Блог Медији Правосуђе Спољна политика

Претпремијера Нецензурисаних лажи за Мекалистера

Састанак са Мекалистером и Давенпортом је био заказан за 14. јул у 5 поподне на њихов захтев. Претходно су се видели са представницима ДС-а и СДС-а. Са наше стране дошли смо Саша Радуловић, Јован Јовановић и ја.* Састали смо се у нашим просторијама у Скупштини.

mekalister-davenport

Састанак је почео куртоазно, и тако је трајао првих 15-ак минута. Мекалистер је углавном причао фразе о томе како је напорно бити известилац за Европски парламент и како је имао пуно састанака данас и јуче. Био је незадовољан што се Бриселски споразум споро примењује, као и чињеницом да медији више пажње поклањају војним вежбама с Русијом. Али је закључио да је добро што ће ускоро бити отворена поглавља 23. и 24. у којима су централне теме владавина права, корупција и слобода медија.

Потом је реч узео Радуловић.

— Драго ми је да помињете владавину права, јер управо имам да вам испричам један пример из те области. Пре две године премијер Србије је на једној телевизији са националном фреквенцијом рекао лаж: да сам одавао државне тајне уговоре истраживачкој новинској организацији БИРН, коју финансира ЕУ. Ја сам га због тога тужио за клевету. То је било пре две године. Да ли знате шта се дешава са тужбом?

— Не, рекао је Мекалистер.

— Још увек није уручена премијеру — Радуловић је погледом фиксирао Мекалистера очекујући одговор.

Мекалистер је подигао обрву — Како то мислите?

— Суд није у стању да му уручи тужбу. Кажу да не знају где му је пребивалиште. Знате, премијер се често хвали како остаје до касно у ноћ у својој канцеларији, па чак понекад тамо и спава, али суд не може да га нађе у Немањиној 11. Потом сам суду доставио његову кућну адресу, али кажу да ни тамо не могу да га нађу. Подвлачим, од тада је прошло две године. О каквој владавини права говоримо када се суд боји да премијеру уручи тужбу? Поред тога, ниједан медиј не жели да извештава о овоме. Ниједан. О којој слободи медија говоримо?

Мекалистер и Давенпорт су се погледали. Нису ништа рекли.

— А и из ове друге области, медијских слобода, могу да вам кажем интересантне детаље. Гледано по броју посланика, “Доста је било” је четврта најјача политичка организација у држави. Испред нас су СНС, СПС и СРС. Ипак, од избора до данас, ја нисам ниједном био на телевизији са националном фреквенцијом. Ниједном.

Мекалистер и Давенпорт су се поново погледали. Овај пут Мекалистер је одговорио. — Али знате ја сам синоћ причао са премијером. Он каже да медијских слобода има. Заправо, убеђивао ме је у супротно — он тврди да га медији сатанизују, да га непрекидно нападају и критикују, да има више опозиционих него провладиних медија. Показивао ми је читаву колекцију чланака, затим и неке цртеже и карикатуре које га исмевају. (Сада смо се ми погледали. Тада још увек нисмо били свесни да је да претходног дана Вучић Мекалистеру извео претпремијеру изложбе коју је СНС припремио за грађане под називом “Нецензурисане лажи”).

— Да — умешао се Давенпорт — али разлика је у тиражу. Ови што га нападају имају мали тираж…

— Управо — скоро да сам прекинуо Давенпорта. Ако могу да вам дам неке податке. Рецимо, дневник Данас који има тираж од 3.000 примерака веома је критичан према премијеру и влади. За разлику од њега, Информер који се прода у преко 100.000 примерака га потретише као Исуса Христа, човека који се жртвује и мучи да би нам свима било добро. Исто раде Српски телеграф, Ало и Курир или Блиц од којих сваки дневно прода између 50.000-70.000 примерака. Понекад у њима може да се нађе неки веома критичан текст против неког из владе, о неком министру или члану владајуће коалиције, али никад против Вучића. Сарадници су потрошна роба; он је недодирљив.

— Знате, ја баш не би требало да се мешам у унутрашње политичке ствари, иако у њих често покушавају да ме увуку — испричавајуће је рекао Мекалистер.

— Нико не тражи да се мешате — поново је реч узео Радуловић. Нама помоћ не треба. Али уместо да се сликате и кажете како Србија иде у добром правцу, тражимо да мандатара Вучића захтевате да поштује европске вредности, оно што тражите од својих влада у својој земљи: владавину права и слободу медија. Да ли би у Немачкој била могућа Савамала, рецимо? Скоро три месеца је прошло. Још увек не знамо детаље.

Обојица су ћутали.

— Евро-интеграције су се у Србији изврнуле у своју супротност. Уместо да јача владавина права и слобода медија, стање је све горе, а земља непрекидно добија похвале како напредује. То није нормално. На крају ће се евро-интеграције претворити у процес које ће устоличити једног ауторитарца на власти — закључио је Радуловић.

— Па шта мислите, хоће ли бити боље када се отворе поглавља 23 и 24? — питао је Мекалистер полузабринуто.

— Не знамо. Што нам ви не кажете? — поново сам се умешао ја. Знате, ви сте ти који можете да захтевате од владе Србије да поштује владавину права и престане да контролише медије.

— У реду. Онда би требало да нам помогнете да све ово што сте рекли ставимо у извештај Европске комисије. Можете ми се обратити кад год желите око тога — поносно је рекао Мекалистер.

— Није проблем у извештајима. Извештаји често одсликавају реалну слику стања, али њих нико не чита. Нас брине поншање евро-званичника. То је оно што људи виде. Када дођу у Србију и сретну се с Вучићем понашају се као најбољи другари.

Разговор је завршен у куртоазној атмосфери после сат времена. Мекалистер је поновио да од нас очекује да убудуће њему или Давенпорту доставимо сваки овакав детаљ.

*Разговор није сниман. Блог је настао по сећању нас тројице.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Gospoda izvestioci se prave ludi naravno po onoj”ma sta kazete?”…Sve oni vrlo dobro znaju,znaju i bolje od nas…Njima je bitno ostvarivanje njihovih interesa,nikakve druge stvari njih ne zanimaju!Deklarativno se bore za sva moguca demoktatska prava…pomocice koliko da Srbija ide malo na ler,malo na gurku u pravcu koje su oni zacrtali!Ne bi me iznenadilo da sutra protivnici DJB iskoriste ovaj tekst u cilju optuzivanja pokreta za izdaju,tuzakanje i klevetanje vodje strancima…tim zlim zapadnjacima!Zelim da vam cestitam na nastupu jer ste vi ovim vise rekli o njima i njihovim vladama nego o nasem dragom vodji!

 • Zasto se strani ambasadori sastaju sa opozicijom, umesto zvanicnicima?

  Da je DJB na vlasti, a Vucic se sastaje sa stranim predstavnicima, isto bih mislio.

  • Niko od ovih ljudi nije ambasador. Ako mislis na Davenporta on je sada sef delegacije EU, a bio je ambasador VB.

  • Isto je to, predstavnik EU ili ambasador neke zemlje.

   On moze da razgovara samo sa zvanicnim predstavnicima Srbije, sve ostalo se moze okarakterisati kao diplomatski nepristojno i kao mesanje u unutrasnje stvari Srbije.

   Zato ne znam u kom se to svojstvu on sastajao sa DJB.

  • Aj da probam sa drasticnim primerom koji je aktuelan. Da li mislis da EU treba da razgovara samo sa Erdoganom i njegovim ljudima, ili ipak mislis da je potrebno i korisno da se nesto cuje od druge strane (tu mislim na politicku opoziciju)?

   Da li mislis da bilo koja institucija van Srbije moze stvoriti objektivno glediste na neku temu samo ako cuje jednu stranu i to stranu koja je autokratska?

  • Svako ima pravo (pa ponekad cak i duznost) da razgovara sa svakim. Za svaki razgovor su potrebne dve strane koje dobrovoljno hoce da razgovaraju.

  • Ako bi se zvanicnici EU sastajali sa opozicijom u Turskoj, koju narod nije izglasao da bude vlast i predstavlja zemlju, to bi bilo mesanje u unutrasnje stvari Turske. Opozicija nista ne moze da ponudi stranim zvanicnicima, ona nije predstavnik drzave, i ono sto ona kaze nije nesto sto drzavu obavezuje. Zasto se onda sastajati s njom, osim ako to nije sredstvo pritiska na zvanicne predstavnike, tj. vlast?

   Zamislite da sutra DJB bude na vlasti, a Vucic se kao vodeci opozicionar sastane sa predstavnicima EU ili Rusije i krene da prica svasta, a onda se to objavi ili izda neko saopstenje zajednicko? Koliko bi to neozbiljno izgledalo za nas kao drustvo, koliko bi on ispao ocajan, a koliko bi EU odnosno Rusija ispala kao neko ko se mesa u unutrasnje stvari jedne druge zemlje i krsi njenu suverenost ? E, to isto vazi i kad se DJB i ostali iz opozicije sastaju sa Davenportom.

   Ja ne kazem da Davenport i DJB nemaju pravo da tako rade, ali kazem da to tako ne treba da se radi jer je neozbiljno i diplomatski nepristojno.

 • Postoji jedna mantra koja se već duže okreće: Vučiću će Zapad sve oprostiti dok bespogovorno ispunjava sve njegove zahteve. I ta mantra je očigledno tačna. Postoji međutim još jedna mnogo gora i prikrivena činjenica, a to je da je Srbija, ovakva kakva je, Zapadu potpuno nepotrebna. Zemlja koja neprestano sedi na dve stolice, zapadnoj i ruskoj, nije i niti može biti pouzdan saveznik bilo u kakvom sukobu ova dva bloka. I zbog toga je Srbiju potreno, ako ne baš uništiti, a ono ekonomski onesposobitii, napraviti od nje dužnika koji svoje dugove nikada neće moći da vrati i zato će zauvek biti Zapadu prodata. Pored toga, uopšte nije nemoguće da će Vučić svojom tiranijom i despotizmom u Srbiji izazvati građanski rat pa će ona postati još lakši plen. Zbog toga Zapad ne samo da Vučića ne osuđuje zbog očiglednog kršenja ljudskih prava, bezakonja i sl, već ga na to svojim ćutanjem i podstiče.

 • To sto gospodin Mekalister mozda i ne zna pravo stanje u Srbiji, jer veruje da ono sto pise u zakonima vazi i u praksi /kao svuda u demokratskom svetu/, za gospodina Davenporta se ne moze reci da ne zna da je u Srbiji ZAKON JEDAN COVEK /i sam je bio zrtva kada je optuzen da – laze/.
  Gospodin Radulovic je ukratko opisao autoritarnu vlast AV u Srbiji, ali je i sam tok razgovora dokaz da na Zapadu odlicno znaju situaciju u Srbiji, ali sve dok Srbija uredno vraca dugove i ispunjava zahteve u vezi za Kosovo – SVE JE DOZVOLJENO AV-u, i pohvale Zapada ce se nastaviti.
  Uostalom, za Zapad je vazno da je za rezim SNS-a glasalo vise od 1,8 miliona gradjana Srbije da su “mediji slobodni, da nema cenzure i da je pravosudje nezavisno i slobodno” a DOKAZ je IZLOZBA SNS – KAKVU NEMA NIJEDNA DEMOKRATSKA DRZAVA.
  Nesrecna Srbija.

 • Glavni uzrok partokratije i svega ostalog je loš izborni sistem. Ovaj izborni sistem odgovara svim partijama, a ima ih 29 u Skupštini. Ništa nećete postići dok ovaj sistem funkcioniše. Ako ste već u prilici da kontaktirate strane diplomate insistirajte da ponove uslov za ulazak u EU promena izbornog zakona (već su taj uslov postavili ranije pa odustali). Reforma političkog sistema kroz promenu izbornog zakona je životno pitanje za gradjane Srbije. To je sadržano i u programu DJB. Ne možemo čekati sledeće izbora. Vremena više nemamo. Vučić je obećao da će sledeći izbori biti za 3-4 godine i to je jedino obećanje koje će ispuniti. Do tada će Srbija biti ojadjena i opljačkana. Čak i da SNS izgubi te izbore, partijama koje osvoje vlast biće teško da uzdignu posrnulu privredu i slabu ekonomiju.

 • Uzmite primer Crne Gore. Naravno da Zapad zna da je Milo Đukanović diktator, ali njima nimalo ne smeta diktator koji će, ako treba i protiv volje naroda, uvući državu u EU i NATO. Kada se to desi, diktator će posle nekog vremena otići, e onda može da se radi na vladavini prava i slobodi medija.

  • Makarije
   Dobro pitanje “a kuda mi to zapravo idemo?”. Da li uopšte nekud idemo? Znamo li kuda? Odgovor na to pitanje ne može nikome pružiti ni Vučić, ni cela Vlada, ni EK, ni EP, ni Merkelova, ni Obama pa ni ova dvojica. Svi oni mogu samo reći šta oni misle kuda idemo. Njihovo mišljenje može biti i sasvim različito i vrlo neobjektivno.
   Da bi mogli uopšte tvrditi da se krećemo morali bi imati neki spoljašnji referentni sistem i markere u njemu. Za markere ne možemo pouzdano znati da li uopšte menjaju svoje vremensko prostorne koordinate u odnosu na sopstveni ili naš referentni sistem. Jedino što sigurno možemo zakljućiti je da vreme teče u pravcu vremenske strele te da se neuređenost povećava. sve ostalo je nepoznanica i podložno subjektivnoj proceni. Tako kaže nauka.
   Ako sad naše razmišljanje izvedemo iz sveta nauke gde je sve manje više matematički proverljivo i kročimo u naš realni svet videćemo da spoljašnji referentni sistem i svi markeri u njemu se kreću u pravcu tehničkog, tehnološkog, kulturnog, političkog, civilizacijskog i svakog drugog napretka. To naravno ne znači da se mi u apsolutnom smislu krećemo nazad već je sasvim moguće da idemo usporeno napred za njima ili mirujemo. Panta rei! kaže Heraklit dakle ne mirujemo. A idemo li napred ili nazad? Prema ekonomskim, kulturnim, tehnološkim i ostalim pokazateljima jasno je da idemo unazad. Industrijske revolucije su proletele pored nas takvom brzinom da neke elemente nismo ni primetili. Jedini visokotehnološki proizvod made in Serbia su diplomci BU. To je jedino vredno, i to – poklanjamo! Izvozimo balvane, žito, kukuruz, maline za malo novca i uz to pride dajemo mašinca, elektr, hemičara, fizičara, fizikohemičara , biologa, a sad i lekara, medicinsku sestru, pa i kuvara, poslastičara…za dž. Ipak ne poklanjamo ono najvrednije – NAŠE MLADE (I NE TAKO MLADE) DOKTORE blejanja MEGANAUKA poput dr Jorgovanke, dr Malog, dr Nebojše iz Beograda, diplomiranog Tome, diplomiranog ridžveja – Oni su neprocenjivi. I dok svi drugi ulažu rad smanjujući neuređenost naš mandatar ulaže 25 časovni dnevni rad na povećanju te neuređenosti. Znam da se ovo sve ne slaže sa termodinamikom ali između teorije i eksperimenta ovaj drugi ima prednost. Biće da će pola fizike sve sa termodinamikom, Džulom, Kelvinom, Helmholcom, Gibsom i ostalim ikonama fizike biti bačeno pod noge ogromnim pregalaštvom Nikolinog mandatara koji postiže rezultate kao nikad od ww2.
   Vidite Makarije džabe Vama, meni i ostalima naši fakulteti, magisterijumi i doktorati – ne razumemo mi ništa – morali smo ići na Megableju, ups potonji Džon Nesbit da naučimo šta je to pravi rad. Tada bi smo razumeli diplomiranog Tomu i Vučića krstitelja koji nas poliva svakoga dana doduše ne vodom no lažima prevodeći nas žedne preko vode ( i laži).
   Zato Makarije knjigu u šake pa na MegaBleju – nikad nije kasno. Ako budemo znali boju udžbenika 6, ako znamo naslov 7, ako znamo autora 8, ako znamo gde studiramo 9 a ako znamo nabrojati poglavlja – čista 10. Ne bi trebalo biti baš jako teško.

 • gg. Mekalister i Devenport su došli u posetu DJB iz sasvim praktičnog razloga.
  Razlog se zove otvaranje poglavlja 23 i 24. naročito 23.
  Poglavlje 23, a videćete ga u ovom tekstu kasnije, izgleda kao prepisani DJB Program u 20 tačaka (ne baš svih 20).
  Oba gore spomenuta gospodina sigurno ne očekuju da ovo poglavlje sprovede SNS. Zato im je bilo potrebno mišljenje DJB.
  Dobili su ga a mi podržavaoci DJB predlažemo da načela, teme i nadasve ostvarenje očekivanih rezultata postanu naš prioritet br. 1.
  Zašto?
  “Poglavlja 23 i 24 biće među najzahtevnijim za usklađivanje u pregovorima o članstvu sa EU, ali i ključna za izgradnju efikasne pravne države. Depolitizacija institucija i sprečavanje zloupotrebe političkog uticaja samo su neke od krupnih promena koje će se od Srbije tražiti da bi se povela borba protiv korupcije i stvorile nepristrasne, efikasne i odgovorne institucije. Brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova više neće imati toliki značaj. Članice EU će želeti da se uvere da zemlja ima upravo takve institucije, da je u stanju da sprovede preuzete obaveze i da je proces reformi nepovratan. Bez odgovarajućeg napretka u ovim oblastima neće se dozvoliti ni napredak u pregovorima u celosti. Izvesno je da će ove reforme, poput stvaranja nezavisnog i efikasnog pravosuđa i odgovarajućeg sistema za azil, biti izazov za Srbiju, jer je reč o oblastima koje Srbija s mukom pokušava da reformiše ili tek da razvije. Takođe, država će morati da omogući viši nivo zaštite ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja ili okupljanja, što će u prvi plan staviti pitanja poput održavanja Parade ponosa.
  Poglavlje 23 obuhvata reformu pravosuđa, antikorupcijsku politiku, osnovna prava i prava državljana EU. To uključuje stvaranje nezavisnog, nepristrasnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa, kao i sistemsku borbu protiv korupcije sa uspostavljenim efikasnim institucionalnim okvirom i zakonima.
  U borbi protiv korupcije biće ključno da Srbija kontinuirano ostvaruje rezultate, da istrage rezultiraju presudama i da se procesuira “korupcija na visokom nivou”.
  Biće važna i prevencija korupcije, a u okviru toga bitno mesto će imati i sprečavanje sukoba interesa, finansiranje političkih partija, postupak javnih nabavki i druga pitanja povezana sa problemom zloupotrebe političkog uticaja.
  Jedan od izazova biće i reforma javne uprave u kojoj je izražen problem politizacije, odnosno postavljenja državnih službenika kroz kanale političkih stranaka.
  U oblasti osnovnih prava tražiće se bolja zaštita ljudskih prava, a Srbija će morati da uloži napore kako bi unapredila položaj manjina.
  U okviru poglavlja 23 biće važno i pitanje nezavisnosti i slobode medija.

  Poglavlje 24 – bezbednost i Šengen
  Ovo poglavlje obuhvata 11 oblasti – spoljne granice i šengenski sistem, migracije, azil, vize, policijsku saradnju, borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i droga, kao i sudsku saradnju u građanskim i krivičnim stvarima i carinsku saradnju.”

 • Bravo hrabri ljudi …
  Hvala puno sto informisete i samo napred
  da je srbija kao sto vi zelite novine bi pisale o tim sastancima ko je sta rekao i
  onda bi se svi borili da srbija bude bolja
  * o srbiji i bespucima i sminkanju i cudima je da je to luda zemlja i da je vode kriminalci
  jer vi objavite sta se prica a to nema nigde
  i onda i ja koji zivim napolju a starci su u srbiji mam sliku kako je tu …
  hvala
  da ima jedna afera resena – koiko je to nemoguca zemlja
  pa vidite da je sps sav korumpiran i da nema nigde ugovor normalan
  evo kao sto vi govorite realno
  zamislite sve se radi tajno , niko zivi nezna istinu a
  rezultati su po zivot opasni
  npr> srbija kao pravno nesigurna i samo vam pare nestanu a onda ste gotovi
  svi koji su imali nesto sa uk, francuskom i turskom su u problemima jer nemaju srbiju ako pravnu drzavu a ove zemlje su sada nestabilne
  ili sutra italija i nemacka e to je to …
  puno dobrog zdravlja i srece i bog vas cuvao i sacuvao ili kosmos i zvezde …na putu istine

  • Poštovani milane m, iako živite napolju kao što kažete, izgleda da imate mnogo jasniji pogled na stanje u Srbiji nego mnogi koji žive ovde.
   Pozdrav 😀

 • Nemam primedbu na ono što su Djb-ovci ovom prilikom izneli i ovoj dvojici stranaca. Naprotiv. Treba insistirati na tome i čak pozivati ih, s tim u vezi, ne samo čekati da te pozovu. Permanentno im treba stvarati nelagodu, bez obzira što im je cilj (i razlog podrške Aleksandru Tajip Erdoganu) jasan – komadanje Srbije, primopredaja rudama apsolutno najbogatijeg dela Srbije, Kosmeta. Jedina primedba bi bila – da im fali teniski reket na ovom sastanku. Onaj koji bi nosio momak u patikama u Skupštini. Torbu i loptice može poneti onaj drugi momak – u farmerkama. A posle teniskog sastanka u najvišem domu, idemo na ćevape u skupštinski bircuz, o kojima smo i poslali svoj prvi prvcati izveštaj iz najvišeg i najvažnijeg doma u zemlji… I jedan predlog Djb-u za kraj: zašto i opozicija ne organizuje (desetoduplu) izložbu poput Sns-a? Pa da vidimo čiji je veći. Komensalizam.

 • Naravno da Srbija ne ispunjava uslove iz poglavlja 23. i 24. Vladavina prava, Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i Sloboda medija.
  Naprotiv!
  Pre je Srbija pod Slobodanom Miloševićem ispunjavala ove uslove.

 • Невјероватно је колико нас мандатар брука. На састанак са високим званичницима ЕУ (шта год ми о њима, или истој, мислили) он носи карикатуре из новина. Свакаквих политичара смо се нагледали на нашој политичкој сцени али оваквог, без трунке образа и стида, још нисмо видјели. Вјероватно је зато и на врху.

 • Postovani ,
  Ja samo zelim da se osvrnem na fotografiju koju ste objavili .Gospodine Radulovicu da li ste vi to u farmerkama i da li je Dusan u patikama .Ipak je to Narodna Skupstina i vazan sastanak .Molim vas obratite paznju na te detalje. Pogledajte ljude preko puta vas.THERE IS NOT SECOND CHANCE TO MAKE FIRST IMPRESSION .

  Pozdrav

 • Gospada stranci znaju sve i ako treba, saznace i sta politucari doruckuju.Samo im sad ne odgovara da pokazu da znaju. Sve dok AV igra po njihovim pravilima….

  • Imaju oni i presecenu komunikaciju izmedju njega,Sinise i Nese u vezi Savamali,malo su sugerisali,ako bude potrebno pustice oni ceo snimak preko N1.Zavizno koliko suradjuje u sprovodjenju njihovih ciljeva,ako ga otpisu imace N1 prelomnu vest.U medju vremenu pripremaju novog “lidera” ova dvojica Talibana iz jevrope su sitna riba.

  • Па, сам се излизао… Шта ћеш…
   Има рок трајања.
   Као каква јефтина роба.
   R.I.P.

 • Ðura Jakšić
  1832-1878

  Tebi da pevam – tebi, tiranko!
  A duh mi mori otrov i gnev;
  uvreda tvojih žaoci jetki
  potpaljuju mi plemenit spev.

  Milionima narodi pište,
  milion grudi prosipa krv –
  milionima pale kućište,
  milion ljudi gmiže ko crv.

  I milioni dolaze smerno
  Jevropi gordoj na holi sud:
  “Ne može više, raja ne može
  snositi jaram, mučiti trud!

  Tiran nas gazi, sramoti žene,
  useva naših otima plod.
  Presudi, silna, da l’ živet može
  u takvom igu nesrećni rod?…
  Izginućemo!”
  “Pa izginite!”
  Podsmeha tvoga gordi je zbor.
  “I ginućemo, ginuti slavno –
  il’ mačem preseć Gordijev čvor!
  Izginućemo – ali slobodni,
  jer Srbin neće da bude rob!
  Tamo daleko, na svetom groblju,
  potražićemo život il’ grob!”

 • Sta sad ispade da oni to ne znaju, pa nije valda da veruju u onu pricu Dragana Vucicevica, RTS-a i slicnih medija?!
  Pre bih ja rekao da oni cekaju da on izvrsi posao zbog kojeg je i doveden pa ce onda da ga puste niz vodu, a i to je mozda.

 • – Dragoslav Kosmajac – oslobođen.
  – Joca Amsterdam – oslobođen.
  – Luka Bojović – oslobođen.
  – Darko Šarić – 1. stepena presuda ukinuta i vraćen na ponovno suđenje.

  – 24 privatizacije – nerešene.

  – Slučaj Politika i Novosti – nerešen.

  – Utisak nedelje – ukinut, voditeljka Olja Bećković izjavila po nalogu Aleksandra Vučića.

  – 120 mil evra napravljeno minusa u Železari – nerešeno.

  Mogu ovako do sutra.

 • Radim vec godinama u Italiji. Novine citam svakodnevno,i dobijam utisak da Srbija sve vise postaje privatna drzava,u vlasnistvu Vucica,Dacica,Nikolica i Putina…..Citam ” Blic”,”b92 i Politiku ,posaljem po neki komentar na neki clanak,isticuci moju pro-Evropsku misao,i za “divno cudo”,nikada ga ne objave…objave samo one protiv EU i ZA Rusiju…..Po mojoj proceni ,administratori komentara,sami komentarisu i objavljuju svoje komentare ,lupajuci ,usput, ” ZA” ili “Protiv”,po svojoj zelji i potrebi….Ovde u Italiji je sve mnogo jasnije i vise profesionalno u novinarstvu..objave pregrst komentara gradjana,pa cak i one apsurdne(koji nisu vulgarni,naravno), i sami Politicari su vise otvoreni Drustvu,bez stra-prepotentnosti pozicije naspram opozicije i sa jednom korektnom kulturnom politickom retorikom ……Sve ovo me podseca na Milosevicevo vreme “mraka”,posto se jako dobro secam tog vremena….Ja se iskreno nadam da ce se ozbiljno raditi na poglavljima 23 i 24 , i na njihovoj korektnoj prakticnoj upotrebi ….u protivnom…..”Laku noc Srbijo,ma gde da si”….

 • EU i SAD podržavaju Vućića dok on radi na prodaji srpskih interesa i oblasti. Narod u svakom slučaju strada i to po svim osnovama i u svim oblastima. Dosta je bilo.

 • Da li je moguće da ova dvojica ne znaju situaciju u Srbiji? Da li je moguće da normalan izvestilac izveštava samo o onom što kaže premijer i zvaničnici? Posle svega! Posle Savamale! Jel oni uopšte znaju gde su? Jel znaju ko je bio i šta je radio i zastupao premijer 90-ih, i kasnije? Ja sam zgrožena! Meni Evropa koja ovo toleriše ne treba.

  • Znaju oni, ali im Vučić odgovara zato što radi u korist interesa EU i nekih njenih članica, po pitanju rasprodaje preostalih preduzeća i dogovora oko Kosova, a i poslušan je prema MMF-u. Ima veliku podršku u narodu, i naravno da će da ćute, neće zbog nekih ideala da ljute sagovornika i političkog partnera.

   To je politika, a ideali o ljudskim pravima su tu kao ukras.

 • A po čemu je to bilo koja vlada odgovorma za visoki tiraž nekog đubreta od novina? Odgovorna je samo za sadržaje na javnim medijskim servisima koje kontroliše. A ino nfaktor, naravno , glumata za svoje interese.