Медији Саопштењe

Вучићеве марионете кандидати за чланове РЕМ

Избор нових чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) из Војводине и новинарских удружења биће “сигурица” за власт којој је једини циљ да се обезбеди контрола. Али не независна контрола електронских медија, него контрола РЕМ-а.

rem

На последњој седници скупштинског Одбора за културу и информисање изабрана су четири кандидата које ће посланици “бирати” на пленарној седници. Како год да дигну руке, потпуно је свеједно да ли ће Синиша Исаков или Ђорђе Возаревић бити будући војвођански представник, као ни да ли ће Горан Пековић или Биљана Ратковић Његован представљати новинарска удружења.

Сва четири кандидата биће послушне Вучићеве марионете у Савету РЕМ-а који је и до сада, мада у крњем саставу и на ивици цензуса, функционисао у потпуној хармонији. “Хармонија “ је била толика да је свих шест чланова Савета РЕМ-а заокружавали исте кандидате управних одбора РТВ и РТС на листи која је бројала 52, односно 22 кандидата. Која је вероватноћа да се то догоди случајно и без специјалних телепатских способности? Равна нули.

Посланице покрета Доста је било Ана Стевановић и Александра Чабраја покушале су да оспоре кредибилитет сва четири кандидата за чланове Савета РЕМ-а на седници прошле недеље. Захваљујући њиховим питањима поједини кандидати су потврдили пријатељске и блиске везе које су их довеле до кандидатуре и показали основно непознавање законске регулативе чије спровођење ће “контролисати”. Ђорђе Возаревић је потврдио блискост, вероватно кумство, са Гораном Караџићем, доскорашњим председником РЕМ, који слови за сиву еминенцију у пословима са фреквенцијама и заштитом интереса власти. На питање Ане Стевановић да оцени да ли има цензруре медија, одговорио је да су “медији у Србији потпуно слободни”.

Горан Пековић је такође близак власти преко свог кума-пријатеља Срђана Шапера који се, после смене Бориса Тадића, успешно пребацио код нових власти. Синиша Исаков и Биљана Ратковић Његован су предлози бивше ДС власти у Војводини, али својим биографијама гарантују “мирно море”.

Чланови Савета РЕМ су први ешалон одговорних за медијски мрак и злоупотребу националних фреквенција, јасно је колико је власти битно да контролише чланове како би и даље манипулисали и злоупотребљавали медије у циљу одржања на власти.

Председница Одбора за културу и информисање Маја Гојковић избегава да на седницу страви избор кандидата из редова невладиних организација, место које је у Савету РЕМ-а упражњено више од годину дана и на које је СНС већина већ покушавала безуспешно да прогура управо Горана Пековића. Два кандидата која су у скупштинској процедури а које су предложиле невладине опрганизације очигледно нису по вољи СНС-у и политичким манипулисањем председнице Скупштине ово место ће остати празно док не пронађу начин да и на њега удоме своју марионету.

Савет РЕМ-а још није објавио извештај о понашању емитера током предизборне кампање иако по закону има обавезу да јавност обавести да ли су телевизије балансирано извештавале о предизборним активностима, као и да ли су представници власти злоупотребљавали своје актуелне политичке функције током кампање. На основу извештаја ОЕБС-а и независних агенција (једну је предводио Истиномер, а другу БИРОДИ) познато је да је власт злоупотребљавала националне телевизије и да је покрет Доста је било био дискриминисан. Савет РЕМ крије свој извештај да не би дао подршку критичарима за цензуру и контролу медија. Скупштински Одбор за информисање под руководством Маје Гојковић служи у одбрани од захтева да Савет РЕМ-а објави извештај. Посланице покрета Доста је било на свакој седници ће инсистирати да се извештај објави.  

Повезан текст
Савет РЕМ-а зрео за оставку, а не за допуну чланова

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Да је Вучић проевропски политичар, поштовао би независност рада новинара и медија.
  Овако, екс-дизел-четно трубадур сада само труби о европским цивилизацијским вредностима, а у души је апсолутиста и недемократа.
  Штета. Опет завођење Срба за Голеш планином.

 • SNS polako ali sigurno zatvara put poglavlju 23 za priključenje Srbije EU. Ovo poglavlje je ključno političko jer traži da se dokažu poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, slobode medija. Ne brojem zakona i sličnih deklaracija već stvarnim rezultatima. Delovanje REM-a je jedan od tih rezultata. On je za SNS loš. Svi koliko toliko nezavisni činioci i sudionici recimo u izbornom procesu u aprilu su ga tako ocenili. Loši rezultati u medijskoj sferi SNS-a i njihovog vođe Aleksandra Vučića su zapravo još jedna politička pobeda DJB. Da bi ona bila potpuna treba loše rezultate pretvoritio u dobre i prihvatljive. Prihvatljive za građane i medije, DJB nudi rešenja ali će ih moći realizovati tek kad za to dobije mandat.

 • Какав је био РРА чији је наследник РЕМ, најбоље се може видети са сајтова у којима је на састанку с новинарима тадашњи први човек мртав пијан (Цекић) који је узгред буди речено и просветни радник високог школства. БК телевизију су угасили за пар дана, а да никоме званично није јасно зашто је угашена. Видети https://www.youtube.com/watch?v=G59pKtQKqNk. Данашње ТВ станице од којих НИ ЈЕДНА не поштује програмску концепцију коју је приложила на конкурсу за добијање фреквенције, РЕМ не сме ни да опомене, а да не говоримо о евентуалном кажњавању.
  Да је бивши председник РРА (Цекић) проверени алкохоличар, може се свако уверити ко погледа линк https://www.youtube.com/watch?v=7nGNFA_S9f0. Е, такав нам је био РРА чији је правни следбеник (само промењено име) РЕМ!
  Ова агенција је паразитска, која узима знатно више новца од РАТЕЛ-а (6-9 пута) а да јој се заправо и не зна права сврха. Да би обичном грађанину било јасно, РАТЕЛ издаје дозволу с техничким параметрима (фреквенција, дијаграм зрачења, зона покривања, ефективна израчена снага, локација, висина емисионе антене, врши контролу фреквенција, међународно усаглашавање и координација са суседним земљама, ….) а РЕМ право емитовања у складу с програмском шемом и техничким параметрима на конкурсу који се организује једном годишње. Некада је оба посла вршила Савезна управа за радио везе, а потом Министарство телекомуникација. Тек касније су се ови послови раздвојили и формирала паразитска агенција (РЕМ) која је “дебело” плаћена. Чак би се и могло “прогутати” такво стање када би РЕМ обављао посао независне агенције. На жалост, он то никада није био (у време гашења БК ТВ био је под патронатом демократа), а није ни сада (СНС је главни ментор). Лично сматрам да ту агенцију треба угасити јер се годинама “не меша у свој посао”.