Autorski tekst Politika

Retorika 90-ih i naša deca

Dok premijeri dveju susednih državica, sa mnogo većim problemima od onih međusobnih, razmenjuju teške reči i neodmerene izjave, u našem najbližem okruženju neke male glave slušaju i interpretiraju vesti onako kako se njima učini logičnim.

svetlana-kozic

Znamo da stanje nigde u regionu nije idealno. Teško se živi gde god se okreneš. Nije lako ni nama, ni građanima Hrvatske, BiH, Republike Srpske… Ono što je zajedničko i za naše i njihove roditelje je da za svoju decu „čuvamo čaroliju“ koliko god je to moguće. Svi normalni roditelji to rade. Niko ne želi da im pokvari detinjstvo, pa se trudimo da oni uvek sve imaju i sve dobiju, da što manje osete oskudicu, da ne trpe nasilje okoline, da ih zaštitimo od što više društvenih boleština, da ih sačuvamo neoštećene za neke bolje uslove kojima se svi nadamo. Sačuvamo psihološki neoštećene…

Pre par dana odlučila da zabranim gledanje vesti u svojoj kući. Na trenutak mi se to učinilo pravim potezom. Zatim sam shvatila da je đavo odneo šalu i da su priče o ratovima u kojima se pominje ime Srbije inficirale deo odeljenja u koje ide moj sin i da čuvanjem harmonije u kući neću izbeći nadiranje ove budalaštine iz drugih izvora. A, živimo u Vojvodini gde u skoro svakoj familiji postoji mešavina bar dve nacije. A, imamo rodbinu u skoro svim bivšim jugoslovenskim republikama, retko ko je nema bar u jednoj. A, dete mi je u razredu sa klincima bar tri nacionalnosti.

A, premijeri repriziraju škripanje zubima, zveckanje oružjem… Nemoguće je da ne shvataju na kakvom tlu stojimo, koliko je to opasno. Ali, oni to rade namerno – iz marketinških razloga. Tako reklamiraju svoje partije onom mračnoumnom delu populacije koje pokreću crne priče. Zatvaraju jedan drugom granice, bacaju jedan ka drugom uvredljive strele, verbalno otkopavaju mrtve, truju omladinu, kupuju tako neke glasove, a prodaju duše…

Posvađale se komšije opet i oko Srebrenice. To mi je pre par meseci bilo naročito alarmantno. Priča o Srebrenici se svela na međusobna prepucavanja vlastodržaca susednih državica. Ko je više kriv, glavna je tema. A, glavna tema bi trebalo da bude kako da se u budućnosti spreče slični događaji, odlično bi bilo ako bi balkanske države sa ratnom istorijom potpisale dokument u kome bi pisalo „Kako ne bi došlo do novih sličnih krvoprolića države regiona se obavezuju da će ovo raditi, a ovo nipošto neće raditi… Uvešće se ovakve vojne procedure i ovakvi politički kodeksi. Političkim i vojnim liderima koji ne poštuju pravila sudiće se ovako… Iz javnog govora će se izbaciti govor mržnje i kažnjavaće se njegova primena… Podsticaće se zajedništvo u naporima da se u regionu konačno smire strasti, stvaraće se uslovi za normalan život i privređivanje, rešiće se pitanja kretanja ljudi, vlasništva nad imovinom…“.

Parlamenti država regiona bi trebalo da povedu ovakve razgovore i definišu preventivne mere. Mere bi trebalo da budu zakonske, a nepridržavanje za političare najstrože kažnjivo. Parlamenti tako mogu da ograniče neprimerene ispade političara koji Balkan čine političkim „trusnim tlom“.

Ali, niko od njih ne vodi ni pola brige o preventivnim merama protiv nastajanja novih regionalnih konflikata. Bilo bi veoma dobro kad bi narod bio pametniji od svojih lidera i ignorisao njihova međusobna prepucavanja. Narodu pripadaju i deca, a decu nam truju svojom kratkovidošću. Klinci gutaju svaku reč, registruju svaku emociju.

crtez

U prilogu ovom tekstu iznad je crtež mog sedmogodišnjeg sina i razlog moje velike zabrinutosti. Ovo je nacrtao nakon što je sa petoricom drugara iz razreda razmenio ideje. Ideje koje se lako primaju najčešće nisu najpametnije, kao ni političke organizacije koje ih rasejavaju. Ne želim da pišem o tome kako je dete objasnilo nastanak svog dela. Rezime je da je na neprijateljskoj ratnoj opremi mogla da bude bilo koja zastava. Srbija protiv svih i svi imaju nešto protiv Srbije. Retorika 90-ih se vraća kao bumerang. Svoje neuspešnosti vlade najčešće pravdaju kojekakvim svetskim zaverama. U senci teških reči rastu naša i tuđa deca.

Svetlana Kozić
predsednica poslaničke grupe pokreta
“Dosta je bilo” u Skupštini AP Vojvodine

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ali pored ovih koji koriste ratne rane da bi svoje neuspehe u socio-ekonomiji i ekologiji prikrili ima izgleda i drugih aktivnosti.
    g. Saša Raduloviće je bio u Zagrebu – čuli smo njegov intervju.
    g. Zoran Živković će danas posetiti Mesića i Pupovca u Zagrebu. Najavio je da će dati intervju.
    Izgleda da u obe zemlje, inače sijamske bliznakinje, deluju i neke razumnije i strateški pametnije političke snage. Podržavam ih jer se nadam da saradnja u regionu gde svi imaju nešto zajedničko može da donese mnogo boljitka čak i u vrlo bliskoj budućnosti, skoro sadašnjosti.

    • Volela bih da ste u pravu o boljitku u bliskoj buducnosti. Nisam pesimista, veoma se tome nadam, ali strepim od horde batinasa i potkupljivaca onog dela nase populacije koja se vec pokazala i dokazala ja ne misli svojom glavom.

    • Svi znamo sta pokusavaju i nase i komsijske vlasti, Ipak, moramo da verujemo u to da ce razum prevagnuti . Tome, na zalost, najvise na putu stoje mediji, svojim nekontolisano huskackim naslovima i tekstovima. Dok neko ne bude odgovarao za sirenje nacionalne i verske netrpeljivosti i za uznemiravanje javnosti (naslovima : ”Agresija na Srbiju u oktobru”, ”Naoruzavanje vojske i policije”, ”KBC prelazi na rezim rada u ratnim uslovima” itd), dok ne zazivi novinarska etika – deca ce se igrati i crtati ratna scenarija. Vecina nas ima prijatelje i rodjake rasute po celom regionu i niko normalan ne priziva rat, niti tome uci svoje dete, ali su i porodice i skole potpuno bespomocne pred medijima.

  • Mesic ne moze da bude deo te “pametnije” politicke snage. On je deo politike iz ratnih vremena, covek koji je bio malo ustasa, trenutno je malo partizan.

  • „Kako ne bi došlo do novih sličnih krvoprolića države regiona se obavezuju da će ovo raditi, a ovo nipošto neće raditi… Odlicno ste ovde kenuli samo zavrsite do kraja i podnesite je u skupstini Srbije na glasanje kao deklaraciju. Nema veze ako nece da je prihvate. Napravite konf za stampu i sta sve mozete da se razglasi. Dobijate bar 5-10% novih glasaca pogotovo u Vojvodini. Vecina ljudi to isto zeli. Muka je svima od politicarskog sljama koji ih jase 30 god na foru Srbija Do Tokija!

    • Uvaženi g.Ljubo,

      Potpisujem svako Vaše slovo! Vaša ideja da se ta tema javno iznese u Skupštini Srbije je više nego dobra! Da sam kojim slučajem narodni poslanik iz redova DJB, kontinuirano bih se trudio da na sednicama najvišeg Doma u državi, u okviru tačaka dnevnog reda, pronađem i javno, za skupštinskom govornicom, iznesem ovakve i slične primere iz života koji će biti razumljivi i najneobrazovanijim glasačima!
      Ili, kako rekoste, ukoliko režim veštim manipulacijama to ne dozvoli, konferencije za štampu su alternativa!? Međutim, stanje u pisanim i elektronskim medijima je “spasavaj se ko može”!

      Svako dobro Vam želim.

  • sve mi se cini da je nedovrsen projekat sa proleca 1990, poput deja vu doduse bez izumitelja arhitekta, ratovi beda, migracije, Americko bombardovanje Beograda…

  • Divan članak koji treba da zabrine svako dobronamerno i lepo vaspitano biće! Sve te ORDINARNE GLUPOSTI kao što su NACIONALIZAM i RELIGIJA, dovode narode u stanja u kojem se naše i ostala zaostala društva na planeti nalaze: NA DNO SEPTIČKE JAME!!! Kako materijalno, tako i duhovno!
    Pogledajte ovaj kratak video-zapis u kome možete saznati šta najveći pisac svih vremena, Lav Nikolajevič Tolstoj, kaže o nametanju religije našoj deci…
    https://youtu.be/9jpHCMNiagA

    Svako dobro Vam želim!
    Iskreno,
    mali paor Sopček Đura