitetskog profesora. Pogrešno ste protumačili. Potpuno sam siguran da prof Teodorović apsolutno nema ništa protiv procene njegovog rada. Zaboga sa tom citiranošču i h-indeksom on mirno spava. 4500 ljudi je javno ocenilo njegov rad.
   On ima protiv osobe i institucije preocenitelja. U pravu je quod licet iovi – non licet bovi. Ne može vo biti procenitelj i to vo sa 12 puta manjim h-indeksom, pritom nemoralni vo koji prodaje indulgenciju.

   Sa druge strane sklon sam da se složim da ovo nikako nije iznenađenje. Mirisalo je na to još pre mesec dana, tako da ja nisam ni malo iznenađen. Još sam manje sklon da verujem da neki profesori predlažu da se kandiduje za predsednika. Providno je sve zajedno, uključujući i ono “privođenje”. No pakovano ili ne ostaje činjenica
   1. Taj čovek jeste neko u nauci
   2. Taj čovek se nije prodao
   3. Taj čovek jeste evoluirao prošavši kroz sve promašaje (DS->beli-> DJB)
   4. Taj čovek ima petlju da kaže javno ono što smatra istinom rizikujući da pretrpi odmazdu
   5. Ima dobru volju da pokuša nešto da promeni
   I na kraju pitali ste se zašto bi neko sa 6000$ došao da radi za 700? Prvo on ne radi za 700. On ima 2 plate – jednu na faksu a drugu u Akademiji, osim toga ima i projekte. Taj čovek nema problem sa novcem. I nemožete samo tako pojednostavljeno posmatrati plata, stan, bazen, kola. Nije to tako jednostavno. Treba živeti negde tamo pa osetiti. Citiraću Šantića:

   “Od svoje majke ko će naći bolju?!
   A majka vaša zemlja vam je ova;
   Bacite pogled po kršu i polju,
   Svuda su groblja vaših pradjedova.”

   “Boljisu svoji i krševi goli
   No cvijetna polja kud se tuđin kreće.”

   Nije on jedini. Neki su se vratili – neki nisu. Mi smo se vratili. Sin neće. Kći ako ode sutra – neće. Ljudi su različiti.

 • Malo o referencama. Na scholar.google.com su izlistani svi radovi. Klikom na autora dolazite na radove.
  Najcitiraniji rad autora teksta ima 302 citata! Sledeći 201, pa 180.
  Ti brojevi su nestvarni. Ideje autora žive kroz stotine drugih radova.

  Poređenja radi, moj najcitiraniji ima 10x manje citata (ali ok, još sam mali)

  M. Jovanović… Hm, kako da Vam kažem – nema ni profil na scholaru.
  Njegov h-index u ekonomiji je 3, moj – 7.
  Pri tome sam diplomirao 2010, doktorirao 2013 i prestao da radim u nauci 2016.

  U prevodu, taj prvi čovek fakulteta ima toliki doprinos nauci, da ne bi trebalo da ima ni doktorat.
  Bila bi mi uvreda da mi takav da diplomu.

  • izvinite, za šta kandidujemo navedenog gospodina? Pa i da ga kandidujemo za rektora, da li ga kvalifikuje samo broj objavljenih radova i vreme posvećeno njihovom stvaranju? Ili treba da ima još mnogo toga, a sasvim malo ili nimalo nečega što ne treba da ima? No, predlog – hajde da menjamo izborni sistem. Pojeftinimo ga i pojednostavimo: izaberemo predsednika SANU – i potom ga automatski postavimo i na poziciju predsednika države. Može? Sjajan izbor. I osnov.

  • Jeste immobil, ali ja ovde ne govorim ni o jednom ni o drugom (ne sporim to), već o principijelnom stavu (pa čak i karakternoj crti) koji se “očituje” kod g.dina Todorovića. To nije “greška”. To je stav. Karakter. Poimanje. Čestitam mu na brojnim radovima, silnom vremenu tome posvećenom. Bravo. Neka nastavi tako. A kakve to veze ima sa funkcijom predsednika? Nikakve. Da se ne ponavljam.

 • Citiram: ” sada imam simpatije, imam neku nadu u „Dosta je bilo“. Užasno bi me bolelo da se prevarim u tome, rekao je Teodorović”

  Isti i istevetan slučaj je i sa mnom…Čak sam ovo rekao pre 2 meseca lično lideru DJB.
  Ne samo to, nego sam mu rekao: Glasači i simpatizeri svih stranaka opraštaju svojima za koje su glasali i nekoliko turnusa, taj luxuz DJB i sam Radulović neće imati 100%.Tako da.

 • Ej vi što podržavate Vučića! Pa shvatite vi podržavate ratnog huškaša, čoveka koji je mnogo odgovoran za stradanje ove zemlje. Sa njim rame uz rame su Toma diploma i onaj ljigavi Daćić. O budali Šešelju ne treba ni trošiti slova. Zato ćutite i pokrite se je ste i sami krivci za propadanje Srbije.

 • Ej vi što podržavate Vučića. Pa valjda znate da je on ratni huškač. Toma, Dačić, Šešelj su upravo to ratni huškači. Znam da za ova pisanija primate platicu i sendvič. Ali budućnost za vas je propast, a budućnost je neminovnost.

 • Kakva je karakterologija glasača trenutno relevantnih partija i pokreta u Srbiji?

  SNS-Gro njihovih glasača su klasični preletači, prelamači mozga, preparinih misaonih resursa.Za njih je intelekt misaona imenica.
  Oni prate modu u politici, to je onaj isti soj ljudi koji je nekad masovno glasao za Miloševića.Pa masovno za Koštunicu;Opet masovno za Tadića;Sada najmasovnije za Vučića.
  Dakle, oni ne glasaju za ideju, za rezultat koji očekuju od njih…Nego prate modu glasačku.
  Važno im je da njihov kandidat pobedi iako je totalni idiot, iako od njih ništa ne traže sem da pobede na izborima.To su takvi ljudi.
  SPS-Njihovi glasači su starije dobi, tradicionalnost im je glavna odlika.Uopšte im nije bitno ko vodi tu stranku, dal je klasičan lopov, dal estradna zamlata i hedonista, dal neko ko ima ikakav kapacitet za išta uraditi.Ne oni glasaju za SPS-brend.Za to da se ama baš ništa nikada ne promeni u Srbiji.I to je to.
  SRS-Ovo je stranaka za klasične budale, al one prirodnjačke zatucane i one koji veruju u zagrobni život, veruju u sve što nije moguće, jer njih moguće stvari ne zanimaju, oni ih se gnušaju.
  Oni imaju karakter klasične ovce, koja bez pastira i bez vodje ne mogu da zamisle svoj društveno politički život.Njima uvek javljaju šta da misle, kako i protiv koga?
  U javnosti su poznati kao politički otac i majka SNSa.Oni su rodjaci po vodjinoj liniji.
  Deca tog oca su porasla i osamostalila se i on je ljut na njih, al decu bole djoka za to.
  DS-Ovo društvo je osnovalo stranku za idejom da promeni sistem, da promeni kulturu u politici, da uozbilji javnu scenu.Uradili su sve suprotno.Izvarali su sve i svakohg ko im je verovao ikada.
  Njihovio glasači su fina gospoda, ne možeš da ih prevariš na izborima jedino ako nećeš da ih prevariš.
  Šta je zanimljivo za ovu stranku?Gro njihovih glasača za DS ne glasa ih što oni vrede, što veruju u njihovo poštenje,u njihovu sposobnost da rešasvaju probleme.Ma kakvi.
  Večina DS glasača je za njih glasala dve pune decenije samo zato, da umesto njih ne dodju gamad koja sa civilizacijom imaju malo šta zajedničkog.
  Pošto se DS najviše oslonio na taj razlog zašto bi ljudi glasali za njih, jednog dana došao je dan da im više ni to ne daju za pravo i razlog glasanja za njih.
  Usledilo je nevidjena oseka glasača i to onih najvernijih.Sad u agomiji ne znaju šta bi sami sa sobom, a ne sa vlašću koju više videti neće sva je prilika.
  DJB-Ovo je pokret za sada, koji će uskoro postati politička stranka.
  Ušli su političku borbu za vlast iz čiste samodbrane od totalnih analfabeta u politici koji čak dobijaju toliko glasova koliko u Srbiji ima takvig glasača.A ima ih bezmalo milion i po.
  Šta je zanimljivo za ovaj pokret i za njih kao relevantan politički faktor?
  Njihovi glasači 98% su iz dela glasača koji nisu čak ni članovi DJB.Nego su ljudi sa svojim stavom, svojim autonomnim mišljenjem.
  Ne postoji u Srbiji prosečno obrazovaniji glasač od DJB-glasača.
  Za ovaj pokret beznamo glasa intelektualna, samosvesna bića koje niko do sada nije uspeo da ih više puta prevari.
  Glasači DJB su nevidjeno najzahtevniji deo naše populacije.
  Njima je bitno baš sve, bitno im je kako se njeni kadrovi ponašaju, ko su oni, šta rade itd.
  To nije karakteristika za bilo koju sadašnju važnu stranku u Srbiji.
  Ovaj pokret je najveći neprijatelj svih stranaka koje su do sada nevidjeno opljačkali Srbiju.
  Zato su gro njih u paničnom strahu da on ne naraste do uticaja da može da menja sve ono za šta se zalaže i šta nudi.
  A jedini nudi nešto konkretno.Sve ostale stranke ne nude ama baš ništa i nikome, sem sebi samima vlast kao takvu.

  • DJB zaista jeste nova politička i gradjanska opcija koja ima potencijal!
   Ali samo po pitanju ekonomije i njoj srodnih tema!
   Trebalo bi se proširiti i po drugim važnim pitanjima u tekućim i prošlim događajima jer politika po meni i jeste priprema za buduće događaje! Tu je Kosovo, Srebrenica, NATO, 5.oktobar, ratu 90-ih itd! Suviše je neozbiljno ostajati samo u vodama ekonomije! Pozdrav

 • Na zalost,vozice vas rezim SNS jos 20 godina minimum.Opozicija je razjedinjena i nema apsolutno nikakvu ideju sta posle ? Praviti bosanski lonac ili popularni drnc ( izraz iz jna prim.aut.) od toliko razlicitih ljudi, stranaka i shvatanja, nema apsolutno nikakvog smisla.Ova ideja u startu je osudjena na propast.Narod ne zeli ofucana lica pa makar se krila iza akademika.