Vojvodina Saopštenje

Otvaranje već otvorene fabrike

Iako čudan, gornji naslov je sasvim bukvalan. Naime, u Kikindi je otvorena fabrika francuske firme Mekafor. Priređeno je svečano otvaranje. Bio je, po običaju za takve događaje, i premijer. SNS je u neprekidnoj kampanji, pa je svaka prilika za slikanje zgodna prilika, ali dve stvari nisu jasne.

presecanje-vrpce

Prva je direktno vezana za činjenicu da ova fabrika postoji u Srbiji već dug niz godina. Poslovala je u Senti dugi niz godina i samo se preselila u Kikindu. Ovo je sve proverljivo na internetu, sajtu Agencije za privredne registre… Broj zaposlenih ostaje isti. Ovo svečanosti daje drugačiji sjaj. Za Kikindu je otvaranje ovog pogona  dobitak, ali na državnom nivou, radi se o presipanju iz šupljeg u prazno. Nikakvog efekta nema. Senta gubi, Kikinda dobija, za Srbiju sve po starom. Postoji samo nada da će ova firma zaposliti par desetina radnika više, izražena  u opreznim izjavama aktera spektaktakla otvaranja.

Šta sad znači dolazak premijera? Jel on u utakmici otimanja za poslodavca navijao protiv Sente, a za Kikindu, pa je njegov tim pobedio? Šta su Senćani skrivili prvom čoveku Vlade?

I još jedna nejasnoća postoji. To što su kikindski mediji bili na otvaranju fabrike je normalno. Lokalni mediji – lokalna svečanost. Ali, premijera je pratila medijska svita nacionalnih medija. Što su oni bili da snime otvaranje već otvorene fabrike? Da li su u opšte obavešteni da se radilo o prostoj selidbi preduzeća i da za nacionalnu pokrivenost, koju oni imaju, ovo nije vest? Kako li je poziv za medije glasio?

Ne preostaje nam ništa nego da kupimo sve moguće novine i otvorimo sve sajtove svih medija i sačekamo da li će neko reći da je u Kikindi imao neverovatan događaj u novinarskoj karijeri, jer je propratio

OTVARANJE VEĆ OTVORENE FABRIKE!

O čudnim otvaranjima svega i svačega širom Srbije smo naširoko slušali, dele ljudi društvenim mrežama već kao humor svakakva presecanja vrpce, kamene temeljce… Ali, kad se čudo desi u vašem komšiluku ne možete da ostanete ravnodušni. Dosta je bilo predstave!

Kompanija koja je došla u Kikindu je, po našim saznanjima, vrlo pristojan poslodavac i za nju se nema šta reći osim – Dobro nam došli. Ipak, potreba SNS-a da sve stavlja sebi u prilog i da od svega pravi sebi kampanju, da stiče poene na svakakvim događajima je prevazišla meru racionalnog. Ponovo kažemo – Dosta je bilo predstave!

Političari ne treba da rade sa kompanijama, to nije njihov posao. Političari služe da stvore uslove da kompanije uspešno posluju i tu se njihova misija završava. U dobrim privrednim uslovima firme se otvaraju same i tu nema šta da traži politički vrh. Dobro je poznato šta je opis posla svake političke funkcije pojedinačno. Otvaranje jedne male fabrike nije povod da premijer provede dan u svečanoj poseti. Selidba male fabrike, naročito nije.

Odbor pokreta Dosta je bilo
u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo se već desilo u Malošištu, u okolini Niša. Otvorena je fabrika Leoni koja je otvorena i od strane prethodne vlasti.

  • Upravo tako, predstava i samo predstava. Putujuci cirkus partokratije. Laz, obmana, otimacina. Partokratija na steroidima. Nemamo znanje, sposobnost, pamet i moral ali imamo silu drzave i medija i neutoljivu glad mediokriteta da se nametne i odrzi. Na celu putujuce svite mediokritet, prenemagac, notorni lazov i iskompleksirani poltron bez dana radnog staza dozivljava mokre snove igre prestola i moci. Srbija i njen mali cinovnicki Neron koji opstaje na krilima neuke sirotinje koju je vreme odavno pregazilo i koja opet ceka spasitelja da joj da stan, da je otera na letovanje, da se prepire sa sefom ako joj dodje… A eto ovaj putujuci cirkusant zamisljenog i tragicno odustnog pogleda u sudbinu im bas deluje obecavajuce u svojoj brizi za njih. Pali smo toliko nisko da boli…

  • Mediji,mediji? Radim u lokalnom mediju ali mogu da potvrdim da “medijski timovi” koji prate aktivnosti premijera, i glavnog i sporednog, saopštenja objavljuju 4-6 sati po završetku događaja. Sakupili su “profi novinare” sa konca i konopca. Strašno.