Ауторски текст Људска права Правосуђе Скупштина

Насилник и његови помагачи из СНС

У току расправе о Закону о спречавању насиља у породици у Скупштини је изведена представа која ће постати уџбенички пример како изгледа промовисање насиља над женама, дискриминација жртава насиља и омаловажавање жена.

skupstina-mizoginija

Марјан Ристичевић је разговор о жртвама насиља злоупотребио за простачки политички обрачун са неистомишљеницима. У Скупштину је, на разговор о жртвама насиља, донео увеличане фотографије кафанске забаве са трбушним плесачицама у којима су учествовали функционери једне опозиционе странке. Намера да извргне руглу представнике опозиције неумесно и простачки претворила се у очигледну увреду жртава насиља.

Ристичевић је показујући фотографије рекао: Ово је аутентична фотографија. Због овога је насиље у породици. Жена буде љубоморна, истуче мужа зашто се задевају паре робињи, зашто се у грудњак задевају, а она јадна каже ће ти играм (…)


Од Марјана Ристичевића се вероватно не може очекивати да разуме свој поступак и потребно га је едуковати и о томе како се треба понашати према женама и како се поштују и штите жртве насиља. Проблем је међутим много дубљи јер је иза поступка Марјана Ристичевића стала цела СНС, на челу са председницом Скупштине Мајом Гојковић. Скупштина Србије је промовисала насиље и дискриминацију на велика врата.


marjan-risticevic

Парадоксално то су учинили у тренутку кад се разговарало о закону који треба да заустави насиље и то је њихов поступак учинио још видљивијим и драстичнијим.

Неумесно и увредљиво је да се током расправе о закону који треба да заустави насиље у породици све извргне руглу уз помоћ таблоидних фотографија трбушних плесачица. Ристичевић се потрудио да појача свој увредљив наступ речима које ће ући у анале дискриминације свих жена. Ристичевић је овим, у маниру ђилкошког хумора, негирао проблем насиља над женама.

Ове године је у првих 7 месеци убијено 18 жена. Од негирања насиља над женама, које су у већини жртве породичног насиља, горе је само исмевање жртава коме је прибегао Марјан Ристичевић које води у оправдање насиља над женама и самим тим у промовисање насиља. Најгоре је што је промоција исмевања жртвама изговорена у Скупштини Србије. Има ли горе?

Има, горе је кад посланик не реагује на упозорење да је починио неопростив скандал и увреду и не извини се. И не само то, сви посланици СНС стали су иза ових речи. Председавајући седницом Верољуб Арсић (СНС) казнио је посланицу ДЈБ Татјану Мацуру која је упозорила на неприхватљиво исмевање жртава. Председница Маја Гојковић придружила се, додала још једну опомену, а онда је са истим скандалозним сликама стала пред новинаре и подржала чин којим је Скупштина срозана на ниво ђилкоша.

Најстрашније увреде женама, посебно женама које су жртве насиља, изрекао је један од најгласнијих представника СНС, злоупотребивши расправу о спречавању насиља. Све што је Марјан Ристичевић рекао у Скупштини пример је за уџбеник који се бави случајевима дискриминације.

Закон о забрани дискриминације у свом члану 7 описује овакву ситуацију: ”Посредна дискриминација постоји ако се лице или група лица, због његовог односно њиховог личног својства, ставља у неповољнији положај актом, радњом или пропуштањем које је привидно засновано на начелу једнакости и забране дискриминације (…)”.

Негирање насиља над женама тврдњом да је насиље у породици у ствари насиље над мушкарцима које спроводе љубоморне жене истовремено је неприхватљива дискриминација свих жена које се описују као љубоморне насилнице и осветнице. Ристичевићева злоупотреба фотографија и све што је изрекао тим поводом у циљу примитивне политичке дискриминације опозиције не може се оправдати ничим.

maja-gojkovic

Маја Гојковић је то, посебно као жена, требало да препозна. Као правница и председница Скупштина морала је да то осуди. Она је поступила управо супротно и деградирала Скупштину на најниже могуће гране. Никада се Скупштина није срозала на овај ниво као кад је Маја Гојковић, користећи Ристичевићеве фотографије, пред новинарима оправдавала његов поступак и промовисала непримерен и омаловажавајућ говор о женама жртвама насиља.

У дискриминацији и негирању злочина учествовали су новинари и уредници РТС, Пинк и других медија који су пропустили да на адекватан начин осуде понашање посланика владајуће већине и практично сакрили све што су посланици Доста је било рекли и учинили. У улизичкој, провладиној уређивачкој политици заборавља се на јавни интерес, а то је неприхватљиво поготово кад су питању овако озбиљна питања као што је Закон о спречавању насиља у породици.

Драгиња Лукин
чланица покрета Доста је било, Београд

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • То што се ради у Скупштини, нема ни на сточној пијаци. Изгубљени су сви критеријуми елементарног културног понашања и опхођења. СНС је овом приликом потврдио да је странка необразованих, нешколованих и неедукованих људи. Срамота! Кога и зашто народ плаћа? Колико кошта ЕТВ и РТС преношење ових глупости? Неким посланицима би дефинитивно требало забранити да се кандидују. Да ли било који посланик из редова СНС и коалиције има свој здраворазумски став, или сви чекају да виде “шта ће тата да каже”? Председник СНС би морао под хитно да дисциплинује своје посланике, или још боље – да инсистира на расписивању нових превремених избора. Ако је толико сигуран у квалитете своје странке и коалиционих партнера, нека распише и провери изборну вољу народа. Председник Скупштине и премијер су правници, и бар би они морали да реагују. Од председнице смо чули и видели њено понашање током напуштања седнице ДЈБ, а од премијера ћемо видети да ли ће уопште реаговати. Да се опкладимо да неће.
  Што се посланика ДЈБ тиче, мора се навићи на провокације, лажи и сачувати нерве. Све ово се намерно ради како би се дискредитовала опозиција, а на првом месту ДЈБ.

  • Moj vidjenje ponašanja poslanika DJB je drugčije. Moje praćenje nastupa poslanika DJB ukazuje da se maksimalno suzdrzavaju u reagovanju na provokacije i da reaguju oštro na najgrublja kršenja poslovnika i na najbezobraznije nastupe poslanika SNS. I tako treba da bude. Za mene je potpuno neprihvatljivo da se okreće glava i da se dopusta SNS-u da spušta neprestano kriterijume na sve niže i niže grane i da to postaje norma koju posle toga svi pocnu da prihvataju kao nešto normalno. Nije normalno ovo što SNS radi u skupštini. I nikako se ne može to prihvatiti kao obrazac ponašanja. Poslanica Macura je reagovala kako dolikuje. Voleo bih da je više muskarca ustalo u odbranu dostojanstva svih žena i parlamenta. I pitanje za sve koji ovo pročitaju i misle da se nikad ne treba mešati i da se uvek treba dostojanstveno držati po strani. Da li bi ste reagovali kada bi neko pored vas udario šamar ženi ili bi ste se dostojanstveno držali po strani? Da li bi ste verbalno vredjanje i maltretiranje žene dostojanstveno slusali sa strane i smatrali da to nije vaš problem? Da li bi ste gledali nasilje nad bilo kim dostojenstveno sa strane i smatrali da to nije vaš problem jer vas direktno ne dotiče?

 • Tesko je procenti kada ce naprednjaci otici sa vlasti.Narod u srbiji je jako glup da bi svatio koliko SNS i Vucic lazu.Oni ne znaju da SNS politicku karijeru gradi na marketingu i da nikakve sustinske promene nema.Kako stvari stoje tesko cemo ove skinuti,trebao je Sasa Radulovic jos 2005 kada se vratio iz SAD u Srbiju da pocne da se bavi politikom,pa bi mozda DJB bio 2012 na vlasti umesto naprednjaka.Ali ovako mozda je i prekasno,daj boze da se varam.

 • Ja mislim da ovakve stvari samo donose politicke pojene SNS,jer se vi iz DJB kao mala deca palite na to.Takve stvari jednostavno treba ignorisat,pa nakon sednice skupstine tuziti na sudu.A ne da narod gleda cirkus jer to neodgovara ni DJB.

 • Tema je toliko ozbiljna da tako neozbiljan lik kao što je Rističević ne bi trebalo da bude na zasedanju već u to vreme da gostuje na nekoj Farmi ili u Parovima, gde mu i priliči da se pojavljuje.

 • Vešta medijska manipulacija od novinara udvorica, pa još izmišljanje psovanja i pljuvanja, a na kraju laganje da je te laži čula (predsednica parlamenta)… Teško ćemo mi s ovima izaći na kraj.

 • Risticevic nije kadar da ucini ista za opste dobro, to dokazuje svaki dan u skupstini ponasaljuci se kao napuckan pas u sluzbi SNS-a.
  Tapsanje, prilazenje poslanicima SNS-a, dobacivanje i slicno ne prikazuje poslanike DJB-a u dobrom svetlu (bar se meni tako cini iako cu sigurno glasati za DJB jer podrzavam vrednosti koje vi zastupate).
  Ne znam kakav savet bih vam dao, kako da se ponasate ali vam svaka cast koliko ste u stanju da trpite ovo bez-savesno ugnjetavanje od strane vecine.
  Cini mi se da naoruzavanje advokatima i pisanje tuzbi nije losa ideja.

 • Поштовани,
  Невероватно је како не успевате да избегнете провокације скупштинског олоша.
  Ваљда је јасно да их не моžете променити ни упристојити, па нека се представљају како хоће. Јавност треба да види , на ком су нивоу. Зар није боље игнорисати их, уз указивање на повреде пословника? А ако не добијете реч, онда првом приликом указати да позиција троши време на причу која није на дневном реду итд. Ви сте пристојни људи и представљате пристојан свет, а таквима је ваљда тешко подношљиво и да бораве у истом простору са снс олошем. Па ако је тако, због чега их не игноришете, због чега се расправљате са њима, постављате питања( осим посланичких) добацујете и уопште, комуницирате? И чему провокација са изласком из сале кроз редове снса? Зар вам није био циљ да се што пре удаљите из свињца? Предлаžем вам да покушате да осмислите свој став и наступ у Скупштини и да елиминишете спонтане реакције. Са срећом!

  • @ Milan topalovic, Upravo tako, IGNORISANJE gluposti i primitivizma SNS vecine je jedino resenje.
   I da hoce, poslanici DJB ne mogu da budu prostiji i lazljiviji od skupstinske vecine koja na svojoj strani ima skoro sve medije, oko 2,5 miliona biraca i institucije EU koje podrzavaju AV i ovakvu SNS vlast.
   IGNORISANJE svih izliva gluposti, primitivizma i lazi skupstinske vecine na celu sa preletacicom Majom Gojkovic mora postati OCIGLEDNO.
   Dobacivanje sa mesta i pokusaj da se predsednici ili nekom primitivnom poslaniku nesto objasni /bez obzira na razloge/ mogu da se svidjaju samo biracima SNS ali ne i onima koji zele bolju, evrosku Srbiju.
   Pozivanje na pravosudje i Ustavni sud je greska.
   Pravosudje je pod kontrolom SNS, sto priznaju i EU institucije.
   Cinjenica da od oko 50% gradjana koji ne izlaze na izbore /10% nikada ne glasa, 10% u inostranstvu/ znaci ostaje 30 gradjana koji bi mogli da izadju i glasaju za uredjenu, zaista evropsku Srbiju, ali ne i za nekog ko je bio vlast DEVEDESETIH godina proslog veka /SPS i SNS/.
   SNS je SRS, samo se drugacije zove.

 • Potpuno se slazem sa Milanom Topalovicem. Glasao sam 2014. i 2016. za pokret, ali, ako nastavite da napustate sednice parlamenta, ako ne ignorisete naprednjake i ako se ne distancirate od tog cirkusa, od mene glas vise necete dobiti. Glasao sam za drugacije ponasanje a ne za ovakvo.

 • Samo nastavite tako ,sve vise ljudi uvidja za kakve su glasali. Mozda to izgleda lose na prvi pogled ali polako se budi svest u narodu ko ih vodi i kakav olos se okupio oko jednog coveka. Obrisite sa televizora Pink , Studio B, Happy i jos po neku TV stanicu na par dana i videcete promenu u vasoj glavi. Neverovatno kakav osecaj opustenosti i mira. Znaci moja podrska i nastavite tako, da ste tako beznacajni ne bi oni bili toliko nervozni. Pozdrav

 • Potpuno podrzavam vase danasnje ponasanje, jeste da su neki “mediji” netacno izvestili, ali vi (mi) definitivno nemamo cega da se stidimo posebno kad znamo da je sve snimljeno, ove pojave iz snsa ni ne zasluzuju da se spomenu. U svakom slucaju i negativna reklama nece da bude toliko losa, posebno sto je vec dosta ljudi progledalo i zna da je sve suprotno od onog sto izveste pojedini mediji, jedino sto mozemo da dobijemo je da jos ljudi progleda. Pozdrav i ne dajte se, sve su nervozniji, spremiti advokate i nek rade punom parom, posebno treba staviti znacaj na gremlinovu (martinovic) zloupotrebu polozaja ako Imuniteta gosn. Radulovica. Dosta je Bilo!

 • DJB je napravila ozbiljnu gresku dopustivsi sebi reagovanje kakvo smo videli.Trebali su dopustiti poslaniku Risticevicu da sam sebe ,,oslika,, a potom se javljati za rec i izneti svoje stavove.

  • Poslanici DJB su najbolje moguće postupili. Svojom “burnom” reakcijom su ukazali na nezapamćen pokušaj Ristićevića da degradira žene u Skupštini. Da su se samo javljali za reč i iznosili svoje stavove, kako vi predlažete, cela stvar bi se razvodnila i Rističevićev blago rečeno bezobrazluk bi prošao nezapaženo.

 • To što je SNS zagovornik nasilja nad ženama nije ništa novo, setite se Gašića koji će sada biti nagrađen i unapređen i stavljen na čelo državne bezbednosti. A, da, vi ste toga niste setili, ali oni mnogo prizemnijih primera jesu.
  Mene brine nešto drugo, to što vam je nazadnjačka kamarila blokirala izlaz, i tako vam ograničila slobodu kretanja, što je krivično delo u svim državama sveta, osim u Srbiji, i čin nasilja. Da meni neko blokira put, ja bih se pobio, tako da bi druga strana dobro razmislila da mi sledeći put blokira izlaz. Ovo je Srbija, ovde zakoni ne važe dok su na vlasti nazadnjaci. Za razliku od drugih, ja smatram da treba da se spustite na njihov uličarski nivo, a kada im vidimo leđa, napravićemo uređenu državu.

 • Nije problem u Svinjcu koji od milja nazivamo Skupština. Uvek je to bila, biće i ostaće. Problem je ako čestit čovek pomisli da treba da se sa svinjama valja po blatu i gađa govnima.

  Ako ste već rešili da učestvujete, onda gledajte da budete pobednici, čupajte mikrofone, polivajte vodom, zavarite šamarčinu onome ko vas vređa. Budite jači, glasniji, bezobrazniji, mastite i lažite, ucenjute, pretite, radite veće, svaki put veće svinjarije. To je siguran put do uspeha i vlasti. Bojim se samo da vam to nije pravi put, imate prejaku konkurenciju.

  • Lav Tolstoj je iza sebe ostavio veliko umno blago.Jedan delic tog blaga je :Ako pojedinac ne radi dobro, to je ste lose.Ako grupa radi lose, to je jos losije.Ako vecina radi lose, ti je i dalje lose, lose.

 • Šta tražite na njihovoj teritoriji?
  Još pre 300 godine engleski dom je podeljen na levu i desnu stranu. Zašto? pa upravo zbog izbegavanja fizičkih sukoba i prbližavanja druge strane govorniku. Jel Stjepan Radić pre drugog svetskog rata ubijen u istoj ovoj skupštini i promeni se tok istorije i odnosi između nas i hrvata pa i dnas se mrzimo. U protokolu ponašanja u britanskom parlamentu je da u žaru diskusije suprotna strana ne sme da priđe bliže od 1,75 m govorniku, rastojanje ispruženog mača. Na tepihu postoji žuta linije koja se ne sme preći.
  Mi smo na početku stvaranja pokreta pominjali neke cevene linije koje nećemo preći i to zaboravismo.
  Srljamo i bedak.

  • Gospodine Vilogoski, potpuno ste u pravu. Jedini način nastupa poslainika DJB je ignorisanje bezobrazluka vladajuće većine. Do sada je napravljena nemerljiva šteta po ugled i rejting pokreta, jer SNS koristi svaku prliku da u cirkusu u Skupštini DJB prikaže kao glavne aktere (imaju medije u svojim rukama). Pošto sam odgledao više priloga na temu jučerašnjeg cirkusa došao sam do zaključka da nije bilo nikakve potrebe da DJB sprovodi onakvu akciju. U odnosu na SNS bezobrazluk DJB je potpuni autsajder. Zato je potrebno samo potpuno službeno nastupati i na distanci od poslanika SNS-a. Da nije bilo male distance danas ne bismo slušali priče o psovanju i pljuvanju. (A sad da kažem nešto lično gospodinu Vilogorskom. Istorija hrvatsko-srpskog antagonizma počinje još u 19. veku i nije tome jedini uzrok ubistvo Stjepana Radića. Preporučio bih Vam da pročitate pismo vojvode Živojina Mišića kralju Aleksandru kad se vratio iz Splita. Srdačan pozdrav)

  • @Slavoljub Stanković
   Uvaženi vidim da i komentri polako postaju samokritični što govori o sazrevanju kvaliteta samih kritičara sa osvrtom i akcentovanjem unutrašnjih slabosti koje pokret ima.
   Naši prestavnici u skupštini hoće da daju nov impuls raspravama. Dobro to treba, ali nisu pronađeni orginalni modusi koji bi kreairali pozitivne reakcije javnosti. Ovo je već viđeno devedesetih i narod je prezasićen neplodnih prepirki i svađa.
   DJB trebalo bi da sledi tekovine građanskih normi koje su se dokazale i kroz istoriju i potvrdile kao plodotvorne. Osnovni uslov je ne ulaziti u konflikte sa neitomišljnicima. Ne rasplamsavati gnev koji deli ljude. Ići na konstruktivan dijalog i sa Šešeljem, Rističevićem, jankom, markom i crnim đavolom, samo da se atmosvera stiša. U jednom normalnom dijalogi pokazati građanski šarm koji je Beograd i Srbiju kroz svoju istoriju često krasio i donosio nam ugled u svetu. Beograd je u 70 – 80im u vreme pokretanja Feseta imao takav ugled ravan bilo kojoj svetskoj metropoli tog vremena.Toga nema evo već četvrt veka. Ako se politički kurs pokreta DJB ne promeni smatraći sebe za nedozrelog naivčinu.
   P:S:
   Pismo Živojina Mišića je datirano 1913 i tu Mišić pravilno zaključije. Ali ko je Slišao vidovitog Mišića. Drugi su krairali sudbinu ovog naroda koji je uvek veoma skupo plaćao svoje zablude.
   Atentat se dogodio 1928 – me. i do drugog svetskog rata akumulirao je u iracionalnu mržnju prema nama.Sve je slutilo na zlo a niko nije sprečio.
   Da se ne udubljujemo u istoriju, valja nama gledati u budućnost.
   Primite srdačan pozdrav.

 • Ne treba trošiti reči na rijaliti skupštinu. Problem je što Zakoni neće smanjiti korupciju, dok se ne otklone uzroci. Isto važi za nasilje u porodici. Izostala je stručna analiza sociologa, psihologa , psihijatara i slično.Od “stručnjaka” javio se samo ministar policije i predsednik vlade uz obećanje da će se beskompromisno boriti protiv ovoga zla. Naravno, posle izjava predstavnika naše “borbene” vlade, bez trunke razumevanja za ovaj problem, treba očekivati nova porodična nasilja.

  • “Ne treba trošiti reči na rijaliti skupštinu. Problem je što Zakoni neće smanjiti korupciju, dok se ne otklone uzroci. Isto važi za nasilje u porodici.”
   Potpuno ispravno glediste retko ko razmislja na ovaj nacin vecina komentara govori o emocijalnoj sveri u kojoj se nalazi vecina ljudi. U fazonu oni su krivi sto je meni lose , ja patim i zelim da sklonim one za koje osecam da su smetnja mojim ambicijama i td [kada ja ne bih patio ne bih se ni bunio ] .Pritom ni trunke analiticnosti o tome sta se zaista desava u nasem drustvu , sta su uzroci , kako su nastale ambicije u mojoj glavi i jesu li ispravne ako je nuzna promena u kom pravcu krenuti… ludara brate…

 • Poštovane kolege,

  Kako god da bilo u Novostima je izašao podnaslov: “Incidenti u Skupštini tokom rasprave o sprečavanju nasilja u porodici. Rističevića navodno pljunuli i psovali poslanici pokreta DJB”.

  Ispod ovog članka je članak o tome da Vučićeva popularnost naglo raste prema istraživanju “Demostata”. Vučić popolarniji od Tita.

  Dakle, gospodo ne treba se spuštati na nivo primitivaca jer ćemo i sami postati takvi. Nije tajna da Vučić trenutno drži i Politiku i Novosti i B92 i Prvu i Pink i Informer. Mora se naći rešenje da se izadje iz ovog medijskog mraka i da se stvar preokrene u našu korist.

 • @Aca Postavljate pitanje da li je normalno ako neko osamari zenu – dostojanstveno se drzati po strani.Naravno da nije normalno.
  Neuporediv je prostakluk pojedinca sa prostaklukom stranke na vlasti koji istomisljenici ne osudjuju?
  Pravo pitanje je: Da li je normalno da 2,5 milona biraca u Srbiji glasa za SNS, SPS i one koji su DEVEDESETIH godina Srbiju odvukli na samo dno?
  Da li je normalno da skupstinska vecina glasa protiv svih predloga opozicije ma koliko bili u interesu gradjana?
  Da li je normalno da EU institucije hvale AV i SNS vlast?
  Da li je normalno da zastitnik gradjana prodje torturu koju je prosao Sasa Jankovic?
  Da li je normalno da su skoro svi mediji pod kontrolom AV?
  Da li je normalno da AV i njegovi poslusnici nece da izadju na javnu debatu sa onima koji imaju drugacije misljenja?
  Da li je normalno da vise od pola godine policija i tuzilastvo ne mogu da utvrdi ciji su bageri rusili Savamalu, odnosno narucioce rusenja?
  Da li je normalno da niko nije odgovoran u aferi “Helikopter’?
  Da li je normalno smanjiti penzije i plate?
  Da li je normalno da je vlast SNS sve “uspesnija” po oceni AV i EU insdtitucija a narod zivi sve gore /rang liste po mnogim pitanjima standarda gradjana i uspesnosti ekonomije/.
  Da li je normalno ocekivati da se SNS vlast i preletacica Maja normalno ponasaju na sednicama Skupstine Srbije?
  I, tako redom…
  Da li na neznanje, laz, lopovluk, glumatanje, prostakluk, prevaru treba odgovarati?

 • Prostakluk i primitivizam nije svojstven ze Pokret DJB, zato izbegavajte ovakve poslanike. U jedno sam SIGURAN njihov PAD ce biti brz i bolan. EU ih je tolerisala zbog nekih stvari ali svemu dodje kraj, s nestrpljenjem ocekujem taj dan, kada ce PRISTOJNI ljudi voditi ovu drzavu..

  • A mi vec cekamo 20 godina da dodje taj dan. Vreme prolazi a mi necemo vecno ziveti. Glupi smo kao nacija jer nas saka razbojnika manta kako hoce. Kradu nam zivote, izbore, novac..sve.

 • Milsim, da ovakvim dramatizoavnjem samo desenzibilizujete gledaoce za važne teme.

  Skupština bi trabalo da bude mesto, gde može da se iznese sve, pa makar to bilo nekima i degutantno.

  I lične ne vidim “grešku u koracima” tipa koji je doneo te fotke, ako je njima hhteo da ukaže na dvoličnost nekih u klubi “politički korektnih”.
  Ne morate da dižete toliku larmu na svaku stvar, jer bar kod mene postižete suprotan efekat – stalno se čuje vaše plakanje.

  Sa druge strane, nisam čuo NIŠTA sa vaše strane na predlog promene zakona, koji bi odredio svako neslaganje sa presudama o genocidu sa strane MSP recimo.

  Srbija je možda priznala nadležnost MSP ali da li ga je priznala bezuslovno i da li njegove presude ograničavaju SLOBODU GOVORA svakog građanina ?

  Ostavite se trbušnih plesačica i slične problematike, samo gubite vreme na tome…

  • Ne može se diskriminatorskim aktom koji je izvršio “tip koji je doneo te fotke” ukazivati na dvoličnost političkih protivnika niti na bilo šta drugo, niti se takvom radnjom sme voditi bilo kakva politička borba. Propustili ste da to shvatite, ja vam preporučujem da, ukoliko niste upućeni u te stvari, pažljivo još jednom pročitate tekst.

 • Jedni su ovi uniformisani, drugi ovi što aplaudiraju, treći ovi što poziraju kao izbacivači. Kako suštinski da razlikujemo jedne od drugih? Ili je razlog politički viralni marketing, pa računate na opšti nivo bedastoće, nekulture, prostakluka? Još nije dosta bilo, tek počinjete. Žene su uvek dobra prilika da su bude pravi “muškarac”. Uostalom, neka se zna ko je najjača opoziciona snaga. Samo muški, samo prostački, samo fizički direktno. Vidi ovaj prostak Rističević pokušava nešto da kaže o simboličkom – treba mu se uneti u lice, podići glas, i muški pokazati šta je dominacija.

 • Wiki: Nasilnik “Маријан Ристичевић (рођен 1. марта 1958. у Земуну) је политичар и земљорадник.” Šta li je sejao ove godine osim gluposti i prostakluka po Skupštini. Plodno tle je dobro izabrao te dodatno đubrenje nije bilo neophodno (sumnjav već odavno da se neprijatan miris na stajsko đubrivo širi iz Skupštine). Vidim da je uzoran poljoprivrednik jer prostakluk koji je posejao niče kao iz vode.
  Mogli bi ipak nešto naučiti i od ovog čoveka koji je prema Wiki:”Завршио је Вишу школу организације рада,” a to je da treba izabrati plodno tle za svoje ideje. Rističević nije mogao naći plodnije tle za sejanje prostakluka. DJB nažalost u ovom kršu i bespuću ima malo veći problem da nađe plodno tle jer ono kopni po stopi 70 000 obrazovanih godišnje (1 % populacije godišnje i to one najkvalitetnije)

  • Stajsko djubrivo je inače vrlo korisno i zdravo u poljoprivredi i nijedno veštačko djubrivo ne može da ga u potpunosti zameni,tako da se ne oseća(bar za nas koji smo navikli).Molim da se ne uporodjuje korisna stvar kao što je stajsko djubrivo i ovo što se zove Rističević.
   Za Vilogorskog: Živojin Mišić je to rekao 1919.godine kralju Aleksandru po povratku iz Zagreba,Varaždina,Karlovca… Zabeleženo

 • Rističević je dno dna,nema ništa niže niti gore od onoga što predstavlja dotični.Od njega su,samo,gori oni koji ga podržavaju,a na veliku žalost takvih mnogo,a što je tragedija za nas kao društvo.Takve i slične treba izolovati iz društva,a ne staviti ih u najviši organ vlasti,što je uvreda za sve normalne ljude,a njega svrstati u životinjski rod,je uvreda za životinje.Za takve nema mesta među normalnim ljudima,već samo u specijalnim ustanovama,koje se ne zovu Skupština Srbije.

 • Sačekaću predsedničke izbore… Ako se tada ne promeni bilo šta na bolje, definitivno tražim izlaz iz ove štorkave rupetine. Što dalje, to bolje. Ne mogu opisati koliko sam razočaran u ovu državu, sugrađane, a o političarima i da ne govorim. Ne mogu opisati koliko mi se gadi 1.823.147 glasača SNS. Fuj!

  • To se zove PRIRODNA SELEKCIJA odlaze nam najbolji, najpametniji a ostaju fukare, primitivci, nasilnici, prostaci i ono malo postenog sveta sto je ostao preplavice talas gore pomenutih, to je buducnost Srbije. Eto vec ih ima svuda od profesora, doktora, sudija pa i u najvisem domu.

  • Stevane, upravo zbog takvog načina razmišljanja, da treba da ćutimo i nereagujemo, smo i došli u situaciju da nas vode najgori. Da su svi kao T.Macura, ne bi moglo da se desi da likovi poput Rističevića, Martinovića, Đukanovića uopšte sede u skupštini. Pošten svet ne treba da okreće glavu kad nastupa prostakluk i nemoral, jer ako tako budemo radili taj prostakluk i nemoral će nas pojesti. Zapravo već nas jeste pojeo ali sada DJB pokušava da se bori protiv toga. A borba protiv toga ne može da postoji ako sediš, ćutiš i gledaš svoja posla.

  • Tako je mudri Stevane!Što bi se bunio protiv robovlasništva ako nisi rob!Sasvim logično razmišnjanje.Vidim da i upravni odbor LDP-a pomno prati ovaj sajt.

  • Pa neka zenska osoba se ocigledno nalazila na fotografiji,i svako ima pravo da iznese svoje misljenje,Pa cak i prostak kakav je Marijan Risticevic.Ovde niko globalno nije vredjao zenski pol vec je komentarisana samo fotografija.E sad sto se tice autenticnosti fotografije to je vec nesto drugo.Gospodja Tatjana je trebala da zatrazi rec pa onda da iznese svoj stav a ne da dobacuje sa svog mesta,i prilazi poslaniku iz druge poslanicke grupe.To vam je valda jasno.

  • Stevatne, pročitajte još jednom tekst. Pročitajte član 7 Zakona o zabrani diskriminacije delimično naveden u tekstu. Rističević je svojim postupkom unizio konkretnu a ne “neku” ženu koja je bila na fotografiji, a samim tim i SVE ŽENE.