Београд Правосуђе

Саша Радуловић захтева да Правобранилаштво заштити Геозавод у Савамали

Приватни ресторан “Салон 1905” у згради Геозавода, у Савамали, која је јавно власништво и категорисана као “културно добро од великог значаја” скандалозан је пример богаћења премијерових пријатеља и пословних партнера на основу злоупотребе државне имовине. Саша Радуловић и посланичка група Доста је било затражили су од државног правобраниоца да хитно предузме све потребне мере и покрене кривичне и парничне поступке пред надлежним судовима да би се заштитили правно-имовински интереси државе у овом случају.

Посланичка група Доста је било упутила је 8. септембра писмо Републичком јавном правобранилаштву у коме се захтева хитно предузимања радњи ради провере навода из текста које је објавила новинарска истраживачка мрежа БИРН а у коме се наводи да су Привредно друштво „Београд на води“ доо и Републичка дирекција за имовину омогућили приватном предузећу из Земуна да отвори ресторан у Карађорђевој 48. Ово је супротно Уговору о закупу непокретности између Републике Србије – Републичке дирекције за имовину и ПД „Београд на води“ доо, закљученог 11.09.2014. године и Закључку Владе Републике Србије од 08.09.2014. године.

Уговор о закупу зграде која је јавно, културно добро потписао је тадашњи вд директора “Београда на води” Александар Трифуновић, добар пријатељ Андреја Вучића, запослен у Заводу за израду новца и члан Надзорног одбора ЕПС-а. Ово је само још један доказ да је злоупотреба државне имовине и лично богаћење омогућено захваљујући приватним везама са браћом Вучић.

Одредбом чл. 34. Закона о јавној својини прописано је да се ствари у јавној својини не могу давати у подзакуп, док забрана подзакупа постији и у чл. 6. ст. 3. уговора који је закључен између Републике Србије – Републичке дирекције за имовину и ПД „Београд на води“ доо. Такође, приватни ресторан “Салон 1905”, који има свој интернет сајт и пружа угоститељске услуге и за наведену делатност издаје фискалне рачуне у име и за рачун ПД „о5 CO“ доо (МБ: 20976284).

Према информацијама којима располаже Посланичка група „Доста је било“, кршење прописа и злоупотреба државне имовине у сврху стицања профита привилеговане крупе људи омогућена је уз сазнање председника Владе Александра Вучића који је и лично више пута био гост у спорном ресторану, а са друге стране је службено упознат са закључком који је усвојила Влада Србије.

Прилог: Писмо Правобранилаштву
Повезан текст: Држава без контроле имовине у Савамали

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар