Kosovo i Metohija Saopštenje Spoljna politika

Dogovori u Briselu služe Vučiću da se održi na vlasti

kosovo

Sporazum još nije objavljen tako da je teško bilo šta konkretno kazati u vezi sa tim da li je sporazum dobar ili loš po interese Srbije. Vlada Srbije ne komunicira na transparentan i jasan način odluke u vezi sa pregovorima koje vodi sa Prištinom u Briselu. Nema transparentne komunikacije u vezi sa konkursima za izbor sudija, tužilaca i pomoćnog osoblja, ne zna se ni da li će Srbija prestati da finansira srpske sudove na Kosovu i da li je ovo konačano ukidanje paralelnih srpskih institucija. Stiče se utisak da se briselski pregovori vode tako da premijer dobije podršku Zapada, a ne da Srbi i druge nacije na Kosovu dobiju osnovne uslove za normalan život građana.

U prethodne četiri godine Vlada nije uspela da zaštiti osnovna ljudska, građanska prava i imovinska prava kako građana Srbije na Kosovu, tako i naših pravnih lica na Kosovu, pa čak ni da obezbedi zaštitu naših kulturnih dobara i istorijskih spomenika. Ova pitanja pokret Dosta je bilo stavlja u prvi plan. Pitanje je da li ova vlada uopšte ima legitimitet da učestvuje u pregovorima o pravosuđu, budući da u samoj Srbiji ruši vladavinu prava i partijskim pritiscima brutalno ukida nezavisnost sudova. Na Kosovu je potrebno preokrenuti stvari i u transparentnim pregovorima krenuti od interesa građana, a ne intersa premijera, kumova i njegovih saradnika kojima su pitanja građana na Kosovu najobičnija moneta kojom trguju zarad održanja na vlasti.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • prvo nisu paralelne srpske vec su paralelne albanske institucije a drugo zna se da se ukida finansiranje od strane Srbije i ulazi se u kosovski sistem ali to oni nikada nece da priznaju (mislim na SNS)

  • Molim poslanike DJB da prvom prilikom u Skupštini Srbije postave pitanja adresirano na premijera, predsednika i šefa kancelarije za KiM ta najvažnija pitanja: da li se ukidaju srpske sudske institucije na KiM i prestaje njihovo finasiranje? Šta će biti sa školama na srpskom jeziku? Ko će da ih finansira? šta će biti sa domovima zdravlja i bolnicama?