Војводина Саопштењe

Где живи градоначелник Суботице

На интернет страници Универзитета Едуконс из Сремске Каменице налазимо  давно објављено обавештење о томе да ће 23. септембра 2016. године бити одржана јавна одбрана докторске дисертације магистра Богдана Лабана из Новог Сада . Реч је о Богдану Лабану актуелном градоначелнику Суботице, који се на локалним изборима крајем априла појавио као носилац листе Српске напредне странке. Тада је као место његовог пребивалишта била наведена Суботица. Сада више не знамо где живи наш градоначелник, јер се није огласио да демантује обавештење Универзитета, а верујемо да га је прочитао.

Subotica gradska kuća

У међувремену, Богдан Лабан се, иако је против своје воље дошао на место градоначелника, а то је учинио само зато што је добар војник своје партије (како је то на седници Скупштине Града изјавио заменик одборничке групе СНС Гојко Радић) очигледно привикао на присилни рад. Од како је почетком јула ступио на ову дужност локални медији забележили су његова готово сва појављивања или обраћања у јавности. Од првих 25 извештаја , чак 20 односи се на протоколарна отварања разних свечаности, манифестација, спортских догађања. Тешко је наћи нешто конкретно у свему томе.

Оно што до сада нисмо успели да сазнамо као грађани је шта градоначелник заиста планира да уради. Програм рада није објавио. Осим неколико уопштених реченица о бољем животу и „инвеститорима са којима преговарају“ , што понавља како са скупштинске говорнице тако и у неколико интервјуа датим локалним медијима – друго ништа. Због тога се сада нарочито питамо и где живи градоначелник Суботице? Досадашње неконкретне активности без изнетог јасног програма показују да свој посао или не зна или га не занима, што посебно поспешује сумњу да можда овде и не живи, а та сумња би могла све и да објасни.

Покрет „Доста је било“ залаже се за доношење нових изборних закона који би подразумевали директне изборе за председнике општина и градоначелнике. Ово значи да би грађани на изборном листићу заокруживали име човека којег желе за градоначелника, уместо што сада странке ту постављају своја омиљена лица. Ово би подигло степен одговорности градоначелника, јер би лично носио сав терет који му грађани додељују заокруживањем његовог имена на изборима. Одговорност и ред у државној управи, у јавним предузећима, у државним фирмама је један од наших најважнијих циљева. Желимо одговорност од премијера до запосленог на општинском шалтеру. Морају да се поставе јасни критеријуми мерења учинка. Једино мерљив успех је прихватљив, а мерљиво изражени програми рада градоначелника су основа да се његови резултати касније у опште могу мерити. Не смемо више да толеришемо премијере, министре, градоначелнике или општинске службенике који никоме не полажу рачуне. Морамо да прекинемо да толеришемо неуспех и неодговорност у управљању државом и јавним институцијама.

Да резимирамо. Постављамо питање где живи и који је програм рада Богдана Лабана, како бисмо могли да наслутимо ко су му суграђани које заступа и којим правцима планира да делује.

Покрет „Доста је било“
Суботица

Прилог :
Обавештење о одбрани докторске дисертације