Autorski tekst Skupština

Za haos u Skupštini odgovorna predsednica i zamenici

Kako u Skupštini Srbije nastaje haos i cirkus koji gledate svaki dan na televiziji? Ko je za to odgovoran?

dusan-pavlovic

Pošto sam i ja, kao i vi, do 3. juna sednice Skupštine pratio putem malih ekrana i novinskih tekstova, mislio sam da su svi poslanici podjednako odgovorni za to. Ali od kada sam postao poslanik, i stvari počeo da pratim iznutra, promenio sam zaključak.

Da počnem sa jednostavnim i svima razumljivim primerom. Šta se dešava kada policajac počne selektivno da kažnjava pešake koji prelaze preko pešačkog prelaza na crveno svetlo? A šta kada počne da kažnjava pristrasno (tj. samo one koje ne poznaje, a one koje poznaje pušta da pređu nekažnjeno)? Da li nivo kršenja propisa poraste ili opadne? Da li pešaci nastave da ćutke gledaju na takvu praksu, ili počinju da prigovaraju i traže alternativna rešenja?

Selektivna i pristrasna primena zakona i propisa uvek povećava postojeći nivo kršenja i izaziva haos u oblasti koju reguliše. Isto je i u Skupštini – cirkus koji nam se svima smučio proizvod je selektivne i pristrasne primene Poslovnika u kome se nalaze pravila za regulisanje reda u Skupštini.

Ko je odgovoran za ovo? Predsednica Skupštine i njeni zamenici. Njihova jedina dužnost (kao predsedavajućih) jeste da održavaju red u skupštinskoj sali (čl. 108), tako što će Poslovnik primenjivati neselektivno i nepristrasno. Međutim, predsedavajući se često ne drže poslovnika, odn. primenjuju ga selektivno i pristrasno, a ponekad ga proizvoljno tumače. Evo nekoliko čestih obrazaca ponašanja.

Replika (kada vas neko pomene ili pogrešno interpretira; čl. 104) Marjan Rističević, Aleksandar Martinović ili Vladimir Đukanović (svi iz SNS) mogu skoro uvek da dobiju repliku. Za razliku od njih, poslanici opozicije (pogotovo DJB i Dveri) veoma često ne mogu.

Povreda poslovnika (čl. 103). Ista ova trojka često traži reč na osnovu povrede poslovnika, ali onda počne da replicira ili vređa pojedine opozicione poslanike. Predsedavajući retko reaguju na ovakvu zloupotrebu i po pravilu im ne oduzimaju reč.

Dobacivanje. Kada poslanici SNS-a dobacuju, predsednica to toleriše, kreativno to nazivajući ”negodovanjem”. Međutim, kada poslanici opozicije dobacuju, ona ih opominje, i to na uvredljiv i ponižavaući način. (čl. 106)

Lično obraćanje i privatni život. Kada se trojka lično obraća nekom iz opozicije ili iznosi činjenice i ocene iz njegovog privatnog života, presedavajuća uglavnom ne reaguje. Kada se poslanici opozicije obraćaju direktno, predsedavajući uvek reaguje i često im gasi mikrofon (čl. 107).

Dnevni red. Predsednica često toleriše govore kojima se poslanici ne drže dnevnog reda, iako Poslovnik to izričito zabranjuje (čl. 106).

Opomena. Do sada je poslovnik kršio veliki broj poslanika, kako iz pozicije, tako i iz opozicije. Predsedavajuća zbog toga može da izrekne opomenu ili oduzme reč (čl. 108). Ipak, slično onom primeru sa policajcem, oduzimanje reči i opomenu dobijaju isključivo poslanici opozicije.

Sva ova pravila primenjuju se i na druge učesnike na sednici Narodne supštine. Recimo, na premijera ili ministre kada dođu u Skupštinu (čl. 116). Ipak, predsednica i tu pravi izuzetke kroz proizvoljno tumačenje Poslovnika. Vrhunac se odigrao u četvrtak (26. okt) kada su poslanici postavljali pitanja premijeru i ministrima. Premijer je, u svom stilu, u odgovorima počeo da vređa poslanike (prekršivši time čl. 107. koji zabranjuje unižavanje dostojanstva poslanika, iznošenje neistina iz privatnog života poslanika i lično obraćanje), ali niko nije mogao da mu odgovori, jer je predsednica ukinula pravo na repliku i prijavu povrede poslovnika pozivajući se na čl. 216. po kome se replika i kršenje poslovnika ne primenjuju na poslnička pitanja.

Taj član zaista postoji, ali se uopšte ne primenjuje na institut poslaničkih pitanja vladi koje se održava svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, već na poslanička pitanja ministru u vezi s aktuelnom temom, koja se održavaju samo ako poslanička grupa to zahteva. Ovaj prvi institut odnosi se na celu vladu (čl. 204-208); ovaj drugi samo na pojedine ministre (čl. 209-216). Kada bi se čl. 216. primenjivao na poslanička pitanja, onda bi po istoj logici morao da se primenjuje i čl. 214. iz istog odeljka koji kaže da je odgovor člana vlade ograničen na pet minuta. Čl. 214. međutim, nije bio primenjen u četvrtak, a premijerovi odgovori nisu bili ograničeni.

Ovakva praksa – selektivna i pristrasna primena zajedno sa proizvoljnim tumčenjem – doprinosi haosu koji često gledate u Skupštini. Kada poslanici vide da se Poslovnik selektivno primenjuje, nivo kršenja se poveća. Kada vas neko tretira nejednako, ili vas verbalno napada, a vi ne možete da se branite, tražite alternativne načine da mu odgovorite, i tako podižete nivo agresije i verbalnog nasilja. Tako nastaje cirkus u Skupštini.

Ali reperkusije po celo društvo su opasnije. Kada građani vide da se u telu koje donosi zakone ti isti zakoni ne primenjuju, onda i oni krenu da ih krše češće nego pre. Ako želimo uređeno društvo, onda Skupština treba da bude prva koja će poštovati zakone i Poslovnik koji je sama usvojila.

Dušan Pavlović
narodni poslanik
potpredsednik pokreta “Dosta je

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bas bi voleo da vidim kako bi skupstina izgleda kad bi vi bili vlast, odnosno pozicija, kako biste vi tretirali opoziciju. Takodje me zanima kako se u drugim zemljama ponasaju poslanici ili je to uvek tako, vlast se izivljava, demonstrira moc jer joj se prosto moze.

    • Ja vas žalim ako ne možete da pretpostavite kako bi DJB tretirao opoziciju. A što se vašeg drugog pitanja tiče: ne, u civilizovanim zemljama vlast tako prostački ne demonstrira moć jer je to izraz primitivizma i nemoći, a nijednoj ozbiljnoj vlasti nije u interesu da bude okarakterisana kao primitivna i nemoćna.

    • Evo ja ću da ti kažem kako to izgleda u Nemačkoj. Svi poslanici poštuju jedni druge i postoji apsolutni red u skupštini. Svi govore o temi, argumentovano i zaista sa namerom da daju doprinos i da buduci zakon o kome glasaju bude što bolji i u službi naroda, naravno svako u skladu sa svojim ubedjenjima. Ne obraćaju se jedni drugima prostacki i ne spuštaju se na lični nivo. A kad članovi vlade dodju u skupštinu oni su tu zaista samo gosti, bas kao što Saša kaže. Nedavno je Merkelova sišla u drugi red da nešto kaže “svom poslaniku” dok je drugi govornik govorio, i predsedavajući je prekinuo govor i Merkelovu poslao u zadnji red jer ne poštuje skupštinu i poslanike?! Verovao ili ne. Ovo moze i na youtube da se nađe (president of the german parilament expelled Angela Merkel).

    • Ni u jednoj normalnoj zemlji to nije ovako kao kod nas. Kako ćemo se mi ponašati kada budemo imali parlamentarnu većinu i vodili sednice? Pa, nadam se da proces sticanja Vašeg poverenja u nas ipak ide u dobrom pravcu i da možete osnovano verovati, na osnovu posmatranja našeg ponašanja, da ćemo biti sasvim drugačiji.

  • Kao glasac pokreta i simpatizer (iz principa nisam clan nijedne stranke), imam pravo da znam zasto svi poslanici pokreta ne ucestvuju u radu skupstine? Bude ih tek nekoliko. Gde su ostali?? Obecali ste da cete biti drugaciji od ostalih a moje strpljenje ima svoj kraj.

    • Ubedljivo smo najbrojniji i najdosledniji u prisustvu plenarnim sednicama. Na žalost, u Skupštini se, opet mimo Poslovnika, sednice Odbora zakazuju u vreme održavanja plenuma, nemoguće je istovremeno biti na dva mesta, bunili smo se protiv toga na odborima, ostali smo u tome potpuno usamljeni (niko, ama baš niko – ni DS, ni LDP, ni LSV, niti bilo ko drugi nas nije podržao u insistiranju da se odbori održavaju ponedeljkom, kada nema plenuma, kako i propisue Poslovnik). Rečeno nam je – tako se radi kad smo već svi tu, da se ne pravi trošak posebnog dolaska i ponedeljkom na odbore. Veoma ograničen argument i stav sa štetnim posledicama na kvalitet rada u skupštini. Plus – sezona gripa 🙂 na žalost.

  • Neverovatno je da su svi poslanici i gledaoci pred TV ekranima čuli tešku i primitivnu uvredu dr. Martinovića (koga li će ovaj učiti i vaspitavati!?) upućenu g. Raduloviću, a da predsednica Skupštine Srbije to nije čula! I umesto da izrekne opremu dr. Martinoviću, ona ističe tri opomene Saši Raduloviću koji je samo skrenuo pažnju predsedavajućoj. Na žalost, poslanici SNS su toliko primitivni, prepotentni i bezobrazni, da je to ispod svake granice ukusa i normalnog ponašanja! Uostalom, vratiće im se to kao bumerang na sledećim izborima. I DS se tako ponašao, pa je “puk’o” na izborima i izgubio vlast 2012.

  • Za haos i osustvo argumentovane rasprave odgovoran je SNS sa svojim satelitima, predsednicom i svojim potpredsednicima. Evidentno je da SNS kolko god imala poslanika nema dovoljno kvalitetnih sagovornika, nema dovoljno argumenata i obrazlozenja za izmenama i dopunama Zakona koje predlazu, pa cak ni za tacke dnevnog reda. Sve u svemu kad god poslanici DJB iznesu argumente bez ikakvog osnova pravo na repliku dobija Martinovic koji pocinje: stecajni upravnik, zakljucivao ugovore sa samim sobom, upropastio privredu, milion dolara, krminalac… Poslanici SNS nemaju kapacitet da ravnopravno ucestvuju u skupstinskoj raspravi pa na iznesene argumente pristupaju blacenju u cilju diskreditacije onog ko iznese argumente (tu “strategiju” ne primenjuju samo na poslanike DJB vec i na Boska Obradovica, Zivkovica…) Poslanici SNS su ti koji Skupstinu guraju u blato, a i sam premijer, bas kao sto rece Radulovic: “trosi sate u parlamentu ne govoreci ni o cemu”.

  • Nema reči kojima bi se moglo opisati ponašanje predstavnika pozicije u skupštini. Strpljenje, konstruktivan stav i doslednost poslanika iz opozicije je ono što sam očekivao i što pozdravljam. Stvari se polako ali sigurno pomeraju u željenom i očekivanom smeru a to uznemirava vladajuće strukture i tera ih da čine grešku za greškom.

  • Ma, zaista skupina oko sns-a: veliki strumf ubogi mediokritet i prenemagac, vodja poltrona Dr. Nesa, Maja Gojkovic i onaj klempavi su siroti preletacevici bez trunke integriteta, pijanice Risticevic i Dacic, nesrecni ali pobogu koliko samo nesrecni i isprazni Vulin…itd. itd. ovo je lutkarsko pozoriste, ovo nisu ljudi, licnosti, ovo su karikature iz neke moderne bajke izgubljenih dusa. Moc u njihovim rukama, ucutkivanje, spinovanje, izrugivanje na misice, bahatost u skupstini. Sve se vidi, sve je jasno. DJB je jedina alternativa. Pricam sa ljudima, cuju lagano, bude se. Pobedicemo krezubu Srbiju ma koliko god navijala za svog pulena koji ce od jednih da otme a njima da podari, ne daj boze da sami nesto stvore. Ali, krezuba poltronska srbija kojekakvih Vucica i Dacica nije nasa Srbija, to je antipod Srbije, to je uzasna trula laz koja je ubija. Vi mozete kako treba. To ce videti i ovi koji ne znaju da gledaju. Podrska profesore. Vi to mozete, zato i jeste tu. Mi smo uz DJB i ima nas sve vise svaki dan.

  • Da dodam, klasičan primer manipulacije zloupotrebom mikrofona i direktnog prenosa u kojem se ne čuje niko kome nije uključen mikrofon:
    – Maja Gojković potpuno neosnovano uskrati opozicionom poslaniku pravo na repliku ili pravo na prijavu povrede poslovnika (na primer, jer je opozicioni poslanik vređan ili je poslanik pozicije pričao o stvarima koje nemaju veze sa temom);
    – dakle, Maja opozicionom poslaniku jednostavno ne uključi mikrofon, poslanik kaže “pa molim Vas, imam pravo na repliku, pomenut sam u uvredljivom kontekstu, zašto mi ne dajete reč?”; pošto je ovo izrečeno bez mikrofona, u tv prenosu se to ne čuje:
    – Maja onda u mikrofon, dakle u tv prenos, odgovori opozicionom poslaniku: “nemojte da vređate i da pretite i da primenjujete nasilje prema meni, ja sam žena”.
    Dodatno, orkestrirala je i kamermane skupštinske službe za tv prenose – opozicioni poslanici retko su snimljeni u krupnom planu, kadar se premešta na ptičju perspektivu sale, tako da je nemoguće čak ni sa usana opozicionog poslanika pročitati šta je rekao i ostaje samo Majin komentar u tv prenosu “nemojte da vređate itd.”.
    Dakle, manipulacija svim sredstvima, u svakom trenutku. I jako dobro znaju šta rade, bez trunke savesti.

  • “Oholost dolazi pred pogibao, i ponosit duh pred propast” (Priče Solomonove 16,18)
    Tekst profesora Dušana Pavlovića sam pročitao još danas u POLITICI u rubrici Pogledi i u potpunosti sam saglasan sa iznetim. U jednom svom komentaru sam bio jako kritičan prema poslanicima DJB-a zbog aplaudiranja na zlonamerne komentare, kršenje poslovnika, dvostruke standarde za poslanike… Smatrao sam da se time samo daje prilika vladajućoj većini za ismevanje pokreta, da se ruši ugled i dostojanstvo pokreta i da se pokret DJB, istina na svoj originalni način, srozava na nivo političkog ponašanja SNS-a. Kada sam odgledao snimak kako je Martinović, šef poslaničkog kluba SNS-a, dobio pravo na repliku (a nije bilo nikakvog, ama baš nikakvog osnova), a repliku iskoristio da izvređa i izblati gospodina Radulovića koji nakon toga nije dobio pravo na repliku, ali je dobio tri opomene zaredom, u meni je, posle ko zna koliko vremena, proključao bes sa jednim pitanjem – zar je moguće da ima toliko oholih i bezobraznoh ljudi kao što su Martinović i Maja Gojković? Nakon toga, ja sam počeo da donekle razumem poslanike DJB-a, ali sam i dalje pri stavu da se, ipak, treba prekinuti sa dosadašnjom praksom i, bez obzira na sve, ostati hladne glave, reklamirati povredu poslovnika (jedan poslanik bi mogao da bude zadužen da poslovnik zna u pola noći) i samo principijelno i argumentovano iznositi činjenice. Mislim da je to bolji put. Još je veće razočarenje što poslanici SNS-a kao mala deca koja još nisu naučila da misle svojom glavom odobravaju Martinovićeve laži i bezobrazluk. Pitam se – kakvu su to ljudi, a mnogi od njih imaju i titulu “Dr”. Po svemu što pokazuju mnogo liče na Nušićev “Dr”. Ovakvo ponašanje je pokazatelj skorog kraja SNS-a jer “oholost dolazi pred pogibao…” Samo se plašim da će to malo i potrajati, a ko zna šta će nam još prirediti. Do sada, ja ne mogu da se setim ni jedne dobre stvari koju je ova vlast uradila.

  • Maja Gojković mora tako da radi, jer joj politička karijera zavisi od Vučića a ne od volje građana. Ona je promenila 4 partije da bi opstala u politici. Na sve je spremna.

    • Prica o pesackom prelazu se mopala zavrsiti sa time da policajac kaznjava one koji prelaze na zeleno…[sto oni zaista i rade u skupstini].

  • „Oholost dolazi pred pogibao, i ponosit duh pred propast“ (Priče Solomonove 16,18)
    Tako je Slavoljube, a ja bi dodao i onu nasu narodnu: “Strpljiv – spasen”.
    Lako je nama da ovde delimo savete nasim poslanicima DJB-a jer oni moraju da trpe nepravdu, uvrede i ponizenja, a da ostanu mirni i dostojanstveni. Tesko je to, ali moraju nekako smoci snage i naci nacina da zastupaju stavove i principe DJB-a oko kojih smo se mi ovde slozili i zbog kojih su oni tamo. To sada izgleda kao nemoguca misija, ali verujte da ce to jednom sve doci na svoje mesto, nadajmo se skoro.

    • Nije to preterano teško ako ste po prirodi pristojan i smiren čovek a preko puta sebe imate idiote.

  • Vladimire, nabrojte mi, koji poslanici DJB su clanovi kojih odbora ? Hocu da znam gde je ko od poslanika u vreme rada Skupstine. Koliko nasih poslanika do sada nije uopste govorilo na sednicama Skupstine? Transparentnost na prvom mestu, ne zaboravite.

    • Mislim da na sajtu Vlade RS imate kompletan transkript svih javljanja i dijaloga. E,sada,ne znam tačno kako do toga doći ali verujem da kada budet otisli na sajt vec ce te se snaci nekako.

  • Da li biste podržali inicijativu da predsednik Narodne skupštine postane profesionalna funkcija, kao što ste predlagali za one stalne članove RIK-a?