Ауторски текст Западна Србија

ШАБАЧКА ЧИВИЈАДА – Белосветски вашар (х)умора и сатире

Сваке године, ево већ скоро педесет година, у другој половини месеца септембра, пред Малогоспојински вашар у Шапцу одржава се надалеко чувена “Чивијада” – манифестација која првенствено негује изворни хумор овог краја. Поведена политичким популизмом, “Чивијада” сваке године расписује и изборе на којима се бира нови председник Чивијашке Републике. Предизборна кампања траје целих 365 дана и ноћи, кандидати се надмећу у лажним обећањима грађанима, а грађани Шапца, збуњени и излагани више и не гласају – по инерцији бирају старе и старије, лажне и лажније и, као за инат, са таквима на челу, бивају све задовољнији и задовољнији.

sabac

Занесени у својој вишедеценијској игри лаже и паралаже, почесто се деси да се “Чивијада” из насмејане душе и ведрог срца пресели и у суморни и реални живот сваког грађанина. Па тако “стварни” председнички кандидати, поучени кампањама својих разиграних и веселих двојника попут Бранка Ћопића, Неле Ержишник, Душана Ковачевића, Ланета Гутовића и других, начас забораве којим су поводом ту, те се прихвате лагарија, сатире, ругања сопственим грађанима, а ови, опет, научени на све и свашта прогутају и по коју велику причу сматрајући је можда за почетак нове “чивијашке” кампање.

Почетком године питали смо градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића да нам појасни неколико реченица изговорених у микрофон локалног новинара Тање Трифковић: “Реч је о највећој инвестицији не само у Шапцу већ у целој Србији у протеклих неколико година. Не могу да конкретизујем причу јер сам потписао уговор са том компанијом који ме обавезује да највећи број информација третирам као пословну тајну. Али, оно што могу да потврдим је да је реч о великој светској фирми спремној да запосли велики број људи и да очекујем да ће до краја јануара сви папири бити на столу и уговори потписани.”

Тражили смо да нам покаже уговор, да нам каже о којој се то великој фирми ради и колико ће људи запослити? У духу Чивијашке Републике, слатко се насмејао и одмахнуо руком. Наравно, никакав уговор није потписао до краја јануара. Наравно, никакав инвеститор се није појавио и никакви људи нису запослени. Али је кампања била на помолу.

Нисмо били лењи, прелистали смо исте локалне новине тачно четири године уназад. Такође је предизборна кампања куцала на врата. Тамо смо пронашли изјаву тадашњег градоначелника Шапца Милоша Милошевића: “Са фирмом “Даниели” смо у преговорима већ неких годину дана. Готово сам сигуран, да уколико се одлуче да огранак своје фирме отворе и у Србији, да ће то бити баш у Шапцу. Ми смо у могућности да удовољимо њиховим захтевима у погледу величне и позиције парцеле, њене комуналне опремљености. Судећи по досадашњим разговорима, планирано ја запошљавање у фазама. За почетак је реч о цифри од око 1.200 људи, да би се касније та бројка попела на 2.000. Међутим, овде је реч само о непосредно запосленим радницима, а пошто је реч о гиганту који поред себе захтева постојање великог броја мањих фабрика, па би на једног запосленог у производном погону, требало рачунати на по још једну особу у компанији која опслужује главну фирму.”

Наравно, ни бивши ни садашњи градоначелник нису довели своје “гиганте”. Гиганти постоје само за изборе, па макар они били и “чивијашки”! А Шабац остаје град без незапослених, чак са мањком радне снаге, град са испуњеним обећањима, са озбиљним политичарима, али само у другој половини септембра, пред Малогоспојински вашар!

Владан Ћосић
члан покрета “Доста је било”,Шабац

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • У овом тексту остаје нејасно “Шта је заправо аутор чланка питао градоначелника Шапца за коју тачно фирму”. Ако се говори о Јазаки фирми онда је она са својим представништвом почела да ради, али не и изградња фабрике коју кочи директно Електропривреда Србије због трафо станице коју треба да изгради.

    Једини везивни фактор је та велика инвестиција, ако је покрет то питао она је јавно доступно, нема друге велике инвестиције осим те.

    • Samo što niko ne zna da li postoji bilo kakav ugovor i ko ga je potpisao? Šta piše u njemu, kakve je sve uslove je postavio investitor i kada će biti objavljen? Mogu da se kladim da trafo stanica nije jedini uslov, ali je dobar izgovor za predizborne lagarije.