Ауторски текст Скупштина

За хаос у Скупштини одговорна председница и заменици

Како у Скупштини Србије настаје хаос и циркус који гледате сваки дан на телевизији? Ко је за то одговоран?

dusan-pavlovic

Пошто сам и ја, као и ви, до 3. јуна седнице Скупштине пратио путем малих екрана и новинских текстова, мислио сам да су сви посланици подједнако одговорни за то. Али од када сам постао посланик, и ствари почео да пратим изнутра, прoменио сам закључак.

Да почнем са једноставним и свима разумљивим примером. Шта се дешава када полицајац почне селективно да кажњава пешаке који прелазе преко пешачког прелаза на црвено светло? А шта када почне да кажњава пристрасно (тј. само оне које не познаје, а оне које познаје пушта да пређу некажњено)? Да ли ниво кршења прописа порасте или опадне? Да ли пешаци наставе да ћутке гледају на такву праксу, или почињу да приговарају и траже алтернативна решења?

Селективна и пристрасна примена закона и прописа увек повећава постојећи ниво кршења и изазива хаос у области коју регулише. Исто је и у Скупштини – циркус који нам се свима смучио производ је селективне и пристрасне примене Пословника у коме се налазе правила за регулисање реда у Скупштини.

Ко је одговоран за ово? Председница Скупштине и њени заменици. Њихова једина дужност (као председавајућих) јесте да одржавају ред у скупштинској сали (чл. 108), тако што ће Пословник примењивати неселективно и непристрасно. Међутим, председавајући се често не држе пословника, одн. примењују га селективно и пристрасно, а понекад га произвољно тумаче. Ево неколико честих образаца понашања.

Реплика (када вас неко помене или погрешно интерпретира; чл. 104) Марјан Ристичевић, Александар Мартиновић или Владимир Ђукановић (сви из СНС) могу скоро увек да добију реплику. За разлику од њих, посланици опозиције (поготово ДЈБ и Двери) веома често не могу.

Повреда пословника (чл. 103). Иста ова тројка често тражи реч на основу повреде пословника, али онда почне да реплицира или вређа поједине опозиционе посланике. Председавајући ретко реагују на овакву злоупотребу и по правилу им не одузимају реч.

Добацивање. Када посланици СНС-а добацују, председница то толерише, креативно то називајући ”негодовањем”. Међутим, када посланици опозиције добацују, она их опомиње, и то на увредљив и понижаваући начин. (чл. 106)

Лично обраћање и приватни живот. Када се тројка лично обраћа неком из опозиције или износи чињенице и оцене из његовог приватног живота, преседавајућа углавном не реагује. Када се посланици опозиције обраћају директно, председавајући увек реагује и често им гаси микрофон (чл. 107).

Дневни ред. Председница често толерише говоре којима се посланици не држе дневног реда, иако Пословник то изричито забрањује (чл. 106).

Опомена. До сада је пословник кршио велики број посланика, како из позиције, тако и из опозиције. Председавајућа због тога може да изрекне опомену или одузме реч (чл. 108). Ипак, слично оном примеру са полицајцем, одузимање речи и опомену добијају искључиво посланици опозиције.

Сва ова правила примењују се и на друге учеснике на седници Народне супштине. Рецимо, на премијера или министре када дођу у Скупштину (чл. 116). Ипак, председница и ту прави изузетке кроз произвољно тумачење Пословника. Врхунац се одиграо у четвртак (26. окт) када су посланици постављали питања премијеру и министрима. Премијер је, у свом стилу, у одговорима почео да вређа посланике (прекршивши тиме чл. 107. који забрањује унижавање достојанства посланика, изношење неистина из приватног живота посланика и лично обраћање), али нико није могао да му одговори, јер је председница укинула право на реплику и пријаву повреде пословника позивајући се на чл. 216. по коме се реплика и кршење пословника не примењују на послничка питања.

Тај члан заиста постоји, али се уопште не примењује на институт посланичких питања влади које се одржава сваког последњег четвртка у месецу, већ на посланичка питања министру у вези с актуелном темом, која се одржавају само ако посланичка група то захтева. Овај први институт односи се на целу владу (чл. 204-208); овај други само на поједине министре (чл. 209-216). Када би се чл. 216. примењивао на посланичка питања, онда би по истој логици морао да се примењује и чл. 214. из истог одељка који каже да је одговор члана владе ограничен на пет минута. Чл. 214. међутим, није био примењен у четвртак, а премијерови одговори нису били ограничени.

Оваква пракса – селективна и пристрасна примена заједно са произвољним тумчењем – доприноси хаосу који често гледате у Скупштини. Када посланици виде да се Пословник селективно примењује, ниво кршења се повећа. Када вас неко третира неједнако, или вас вербално напада, а ви не можете да се браните, тражите алтернативне начине да му одговорите, и тако подижете ниво агресије и вербалног насиља. Тако настаје циркус у Скупштини.

Али реперкусије по цело друштво су опасније. Када грађани виде да се у телу које доноси законе ти исти закони не примењују, онда и они крену да их крше чешће него пре. Ако желимо уређено друштво, онда Скупштина треба да буде прва која ће поштовати законе и Пословник који је сама усвојила.

Душан Павловић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Bas bi voleo da vidim kako bi skupstina izgleda kad bi vi bili vlast, odnosno pozicija, kako biste vi tretirali opoziciju. Takodje me zanima kako se u drugim zemljama ponasaju poslanici ili je to uvek tako, vlast se izivljava, demonstrira moc jer joj se prosto moze.

  • Ja vas žalim ako ne možete da pretpostavite kako bi DJB tretirao opoziciju. A što se vašeg drugog pitanja tiče: ne, u civilizovanim zemljama vlast tako prostački ne demonstrira moć jer je to izraz primitivizma i nemoći, a nijednoj ozbiljnoj vlasti nije u interesu da bude okarakterisana kao primitivna i nemoćna.

  • Evo ja ću da ti kažem kako to izgleda u Nemačkoj. Svi poslanici poštuju jedni druge i postoji apsolutni red u skupštini. Svi govore o temi, argumentovano i zaista sa namerom da daju doprinos i da buduci zakon o kome glasaju bude što bolji i u službi naroda, naravno svako u skladu sa svojim ubedjenjima. Ne obraćaju se jedni drugima prostacki i ne spuštaju se na lični nivo. A kad članovi vlade dodju u skupštinu oni su tu zaista samo gosti, bas kao što Saša kaže. Nedavno je Merkelova sišla u drugi red da nešto kaže “svom poslaniku” dok je drugi govornik govorio, i predsedavajući je prekinuo govor i Merkelovu poslao u zadnji red jer ne poštuje skupštinu i poslanike?! Verovao ili ne. Ovo moze i na youtube da se nađe (president of the german parilament expelled Angela Merkel).

  • Ni u jednoj normalnoj zemlji to nije ovako kao kod nas. Kako ćemo se mi ponašati kada budemo imali parlamentarnu većinu i vodili sednice? Pa, nadam se da proces sticanja Vašeg poverenja u nas ipak ide u dobrom pravcu i da možete osnovano verovati, na osnovu posmatranja našeg ponašanja, da ćemo biti sasvim drugačiji.

 • Kao glasac pokreta i simpatizer (iz principa nisam clan nijedne stranke), imam pravo da znam zasto svi poslanici pokreta ne ucestvuju u radu skupstine? Bude ih tek nekoliko. Gde su ostali?? Obecali ste da cete biti drugaciji od ostalih a moje strpljenje ima svoj kraj.

  • Ubedljivo smo najbrojniji i najdosledniji u prisustvu plenarnim sednicama. Na žalost, u Skupštini se, opet mimo Poslovnika, sednice Odbora zakazuju u vreme održavanja plenuma, nemoguće je istovremeno biti na dva mesta, bunili smo se protiv toga na odborima, ostali smo u tome potpuno usamljeni (niko, ama baš niko – ni DS, ni LDP, ni LSV, niti bilo ko drugi nas nije podržao u insistiranju da se odbori održavaju ponedeljkom, kada nema plenuma, kako i propisue Poslovnik). Rečeno nam je – tako se radi kad smo već svi tu, da se ne pravi trošak posebnog dolaska i ponedeljkom na odbore. Veoma ograničen argument i stav sa štetnim posledicama na kvalitet rada u skupštini. Plus – sezona gripa 🙂 na žalost.

 • Невероватно је да су сви посланици и гледаоци пред ТВ екранима чули тешку и примитивну увреду др. Мартиновића (кога ли ће овај учити и васпитавати!?) упућену г. Радуловићу, а да председница Скупштине Србије то није чула! И уместо да изрекне опрему др. Мартиновићу, она истиче три опомене Саши Радуловићу који је само скренуо пажњу председавајућој. На жалост, посланици СНС су толико примитивни, препотентни и безобразни, да је то испод сваке границе укуса и нормалног понашања! Уосталом, вратиће им се то као бумеранг на следећим изборима. И ДС се тако понашао, па је “пук’о” на изборима и изгубио власт 2012.

 • Za haos i osustvo argumentovane rasprave odgovoran je SNS sa svojim satelitima, predsednicom i svojim potpredsednicima. Evidentno je da SNS kolko god imala poslanika nema dovoljno kvalitetnih sagovornika, nema dovoljno argumenata i obrazlozenja za izmenama i dopunama Zakona koje predlazu, pa cak ni za tacke dnevnog reda. Sve u svemu kad god poslanici DJB iznesu argumente bez ikakvog osnova pravo na repliku dobija Martinovic koji pocinje: stecajni upravnik, zakljucivao ugovore sa samim sobom, upropastio privredu, milion dolara, krminalac… Poslanici SNS nemaju kapacitet da ravnopravno ucestvuju u skupstinskoj raspravi pa na iznesene argumente pristupaju blacenju u cilju diskreditacije onog ko iznese argumente (tu “strategiju” ne primenjuju samo na poslanike DJB vec i na Boska Obradovica, Zivkovica…) Poslanici SNS su ti koji Skupstinu guraju u blato, a i sam premijer, bas kao sto rece Radulovic: “trosi sate u parlamentu ne govoreci ni o cemu”.

 • Нема речи којима би се могло описати понашање представника позиције у скупштини. Стрпљење, конструктиван став и доследност посланика из опозиције је оно што сам очекивао и што поздрављам. Ствари се полако али сигурно померају у жељеном и очекиваном смеру а то узнемирава владајуће структуре и тера их да чине грешку за грешком.

 • Ma, zaista skupina oko sns-a: veliki strumf ubogi mediokritet i prenemagac, vodja poltrona Dr. Nesa, Maja Gojkovic i onaj klempavi su siroti preletacevici bez trunke integriteta, pijanice Risticevic i Dacic, nesrecni ali pobogu koliko samo nesrecni i isprazni Vulin…itd. itd. ovo je lutkarsko pozoriste, ovo nisu ljudi, licnosti, ovo su karikature iz neke moderne bajke izgubljenih dusa. Moc u njihovim rukama, ucutkivanje, spinovanje, izrugivanje na misice, bahatost u skupstini. Sve se vidi, sve je jasno. DJB je jedina alternativa. Pricam sa ljudima, cuju lagano, bude se. Pobedicemo krezubu Srbiju ma koliko god navijala za svog pulena koji ce od jednih da otme a njima da podari, ne daj boze da sami nesto stvore. Ali, krezuba poltronska srbija kojekakvih Vucica i Dacica nije nasa Srbija, to je antipod Srbije, to je uzasna trula laz koja je ubija. Vi mozete kako treba. To ce videti i ovi koji ne znaju da gledaju. Podrska profesore. Vi to mozete, zato i jeste tu. Mi smo uz DJB i ima nas sve vise svaki dan.

 • Da dodam, klasičan primer manipulacije zloupotrebom mikrofona i direktnog prenosa u kojem se ne čuje niko kome nije uključen mikrofon:
  – Maja Gojković potpuno neosnovano uskrati opozicionom poslaniku pravo na repliku ili pravo na prijavu povrede poslovnika (na primer, jer je opozicioni poslanik vređan ili je poslanik pozicije pričao o stvarima koje nemaju veze sa temom);
  – dakle, Maja opozicionom poslaniku jednostavno ne uključi mikrofon, poslanik kaže “pa molim Vas, imam pravo na repliku, pomenut sam u uvredljivom kontekstu, zašto mi ne dajete reč?”; pošto je ovo izrečeno bez mikrofona, u tv prenosu se to ne čuje:
  – Maja onda u mikrofon, dakle u tv prenos, odgovori opozicionom poslaniku: “nemojte da vređate i da pretite i da primenjujete nasilje prema meni, ja sam žena”.
  Dodatno, orkestrirala je i kamermane skupštinske službe za tv prenose – opozicioni poslanici retko su snimljeni u krupnom planu, kadar se premešta na ptičju perspektivu sale, tako da je nemoguće čak ni sa usana opozicionog poslanika pročitati šta je rekao i ostaje samo Majin komentar u tv prenosu “nemojte da vređate itd.”.
  Dakle, manipulacija svim sredstvima, u svakom trenutku. I jako dobro znaju šta rade, bez trunke savesti.

 • “Oholost dolazi pred pogibao, i ponosit duh pred propast” (Priče Solomonove 16,18)
  Tekst profesora Dušana Pavlovića sam pročitao još danas u POLITICI u rubrici Pogledi i u potpunosti sam saglasan sa iznetim. U jednom svom komentaru sam bio jako kritičan prema poslanicima DJB-a zbog aplaudiranja na zlonamerne komentare, kršenje poslovnika, dvostruke standarde za poslanike… Smatrao sam da se time samo daje prilika vladajućoj većini za ismevanje pokreta, da se ruši ugled i dostojanstvo pokreta i da se pokret DJB, istina na svoj originalni način, srozava na nivo političkog ponašanja SNS-a. Kada sam odgledao snimak kako je Martinović, šef poslaničkog kluba SNS-a, dobio pravo na repliku (a nije bilo nikakvog, ama baš nikakvog osnova), a repliku iskoristio da izvređa i izblati gospodina Radulovića koji nakon toga nije dobio pravo na repliku, ali je dobio tri opomene zaredom, u meni je, posle ko zna koliko vremena, proključao bes sa jednim pitanjem – zar je moguće da ima toliko oholih i bezobraznoh ljudi kao što su Martinović i Maja Gojković? Nakon toga, ja sam počeo da donekle razumem poslanike DJB-a, ali sam i dalje pri stavu da se, ipak, treba prekinuti sa dosadašnjom praksom i, bez obzira na sve, ostati hladne glave, reklamirati povredu poslovnika (jedan poslanik bi mogao da bude zadužen da poslovnik zna u pola noći) i samo principijelno i argumentovano iznositi činjenice. Mislim da je to bolji put. Još je veće razočarenje što poslanici SNS-a kao mala deca koja još nisu naučila da misle svojom glavom odobravaju Martinovićeve laži i bezobrazluk. Pitam se – kakvu su to ljudi, a mnogi od njih imaju i titulu “Dr”. Po svemu što pokazuju mnogo liče na Nušićev “Dr”. Ovakvo ponašanje je pokazatelj skorog kraja SNS-a jer “oholost dolazi pred pogibao…” Samo se plašim da će to malo i potrajati, a ko zna šta će nam još prirediti. Do sada, ja ne mogu da se setim ni jedne dobre stvari koju je ova vlast uradila.

 • Maja Gojković mora tako da radi, jer joj politička karijera zavisi od Vučića a ne od volje građana. Ona je promenila 4 partije da bi opstala u politici. Na sve je spremna.

  • Prica o pesackom prelazu se mopala zavrsiti sa time da policajac kaznjava one koji prelaze na zeleno…[sto oni zaista i rade u skupstini].

 • „Oholost dolazi pred pogibao, i ponosit duh pred propast“ (Priče Solomonove 16,18)
  Tako je Slavoljube, a ja bi dodao i onu nasu narodnu: “Strpljiv – spasen”.
  Lako je nama da ovde delimo savete nasim poslanicima DJB-a jer oni moraju da trpe nepravdu, uvrede i ponizenja, a da ostanu mirni i dostojanstveni. Tesko je to, ali moraju nekako smoci snage i naci nacina da zastupaju stavove i principe DJB-a oko kojih smo se mi ovde slozili i zbog kojih su oni tamo. To sada izgleda kao nemoguca misija, ali verujte da ce to jednom sve doci na svoje mesto, nadajmo se skoro.

 • Vladimire, nabrojte mi, koji poslanici DJB su clanovi kojih odbora ? Hocu da znam gde je ko od poslanika u vreme rada Skupstine. Koliko nasih poslanika do sada nije uopste govorilo na sednicama Skupstine? Transparentnost na prvom mestu, ne zaboravite.

  • Mislim da na sajtu Vlade RS imate kompletan transkript svih javljanja i dijaloga. E,sada,ne znam tačno kako do toga doći ali verujem da kada budet otisli na sajt vec ce te se snaci nekako.