Интервју Политика

ЛИДЕР ДЈБ ЗА "БЛИЦ" Саша Радуловић: Тргује се радним местима, новцем, становима…

sasa radulovic

Мандатар Александар Вучић се плаши озбиљне опозиције у парламенту, страх га је дискусије и зато одуговлачи с формирањем владе, каже у интервјуу за “Блиц” лидер Покрета Доста је било.

На наше питање зашто би Вучић одуговлачио када ће се свакако суочити са опозицијом, Радуловић каже:

– Што дубље уђемо у лето, то је мања вероватноћа да ће грађани гледати скупштинске преносе. Ако притом почне Олимпијада, онда су шансе за то још мање, па ако Вучић још продужи читање експозеа на пет сати и то оде дубоко у ноћ, онда је број људи који ће гледати те расправе бити занемарљив.

Али потпредседник СНС Миленко Јованов је за “Блиц” рекао да су напредњаци “разбили опозицију” на претходних неколико седница.

– Говоре ствари које немају везе са животом. Кажем у Скупштини да, иако није по пословнику, ДЈБ на основу гласова треба да добије потпредседничко место, као и да демократска правила налажу да председници одбора треба да буду и из опозиције, а добијем одговор да би “опозиција требало боље да проучи пословник јер тамо стоји да није обавеза”. Играмо се глувих телефона.

И шта је решење?

– Решење је у грађанима.

На изборима за четири године?

– Што медији буду више причали о суштини, што се више буду бавили анализом, то ће и они бити осетљивији. Ако грађани не знају шта се дешава у Скупштини, власт ће, наравно, трајати дуже.

Како вам се чини састав овог новог парламента и повратак десно оријентисаних странака?

– Разноврсност је добра, али недостаје медијска компонента да би било комплетно и да се онда види ко расправља суштински, а где расправа постаје циркус, односно Фарма. До сада се 90 одсто расправљало о стварима које нису на дневном реду. Нама су неки симпатизери замерили што нисмо агресивно кренули, али ми желимо да поштујемо правила. Пословник каже да се расправља само о тачки дневног реда. Ако је тачка избор председника Скупштине, нећу да излазим из тог оквира. Можемо разговарати о референцама Маје Гојковић, о томе шта је радила раније. Њено прелетање је кредибилна тема.

Јесте ли најжешћа опозиција?

– То је потпуно неспорно, и то грађани виде. Надам се да ће нам се остали придружити. Бавимо се суштином, држимо се правила и у оквиру тих правила нам ваља победити. С тим ограничењем да никада нећемо излазити из оквира расправе и да ћемо се увек бавити суштином. На ред ће долазити све теме и показаћемо како се то ради и како изгледа проактивна опозиција.

Јесте ли се покајали што одмах нисте направили власт са ДС на Врачару?

– И да је та коалиција направљена одмах, било би исто. Нормално је да након избора поставимо неке темеље политике, око тога смо разговарали и сагласили се, али проблем је што ДС није могла да сачува коалицију коју је направила зато што је дошло до трговине. СНС је купио одборнике Левице, ЛДП-а, Двери, направио договор са ДСС, па је ту СПС, Расим… Нама је било битно да мандат који смо добили од грађана испоштујемо, а то је потпуна транспарентност и то су црвене линије политике које смо повукли.

Кажу да су те црвене линије некада преоштре, замера вам се претерана принципијелност због које нисте у власти чак и тамо где је зависило од вас.

– То није тачно. Да смо радили другачије, био би то пут у пропаст. Кад се не држите принципа, дођете на власт, а политика остаје иста. Централни проблем државе је партократија, која је појела све сегменте друштва. Странке су важан део политичког система, али када се понашају партократски, кад мисле да је држава њихова, да могу да располажу свим ресурсима државе онако како странкама одговара, то је партократија, а ми смо против тога.

Како решити проблем политичких прелетача?

– Решење је у промени изборног закона, али политичка воља за то не постоји, па је нама једини начин да победимо под овим условима па да онда направимо промену, што ћемо и урадити.

И ваши одборници су прелетали?

– Имали смо у Старом граду одборницу, искључена је. Затим на Палилули, члан је изашао такође. Имали смо куповину у Новом Саду и још покушаја. То иде преко родбине или пријатеља одборника. Једној одборници је стављено 30.000 евра у крило. Нису је питали да ли хоће, већ су јој ставили новац у крило.

Ко је то урадио?

– СНС. Размишљали смо да ли да подносимо кривичне пријаве, шта да радимо, али питање је како то доказати. Одборници су уплашени, боје се последица и зато смо одустали. Тргује се са радним местима, новцем, становима… Треба да пређемо на комбиновани пропорционални већински систем, пола посланика да се бира по пропорционалном, пола по већинском систему и да тиме добијемо већу одговорност посланика.

А предлог да прелетање буде кривично дело?

– Поставља се питање како доказати. Људи су уплашени, размишљају о последицама, пријатељи или родбина могу да вам изгубе посао у јавном сектору. То је оно што је ненормално. Али не треба мењати закон тако да мандат припадне странци јер би то било цементирање партократије.

Долазите на протесте против рушења у Савамали. Да ли сте размишљали да ДЈБ организује нешто слично?

– Не. Протест је већ постојао, па смо се прикључили. Ту је кључно око чега смо се окупили и требало би да и друге политичке странке буду део тога. Бежати од њих је погрешно за организаторе. Имамо једну поруку. Она није страначка, већ порука поштовања владавине права. Покушај да се приватизује и да организатор буде важнији од протеста је погрешан.

Да ли су Вучић и Влада урадили макар нешто добро?

– Ниједну ствар за коју могу да их похвалим. Зато што суштински не граде систем, то је услов свих услова. Ви на делу имате разградњу свих институција и принцип “држава, то сам ја”. Потребне су нам независне институције система. Вучић не гради систем, а да не говорим да је центар корупције у Србији.

Хоће ли нова влада трајати четири године?

– Сигуран сам да неће. Долазе нам председнички избори.

Хоћете ли бити кандидат?

– Не. Разматрамо ко би требало да буде. Ти избори ће значајно променити математику. Друга ствар, СНС ће изгубити наредне изборе у Београду. Могуће да ћемо после тога имати и парламентарне изборе. Имамо конфликт у СНС-у између мандатара и председника државе.

Зар не мислите да Николић више нема то чврсто језгро у странци?

– Мој разговор с председником је био мало другачији. Он још разматра хоће ли се кандидовати.

Хоће ли се Вучић кандидовати?

– То је могућност. Свестан је да губитак председничких избора значи крај његове власти, па ако не нађе доброг кандидата, сигурно ће размишљати у том правцу. Шта год да се деси, ови избори су били почетак краја Вучића и СНС.

Национална питања

Како бисте решили проблем Косова?

– Морамо да инсистирамо на основним вредностима, а те вредности су поштовање имовинских права физичких и правних лица, питање културних споменика, питање аутономије. Морамо да водимо рачуна о економским интересима Србије јер је Косово за нас јако важно тржиште. Када се тако поставе ствари, онда ће тензије бити спуштене.

Треба ли Србија да уђе у НАТО?

– Не. Треба да сарађујемо. НАТО нам није непријатељ, али то не значи да смо заборавили ’99. годину. Живот иде даље.

ЕУ или Русија?

– Врхунски интерес је да будемо уређена земља какве су Данска, Холандија, Канада. Наш систем треба да личи на те системе. Мене то интересује. Пут ка ЕУ је последица главног интереса. Економска сарадња са Русијом да, али не желимо по систему да личимо на Русију.

Да ли сте за легализацију геј бракова и права ових парова да усвајају децу?

– На прво питање одговор је “да”. Кад је у питању усвајање деце, постоје критеријуми на основу којих се процењује да ли неко може детету да омогући срећно одрастање, а сексуално опредељење није релевантно.

Да ли треба легализовати проституцију?

– Не. У Србији постоји озбиљан проблем са злостављањем жена. У другим земљама имају другачије ситуације, али би у Србији то било катастрофално.

Извор: Блиц

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Očito je da nisu umrli svi “heroji i proroci” i da bar u ime nas nekoliko stotina hiljada Radulović zvoni na uzbunu! Ipak morao je govoreći o Kosovu:

  “– Moramo da insistiramo na osnovnim vrednostima, a te vrednosti su poštovanje imovinskih prava fizičkih i pravnih lica, pitanje kulturnih spomenika, pitanje autonomije. Moramo da vodimo računa o ekonomskim interesima Srbije jer je Kosovo za nas jako važno tržište. Kada se tako postave stvari, onda će tenzije biti spuštene.”

  zahtevati da se poštuju prvo ljudska prava! Bio sam na Kosovu mnogo puta unazad godinu dana. Naš narod živi u strašnim uslovima – mnogo gorim od Otomanske okupacije. Ljudi žive u nehumanim uslovima okruženi bodljikavom žicom. Getoizacija je potpuna. Albanizacija najbrutalnije vrste je u toku. U Prištini ne smeš govoriti glasno našim Jezikom. Kosovo je danas koncentracioni logor za Srbe, Turke, Cigane i ostale manjine. Da dobro ste čuli Turci su tamo takođe ugroženi. Neki od njih su stoga “veće srpske patriote” nego mi ovde koliko god to paradoksalno zvučalo. To naš narod ovde ne zna. Boreći se za ljudska šprava Srba, ali i Turaka, Roma, Crnogoraca… mi se borimo za civilizacijska dostignuća Evrope.
  Ima svakako i korektnih Albanaca, ima i onih koji žale za Jugoslavijom i Srbijom i to je razlog više da se založimo i za njihova prava, za pravo da ne poginju i žalosno okreću glave pred šovinističkim – fašističkim – mafijaškim terorom koji je tamo zaveden kako je to presudila “silna” Jevropa.

  Kosovo je sramota, ljaga na licu Evrope. Ne postoji mesto u Evropi gde se sistematski vrši teror zarad nacionalne pripadnosti. Građani Kosova žive kao u Varšavskom getu u 21. veku. Zato prvo i osnopvno LJUDSKA PRAVA! Tek onda (ne manje važna imovinska prava. Uistinu otimanje i uzurpacija je tamo potpuno normalna stvar. Zakona tamo nema. Pravila ne važe i jeste važno zaštititi imovinu, ali zarad budućnosti još je važnije zaštiti živote roblja! I oni su naša braća, i Srbi i Turci, i Bošnjaci, i Goranci i Romi…

  • Poštovati ljudska prava na Kosmetu? Bilo bi mi draže da Radulović i svi zapadni centri moći – poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, makar koliko i zemlje koje se izvršile okupaciju Kosmeta – poštuju sopstveni integritet. Nijedna zemlja na svetu za ulazak u bilo koji savez, pogotovu za ulazak u Eu – NIJE PLATILA CENU U SOPSTVENOJ TERITORIJI. Ponoviću – NIJEDNA. Kosmet je geostrategijiski – NAJVAŽNIJA TAČKA EVROPE. Na njemu je dan nakon OKUPACIJE – USA počela izgradnju 3. NAJVEĆE VOJNE UDARNE BAZE NA SVETU, POVRŠINE 4 KM2 ! OBIMA 12 KM! SA 300 (tri stotine) OBJEKATA U NJOJ! Kosmet je rudama jedan od NAJBOGATIJIH DELOVA EVROPE, a svakako – NAJBOGATIJI DEO SRBIJE. 2.000 milijardi ležišta ruda, zemljišta, svega… No, to “nije važno”. Važno je kada neko dodje sa strane – da nama, ovde rodjenim, “objasni” da Kosmet nije naš, da nam je “omča oko vrata” (valjda te 2000 milijardi jeste teško “breme”) , da nas koči na putu boljitka i ulaska u EU i “dobijanja” povoljnih 10-tak, 15-tak, 20-tak milijardi (i to kredita) iz te i takve EU… Sve da je Kosmet i jalova njiva – pripada Srbiji i njenim prethodnim, sadašnjim, ali i budućim pokolenjima. Nema tog majčinog sina koji ima pravo ta ga otudji, isporuči bilo kome, pa ni Amerikancima doletelim sa 10.000 km udaljenog kraja planete. Ne može to uraditi ni neko pridošao u tu istu Srbiju i iz mnogo bližeg inostranstva, Bosne, recimo. Zvao se on Vučić ili Radulović. Tamo, na svojoj rodnoj grudi, mogu deliti šta hoće i kome hoće. Nemam ništa protiv – ali tamo. Ovde, ovde neka tu odluku prepuste onima koji su ovde rodjeni. I kojima su ovde rodjeni i njihovi očevi. I njihovi dedovi. I očevi njihovih dedova. Njima. Jer, oni imaju to pravo. Putnici, namernici koji su došli u Srbiju i dopala im se za život, te ostali – nemaju to pravo. Kao što ni mi iz Srbije – nemamo pravo odlučivati ni o milimetru bosanske zemlje. Pošteno.

  • Martine, moj post kao zbirni odgovor na Vaš, Nenadov i post korisnika-ce pod imenom Mirjam, dva puta nije mogao da se postavi, što sam niže i napisao. Odbijen je. Razlog ne znam, ali sam uverenja da je nešto – do servera… Ili bar želim da je to razlog, a ne njegov sadržaj koji ne ide na ruku autorima sajta. Što se Vašeg pitanja tiče, pročitao sam sada tu tužnu priču, koja, nažalost, nije jedina. To i ne znate, ali na ovim stranama “postuju” i ljudi sa istovetnom, pa i težom sudbinom od Saše. Saša je rastao i školovao se (kako je tada afirmativno pisalo u sada omraženom Telegrafu) – van Srbije. To može biti važna činjenica. Ali sasvim sigurno ta činjenica ne “kvalifikuje” za donošenje “teških” odluka koje Srbiji odriču pravo na njenu teritorijalnost, integritet i suverenitet. Ne postoji zemlja na planeti – ni u istoriji , ni danas – kojoj teritorijalni integritet i suverenitet nije – na neprikosnovenom mestu br.1. Niti jedna. Postoji samo srpskom narodu nametnuta i postavljena politička “elita”.

  • Mirjam (odgovaram pojedinačno iz razloga koji sam već naveo Martinu) – “komunjare” mi nisu ništa antipatičnije od – desničara.

 • Mislim da su namere Sase Radulovica dobre i naivne,ali ono sto izaziva tu naivu je političko neiskustvo,jer ćci u političke vode sa ogromnom voljom za dokazivanjem i drzati se strogo principa mislim da na duge staze to nece dati rezultate,bar ne ovde. Politički postulat je da svoje politicko delovanje uvek treba prilagoditi politickom okruzenju i prilikama, ne treba smetnutu s´uma naš mentalitet,koji je takav kakav ali on odlučuje na biralištima. Kada bi ove primedbe uvažio imao bi mnogo vise uspeha.No dobro,to je samo moje skromno mišljenje kao obicnog gradjanina ove napaćene drzave koji Sašu i pokret smatra šansom za nešto novo. Ta šansa je trenutno u žiži jevnosti koja bi nešto menjala ali nedostaju ideje kako!
  Hteli bi da budemo lideri na Balkanu a da ponovo bude po našem.
  E to već nije politika, već zabluda koja se ponavlja stolećima.
  U svemu mi smata Sašina intelektualna šešeljijada prema Vučiću. Niski udarci mogu biti nekontrolisani. Sve se to može reći daleko veštije i plodotvornije.

  • Vilogorski,
   Od tačke A do tačke B može se stići mnogim putevima. Radulović je osnivač pokreta i vodi ga putem koji vidi pred sobom ili putem za koji veruje da nosi najmanje štetnih posledica vodeći ka cilju. Da li je to jedini put? Ne! Da li je to najbolji put? Ne znam – to je stvar subjektivne procene. Nekome da a nekome ne.
   Ipak ako je moral urušen a nemoral prevladava onda se rigorozno držanje morala nameće kao najočigledniji lek za sveukupnu situaciju u kojoj se nalazimo. Nekoliko puta je u komentarima ovde skretana pažnja na to da ako se DJB čvrsto drži morala ona ipak ne mora zahtevati da njeni kriterijumi rigidno budu prihvaćeni od ostalih (bar ne odjedamput jer preokret za 180 stepeni je salto mortale za njih) aktera ali da istovremeno crvene linije moraju postojati. U protivnom ako bi DJB odstupila i počela praviti kompromise po tako krupnim pitanjima kao što je moral onda bi razlike bile zbrisane i bili svi isti.
   Pozdravljam činjenicu da se poslanici DJB čvrsto drže moralnih principa! Istovremeno skrećem pažnju da su ljudi takvi kakvi jesu i da se ne može očekivati da čarobnim štapićem prihvate moralna načela DJB u potpunosti odjednom praveći salto mortale. Neke stranke DS su krenule u tom pravcu. Neke nisu – čedisti i drugi. DJB treba da talasa, da vraća veru u to da nisu svi isti i da nemoral nije zamena za moral.

  • @immobil -.
   Pođimo redom.
   Da se razumemo . Slažete li se Vi da je politika stvar kompromisa?
   Drugo, Koristite se geometrijskim načelom tačka A i tačka B. taj put se mora savladati.
   Ja sam za univerzalno načelo najmanjeg utroška energije.
   E sad uvazavajuć princip, da politika je stvar kompromisa i da svaka odlika mora u sebi sadržati i dozu kompromisa, da bi se došlo do cilja, odnosno dobrih rezultata, moraju se praviti ustupci.
   Ustupke pravi onaj koji ima viziju i koji zna jasno svoj put. Dobro ovaj stav je malo nategnut ali je u principu tačan i životan.
   Evo ovaj intervju je već malo izbalansiran i Saši je trebalo vremena da shvati da se mora ublažiti oštra retorika.
   Pošto ovaj moj odgovor u sebi sadrži i dozu apriornih sudova a život to često negira ja ću se poslužiti jenom zivotnom pričom koja je paradigma Vašem prigovori mojoj kritici.
   Kažete – nisu svi isti i da nemoral nije zamena za moral
   Da to je načelo, ali ono nije isključivo, ono važi kod naivnih subjekata!
   Ono je samo lepo rečeno ali ne univerzalno i nephodno.
   Barem danas.DJB je na izbore izašao sa načelima odnosno moralno političkom principima koji su za njih i nihove glasače sveto posmo. Jel tako? Tako je.Oni međutim građanima ništa ne znače. Zvaničan stav čelnih ljudi nismo čuli po tom pitanji, koje postavljaju članivi i simpatizeri DJB.Najodvažniji simpatizeri počinju da sumnjaju u svrsihodnost načela koja jednostavno sputavaju političke dogovore DJB sa ostalim strankama koje su posle izboda ušle u političku arenu.DJB ne može ni sa kim, jer se ti drugi ne drže proklamovanih principa.
   Da bude veće čudo DJB gubi sve političke pozicije zbog uzvišenih načela.Zašto je to tako? Veoma prost odgovor. Načela ne smeju biti sveto pismo u ovako teškim vremenima.Načela mogu biti cilj koji se vremenom dostiže i postiže uz celokupno angažovenje građana.
   Ovaj stav ću ilustrovati jednim skorašnjim primerom iz života. A takvih primera je na huljade.

   Čika Jova komšija preko puta. Radi u jednoj ekspozituri.Supriga Milica mu je umrla pre desetak godina. Čika Jova živi sa ćerkom Jelenom koja je završila ekomomiju i ne radi.
   Čika Jovu su pred izbore saletali mnogi politički aktivisti da stane na njhovu listi jer taj mirni i dobronamerni gospodin koga svi iz kraja poštuju politikom se nije bavio. Međutim vešti političari ga ubede i Jova stane na listu jedne stranke i normalna stvar osvoji ogroman broj glasova na svojoj izbornoj jedinici i ne lezi vraže, tek tad nastupiše problem za Jovu. Jova posta omiljen lik svim mešetarima. Konstituisanje skupštine opštine se ukoči zbog Čika Jove. Jer on posta factor razdora između odbornika skupštine opštine. On posta čovek koji nedostaje da bi skupština funkcionisala.Stranka na čijoj je listi Jova ćuti i drži se moralnih principa. Protivnici kojima Jova treba nude mu posao ćerki Jeleni u Domu Zravlja jer je njena koleginica otišla u penziju.Jelena ima momka Borka koji radi na benzinskoj pumpi i čeka da se Jelena zaposli pa da i on dođe u čika Jovin stančić da sa Jelenom svije bračno gnezdo. Dobiju dete i počnu da žive kao sav normalan svet. A naš dobri čika Jova od života traži tako malo, da mu Bog podari unuče i da mirno ode u penziju.
   Svi smo mi mali Čika Jova, izizev Hrista.
   E sad dragi moji prijatelju šta bi Vi uradili?
   Život je čudo !
   U nadi da čete mi argumentovano odgovoriti srdačan pozdrav

  • Poštovani Vilogorski
   Postavili ste više lakih, ali i jedno veoma teško pitanje na koji je moguć samo subjektivan odgovor. Ja sam prilično rigidan (neki kažu isuviše po pitanju principa i svestan sam te manjkavosti – “Well, nobody’s perfect.”) pa nisam baš najpoželjniji upitanik.
   Da politika jeste stvar kompromisa – ravnoteža u borbi suprotnosti! Sa tim sam saglasan.
   Ravnoteža se u fizici postiže delovanjem dveju ili više suprotstavljenih sila. Ipak ako je jedna sila potpuni i totalni nemoral – Sodoma i Gomora kakvu situaciju sada imamo u Srbiji – tada je potrebna što veća sila crvenih linija kako bi se postigao kompromis tj situacija bila bar malo snošljiva. Figurativno kada Vas olovna kugla vuče na dno treba Vam velika sila da bi ste nos držali na površini a još veća da bi isplivali. Podaviće nas naprednjaci porokom. Zato osim DJB, BS peva:

   http://www.youtube.com/watch?v=zXptfENzp1g

   Sad na ono teže pitanje – čika Jovino a i moje vlastito? Svako ima svoj odgovor na to pitanje i nijedan nije apsolutno pogrešan i nijedan odgovor nije apsolutno ispravan. Nije moguće dati jednoznačan, logički ispravan odgovor na tu vrstu pitanja. Šta god uradio čika Jovu ne bih osudio. Možda Vam pomogne razgovor Murata i Miloša iz spota BS.

  • @immobil
   Idemo dalje.
   Nadam se da je tema inspirativna i zanimljiva 🙂
   Navodim Vaš ekstremno jak iskaz – Ipak ako je jedna sila potpuni i totalni nemoral – Sodoma i Gomora kakvu situaciju sada imamo u Srbiji – Oprostite ispada da branim Vučića. Ne, ja branim principe koji su večiti i univerzalni.
   Totalni nemoral je pušten iz Pandorine kutije pre 30-ak godine. On je poprimio na Balkanu užasnu dimenziju.
   Vidimo da se taj istorijski proces destrukcije svakim danom gomila da totalnog razaranja svih civilizacijskih vrednosti.
   Uporedite stanje po ciklusima u Srbiji pre dolaska Vučića i posle njega. Objektivni posmatrač će zakljičiti po principu uzročno-posledičnog ciklusa da se stvari pogoršavaju jer je istorijski proces poprimio veoma jake dezintegrativne impulse.
   E evo mog predloga. Znam ovo je krik u pustinji besmisla.
   Što pre ukinuti crvene linije. DJB treba da javno objasni glasacima da to ne funkcioniše. Da izađe sa predlogom opšte nacionalnog pomirenja svih sa svima. Da proglasi jedan jedini spas za sve nas. Paradoksalno jeste ali druge nema. Ponuditi Vučiću, Šešelju, Dverima, Rasimu, Zukorliću, Pastoru i ostalim zainteresovanim subjektima najotvoreniju saradnju na svim poljima.
   A da principi budu cilj kojme treba težiti. Samo tako se može izvršiti kopernikanski politički obrt.Samo tako DJB ima istorijsku šansu.
   Ajde Vučića gađati iz svih oružja u uspeti u njegovom svrgavanju. Pitam Vas gospodo: Šta posle? Kako objasniti narodu to.
   Da li je isporučivanje Miloševića bilo pametno. Ne, ono jeste nažalost bilo nužno, jer sila Boga ne moli, ali nije bilo po narod dobro. I dans su na sceni njegovi pioniri. Volja naroda! Svi se kunu u narod a narod nam strada.I ništa još veći haos. Da je Milošević nastavio da vrši vlast posle rezalucije 1244 i uveo objektivne reforme zamlja ne bi bila u ovakom tragičnom stanju.
   To je tema o kojoj će istorija dati jasne odgovore kad vreme iskristališe zablude neodgovornih mudraca.
   Zašto najinteligentniji sloj javnosti ćuti? On je najpozvaniji da sad prozbori, ne on ćuti. Nama se kome pričati.
   Samo zajedničkim naporom nekim OPŠTENACIONALNIM KONCENZUSOM možemo nešto pozitivno menjati.
   Voleo bih da neko da jače i opravdanije argumente na ovu moju “herezu” !
   E ovo je pravi početak demokratskog razmišljanja i skidana okova sa zarobljne slobodarske misli.
   Pozdrav

  • Vilogorski tema je svakako i inspirativna i zanimljiva i aktuelna.
   Taj “ekstremno jak iskaz” je iskaz naše dece iz BS. Tako je imenom i prezimenom Milošević je otvorio Pandorinu kutiju a moja generacija nosi krivicu jer je nije zatvorila.
   Uh opet ste pokrenuli niz pitanja. lakše bi bilo jedno po jedno.
   Na Vaš predlog kažem sledeće:
   Srbija ima vezan napredni teg nemorala, za nogu koji je vuče ka dnu. Hoće li biti lakše ako u ruke uzmemo dodatni teret, ciglu na primer?
   Vaš bi predlog imao smisla kada bi tumor bio dobroćudan pa eto raste ali ne smeta. Plašim se da zloćudni tumor treba iseći. Voleo bih da mogu da se složim da su napredni samo detinjasti neotesani lopovčići. Nije to. Režimi od Miloševića pa preko Đinđića, Koštunice, Tadića, Živkovića su ubrzavali alteratio maligna da bi Vučić dosegao vrhunac. Danas je u Srbiji sve izvitopereno i izvrgnuto u naličje – svoju suprotnost. Skupština je rijaliti, mediji su propagandne mašine koje generišu virtuelnu stvarnost, kriminalci su zvezde, lopovčine su bogataši, pevalke najgore vrste su umetnice političari su trgovci, intelektualci nemi, crkva nije kod kuće… Sodoma i Gomora. Može li se sa Džekom trbosekom seći prase?

   Oko Miloševića se ne možemo složiti nikako. Mogu se složiti jedino da ga nije trebalo isporučivati već obesiti na sred terazija ili nabiti na kolac. Takvog moralnog idiota majka više ne rađa. Taj idiot je mogao a nije sprečio bombardovanje. Mogao je verujte mii na reč. Ne znam da li je Krga to napisao ali bi to mogao da potvrdi. Na Miloševićevo jedno da, ne bi ni ptica preletela našim nebom kao što ne leti ni u Siriji. Da ali on je imao druge prioritete.

   Ja se plašim da je moja generacija ispala veoma slaba i nedostojna svojih predaka. Ovi klinci su kanda malo pametniji te ne ćute:
   Pitajte Amelie i pogledajte linkove koje je dala i ona i ja. Klinci su surovo realni.
   Izgleda da mi klizimo shodno 2. zakonu termodinamike jer nemamo snage ni energije da menjamo svet.
   To što intelektualci ćute svedoči o tome kakvi su to intelektualci. Ne pada sneg da zaveje breg već da svaka zverka pokaže svoj trag. Svako od nas uključujući Vas i mene ostavlja nekakav trag za sobom (kakav god on bio) i tavršiču DISovim stihovima uz rizik da budem optužen da “guslam”:
   Помрчина притиснула наше дане,
   Не види се јадна наша земља худа;
   Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
   Куда ћемо од светлости и од суда!

  • U Vašem uskom vidokrugu istorijskih činjenica Vi ste u pravu.
   Vreme razaranja SFRJ je vreme pucanja drževe skrojene posle drugog svetskog rata.Ona na žalost nije mogla da se reformiše.
   Evo vam aktuelan primer Evrope koja ima duboku krizu i pitanje je njnog opstanka evidentno.
   SFRJ je bila prethodnica nastupanja sivilizacijskih lomova.
   Unutrašnje probleme je Broz gurao pod tepih.
   Spoljnu politiku je vodio “dobro” zahvaljujući blokovskoj podeli i osnivanjem nesvrstanih. Broz je bio dete politički istorijske sreće dok je na žalost Milošević zrtva političke i istorijske tragedije. Kako lične tako i narodne.
   Ante Marković čini poslednji pokušaj spsavanja SFRJ ali opet destruktivne sila pobeđiju. Hegel tačno zaključuje. Ideja koja pobedi je objektivno naistinitija ideja u tom istorijskom trenutku.Za rat i tragediju treba više aktera. Jel tako? Srbija je mogla da nastavi politiku Stambolića i verovatno da bi nam danas bilo bolje.
   Da se nije pojavio Slobo verovatno bi se pojavio neki drugi “Milošević”.
   Sad je Vas pitam:” da se onaj scenario prenese sa ondašnje istorijske pozornice na današnju.Kad je konstalacija odnosa sasvim drugačija. Kakav bi rezultat volje građana bio?”
   Milošević se našao u nezgodnom trenutku na nezgodnom mestu. On je tragičar dok je Tuđman otac nacije. Čista dijalektika.
   Ovi završavam polemiku jer iskačemo iz okvira diskusije.
   Evo siguran sam da nas dvoica možemo naći minimim zajedničkih interesa i sprečimo dejstvo principa entropije koji vi pominjete 🙂
   Pozrav,

  • Veliki maršal-bravar JBTito 🙂 spoljnu politiku vodio je u skladu sa svojim masonskim položajem, i da, tadašnjim poretkom koji mu je išao na ruku. Unutašnja je, međutim, iskorišćena tako da se “komunizam” i “bratstvo i jedinstvo” usade isključivo ljudima srpske nacionalnosti ( a tada još nisu “postojali” ovi novi Crnogorci i novi Makedonci koji su se srpstva odrekli). Pod maskom ideologije išlo se na to da se zapravo isključivo Srbi i pravoslavci “odrode” od svojih korena i vere, dok se katolicima i muslimanima i te kako gledalo kroz prste i za nacionalno i za versko izjašnjavanje. Sve je ovo pripremilo teren da jednog lepog dana nakon raspada te i onako veštačke tvorevine zvane Jugoslavija – Hrvatska dobije najlepši odrezak iste.
   Milošević je iskoristio postojeći recept komunističke diktature, dodavši prstohvat nacionalizma. Samo u njegovom slučaju, svetska politika mu nije išla na ruku, a unutrašnja je ono što mu se sigurno najviše može zameriti. Brozova dugoročna politika kao katolika i Hrvata (ako to jeste, postoje i razne druge teorije) možda se može i objasniti, ali šta je jedan Srbin mogao da uradi Srbima – skoro neoprostivo.
   Gospoda demokrate su, na žalost, iskoristili svoje vreme da se okoriste o već ruiniranu Srbiju, mada se može reći da je to bio – što se slobode govora i medija tiče možda i najslobodniji period (novije istorije Srbije), kao i to da su ipak otišli sa vlasti demokratskim putem.
   I ko je mogao da sanja da će se posle svega Srbiji desiti ovo? Ponovo autokratija, gušenje medija, prava, sloboda, ponovo vlast protiv sopstvenih građana!? Ponovo ne može demokratskim putem…
   Onog trenutka kada se Srbija i ovog diktatora oslobodi, ne brinite da DJB možda i jedini zna – šta posle.
   P.S: Izvinjavam se zbog dužine komentara

  • @ Amelie Poulain – ne brinite da DJB možda i jedini zna – šta posle
   Ovo mi nije baš jano?! Šta ovom ne dorečenom tvrdnom hoćete reći?
   Ako Vi znate tajni plan spasenja dragih mi DJB recite nam, i milioni ljidi noćas staju pod tu zastavu
   Evo ja preuzimam odgovornost da Vučić podnese ostavku a vi odgovornost za budućnost zamlje 🙂

  • Poštovani Vilogorski, hoću reći da je DJB jedina prava i kvalitetna opozicija, baš zato što su principi takvi kakvi jesu, a ako ste upznati sa programom – možda i najbolja politička snaga u (opet) novijoj istoriji Srbije.
   Plan spasenja ne bi bio tajni da mediji funkcionišu nezavisno i odavno bi DJB imao mnogo više ljudi pod tom zastavom.
   Razveseliste me svojom poslednjom rečenicom 😀 Samo Vi preuzmite odgovornost da Vučić ode (na bilo koji način 🙂 i ne brinite za budućnost zemlje kada je DJB u pitanju.
   Pozdrav 🙂

  • Amelie,
   Prelistavam NIN i intreviju Dusana Mihalovica,jos lepsu Srbijju je sanjao od Ace Stevanovica,programu nije trebalo ni sta da se oduzme ni doda.
   Iza programa je ostala klanca sa proizvodjom duvan cvaraka.
   Josip Broz nije imao 80 dolara za put do Amerike,zivot je cudo,nikad ne znate sta ce se sutra desiti.

  • Poštovani Vilogorski,
   DJB unosi u politički život Srbije jednu vrednost koji taj život nije imao – političar može biti pozitivna ličnost, moralan, odgovoran i pošten prema građanima u čije ime govori. Dugoročno to uspeva jer je većina građna Srbije moralna. Oni nisu stoka, primitivci, neobrazovana masa. Deo mojih sugrađana čine nemoralna dela, ja ih osuđujem ali i dalje nemislim da su stoka, primitivci….
   Korišćenje streotipa kao argumenta nije opravdano jer oni to nisu “naš mentalitet”, “tradicionalna ljubav prema Rusiji”, “Srbiji treba jak vođa jer ona to voli”.
   U komentarima ima vrlo malo predloga tipa “a ja ću povodom toga i toga to učiniti” već se svode na to da ili uopšte nema predloga ili su oni “DJB treba učiniti”, “oni to trena da učine”
   Pošto sam usvoji političke ideje i program DJB, prihvatio načela kao crvenu liniju, krenuo sam u akciju da svojoj okolini objasnim sve to.
   Naredno što ću učiniti je da organizujem rasprave o ključnim pitanjima naše zajednice.

  • “… i drzati se strogo principa mislim da na duge staze to nece dati rezultate…” A čega se onda treba držati ? Ako se ne treba držati principa, onda je to, takođe jedan (jasan) princip. Inače slažem se da DJB nedostaju inicijative, ali imam malo opravdanja, možda misle da je malo rano za to. Videćemo. Za sad se zaista sve svelo na kritiku i ismevanje Vučića.

  • Kako možete Radulovića i pokret smatrati “šansom za nešto novo”, a istovremeno mu savetovati da se ponaša “po starom”, odnosno da se, kako vi kažete “prilagodi političkim okruženju i prilikama” i ne smetne s uma neki naš tobožnji mentalitet, koji vi boga pitaj kako zamišljate? Radulović tačno zna šta radi Poštovanje principa NIJE političko neiskustvo, i to će na duže staze i te kako dati rezultate

   Alergična sam na stalne “dobronamerne” primedbe koje nekoliicina ovde dobro poznatih komentatora stalno upućuju. Evo ja tim komentatorima da dam jedan “dobronameran” savet: ako imate toliko primedbi, osnujte svoj pokret i radite kako vi mislite da je najbolje, a nemojte stalno kritikovati i dovoditi u pitanje nešto što neko drugi radi sa toliko energije, truda i hrabrosti.

   Ovaj intervju je odličan, sve je jasno rečeno, jasno objašnjeno. Samo tako nastavite, Raduloviću, puna podrška i veoma sam srećna što se konačno pojavio neko u politici koji tako razmišlja.

  • Bravo Ana, svaka vam je na mestu.
   Na ovom sajtu se stalno vrti par dusebriznika koji toboze savetuju DJB sta da rade. Te mnogo kritikuju Vucica, te nisu fleksibilni(??) te ne trude se dovoljno…I to stalno jedni te isti likovi.
   Neka se otkace vise, dosadili su i Bogu i narodu.
   DJB treba da ostane nakon izbora isto ono sto je bio i pre izbora i tacka.
   Od sustine ne treba odstupati.

  • Amelie,
   Čovek samo može daa zaključi da je cela moja generacija ne promašila obruč, ne promašila tablu nego promašila salu, ako ne i grad i državu kada joj deca pevaju ovakve pesme.

  • Na žalost, poštovani immobil, ovo jeste pesma nas koji nismo želeli da ostavimo Srbiju i odlučili da ostanemo ovde baš zbog nje, po svaku cenu. Mnogi naši najbliži su već odavno “preko”, ipak većina mojih bi opet odabrala da se vrati u Srbiju da ovde njihova diploma nešto vredi. Ali imajte nade, dragi immobil, jer mnogo je nas bilo i ostajalo ovde, naše je da se borimo za bolju Srbiju.

  • Amelie
   Onoga dana kada Radulović izdejstvuje poreze na pola – toga dana će sunce granuti nad Srbijom. Čudom, i bez stranih “investitora” i ogromnih subvencija počeće nicati nove firme a one iz polutame sive zone izaći će na sunce kao što se to dogodilo za Ante Markovića. Sa malo mudre politike i pravilnog usmeravanja kapitala tako olakšana grbača privrede i građana nosiće rast BDP i potrošnje. Srbija će postati mesto na koje se vraćaju njena deca i dolaze investitori. Tada će biti posla i diploma i što je još važnije znanje će vredeti. A kada bi izdejstvovao svih 20 tačaka i razjurio mafiju tada bi i red za radnu vizu bio pred našim ambasadama.
   Srbija možda nema rude i obrtni kapital ali zato ima najvredniji mogući kapital – to su naši inženjeri, lekari, hemičari, tehnolozi…Tragično je što pod Tadićem a još više Vučićem upravo taj resurs gubimo.

 • 1) Ako je jedna Kanada pre 25-30 godina bila voljna da dozvoli Kebeku otcepljenje ako to prodje na referendumu i ako je jedna Velika Britanija bila voljna da dozvoli Skotskoj otcepljenje takodje ukoliko to prodje na referendumu, onda me interesuje zasto jedna Srbija ni u kom slucaju ne zeli da dozvoli otcepljenje Kosovu, ako narod Kosova zeli da se otcepi? Slozicete se da su i Kanada i Velika Britanija malo tezi igraci na svetskoj politickoj sceni od nase Srbije.
  2) Ako drzavani aparat treba da bude servis gradjana (izdavanje dokumenata, vojska, policija, sudstvo, prosveta itd) onda me zanima kako to Srpska drzava zamislja da bude servis Albancima na Kosovu?
  Ovo su dve bitne teme za razmisljanje pre nego se zauzme stav o Kosovu. (naravno ima ih jos mnogo)

  • Nenade
   1. Ni Kanada ni Britanija nisu generacijama ostavljale kosti svojih sinova gradeći bedeme i busije unucima. Nema pedlja te zemlje koja nije dobro zalivena krvlju naših dedova i zasejana njihovim kostima. 500 godina od kad nam je istrgnuto srce Kralj Nikola I vapio je
   https://www.youtube.com/watch?v=2Lo54OTbbEM
   Narod Kosova ne želi da se odcepi – ni Srbi ni Turci, ni Goranci, ni Crnogorci, ni Romi… To žele samo Albanci. Treba li sve zatrti zarad ugađanja Albanski težnjama?
   Situacija na Kosvu je posledica sulude politike koju je pokrenuo Nikola Pašić a nastavila se sve do danas. Ta se politika mogla izmeniti. Može se izmeniti i dalje pod jednim uslovom – da se nikada nikome ne potigne ruka da potpiše akt o priznavanju nezavisnosti kao što se idiotu Miloševiću koji je mogao a nije sprečio Nato rat podigla da podpiše kapitulaciju u Kumanovu. Tvrdim eksplicitno – Kosovo jednoga dana može biti ponovo deo Srbije.

   2. Srpska država je sve ovo vreme a i danas jeste servis svih Albanaca sa Kosova. Pitajte Nišlije i one iz Kuršumlije!
   Mnogi Albanci (ne mogu reći u procentima) kada su iskusili tu svoju kvazi državu mafijaški vođenu sa prilično simpatija gledaju na Srbiju, a gledali bi i više da je Srbija ono što treba da bude. Svi Turci, Goranci Romi, i naravno Srbi i Crnogorci sanjaju dan povratka njihove države.

   Odgovor ste dobili od nekoga ko je mnogo puta bio dole i pričao sa ljudima. Zato NIKADA I NI PO KOJU CENU nijedna ruka se ne sme drznuti da potpiše takav papir.
   Izgradimo svoju zemju, Napravimo od Srbije Dansku, Kanadu Švajcarsku ili Japan pa ako hoće da nas prime dobro ako ne – ko zna da li će to što treba da nas primi i postojati sutra.

  • “…nisu generacijama ostavljale kosti svojih sinova gradeći bedeme i busije unucima.”
   “Tvrdim eksplicitno – Kosovo jednoga dana može biti ponovo deo Srbije.”
   “Zato NIKADA I NI PO KOJU CENU nijedna ruka se ne sme drznuti da potpiše takav papir.”

   Kakav Dis, Domanovic, Santic, Rakic… Ovo je – https://www.youtube.com/watch?v=SWWRJnJzvO0

  • Srbi vole fudbal , i “u krvi” nam je da budemo veći i bolji selektori – od fudbalsko selektora, iako nemamo dana fudbalske škole. To isto važi i za politiku. Sa jednom razlikom – politički diletantizam ostavlja nesagledive i trajne posledice po državu i narod. “SRBIJA MORA DA IDE NAPRED, MORAMO SE SUOČITI SA ISTINOM I DONETI TEEEŠKE ODLUKE” . Koliko puta ste ovu mantru čuli iz usta nama postavljenih političkih diletanata Čede, Vučića i mnogih drugih – samo sa jednim jedinim značenjem – puštanjem niz vodu, isporučivanjem najznačajnijeg dela Srbije – drugome? Amerika, zvuči čudno, ali bira jeftiniji način vladanja – postavljanjem političe “elite” (iznenadićete se, ali – to rade i u Nemačkoj!), a potom promocijom potrebnih “ideja” i “stvarnosti” – kroz potpuno kontrolisan medijski prostor. immobil Vam je dosta toga objasnio upravo ovde. Dodaću da je tema dovoljno široka i, iznad svega, toliko važna – da ju je teško samo “postovati”. Ali – mogu Vam skrenuti pažnju da Kvebek, a posebno Škotska – nisu komparativni kosmetskom pitanju, te da ste ukrstili babe i žabe. Kada ih budete proučili, verujem, shvatićete i zašto.

 • Draga moja gospodo,
  Evo pre par sati sam se provozao polderom(Beemster) pre 400 godina je to bilo jezero u blizini Amsterdama,amsterdamski trgovci su zaradili scholde trgujuci biberom.
  Scholde su ulozili u vetenjace,isusili ogromnu povrsinu,sad su plataze psenice,krompira,voca,povrca,salas do salasa.Seljaci ubiraju letinu,transportuju do fabrike koja kuva supu,pravi pekmez,sokove,pre par dana sam procitao da ta fabrika za prvih sest meseci ima obrt od 26 miliardi jevrica.
  Psenica mi izkledala kao da je pokosena,medjutim nije,lici kao nasa strnika,od psenice prave koncentra(12 tona po hektaru),gaje svinje,Italijanima prodaju sunku a nama otpadno meso.
  Vetrenjace su ocuvane,Japanci,Kinezi,Novozeladjani obilaze cudo od tehnike.
  Pokupijo sam svu literaturu o vetrenjacama,i o izradi trscanih krovova hteo sam da uradim kopiju u Srbiji,medjutim cekam da nam se pojavi neki Hegel,Aristotel,Njutn,Chegevara,Videl Castro,Aljende,Mandela,Aldo Moro,da predloze smanjenje poreza.

  • nn
   Ne čekajte:”cekam da nam se pojavi neki Hegel,Aristotel,Njutn,Chegevara,Videl Castro,Aljende,Mandela,Aldo Moro,da predloze smanjenje poreza.”
   Javio se Saša Radulović i napisao, poreze napola! Problem je što ovi neuki napredni ne umeju da čitaju. Oni koji bi i umeli nemaju priliku jer novine to napisati ne mogu.

 • Dva puta je odbijen komentar-odgovor Martinu, Nenada i Mirjam. Post se nije mogao postaviti. Možda zbog eksplicitnog sadržaja, možda zbog dužine, koja nije bila ništa veća od ovde (pojedinih) uobičajenih. Žao mi je, ma koliko to teško bilo za osnivače ovog sajta, ukoliko je u pitanju nešto što nije servrska greška.

 • DJB nije opozicija sustinska vladi.. Sustinska opozicija pozdravlja sta je dobro i kritikuje i savetuje da se promeni ono sta je lose. DJB samo govori UUA vucic i trazi vladu svih protiv Vucica. DJB ima paranoicni strah od Vucica.
  SNS nije kupio odbornike na Vracaru. Odbornici su prisli SNS-u jer im je dosta preko dve decenije partokratske vladavine DS-a.
  DJB je izdajnicka organizacija jer podrzava Patkicu iza koje prema ruskim izvorima stoje strane sluzbe.
  Sukob Vucic Nikolic je medijska laz.
  Odbornica u Novom Sadu je presla u JS jer Palma radi fenomenalno!

  • Никола Драгане Вучићевићу, опет лажеш.
   Одвратно је то што радиш, Никола Драгане Вучећевићу.
   Ради то свом господару Вучићу.

 • Saša Radulović je dao odličan interviju. Slažem se da treba menjati izborni sistem. Ali kopirati Američki izborni sistem. Zašto izmišljati izmišljeno. Neki kombinovani sistem mi liči na ono naši konji italijanski glumci..Radulović ne treba da upotrebljava pojam stranke već partije. Partije a ne stranke su uzrok partokratije. Mislim da gospodin Radulović treba da se kandiduje za predsednika. Ima šansi da pobedi. Gradjanima su dojadili isti političari.Čekati izbore je iluzija. Vučić jr obećao da će vladati do sledećih redovnih izbora. To je jedino obećanje koje će ispunit ne birajući sredstva.

 • Ja nisam glasao za sasu radulovica da bi izgradio nuklearnu elektranu ,dozvolio gej brakove,dozvolio gej brakovima da usvajaju decu itd.o ovim i slicnim stvarima treba da odluci narod na referendumu ako je 50,01 % gradjana za nesto od ovoga onda to treba da se promeni u zakonu i ispostuje misljenje i zelja gradjana.zasto samo prihvatamo i pricamo o negativnim stvarima na zapadu kad tamo ima toliko dobrih stvario kojima se ne prica i koje ovde ne zele da se primene.hajde da uzimamo od zapada samo ono najbolje a da ono sto ne valja odbacimo u meri kojoj mozemo.Vratio sam se iz Amerike u Srbiju jer je hrana ocajna ,previse se radi,gej lobiji su jaki,ne drzi se do porodicnih vrednosti i ne bih voleo da me ono od cega sam otisao iz Amerike za koju godinu doceka ovde.ne zelim da namecem svoje misljenje nikome i nadam se da ce se u buducnosti o stvarima poput natoa,eu,gej brakova i njihovom usvajanju odlucivati referendum a ne zele stranih i domacih politicara,eu i nato lobista i lobista gej populacije.

 • Postovani Gospodine Radulovic.
  Ne mojte se menjati. Ja, Moja Sestre i jos 3 osobe u mom okruzenju smo glaskili za vas pokret VOljno. To nam se ni je desilo vise od 10 Godina. Uvek smo glasili pre toka za neko manje zlo. Strplivi smo kao i mnogi vasi biraci i verujemmo u vas. Srecno