Politika Prenosimo

Funkcionerima malo jedna funkcija, ali stiže novi zakon…

Prenosimo vam prilog N1 televizije o duplim funkcijama.


Prema zvaničnom registru Srbija ima tačno 28.426 javnih funkcionera, s tim što javnih funkcija ima više. Koliko je među njima onih koji imaju duple funkcije – evidencija o tome ne postoji.

branka-stamenkovic

Iako se ovim Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ne krši, ne znači da je dobar. Kako za N1 kažu u Agenciji, u toku je priprema novog zakona čija će glavna promena biti jedan čovek – jedna funkcija.

Jednom funkcioneru opštine Zemun moglo bi da pozavidi oko 700.000 nezaposlenih u Srbiji, jer za razliku od njih koji nemaju nijedan posao, on ima dva, a hteo bi i treći. Pre dva meseca dobio je saglasnost skupštinskog odbora za drugu javnu funkciju, a pre nekoliko dana i za treću.

“Bez ikakve javne rasprave, bez ikakve diskusije o tome može li taj čovek kvalitetno da obavlja te dve funkcije i zašto uopšte to radi, kao u jedan protočni bojler svima se daje pozitivno mišljenje”, kaže Branka Stamenković iz Pokreta “Dosta je bilo”.

Samo jedan glas protiv, za predsednika odbora Aeksandra Martinovića iz SNS-a, znak je da taj jedan, kako kaže, očito ne zna da je dužnost odbora da razmotri svaki zahtev za drugu funkciju i da mišljenje, ali da konačnu odluku donosi Agencija za borbu protiv korupcije.

“Prosto to je deo procedure koja je propisana Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije što nažalost pojedini poslanici Pokreta Dosta je bilo izgleda ili ne znaju ili znaju, ali pokušavaju u javnosti da stvore utisak kako administrativni odbor kako administrativni odbor radi nešto suprotno zakonu”, kaže Aleksandar Martinović iz SNS-a.

I to je tačno, jer duple funkcije nisu krivično delo, ali jesu predvorje korupcije. Međutim, priča o gomilanju funkcija za lidera LSV-a je cepidlačenje.

“Ja ne vidim kako može biti sukob interesa ako bilo koji funkcioner obavlja volonterski neku drugu društvenu funkciju”, navodi Nenad Čanak, lider LSV-a.

To što poslanik Nenad Čanak ne vidi, vide u Agenciji za borbu protiv korupcije.

“Nije osnovni i jedini kriterijum da li se po osnovu te druge funkcije dobija novac. Funkcija sama po sebi ne donosi samo naknadu za vršenje određene javne funkcije, nego i određenu moć i određeni status. Dakle, bitno je da li ima odnosa zavisnosti, nadzora i kontrole, a ne samo da li se prima naknada”, naglašava Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije.

To što su duple funkcije u skladu sa zakonom, znači da je zakon loš. Zato je radna grupa izradila novi nacrt koji će se uskoro naći i pred poslanicima.

“U budućnosti Agencija više neće biti u mogućnosti da ima diskreciona ovlašćenja da daje ili ne daje saglasnost, već će važiti pravilo “jedan čovek – jedna funkcija”, osim ako je zakonom obavezan da vrši više javnih funkcija”, navodi Joksimović.

Kada taj Zakon stupi na snagu, pomenuti funkcioner iz Zemuna, iza čijeg se imena u registru Agencije za borbu protiv korupcije niže čak 9 funkcija, od kojih šest više nisu aktivne, platu će primati samo po osnovu jedne.

Izvor:N1

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ja mislim da ste trebali ranije da osnujete pokret,pre nego sto je sns dosla na vlast.Sada je taj maraton dug.Ako Tomislav Nikolic ponovo ili niko drugi iz sns bude predsednik Srbije,Vucic ce na vlasti biti jos 5 godina.Ja mislim da opozicija treba da podrzi Sasu Jankovica na izborima,jer on jedini moze od opoziciionih kandidata u drugi krug.

  • Pozdrav svima,
    mislim da je najvece licemerje govoriti o volonterskom radu. Dok god imamo siuaciju da clanovi vlade, funkcioneri u javnim preduzecima i politicari obavljaju dodatne poslove volonterski i cinjenicu da je ministarska plata na nivou 90-100.000 dinara, a premijerska manja od 1.000 eura nece biti nikakvog boljitka.Postavlja se pitanje motiva da neko ko ima dovoljno znanja da zaradi daleko vece platu na trzistu prihvati rad u vladi, a onda uz to jos volonterski zavrsava dodatne poslove. Svi se slazu da je sport najzdraviji,da stvari u privredi treba da funkcionisu kao u sportu, da se zna ko kosi a ko vodu nosi, ljudi moraju biti placeni prema ucinku. Na kraju svi rade zbog plate i normalno je da pri izboru posla visina plate je jedna od osnovnih vrednosti. Ali koji su onda bili motivi jednog od sadasnjih ministara da udje u vladu i pored cinjenice da je pre ulaska u vladu imao primanja od preko 400.000 dinara, a onda ulaskom u vladu svoja primanja sveo na 100.000dinara. Takve stvari nemaju veze sa zdravom pamecu, osim ako ne postoje dodatne pogodnost koje kompenzuju razliku.

  • Pozdrav svima.
    1. Da li se ovaj Zakon izglasava u Skupstini? Ako da. Taj zakon moze biti neizglasan.
    2. Ako se i prihvati taj Zakon, Svoju “prvu” funkciju ce (najverovatnije) dobiti “poslusnici” SNS a, bez iskustva sa kupljenim diplomama. I taj Zakon ce se izvrci ruglu. Ionako se vec naslucuje da SNS sve manje ima da “ponudi ili obezbedi” onim “milion i osamsto hiljada biraca” (vecini iskrenih glasaca a manjini “mocnika ali sicardzija”, kojima “potrosacka korpa i opstanak” zavise od toga koliko “zdusno” ce zastupati ideje koje nisu na “zdravim osnovama”. Pa snaci ce se taj sa i sa jednom funkcijom, ali “novi” sa “svojom” prvom nezasluzenom” ce “izgarati” da je opravda.
    Gore pomenute tacke ne pisem da obeshrabrim nas Dosta Je Bilo, nego kao potsetnik sebi da ne zaboravim na “Maraton”.
    Pozdrav svima od jednog Zike

  • Zemlji veličine Srbije da bi dobro funkcionisala potrebno je oko 10000 dobrih službenika (i ministri i prvi ministar (premijer) tu spadaju). Nagomilavanje nepotrebnih funkcija a naravno i njihovih izvršilaca je nearcionalno i samo služi da bi se zadovoljili apetiti partijskih kadrova. Međutim, ni jedna birokratija na svetu neće dobrovoljno odustati od smanjenja svojih privilegija. Neće ni srpska po padu Aleksandra Vučića to dobrovoljno uraditi. Racionalizacija količine javnih funkcija i ocena kvaliteta i učinka njihovih nosilaca biće prilično dug proces. Ako se istraje na onome što smo sada počeli, a očekujem da nastavimo kad padne Aleksandar Vučić, biće to istinski izazov.

  • Preko nam je potrebna nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.