Војводина Култура Саопштењe

Нови Сад: Стратегија културе само ради реда

Стиче се утисак да је VI седница Скупштине града Новог Сада сазвана у првим септембарским данима само из разлога усвајања прве тачке дневног реда, односно усвајања Предлога стратегије културног развоја Града Новог Сада за период 2016-2026 године. Наиме, да би Нови Сад могао у прописаном временском року да поднесе сву неопходну документацију за кандидатуру за Европску престоницу културе која истиче последњих септембарских дана, прописи налажу да између осталог мора приложити и Стратегију културног развоја Града Новог Сада за период 2016 – 2026 године.

И поред жестоке критике опозиционих одборничких група, а у првом реду одборничких лидера, стратегија је наравно усвојена. Гласачка машинерија владајуће коалиције је надгласала мањинску опозицију.

Суштинске критике стратегије су се првенствено односиле на неприлагођен речник којим је срочена сама стратегија која обзиром на обим од неких тридесетак страница много више подсећа на семинарски рад него на десетогодишњу стратегију културног развоја поготово за град богатог културног садржаја и величине какав је Нови Сад. Затим, овај материал не садржи финансијске пројекције предвиђеног десетогодишњег рада. Замерили смо и то што су грађани евидентно били недовољно обавештени о одржавању укупно три јавне расправе које су предходиле доношењу стратегије. Мишљења смо да би већи број учесника и критичких сугестија на јавним расправама допринео квалитету израде стратегије, да је јавност боље информисана о тим дискусијама. На све примедбе опозиције, представник Градског већа за културу је одговарао да ће евентуални недостаци ове и овакве стратегије бити регулисани акционим плановима који ће се доносити током самог периода спровођења стратегије. Чињеница је да акциони планови морају да прате стратегију, тако да неке значајне измене они неће моћи да нам донесу.

Одборничка група покрета “Доста је било” је мишљења да је стратегија културног развоја Града Новог Сада за период 2016 -2026 године која нам је презентована сачињена и изгласана на брзину да би се задовољила форма и испунили услови за приступање кандидатури Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године и да не садржи основне стратешке елементе једне десетогодишње пројекције, да не заступа у довољној мери мишљење јавности, нити је рађена на основу студиозне припреме. И зато, обзиром на озбиљност изнетих замерки, Одборничка група Покрета “Доста је било” је гласала против њеног усвајања.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Одборничка група у Скупштини Новог Сада