Изјава Политика

Пристојна Србија треба да има једног кандидата за председника

dosta-je-bilo-logotip

Покрет “Доста је било” ће подржати кандидатуру једног опозиционог кандидата који има неспоран интегритет и кредибилитет у друштву, без обзира на то ко је предлагач. Ово је став покрета Доста је било на питање Н1 о заједничком опозиционом кандидату на предстојећим изборима за председника Републике:

Један кандидат пристојне Србије која поштује Устав и законе, владавину права, слободу медија, људска права и независне институције система је једини начин за победу на председничким изборима. Победа значи дефинитиван крај власти премијера, његових кумова, родбине и пријатеља и то премијер зна. Како нема доброг кандидата, највероватније је да ће се премијер сам кандидовати за председника.

Премијер већ припрема целу групу својих “лажних” кандидата чији је једини циљ да развуку гласове и покушају да у првом кругу спрече да најбољи кандидат уђе у други круг. Због тога јесте потребан један заједнички кандидат опозиције, да бисмо осигурали улазак у други круг и отворили пут за победу пристојне Србије на изборима.

Пре договора око једног, заједничког кандидата, потребно је да грађани добију избор. Покрет Доста је било ће подржати кандидатуру сваког кандидата који има неспоран интегритет и кредибилитет у друштву, без обзира на то ко је предлагач. Након истакнутих кандидатура, потребна је јавна дебата кандидата и припрема за избор најбољег кандидата који ће победити на изборима.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Саша Јанковић је показао да има петљу (да не кажем реч на “м”).
    Довољно способан, довољно искусан и довољно љут.
    Идеалан кандидат не постоји, осим у нашој машти.
    Србија има шансу са оваквим човеком на месту председника.
    Саша Јанковић је тај.

    • Saša Janković jeste idealan kandidat, i savršen za tu funkciju, problem je što njega već godinama SNS razvlači po raznim tabloidima, upravo znajući to, i pitanje je da li on može dobiti glasove onog dela ljudi koji nema pristup internetu, i samo ima pristup televizijama i veruje to što mu se servira, a da bi pobedili moramo i do njih doći.

    • Ne, ta osoba nema nikakav kredibilitet, protiv je legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i već godinama pokušava da se uvuče u skupštinsku/predsedničku fotelju bez ikakvih ideja.

    • Stefane, sine moj, nadam se da nikada neces imati neki tumor, jer je vrlo verovatno da ce dr Grujicic da ti spasava zivot.

      Mislim da ti je konzumacija vutre zamracila logiku, izgasi malo dzoint i otvori oci. Ako ti je pitanje legalizacije kanabisa najbitnije, jao nama!

    • Ti sto delis savete prvo se informisi pa kreni sa kritikama. Ulje od kanabisa se ne pravi od halucogene marihuane vec od druge vrste kanabisa koja ima vrlo visok sastojak THCa i to je objasnio kanadjanin Rick Simpson. A sa druge strane Stefan je u pravu, dok druge drzave u okruzenju legalizuju ULJE od marihuane a ne JOINT a nazovi doktor ako je doktor a ne deo farmakom mafije ne vidim razlog za toliki bojkot ULJA ako je dokazano da ista deluje i leci.

  • Treba podrzati Tomislava nikolica koji je pokazao drzavnicke sposobnosti saradnje sa drugim zemljama, pomirenje, put ka EU, stabilnost.
    Stoga radi nastavka reformi nuznih su novih 5 godina Tomislava Nikolica.
    Opozicija nema nista zajednickog medju sobom stoga je neprirodno da ima zajednickog kandidata. Kako neko moze podrzati proevropski onog ko je protiv EU ili obrnuto? To ce biraci videti olaksati pobedu Tomislava Nikolica.

    • Koja tačno proevropska opoziciona stranka će podržati zajedničkog kandidata?
      Radikali? Oni nisu opozicija, rade isto što i devedesetih, samo prave buku da odvuku glasove i zadrže SNS na vlasti, a prvom prilikom bi tu upali da mogu (ko 90ih), a jedina druga su Dveri, koje ni cenzus same nemaju, tako da stvarno ne vidim kako tvoj argument ima smisla 😀

      Predsednik dragi “Nikola” ima ovlašćenje da raspusti skupštinu, da li stvarno veruješ da je AV lud da se kocka sa Nikolićem?
      On će se lično kandidovati, a ukoliko pobedi, uz primopredaju dužnosti naći će se u skupštini i potpuna provera ovlašćenja predsednika države, koja će na gospodara da prebaci mnoooogo više ovlašćenja.
      Nešto kao u Rusiji. Zamisli Vućić kopira ruse, a tu je “proevropski”, znaš kad bi u “Evropi” prošao takav jedan funkcionier sa toliko ovlašćenja? 🙂

    • Predsednik sa lažnom diplomom trange-frange fakulteta, priprost i neobrazovan. I nije pokazao državničke sposobnosti, tako se ne zove prisustvo sastancima. Šta nam ostavlja Nikolić udružen sa Vučićem? Siromašnije građane, decu koja beže u inostransvu, pogoršane odnose sa susedima, urušenu državu. Odlična kandidatura za drugi mandat.

  • Јавна дебата уз подразумевани интегритет и кредибилитет кандидата, пружа прилику да се у изборни процес укључи разочарани део бирачког тела, што је кључ за истинске промене у друштву!

    • Predsednik Srbije i nije politička funkcija, on uticaja na politiku realnog nema.
      Milošević i Tadić su vodili svoje stranke sa te pozicije, a premijeri su im bili samo marionite (pogledaj pod Cvetković), sam Predsednik je više ceremonijalna zastarela titula iz komunizma, i više služi za promovisanje države i naroda, kao i neko dizanje morala građanima, tako da stvarno ne treba da bude stranačka ličnost, jer svaka stranačka ličnost koja želi nešto da promeni u zemlji to može bolje da uradi u skupštini (ili vladi).
      Iz tog razloga je idealan kandidat neko visoko obrazovan, sa ugledom i principima, i neko kome će narod da veruje da ih zastupa u najboljem svetlu (a ne neko kome se svet smeje da je kupio diplomu, i ko ne zna na engleskom dve rečenice da sklopi, a ne daj bože neki drugi ili treći jezik da govori).
      Sa druge strane Predsednik ima jednu vrlo važnu funkciju zbog koje su ovi izbori izuzetno bitni, a to je kontrola vlasti, i konkretnu meru ako utvrdi da vlast ne radi u interesu naroda, kao i da je narod izgubio poverenje u vlast, a to je da raspusti narodnu skupštinu, izazove prevremene izbore, i tako dovede do formiranje nove Vlade.
      Ukoliko bi zajednički kandidat opozicije na izborima pobedio zajedničkog kandidata vlasti, to bi bio jasan i dovoljan znak da narod više ne podržava većinski vlast, i da su potrebni novi izbori kako bi se izmerio novi odnos snaga u skupštini. Zbog toga se Vučić toga i boji, i jedini način da pobedi na izborima jeste da se kandiduje lično, da redovno napada sve potencijalne kandidate (zbog toga se i ne izleće sa imenom još, a siguran sam da je već skoro dogovoreno), i najbitnije da raspe glasove likovima poput Šešelja, Palme, možda Čede, i ostalih.
      Zbog ovog poslednjeg i ne treba DJB da izlazi sa svojim kandidatom, a i prilično će jasno da se vidi koja stranka nije zainetresovana da SNS siđe na vlasti, tako što će te stranke izaći sa svojim kandidatima, i time pokazati da im je rejting stranke, i povlastice koje dobijaju kroz razne lokalne odbore ipak bitnije od prave preomene u društvu.

  • Pozdrav Svima.
    -1. Nas Pokret Dosta Je Bilo ne treba samo da podrzi zajednickog kandidata (vec i sa predlagacima da saradjuje) (a naslucujem da i nije puko/jednostavno podrzavanje), nego da vec saradjuje da se taj Kandidat izabere i pretstavi najbolje.
    -2 Alo predlagac Kandidata zeli da se “ogradi” od Pariji/Sstranaka/Pokreta za neko vreme, a taj Kandidat kvaletetan, i to postovati, i cekati. i naravno podrzati.
    -3.1. Vise nego jasno je da ce dobronamerni “istrcati” sa svojim misljenjem i pomenuti svog Kandidata (koga ce “sistem blatiti i omalovazavati”.
    3.2. A zlonamerni ce pokusati “perfidno” da saznaju “ko je taj Kandidat”, kako bi na vreme mogli “ocrniti” i njega.
    Elem, mislim da je nama dobronamernijim lakse. Pokusavamo naci kvalitet u nekolicini Kandidata, a ne “polikitansdtvo” urusavajuci konkurente,, isticati kvalitete “brojnih laznih” kandidata koji ce “”odvuci” glasove.
    Laku noc i pozdrav od jednog Zike

  • Ja kao jedinog kandidata vidim Sasu Jankovica. Ako to bude bilo koji clan bio koje opozicione partije, nece proci. Samo nestranacka licnost, a Jankovic je dokazao kako moze da se bude vrlo kritican, pravican i uvek pristojan. Nikada ne gubi kontrolu, cak i kada su najgrublje i najprljavije provokacije u pitanju. A treba da bude poznat siroj javnosti. Zahvaljujuci vlasti, botovima i tabloidima, za Jankovica znaju svi gradjani Srbije.

  • Личност коју требамо подржати као кандидата за председника републике мора да
    1. најбоље одговара пословима који пред њом стоје,
    2. да буде личност од интегритета способна да те послове обавља
    3. да поштује грађанке и грађане Србије као носиоце суверенитета
    4. да поштује правни поредак Србије успостављен Уставом и законима
    Дужности председника републике су:
    1. представља Републику Србију у земљи и иностранству,
    2. указом проглашава законе, у складу с Уставом,
    3. предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа,
    4. предлаже Народној скупштини носиоце функција, у складу са Уставом и законом,
    5. поставља и опозива указом амбасадоре Републике Србије на основу предлога Владе,
    6. прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника,
    7. даје помиловања и одликовања,
    8. врши и друге послове одређене Уставом.
    Председник Републике, у складу са законом, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије
    На основу овога сваку личност коју неко предложи за кандидата треба проценити на основу тога како одговара критеријумима.
    За сада има око 100.000 погодних личности у Србији. Полако сводимо листу на најпогоднију. Овај посао требамо да приведемо крају до Нове године како би се надаље припремили за његову или њену промоцију и дали јој прилике да се покаже.

  • Podržavam predlog da se opozicija ujedini oko jednog kandidata za predsednika. kao DOS 2.000 godine. Radikali nisu opozicija. Ako kao DOS opozicija predloži kandidata koji može da pobedi verovatno Vučića. tada ni rezultati neće izostati.
    Ja mislim da jedini Saša Radulović može da pobedi. Ako ostatak opozicije predloži svoje lidere onda od ovog posla nema ništa. Budući predsednik treba da obelodani šta se u stvari dešava zadnjih godina, i da raspusti rijaliti Skupštinu.

  • Ovakvim stavom DJB samo još jednom potvrđuje da je ozbiljna politička opcija, i da ima sve šanse da postane vodeća politička snaga u dogledno vreme. Ja isto mislim da bi Saša Janković imao najveće šanse na izborima, a osim toga on je i najkompetentniji kandidat za tu funkciju od svih ovde navedenih. Sašu Radulovića treba ostaviti da ojača i omasovi stranku i da vodi žestoku borbu u skupštini Srbije, i tako da, da svoj neprocenjivi doprinos na popravci ovog posrnulog društva. A inače i on je odličan kandidat.

  • Pošto je ovaj izbor za predsednika danas od neizmerne važnosti, mišljenja sam da to mora biti neko koga već danas dobro zna, dobro poznaje cela nacija. I neko ko u narodu već danas ima simpatija. Ta osoba mora biti podržana od cele opozicije, mislim prave opozicije. S druge strane, ja bih razmislila o tome, da “neprijatelja” treba tući njegovim oružjem. I iz opozicije treba ubaciti više kandidata, s tim, da se unapred zna kao i kod mutikaše, da je to proform, i da će svi stati u drugom krugu iza onog jednog istinskog kandidata. Žao mi je, ali to je način, kada se zna s kim se treba izboriti. Biti ovde krajnje pošten, neće uroditi plodom. Treba biti mudriji pa ako treba i kvarniji od kvarnjaka, zbog ogromnog opšteg interesa ove zemlje. I paziti svim sredstvima, a ne kao na izborima, da do krađe glasova ne dođe.

  • Саша Јанковић? Не, хвала, (као грађанин који је имао ”посла” са институцијом заштитника грађана, а и зато јер он то жарко жели). Зар нисмо против партократије у било ком виду (не мислим на директно чланство).
    Академик Душан Теодоровић? Оставља веома јак утисак у било ком погледу (карактер, поштење, стручност, сврсисходна елоквентност…)

  • AV nece podrzati Tomislava Nikolica jer bi Nikolic izgubio izbore.
    Najverovatnije ce ici na zenu kandidata, Zoranu Mihajlovic koja je malo opoziciona a kao protiv je Ivice Dacica, ili Maju Gojkovic koja se samoproglasila da je iz loze Obrenovica /taktika slicna onoj kada je Kostunica pobedio Milosevica, korisna laz/.
    Da li ce se AV samokandidovati, to ni on ne zna.
    Koliko vrede njegova “obecanja” /da se nece kandidovati/, znamo po “obecanjima” koja je o svemu i svacemu i do sada davao.
    Nego opozicija, slicno SNSu, treba da ima vise zaista dobrih kandidata: Sasa Jankovic, Dusan Teodorovic, Vladimir Kostic, Srecko Mihajlovic, Milan Knezevic /najmanje tri/, zasto da ne Danica Grujicic i Srbijanka Turajlic…
    Za sada, AV ih ima vise: Dacic, Ljajic, Dusan Janjic, Sasa Mirkovic, Obradovic, Seselj /bice ih jos/.

    • Svetlanast., inače veoma volim vaše komentare, ali sad ste me iznenadili idejom da bi opozicija trebalo da ima više dobrih kandidata. Zar ne mislite da bi se tako glasovi rasuli na više strana, recimo između Saše Jankovića i Dušana Teodorovića, koji su za mene ipak najjači potencijalni kandidati, ukoliko uopšte pristanu da to budu.

    • @Ana Zao mi je ako sam Vas razocarala.
      Predsednicki izbori se odvijaju u tri faze: predizborna, prvi krug sa mnogo kandidata i – drugi krug /onaj koji je Tadic izgubio jer je poverovao “analiticarima” da ubedljivo vodi i nije pozvao pristalice da izadju i glasaju/.
      Tako je Toma Nikolic postao predsednik Srbije i sve u Srbiji krenulo nizbrdo.
      Prvo, malo je verovatno da ce se opozicija sloziti oko jednog kandidata, zato ih u predizbornoj kampanji treba imati vise.
      Ako se opozicija i slozi oko jednog kandidata u prvoj fazi /predizbornoj/ SNS vlast ce ga oblatiti, lagace kao sto to stalno i rade.
      Ako je u “igri” vise kandidata ne mogu bas sve da ih provuku kroz blato.
      Nije verovatno da ce se svi ovi “trojanski konji” SNS zaista i kandidovati, mogu u raznim fazama predlaganja i odustati.
      Zato mislim, sto ne znaci da sam u pravu, da od taktike SNS i satelita, zavisi i taktika opozicije /ako uopste bude jedinstvena/.
      Opoziciono biracko telo je vazno mobilisati u drugom krugu ako kandidat opozicije udje u drugi krug.
      SNS ima svojih 1,8 miliona biraca, opozicija mora da motivise onih 30% biraca koji nisu glasali /ustvari ne glasa oko 50%, s tim da je 10% u inostranstvu a 10% nikada ne glasa/.
      Suvise je rizicna odluka da se opozicija kroz dijalog, raspravu, suceljavanje… opredeli samo za jednog predsednickog kandidata.
      Opozicija /SRS naravno nije opozicija/ je pomogla da Dveri udju u skupstinu a oni su se bez konsultacija sa opozicijom odlucili za predsednickog kandida.
      Znaci, rade u interesu SNS i satelita.
      Politicarima koji se vec trecu deceniju vrte na vlasti /malo vlast, malo opozicija/ ciji su rezultati sve siromasniji narod i sve zaduzenija Srbija, tesko je bilo sta poverovati.

    • Svetlanast., nista me uopšte razočarali samo sam se začudila, ali vaše objašnjenje mi deluje logično. Moguće je da ste u pravu da ne bi mogli tako lako istovremeno baš sve da oblate. Što se svega ostalog tiče, kao i vašeg stava o sadašnjoj opoziciji, potpuno se slažem.