Ауторски текст Политика Преносимо

Зашто правимо странку

Покрет “Доста је било” је настао као удружење грађана 27. јануара 2014. године, три дана након што сам поднео оставку на место министра привреде. Удружење грађана смо основали Мирослава Миленовић, Душан Павловић, Александар Стевановић и ја, на платформи борбе против партократије, пратеће корупције и стварања уређеног друштва са једнаким правилима, правима и могућностима за све грађане. Друштво слободних грађана у коме нема “једнакијих од других”. Друштво са демократским уређењем заснованим на владавини права, три независне гране власти, независним и слободним медијима, независним институцијама система, у коме се поштују људска и мањинска права. Друштву које ради у интересу и за добробит свих својих грађана, не само привилеговане партијске и буразерске мањине.

sasa-radulovic

Главни проблем Србије данас је партократија. Није проблем постојање политичких странака као таквих, већ оно у шта су се оне у Србији, а и у целом региону претвориле. Политичке странке у Србији већ дуже од две деценије раде све да се докопају власти, а онда злоупотребљавају политичку моћ и утицај, тргују њима. Странке су постале партијска предузећа чији је посао трговина утицајем.

Политичке странке на власти живе као паразити на леђима грађана и привреде. У нашем друштву партијски паразит је за себе напаравио своју државу. Он се храни кроз партијско запошљавање, кроз корупцију, намештене тендере, буразерску економију у којој само фирме блиске врховима политичких странака добијају послове, кроз субвенције и партијски рекет, уцењивање и застрашивање. То је Србија данас. Нико не може да успе ако није политички повезан. Тај паразит нас на годишњем нивоу кошта преко 2 милијарде евра.

Странке су постале бирои за партијско запошљавање. Другог запошљавања једва да има. Потчиниле су све сегменте друштва себи и својим потребама. На сва најважнија места у друштву довеле су своје послушне кадрове да нас воде. Воде нас најгори.

Због тог терета пропадамо, због њега имамо дефиците, због одржања партијског паразита се смањују плате, отимају пензије, повећавају сви порези, узимају кредити, прави јавни дуг. Због тога људи живе бедно и због тога нам деца беже из земље. Јер код куће, овде у Србији, немају шансу. Сва врата су им затворена.

Економски модел Србије по мери паразита је да постанемо земља јефтине радне снаге и мученика. Земља у којој се од страних инвеститора купују радна места по цени од 10.000 евра за плату од 200 евра месечно. Наш произвођач бојлера запошљава људе, плаћа порез и странке на власти дају тај његов новац страном инвеститору да отвори своју фабрику бојлера и угуши га. Зашто раде ово? Зар не виде да је ово пут пропасти? Интерес партократије нису слободни, мислећи грађани, јаке породичне фирме, јака пољопривредна газдинства. Интерес партократије је да сатера људе у немаштину, да их уцени, угуши бунт и створи себи простор да несметано ради шта хоће.

О свему овоме сам као министар привреде написао један ауторски текст у Недељнику крајем октобра 2013. године под насловом “Доста је било”. Тих 4 месеца и 23 дана колико сам провео у Министарству привреде борио сам се за увођење реда. У овоме ме је зауставио тада ППВ Вучић. Зато сам поднео оставку.

Након оснивања удружења грађана, на изборе смо изашли као група грађана у марту 2014. и освојили 75.000 гласова, односно 2,1%. У Београду смо освојили 3,8%. То нам је био знак да подршка постоји и да треба да наставимо. Две године смо радили на терену, водили кампању од човека до човека, користили друштвене мреже да дођемо до гласача, практично без новца, финансирани искључиво од чланарина и малих донација чланова. Приступило нам је преко 5.000 људи.

На изборима 2016. г. смо освојили 226.000 гласова, односно 6,2% и били четврти по снази, иза коалиције СНС-а, коалиције СПС-а и СРС-а. Четврта смо снага у парламенту са 16 посланика. У Београду смо освојили 11,2% и били други по снази одмах иза СНС-а.

Од избора до данас удвостручила нам се подршка. Главни проблем који смо имали пред те изборе је страх гласача да нећемо прећи цензус и да ће тако бацити глас, као и подметање опозиције да смо Вучићев тројански коњ и да ћемо са њим направити договор након избора. Након избора смо остали доследни својој политици, нигде нисмо ушли у власт нити жртвовали принципе и вредности за које се залажемо. Грађани то препознају. Покрет “Доста је било” је постао јасан лидер опозиције. Тиме смо исцрпли потенцијал једног волонтерског покрета на републичком нивоу. Јер наш циљ је да победимо на изборима, променимо Србију и направимо здрав систем, не да будемо само протест против трулог система.

Наш следећи корак је да од волонтерског покрета направимо професионалну политичку организацију која ће остати верна вредностима и принципима и показати да појмови политичка странка и партократија нису синоними. Политичке странке су потребне сваком друштву. Само не овакве, паразитске.

Србији је потребна нова политичка сцена. Нова левица. Нови центар. Нова десница. Нови људи и нова правила игре.

Црвена линија политике мора да настане између нормалног и ненормалног, не између проевропског и евроскептичног.

Нормално је да постоје странке левице, деснице и центра које нуде различиту политику. Нормално је да нека странка мисли да спољнополитичка оријентација треба да буде према Истоку. Евроскептицизам је нормална појава у свим земљама Европе. Набујала европска бирократија је проблем и за грађане Европске уније. Нормално је да неко инсистира на традицији а неко на модернизацији, да се разликујемо у погледима око улоге државе у друштву, односу државе и грађана, државе и привреде, о односу између националног и грађанског.

Али није нормално да партократија пљачка земљу и да у нашој земљи, на нашим леђима, за себе направи своју државу. Изигравања Устава и закона није нормално. Партијско запошљавање није нормално. Намештени тендери и буразерска економија нису нормални. Утицај на медије није нормална ствар. Урушавање независних институција система није нормално. Куповина гласова уљем и шећером није нормална. Политички утицај на полицију, тужилаштво и судство није нормално. Да зарад финансирања себе отима пензије, смањује плате, повећава порезе, прикрива корупцију. И проевропске и евроскептичне странке су до сада показале исти капацитет за корупцију, тајне уговоре, партијско запошљавање, самовољу, урушавање иниституција система, спутавање слободе медија, куповину гласова на изборима.

То мора да буде црвена линија политике, а не еврофанатизам или евроскептицизам. Главни проблем Србије је партократија и њен партијски паразитски систем. Жртве су грађани.

СНС и његови коалициони партнери на власти су рак на леђима Србије. Не зато што је СНС и има погрешну идеологију, већ зато што нема идеологију. Зато што је само и искључиво паразит на леђима грађана Србија. Исто важи и за све друге странке СНС-ове коалиције која броји много више чланова него што их уопште има у опозицији и које на различитим нивоима власти живе на грбачи грађана. Са паразитима пристојни и честити људи не праве договоре. Са паразитским странкама се не праве коалиције. Ни предизборне, ни постизборне.

Србији је потребна нова политичка култура и нова политичка подела. Нова правила игре између власти и опозиције, нова подела улога у опозицији, нови завети и нова тачка окупљања.

Србији треба декларација политичких странака против паразитске партократије. Да се пребројимо и раздвојимо на нормалне и ненормалне. Пошто су речи јефтине, а папир трпи све, поред декларације, потребно је још нешто конкретно. То нешто конкретно се зове ПОТПУНА транспарентност.

Где год да су на власти, странке би морале да уведу ПОТПУНУ транспарентност. То је отклон од паразитирања. Једноставна полуга промене. Сваки уговор мора да буде јаван, објављен на Интернету. Сва имовина пописана и попис објављен. Сваки потрошени динар из јавног сектора јавно објављен. Све систематизације радних места у јавном сектору морају да буду јавне, са све критеријумима и мерењем радног учинка. За цео јавни сектор. Влада, министарства, агенције, покрајина, секретаријати, општине, али и културне, здравствене, просветне установе, јавна и државна предузећа, за све. То је је отклон од корупције и партијског запошљавања.

То је црвена линија политике. То је и упутство како да од паразита нека странка постане нормална политичка опција: уведе ПОТПУНУ транспарентност где год је на власти. Око овога би свака нормална опозиција морала да се сложи. За покрет “Доста је било” ово је црвена линија политике преко које никада нећемо прећи.

Србији је потребна нова политичка сцена. Нова левица. Нови центар. Нова десница. И нова правила игре. Покрет “Доста је било” прераста у политичку странку центра. И победићемо на изборима и направити од Србије земљу у којој се радо и лепо живи.

Саша Радуловић
председник покрета “Доста је било”

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Krajem 90-tih, u vreme neMiloŠEVIĆA, Narodni pokret “Otpor” “izbacio” je parolu: BUDI HRABAR, RECI D O S T A! Zato je ovo nastavak borbe protiv diktatora, partokrata i uništitelja svih naroda Republike Srbije. Preobraćenih iz evrofoba u evrofanatike. Vuk dlaku menja, ali ćud ne! Pozdrav za DJB!!! Samo napred! IDEMO ZAJEDNO ZA OPŠTE DOBRO!!!

 • Daj bože da bude tako! A “dali će sloboda biti iakva kao što su robovi pevali o njoj”, rekao bih da će vreme pokazati! Malo jih je koji su se zadržali na proklamovanim načelima! Ali hajde, zašto da ne. Treba dopreti do mladih ljudi u Srbiji i to im ponuditi, prihvatiće kao što je i moja generacija progutala “murta binta” pilulu komunizma ali su ideju uništili “mangupi iz naših redova”(činimi se Lenjin) koji su osvojivši Bg razjurili “srpsku velikoburžoaziju” i ladno se uselili u njihove još tople krevete! Tu je bio kraj svih onih iluzija koje su momci i devojke nosili na plećima pune četiri godine stravičnog rata. I danas kada gledam vašu muku u skupštini vidim da ona dolazi upravo od potomaka onih “mangupa” kojima je pod plaštom pravde i pravičnosti važan sistem u kojima se oni mede već 70 godina a Srbija pod njima stigla od nekada barabar države sa Japanom, među afričke podsaharske države! Već svojom najavom navukli ste neverovatan bes stranaka koje vas okružuju i sa leve i sa desne jer ako imalo od najavljenog ostvarite oni će “zapaliti ne samo vas, i državu i Balkan. Jer ceo Balkan počiva na istoj matrici! Ovde su i čokoladice dovoljan razlog za rat! Ili uvek živo retoričko pitanje “vlasti”, “sad ste našli da pitate o obijanju trafika kada Hilandar gori”? I taj pošteni i “priglupi” narod u Srbiji, navučen na takve podvale jednostavno je slep da pogleda u svoj džep, frižider, svoj krš od auta ako ga ima, zaparložene njive, prazna sela, više umrlih no rođenih i svakojaku bezperspektivnost zato je i lak plen.
  Dosta je bilo, napravite pratićemo svaki vaš potez i pozdravljati ga dokle god ne da od sebe barem delić onoga što proklamujete kao znak da držite do dane reči! I da ne čujem kako ćete kada dođete na vlast nastaviti retorikom, “kao će nam iduće godine bi….” nego da čujem retoriku “u prošloj godini ili periodu smo uradili to i to od programa koji smo zastavili…..”!
  Puno sreće na putu kojim krećete, moju podršku za sada imate!

  • Naravno da nije. Jer je ključna razlika u odnosu na Đinđićevo vreme, da Srbija više nije duboko politički podeljena zemlja. Postoji konsenzus u gotovo celom društvu da je ekonomija jedna jedina tema za koju se dobijaju glasovi. Samo se sad postavlja pitanje unutar te priče: ili ćeš da slomiš medije, praviš agresivnu propagandu i deliš narodu na kaščicu ili ćeš, kao DJB, istinski da se uhvatiš u koštac sa problemima i otvoriš Srbiji perspektivu ekonomskog razvoja…

  • Ljudi, makar i bila borba sa vetrenjacama moramo da se ukljucimo svi, da ne dozvolimo da nas diktator krade sa realno 15% birackog tela jer imamo ogroman broj apstinenata. Dobro DOS je izigrao poverenje i nisu uradili sta su trebali, znaci li to da sad odustajemo zbog toga? Iako je jasno da smo trenutno u veoma losoj situaciji, a neznalice na vlasti to predstavljaju kao bukvalno “zlatne godine”. Koliko samo opicen u glavu moras da budes da bi se ponasao kao bilo koja od kreatura iz snsa.
   Dosta je bilo!

 • Идеологија у политици је потпуно погрешан и превазиђен концепт.
  Верујем да је Саша Радуловић употребио погрешан термин и хтео да укаже на циљеве којима партије треба да теже. Циљеви као што су транспарентност и зналачки и умешно старање о добробити грађана наше земље јесу општи циљеви које би требало да имају све партије, што је Радуловић добро истакао.
  Али идеологија – не.

 • Samo naprijed do pobjede. Učestvovao sam na konkursu za LOGO stranke. Ako moj prijedlog za LOGO, naravno kao najbolji izbor, pobijedi biću beskrajno srećan. Bojim se da mi srce ne bi stradalo od radosti, ali pripremiću se nekako. Samo Saša, nemoj da nas i ti iznevjeriš, jer DNA više nema. Put uvis stranke “Dosta je bilo” i naše voljene Srbije…Pozdrav svim pošetnim ljudima ma gdje bili….

 • Opala, evo DJB-ovog ludog kamena/biti ili ne biti pitanja: **deklaracija** po kojoj se svi određuju.

  Proklamovana strateška pozicija DJB se polako ostvaruje. Polako postaje *dobri hegemon*, onaj koji nameće svoju politiku ostalima. Posebno ovu ključnu temu: crvene linije.

  Nek vam je sa srećom u dogovoru sa DS i Dverima!

 • @ Radulovićev ključni iskaz:
  “Srbiji je potrebna nova politička kultura i nova politička podela. Nova pravila igre između vlasti i opozicije, nova podela uloga u opoziciji, novi zaveti i nova tačka okupljanja.Srbiji treba deklaracija političkih stranaka protiv parazitske partokratije. Da se prebrojimo i razdvojimo na normalne i nenormalne. Pošto su reči jeftine, a papir trpi sve, pored deklaracije, potrebno je još nešto konkretno. To nešto konkretno se zove POTPUNA transparentnost.”
  Tačno i to je ono što nas nagoni da verujemo i pozitivan ishod. Ali dragi moji DJB-ovci to nije i dovoljno. Pre izbora mora se imati jesao napisan program koji će aktivirati uspavanu energiju neroda. Ovo gore je samo dobra i jasna konstatacije. E realizacija je problem. Treba odbaciti sujete lidera. odbaciti sitniposedničke interese, odbaciti gordost. Ti faktori su kroz istorijske promene često rušili najbolje ideje. Setimo se DOS-a. Čist idejni promašaj.
  Ajde ostavićemo vremena mudracima da nađu izlaz iz lavirinta i pokrenu talas pozitivnih promena.

  • Vilogorski, Srbiji je potrebna stranka koja – ne “poštuje” samo njen patrljak, ostatak, već koja poštuje – njenu celovitost. Bez toga – nema te Srbije, već neke druge države. To je jedno. Drugo, ko je Saša? Ko god da je ušao (gurnut) u politiku Srbije – a dolazi sa “privremenog rada” iz Usa ili Engleske – ima samo JEDAN zadatak. I svi su isti kao jaje jajetu.

 • Samo napred.
  Strana se ne treba zvati Dosta je bilo nego socijalno-liberalna ili narodno-liberalna da se jasno pozicionira u centru.
  Ideologija je potrebna treba se znati sta zastupas intervenciju ili koliko, koliko vlasnistvo, odnos prema evropi, regionalizaciji, subvencijama, tradiciji…
  Samo bi DJ trebao jasno da stane protiv ulaska migranata. Sta ce nama toliki migranti. Ko je pitao gradjane Srbije da li ih zele. Hoce li nam doneti neku bolest, terorizam…
  DJB se treba zalagati za stvaranje oblasti i regiona. Svaka uredjena drzava je decentralizovana na oblasti,okruge, regione. Lose je da samo Vojvodina bude iznad sa slabim okruzima. Okruzi trebaju biti jaci sa svojim telima izabranim od strane naroda koji ce imati vise funkcije.Takodje i regioni ili oblasti. Madjarska kako je decentralizovana, austrija, Nemacka, USA, Australija, Japan….
  Ne treba ukidati sve skole. skole u selima imaju veliki znacaj jer se ukidanjem cetvorogodisnjih seoskih skola brzo gase sela. Narocito je tesko pristupacno voziti decu svaki dan iz zaseoka.
  Pokret bi trebao da ima osmisljenu ekolosku i stambenu politiku.

  • Nikola, potpuno si u pravu što se tiče pozicije stranke. Ja sam to još jednom prilikom istakao, pokret DJB je na socijalno-liberalnim pozicijama, a to nije pozicija strogog centra. Dok se nešto ne promeni DJB će pripadati liberalnoj levici, odnosno socijalnom liberalizmu. Da bi bio u strogom centru pokret DJB mora nešto da prihvati i sa desne, narodnjačke, strane, da uzme nešto i od tradicionalnih vrednosti i da u svoj program uključi i zaštitu nacionalnih i državnih interesa. Samo na “tronošcu” socijalno-liberalno-nacionalno/državno DJB će biti na pozicijama strogog centra. Mislim da bi to bio dobitni recept za pobedu i program koji bi većini bio po meri.

 • Moj prijatelj je poceo da kaci SNS postove na svojoj facebook stranici. Znam da nije pristalica SNS-a i zato sam ga pitao zasto to radi. Odgovorio mi je da mora, prebacili su ga na losije radno mesto (radi u javnom preduzecu), jer je neutralan. Kaze da vazi samo ona deviza “ako nisi sa nama, protiv nas si”, tako da i neutralnost sada povlaci posledice. Rekao sam mu da znam za pritiske u javnom sektoru koji se javljaju pred izbore, a on mi je na to odgovorio da su sada pritisci stalni, bez obzira na to da li je neka izborna kampanja u toku ili ne.
  Kako se boriti protiv ovog? Kako glasati po svojoj savesti i politickim stavovima ako te neko uslovljava poslom? I trazi dokaz kako si glasao?
  Ja svog prijatelja razumem i veoma mi je zao sto se nalazi u toj situaciji.

 • Glavna zamerka mene, kao Vašeg glasača, i dobrog broja ljudi oko mene koji su ili glasali sami ili mojim nagovorom, je sledeća:

  Voleli bi MNOGO češće da viđamo SVE poslanike DJB na sednicama. Na taj način se opravdava glas ZA i novac kojim Vas plaćamo. To je VAŠ posao sada. Sve drugo je manje važno. Na kraju krajeva, imate tri prosečne državne plate za taj posao.

  Takođe, to šalje jednu jaku sliku na simboličnom nivou: SVI su prisutni. Bliži građanima i građankama uz poruku da vam je STALO.

  Imate najveći potencijal za rast, ali isto tako, pod strahovitim ste monitoringom nas glasača.

  Hvala što niste izneverili poverenje. Do sada.

  • Jovane, pa nije poslanicima jedini posao da sede u skupštini da bi se slikali. Neko mora i da proučava zakone i pravi amadmane. Kad je stigao budžet, namerno kasno, DJB poslanici su radili i vikendom i noću da sve pripreme, to naravno nisi komentarisao, a sad vidiš kad nekog nema.

 • Mora se oformiti NEZAVISNA institucija koja ce ispitati sve pljacke, sva nedela koja su od strane vlada naneta narodu. Do sada se sve zavrsavalo na obecanjima, Ko se obogatio na grbaci naroda mora odgovarati, ali stvarno. Siroti narod to ocekuje od nove vlade. Mi motamo kablove za 200 e a oni kupuju Vrsacke vinograde za 5 mil. iako kostaju 5 puta vise.

 • Glasao sam od pocetka za Radulovica, i pratio ga otkad je formirao DJB. Za sada, s ponosom kazem za koga sam glasao. Ja cu glasati za ovaj pokret, sada stranku, sve dok ne stignu sami do 50%, ako i oni iznevere, necu vise nikada glasati jer jednostavno ne bi ni imalo smisla…

 • Molim Vas da nam pojasnite. da li ste dans 10.12.2016 glasali za Predlog Zakona o dopuni Zakona o privremenom uskladjivanju načina isplate penzija u Narodnoj skupštini i šta nam taj Predog donosi.Ako sam ja dobro razumela , ovim Predlogom se nanosi još jedna nepravda delu penzionera a vi svi poslanici ćutite.

 • samo nikada da se ne dogovarate sa bivsim i sadasnjim aparatom i prolazite 110%… onog trenutka kada se cuje da ste usli u bilo kakav dil sa ds, dss, dveri ili bilo kim tog trenutka gubite >50% glasova

 • Malo se šta ima za dodati na ovakav tekst. Da ne kvarim 🙂
  Sretno Vam (nam) bilo u nekim budućim, nadam se, boljim vremenima i po nekim drugim (moralnijim) pravilima za sve.

 • Srbija je po ustavnom uredjenju Republika. To znaci da njome vladaju slobodni gradjani. Da li smo mi slobodni gradjani ? Da li imamo mogucnost da se objektivno informisemo ( osim preko interneta) ? Ko je uzurpirao nasu drzavu ? Kako smo to dozvolili ? Mislim da moramo na ulice sto pre .

 • Danko, do juce vam je Milosevic bio Hitler, sada Vuci, pa dokle ovaj narod ide u brukanju nase drzave. Niko nema nikkav plan kako drzavu izvuci iz nerada i bede, vec samo kako se ugurati u skupstinsku fotelju. Opozicija nema nikakav PLAN I PROGRAM, vec samo rusenje.
  Vracajte samo jednu partiju, vracajte SOCIJALIZAM, da deca imaju zdravstvo i skolovanje i zaposlenje. Donesite Zakon o oduzimanju imovine extra bogatasima i cela ce Srbija imati hleba. A, kako cr se ta partija zvati sasvim je svejedno, samo da je jedna i da njome vlada narod u interesu naroda, a ne LIDER koji se od toga bogati,

  • Kako da te izvuku iz bede i sirotinje ,kako da ti vrate socijalizam, ako ne dodju na vlast.Valjda neće to ostvariti uličnim tučama.Kad dodje glasanje svi glasate vučića ili neke od kojih nismo videli nikakve vajde

 • da se ,,nas veliki vodja,, skloni iz nasih zivota, televizora, raznih informera bice jako tesko jer ga pored njegove kamarile podrzava i zapad koji ga je i doveo i obucio kako da za njih uradi jos ne uradjeno , da nas zaduzi, oranice pokloni / uz proviziju bratu/ , mladost i inteligenciju otera u svet a da ovde ostane samo puka sirotinja i tajkuni i zato je OBAVEZA svih nas koji razmisljamo svojom glavom da se angazujemo i ujedinimo i otarasimo se ovog zla

 • По мени, много је већи проблем Србији притисак западних режима. Притисак у медијима, где кроз своје медије протурају нама њихово мишљење и не дозвољавају друго мишљење да се чује. Рецимо на Б92 , Н1 и друге тв станице, само се форсира идеја о уласку у ЕУ, а никада се не дозволи грађанима да чују друго мишљење. Волео бих чути гос. Радуловића да ли на то мисли када каже да ће се борити за слободу медија у Србији. Да ће се борити против власничке цензуре медија.
  Следећа ствар што бих волео чути је то, да ли гос. Радуловић мисли да се бори против западних наметнутих правила у нашој економији, који нас по мом мишљењу највише уништавају економски. Рецимо, наметнуто уклањање царина на све пољопривредне производе које долазе са запада. Са тим су нам уништили сељака.
  Па онда мафијашки банкарски систем, који је опет наметнут са запада, који нам је исисао сав кеш из земље.
  Па онда наметање да се одрекнемо Трепче и Газивода у корист шиптара. То ће нам десетковати економију, да се никад ане опоравимо.
  Шта је са Јужним током што су нам отели Немци, па онда узели себи. Отели су нам 400 мил. долара на годишњем нивоу, сваке године до бесконачности, и 2000 радних места приде.
  Проблеме у друштву доста производе и све те силне НВО организације директно финансиране са запада. Уништавају нам Српско биће, и самим тим праве нервозу у народу. Наметање хомосексуалности по школама и остале гадости запада. Ни речи о томе гос. Радуловићу.
  Све у свему, нама не праве проблеме толико странке Србије, које дођу па прођу, него западни режими који нам намећу такве захтеве у привреди и политици, да нам неће никада бити могуће опоравити се у будућности.
  Шта је са тим проблемима гос. Радуловићу ???
  Некако не видим да их икада помињете. Не могу да верујем да сте толико глупи да не видити да највећи део зла у целој нашој земљи долази из горе наведених наметнутих правила запада.