Autorski tekst Vojvodina Politika Pravosuđe

Carevo novo odelo – srpska verzija bajke po Evropskoj komisiji

Gledamo vesti i ne možemo da verujemo svojim očima, jer ono što nam premijer predstavlja kao najveće rezultate njegovog “spasonosnog” rada u Vladi nema baš nijednu tačku podudaranja sa sve nižim standardom, sve manjim slobodama i sve većim brojem ljudi koji svake godine napuste Srbiju u potrazi za mestom gde je bar elementarna egzistencija moguća. Pošto ne možemo da poverujemo svojim očima, a ni premijerovim, ostaje nam samo jedna opcija, a to je treće viđenje.

eu-evropska-komisija

Treće viđenje je osvanulo juče. Nama geografski veoma bliske države su dale svoj sud o tome kako vide stanje kod nas. Naravno da u privatnom životu često nije najvažnije šta o vama misli komšiluk, ali u političkom smislu se radi o složenoj temi koja može da pojednostavi ili oteža međunarodne odnose, pa čak i privredna kretanja. Evo par teza iz sveže objavljenog izveštaja Evropske komisije koje su najalarmantnije i  kratke analize šta te teze znače u našem svakodnevnom životu.

U izveštaju Evropske komisije Srbiji se zamera da su istrage kriminalnih organizacija često usmerene na pojedince, a da se ne bave kompanijama i organizacijama koje su sastavni deo kriminalne mreže. Ne vode se temeljne finansijske istrage koje bi pratile tokove novca, a Srbija i dalje nije uvela preventivno „zamrzavanje“ imovine osoba protiv kojih se vodi istraga. Piše da su mediji otkrili nezakonito postupanje u pojedinim slučajevima koje nadležni organi nisu ozbiljno istražili. Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost, a istrage i konačne presude za napade na novinare su retke. Politički uticaj na policiju, sudije i tužioce ilustruju česti komentari političara o istragama u toku i donetim sudskim odlukama. Zamerka je i što još nije usvojen novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i to što Vlada i dalje ne prihvata preporuke svog savetodavnog tela – Saveta za borbu protiv korupcije.

Hapšenjem pojedinaca koja se intenzivno objavljuju u medijima, skreće se pažnja javnosti na sićušno hapšenje predstavljeno kao uspeh u borbi protiv kriminala, dok gomila kriminala iza kulisa ostaje netaknuta. Politički uticaj na policiju, sudije i tužioce bi bio potpuno nepotrebna aktivnost da Vlada stvarno ima u planu da se bori protiv kriminala. Da želi kraj kriminala pustila bi ih da rade svoj posao. Mediji se često umesto istražnih organa bave istraživanjem kriminala, a čak i kad objave šta su otkrili, istražni organi ostanu nemi. Zastrašivanje novinara u Srbiji nekako proizilazi iz novinarske potrebe da gurnu nos tamo gde vlast misli da ne treba da ga guraju i, ako vlast ima šta da krije, novinari dobiju po nosu. U ovakvoj atmosferi Savet za borbu protiv korupcije i ne može da bude uvažavan. On, kao i mediji, samo smeta predstavi o rezultatima Vlade koja se režira i emituje u vladi poslušnim medijima.

Pitanje borbe protiv kriminala i pitanje slobode medija su verovatno najvažnije teme iz ovog izveštaja. Zašto? Zato što bez slobodnih medija nema pozivanja političara na odgovornost, bez pozivanja političara na odgovornost nema ni odgovornosti za to što su nam dali obećanja da će se obračunati sa kriminalnom i doneti Zakon o poreklu imovine, a umesto da to urade oni ometaju policiju, tužioce i sudije, ućutkuju medije, ne poštuju Savet za borbu protiv korupcije i objavljivanim pojedinačnim slučajevima hapšenja uz pomoć poslušnih medija prikrivaju medijsku prevaru koja za cilj ima da  lažnim obećanjima i još lažnijim rezultatima prikupe glasove dezinformisanih građana.  I onda dođe treće mišljenje iz komšijskih zemalja.

Kad je promenio odelo (politički dres), car je osećao da je sada evropejac, demokrata, da poštuje civilizacijske vrednosti razvijenog sveta, slobode i slično i da će u Srbiji sve biti kao u bajci. Došlo je vreme da se u Srbiji u novo odelo više ne veruje, a da Evropska komisija na polju borbe protiv kriminala i medijskih sloboda ne veruje čak ni u cara.

Da se razumemo, mi iz pokreta Dosta je bilo insistiramo da se u Srbiji uvedu pravila, da se za dato obećanje odgovara, da se mere rezultati, da se zna ko je za šta zadužen i za šta odgovoran, da svako radi svoj posao. Uzdamo se u naše sopstvene snage da se naša država uredi. Ne smatramo da su nam strani “spasioci” rešenje ni u investicijama, ni u izgradnji institucija. Mi se ne kunemo ni u Rusiju, ni u Ameriku, ni u Evropsku uniju. Ali ovo je priča o nekima koji su se obukli u evropsko odelo i tako dobili tamo neke izbore. Sad odela nema i smeje se svet što golog cara imamo.

Vojvođanski odbor pokreta “Dosta je bilo”

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pohvalio bi stav Saše Radulovića i DJB, a u vezi pokušaja ponižavanja ustava Srbije i dokumenata na engleskom jeziku gos. Majkla Davenporta.
    “Nije prihvatljivo da skupštinski odbor raspravlja o dokumentu koji nije preveden na zvaničan jezik. Nigde u svetu.”,
    “Nije prihvatljivo da izveštaj za koji autori žele da bude prihvaćen kao objektivan, ne bude ni reči o Savamali.”,
    “Vređanje i omalovažavanje kojim je bio izložen Davenport u skupštini je ono čemu su i građani i poslanici opozicije izloženi svakodnevno.”.
    Držanje je dostojno ljudima na koje se može računati, da imaju “državotvornu politiku”. Urušena nam je i država i društvo pomozi Bože i DJB.
    Pozdrav svim dobrim ljudima ma gdje bili…

  • Danas 12.11.2016. je tačno 202. dan od kako se “ne zna” koji su to (da ne koristim Vučićeve reči i citiram njega jer mi nivo kulture to ne dozvoljava!) koji su rušili “tri barake” u kasnim večernjim satima, sa fantomkama, bez službenog naloga i policije koja mora da obezbedi javni red i mir tom prilikom.
    Ako g. Aleksandar Vučić, jedan od najboljih studenata beogradskog Pravnog fakulteta tako govori i minimizuje ovaj problem, šta reći za običnog pravnika? Zato, bolje dok nije kasno izađite pred novinare i javno recite. Više će vas ceniti ovaj jadni i napaćeni narod.
    U protivnom, ovo vam neće EU tek tako oprostiti. Živi bili pa videli.

    • Lijepo je to Dušane što ste napisali. Ali srpski narod voli kada ga lažu. Na laž se navikao i to dobro Vučić zna. Ne zna srpski narod šta je realnost, ustvari možda i zna, ali vjerovanjem u laži bježi u fikciju i tako preživljava u “idealizmu”. Što se tiče EU, to je marioneta i nakaza, debeli svjetski bankara. Nema više Evrope sa “Arhetipom čovjeka”, koji je nasto na djelima: Šekspira, Servantesa, Getea i sl. Evropu je upropastio liberalni kapitalizam, koji nije smišljen kao loš, ali debeli bankari su NOVAC, kao robu stavili na pijadestol iznad svih roba. Te matematičkom rečenicom X teži beskonačno. Oni teže bukvalno da novac teži samo njima, pa možda u ruke jednog čovjeka. Tako je to, a mi smo sada u robovlasničkom društvu.Gdje nam je Vučić lutka na kanapu, vlasnik naših kolektivnih misli, naših goli života i informacija koje mu se serviraju i svega, a on to vješto za EU umije…Pozdrav srdačan Dušanu i svima….

  • Verovatno je zadatak gospodina Čečelja bio da spreči da se čuje šta piše Izveštaju.On sve radi u dogovoru sa Vučićem.

  • Korupciju u jednoj drzavi uopste nije lako savladati pogotovu kad je ovako duboko ukorenjena u sistem . Dodatni problem je sto se mi radjamo i umiremo u korupciji vekovima [nepravda , privilegija , lopovi , paraziti to je uvek bilo i bice cesto se cuje kod nas] . Zato je , kao i u svakoj drugoj prilici , taktika borbe od kljucnog znacaja jer budimo sigurni druga strana nece sedeti skrstenih ruku kao sto nikad i ne sedi.Naime dok mi sedimo udubljeni u svakodnevne probleme kancerozno ili koruptivno tkivo i dan i noc gradi infrastrukturu koja je jedini garant njihovog opstanka . I kad jednog dana pocne borba protiv korupcije sredstva i tehnike borbe su na strani korupcije jer oni potplacuju , zastrasuju , kindapuju i ubijaju a drzava to ne sme.Njihovi budzeti su skoro neograniceni dok drzava koliko odvoji odvoji za te svrhe.Akcije njihovih aktivista kostaju desetine i stotine hiljada evra dok policajci i sudije jedva sastavljaju kraj sa krajem . Ne zaludjujmo se da je dovoljno da pobedi ova ili ona opcija pa je sve reseno . Tada borba tek pocinje a kakav ce biti ishod rata nikad nije izvesno.