Autorski tekst Pravosuđe

Blokada Ustavnog suda

Razlog zbog kojeg nemamo kompletiran Ustavni sud Srbije leži u načinu izbora sudija i dužini njihovog mandata. Po sadašnjim odredbama, sudija se bira na devet godina, a za vreme života može imati samo dva mandata. Sudije biraju Narodna skupština, predsednik Republike i Vrhovni kasacioni sud (Ustav, čl. 172).

dusan-pavlovic

Kako se ponaša sudija Ustavnog suda kada dođe pred kraj prvog mandata? Pošto su dva od ova tri predlagača politička tela, on mora da se ponaša politički ispravno. Ako to neće da radi, rizikuje da ga niko ne predloži za drugi mandat.

Politička tela imaju i druge načine da uslove rad Ustavnog suda. Kada sudijama istekne mandat, oni ne moraju nikoga da predlože, i nikom se ništa neće desiti: sudije neće biti izabrane, a političari će ostati bez ustavno-sudske kontrole. Ovo ne samo da uvodi Ustavni sud u blokadu, već takođe utiče na ponašanje sudija, jer ih ostavlja na milost i nemilost političarima.

U Zakonu o Ustavnom sudu piše da je garancija nezavisnosti ustavnog sudije njegova plata (čl. 20a). Ovo je potpuno pogrešno (mada nije nevažno). Najbolje garanacije su da se ustavne sudije biraju doživotno, a da tela koja ne žele da predlože ustavnog sudiju budu novčano kažnjena po personalnom principu (plaćaju pojedinci koji propuštaju da donesu odluku, a ne institucije svojim budžetom).

Dušan Pavlović
narodni poslanik
potpredsednik pokreta “Dosta je bilo”

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Profesiju sudija smatram jednom od veoma odgovornih i značajnih za jedno društvo.. Iz ličnog lošeg iskustva s kadrovima Pravosuđa u Srbiji naučila sam samo jedno da su i oni ljudska vrsta sa svim vrlinama i manama. Podložni svesno i nesvesno kao i svaka druga profesija manipulaciji, Doživotni izbor sudija u aktuelnom vremenu i okolnostima , bez nadzora od strane nekog nezavisnog organa (praćenje kvaliteta rada svakog pojedinca) smatram pogrešnim.predlogom.

  • Da li je moguće da se sudije izaberu na najviše jedan mandat koji je vremenski ograničn? Ovo bi sprečilo političke igre oko reizbora. Doživotni izbori na funkcije mi nisu simpatični i ne vidim kakve koristi bi građani mogli da imaju od toga. Postoji li neko logično objašnjenje za dozivotni izbor na takvu funkciju?

  • Slažem se da je doživotni izbor prilično komplikovan. Umesto toga, predložio bih direktno biranje (od strane građana) na direktnim izborima, jednom u X godina. Ne manje od 5. I to kako. Po regionalnom sistemu. Iz svakog regiona građani tog regiona biraju između svih ponuđenih kandidata jednog da ih predstavlja u Ustavnom sudu. Pojedinačne kampanje bi bile zabranjene, postojala bi samo jedna centralna koja stimuliše ljude da izađu na glasanje. Kao merila za odabir bi bila statistika i ocena o radu svih kandidata, koja bi se ozbiljno vodila između mandata i bila prezentovana u toku te kampanje. Kampanja podrazumeva i organizovanje debata kandidata. Za celokupnu kampanju i izbore bi bilo zaduženo telo, Izborna Komisija, sačinjeno od sudija iz svih regija koji u tom trenutku nisu kandidati. Ovo je odskočna daska i jedinstvena prilika za sve koji imaju želju da se na sledećim izborima kandiduju. Dodatna narodna kontrola se može ostvariti i direktnim izborom svih sudija, ali to bi bila posebna tema. Kontrola se u ovakvom sistemu gde je samo izbor sudija Ustavnog suda direktan ostvaruje perspektivno kroz statistiku i ocenu svih sudija, imajući u vidu potencijalnu želju članova Izborne Komisije da se kandiduju na sledećim izborima. Ogranicenje za broj mandata zavisi od perioda izbora, ideja je da se omogući svežoj snazi da uđe ali i da postoji stabilnost a ne prebrza smena. Broj sudija je proporcionalan broju regiona. Moguće je diskutovati o sekvencionalnoj zameni, dakle ne sve sudije na jednim izborima već deo. Ovo bi trebalo uskladiti sa brojem mandata i brojem regiona, i ovo je samo opcija, ideja je imati tranzijente faze a ne nagle diskontinuitete. Šta je bolje, ostavljam za diskusiju.

    Toliko za sada
    Đorđe

  • U članu 20a piše da plata “predstavlja jednu od garancija njegove nezavisnosti u zaštiti ustavnosti i zakonitosti i ljudskih i manjinskih prava i sloboda.” Dakle, plata nije “garancija” već “jedna od garancija”. Ne mislim da je lako biti ispravan, ali to je put koji je pokret Dosta je bilo sam odabrao. Čuvajte se tromosti pameti.

  • Dobar predlog na temu Ustavnog suda koji nam pokazuje koliko je sadašnji sistem
    zamišljen da budete na vlasti i da za ništa ne odgovarate. Doživotno se biraju
    sudije Vrhovnog suda u Americi. Mislim da je to dobar predlog. Ali sam protiv
    da ga predlažu i imenuju oni koji su navedeni u članu 172 Ustava RS.

    Budite uvek za to da su samo slobodni izbori na ime i životopis jedini pravi
    način da se dođe do najkvalitetnijih i najboljih ljudi na svim nivoima vlasti.
    Nezavisni Ustavni sud bi već doneo više presuda da su predsednik, premijer ili
    ministri prekršili Ustav, što bi automatski dovelo do pokretanje postupka za
    njihovu smenu.

    To je jedini način da izvršna, zakonodavna i sudska vlast budu odvojeni i nezavisni.
    Sada je to samo deklarativno. U praksi je sudska i zakonodavna vlast u potpunoj
    zavisnosti od izvršne vlasti.