Vojvodina Saopštenje

Zrenjanin: Javno privatno partnerstvo za Toplanu izglasano na mala vrata

Skupština grada Zrenjanina je na 5. redovnoj sednici održanoj 5.11.2016. donela odluku o pokretanju Inicijative za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva – poveravanje delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i distribucije i snabdevanja prirodnim gasom na teritoriji grada Zrenjanina.  Interesantno je da ovako važna tačka dnevnog reda nije bila uvrštena u redovan dnevni red sednice. Nije bila ni u dopuni koja je usledila dva dana pred održavanje sednice. Dopuna dnevnog reda sednice sa ovom tačkom došla je u toku same sednice, ili tačnije, pred sam njen kraj.

zrenjanin-trg

Vladajuća odbornička većina u Skupštini grada okupljena oko Srpske napredne stranke izglasala je dakle ovu inicijativu, a da praktično nije znala ni o čemu se radi, jer materijal za ovu tačku niko pre same debate nije stigao da pročita.

Iako je ovo samo inicijativa, namera je jasna: ustupanje osnovnih delatnosti  JKP “Gradske toplane” Zrenjanin privatnom partneru. Kao razlog navodi se spas od bankrota, tj. pribavljanje materijanih sredstava za vraćanje nagomilanih dugovanja prema  JP “Srbijagasu” i kredita za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja.

Da bi Skupština grada mogla da odlučuje o javno-privatnom partnerstvu po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama mora pre svega da ima predlog projekta  JPP.  Da bi ovaj projekat bio jasan, odnosno da bi se o njemu moglo odlučivati, mora da definiše mnoštvo stvari po članu 27. ovog zakona, od kojih su samo najvažnije: predmet predloženog JPP, poslovni plan uključujući i uslove JPP, analizu ekonomske efikasnosti, vrste i iznose sredstava koje partneri treba da obezbede i za Zrenanjince najvažnije finansijske efekte na budžet grada Zrenjanina tokom životnog veka trajanja projekta.

Investicije iz kredita za rehabilitaciju sitema daljinskog grejanja počev od 2010.godine: nova kotlarnica, zamena vrelovoda i modernizacija toplotnih podstanica nisu dale očekivane rezultate. Odnosno, daljinsko grejanje je i dalje skupo. Masovna su isklučenja sa toplanskog grejanja jer korisnici pronalaze druge načine grejanja kojima se greju jeftinije. Te kredite ovo JP iz poslovanja nije u stanju da vraća. Potraživanja od kupaca po osnovu prodaje robe i usluga su svega 115 miliona, a obaveze prema dobavljačima, za uzete kratkoročne i dugoročne kredite, za neplaćene poreze i ostale kratkoročne obaveze iznose milijardu i 357 miliona dinara. Uz to duži niz godina toplana posluje sa gubicima koji su samo prošle godine iznosili 229 miliona dinara. Ako se tome dodaju gubici iz ranijih godina stiže se do cifre od 678 miliona dinara. Rukovodstvo toplane spas vidi jedino u privatnom partneru.

Ono što se u inicijativi ne spominje, a lako možemo da zaključimo i bez projekta o JPP je da će usluge, odnosno toplansko grejanje i gas poskupeti. Jer ako Gradska toplana sa sadašnjim cenama nije u stanju da servisira obaveze, neće to moći ni privatni partner. Privatni partner u javno-privatno partnerstvo sigurno neće ući ako ne može da ostvari profit. Ali pre svega u preduzeće će se verovatno uvesti red. Doći će do reorganizacije, optimizovaće se broj zaposlenih, smanjiće se troškovi. Slično smo već  imali prilike da vidimo u slučaju prodaje NIS-a  Gaspromnjeftu. Od dugogodišnjeg gubitaša postala je firma koja je poslovala sa dobitkom već posle prve godine. Na tom primeru  smo se uverili da je profesionalni menadžment mnogo efikasniji od partijskog. To se nažalost dogodilo tek nakon prodaje, odnosno kada NIS više nije bio naš.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za transparentno donošenje odluka, za poštovanje Skupštine Grada i njenih odbornika kroz poštovanje procedura dostavljanja materijala za donošenja odluka. Odluka o Toplani je od velikog značaja za građane Zrenjanina i zato je za nju ovo još važnije.  Insistiramo da se uvede red.

Aleksandar Korovljev dipl.maš.inž.

Odbornik  u Skupštini Zrenjanina

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar