Политика Преносимо

Павловић: Вучић има предност, али није непобедив

Предлог покрета Доста је било за све оне који се декларишу и понашају као опозиционе странке је да се постигне договор о једном заједничком кандидату за председника Републике, а онда и другом заједничком кандидату за градоначелника Београда, као и да се они међусобно подрже. Са друге стране, до идентификације ко би могао да буде заједнички кандидат треба доћи након истраживања јавног мњења, иако морамо да сачекамо да СНС истакне свог кандидата јер без те непознате није реално правити било какав договор, изјавио је данас Душан Павловић, народни посланик у Скупштини Србије, потпредседник покрета ДЈБ и професор на Факултету политичких наука.

Павловић је, гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине, рекао да ће Александар Вучић највероватније бити председнички кандидат свих странака тренутно владајуће коалиције, упркос тврдњама самог премијера да “њему не пада напамет да то уради”.

“Вучић ће покушати да направи неку врсту референдумске атмосфере јер му сви други кандидати, који су му блиски, нису довољно поуздани, а онда ће покушати да ту атмосферу искористи да распише и ванредне парламентарне изборе и изборе за Скупштину Града Београда”, оцењује он.

Павловић сматра да је референдумска атмосфера неизбежна, уколико се Вучић буде кандидовао, док са друге стране, као опозиција морате да имате толеранцију на некога са чијим политичким програмом се не подударате баш 100 одсто. Он каже и да опозиција сигурно нису странке које са напредњацима имају коалиције на локалу, попут ЛДП, ЛСВ или ДСС.

“Сада је ситуација слична оној из 2000. године, када сте у опозицији имали велики број странака које су биле различите, али су превазишле поделе. Са друге стране, постојала је једна странка – СПО, која се звала опозиционом, али је сарађивала са СПС у Скупштини Града Београда, и после тих избора је избрисана са политичке сцене”, истакао је он.

Коментаришући истраживања јавног мњења, по којима је Вучић најпопуларнији политичар у овом тренутку у Србији, Павловић каже да се слаже са истраживањима по којима је кандидат владајуће коалиције у предности у односу на кандидата разједињене опозиције, али да то не значи да је Вучић непобедив, нити да ће да победи у првом кругу председничких избора.

“Ако претпоставите велику дискриминацију опозиције, негативну медијску кампању и још већу крађу на изборним местима, онда можда Вучић и може да победи у првом кругу”, каже он.

Павловић сматра да су погрешне тврдње да ће странкама владајуће коалиције бити тешко да подрже Вучића, ако буду расписани и ванредни парламентарни избори, јер су све те странке на тренутним позицијама јер им је управо Вучић то омогућио.

Заједно и на ванредне изборе, па влада орочена на годину дана

Павловић је опозицији предложио, не само заједнички наступ на председничким изборима, него и на ванредним парламентарним, уз формирање шаролике владе која би била орочена на годину дана, а онда и нове изборе у фер и демократској атмосфери.

“Поента да се обједини већи распон бирачког тела и да се издвоје странке лажне опозиције, које никако не бих звао, попут ЛДП, ЛСВ и СРС, такође ни ДСС. Ту би у обзир дошле Двери, ДС, СДС, Нова странка и Левица Србије. Услов је и да Вук Јеремић и Саша Јанковић такође то подрже, као и многе невладине организације и грађанске иницијативе”, објашњава он и додаје да би то могло озбиљно да уздрма режим Александра Вучића.

Павловић предлаже неколико ствари које би та прелазна влада требала да уради – транспарентност свих јавних финансија, враћање свих плата и пензија на ниво пре смањивања, , повезивање радног стажа за раднике оштећене током приватизације јавних предузећа, укидање претплате за јавне сервисе и трајно пребацивање на буџет, реформа изборних закона, као и медијских закона, те реформа Републичке изборне комисије професионалног тела за контролу избора.

“Буџет је сада препун нетранспарентних давања, где грађани не знају за шта су паре потрошене. Онда, јавни сервиси не смеју да зависе од политичке клике на власти, што је сада ситуација код овог привременог финансирања, када вам се сваке године поручује да неће бити пара ако не будете добри. Ако дефинишете фиксно један одсто из буџета за РТС и РТВ, није важно ко је на власти. Грађани то плаћају овако и онако, без обзира да ли директно плате таксу или се из буџет јави сервис финансира преко пореза”, објашњава он.

ДЈБ учествује у полемикама, али не могу да добију реплику

Коментаришући наступ Покрета Доста је било у Скупштини Србије и негативне реакције на музички перформанс који су извели у сали скупштине, као и на конференцији за медије у скупштинском холу, Павловић истиче да је медијска ситуација у Србији много гора него пре само две године и да ДЈБ учествује у скупштинским полемикама, али да не могу да добију реч да реплицирају на увреде и оптужбе, као и да је јавни сервисе један пут исекао његов говор, а други пут прекинуо пренос када је требао да говори представник њихове посланичке групе.

“Снимак на којем посланици Доста је било певају Бајагину песму “Пада влада” јесте контроверзан, а циљ је био да се пошаље порука да се не слажемо са циркусом који се прави у скупштини, са кршењем закона, кршењем скупштинског пословника, као и да смо против система којим оркестрира Вучић”, каже он и додаје да је пре дан скупштина радила целу ноћ, како би се седница завршила у среду преподне и како би Вучић избегао да одговара на питања посланика у четвртак.

“Вучић избегава дијалоге у скупштини, а када ипак дође, онда вам председница Скупштине не да реч. Вучић је најавио ТВ дуел са представницима пет странака опозиције истовремено, а не сме да изађе на њега. Истовремено, понавља како се никога не боји, а онда побегне пре него што представници праве опозиције дођу у салу да га питају или се договори са председницом Скупштине да опозиција не добије право на реплику. Он једноставно нема храбрости да се суочи са опозицијом”, оцењује он.

“У кафани не смеју да вам одсвирају песму Пада влада”

Павловић подсећа да Покрет Доста је било одговорно и утемељено износи ставове у Скупштини Србије, али да медији то неће да пренесу, а да су снимак на којем певају песму “Пада влада” сви пренели.

“Пробајте да тражите у кафани да вам одсвирају ту песму… неће нико хтети. Пробајте од Бајаге да тражите на концерту да је отпева… не сме, а ова песма је написана пре 14 година”, истиче он и додаје да су је они одабрали како би показали да се не боје.

Одговарајући на питање да ли, као нови у парламенту, добро разумеју процедуре и дух пословника, Павловић напомиње да сваки посланик има право на реплику, ако га неко помене у негативном контексту и ако неко погрешно тумачи оно што је рекао, те да се до сада јављао око 15 пута, а да је само један или два пута добио право на реплику.

“У Скупштини имате посланике првог и другог реда, једни који су обесправљени и имају ограничена права, и други који имају вишак права. Ако то имате у скупштини, онда постоје и грађани првог и другог реда. Када тражите посао у јавном сектору, ако кажете да сте члан СНС, имате бенефиције и све предности у односу на оне који нису чланови странке”, указује он.

Овакве евроинтеграције су штетне за Србију

Павловић је предложио мораторијум на процес европских интеграција Србије јер сматра да су овакве евроинтеграције штетне за Србију, за њену привреду и за демократију, уз ограду да остаје европејац и да жели да Србија буде у Европи.

“Интеграције у којима се Европска комисија прави да не види да се десила Савамала, да постоји контрола и притискање медија. Европска комисија то примети у извештају који чита 100 људи, а онда министар спољних послова једне европске земље загрли премијера, потапше га по рамену и каже да идемо у добром правцу”, наводи он.

Павловић сматра да су у Србији угрожене медијске слободе, владавина права, па и сама демократија, те да очекује од ЕУ да каже да “ово више не може овако”.

“Треба да седнемо и да се поново договоримо о томе како треба да изгледа процес евроинтеграција, овако не може више, јер је супротно интересима грађана ове земље. Сада се кроз 35 поглавља Србија усклађује на веома површном нивоу – траже се институције које гарантују владавину права, али се не гледа да ли оне раде свој посао, тога немате у извештају и немате консеквенце када се нешто тако деси”, објашњава он и додаје да је Европска унија током 90-их доприносила развоју демократије, а да сада штети.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Dobar tekst! Trebalo bi se dogovoriti oko zajednickog kandidata za premijera, presednika i gradonacelnika. Treba vise biti nacelan u ciljevima nego u funkcijama. Mora se strogo biti protiv partokratije, za postavljanje direktora na konkursima, nezavisan REM, Sudstvo, vracanje penzije, otkrivanje i kaznjavanje zluopotreba SNS!
  Moze li mi neko objasniti zasto EU podrzava ovakvu vladu iako radi protiv vrednosti EU kao partijsko zaposljavanje, kradja stecenih prava, gusenje nezavisnih institucija, sudstva, medija, funkcioneri sa plagiranim i kupljenim diplomama, netransparetnost…..
  Treba da bude godinu dana tehnicke vlade i posle izbori na svim nivoima.
  U obzir ne treba doci LDP, LSV, zavetnici, Treca srbija, Narodna mreza, DHSS,SRS, DSS,srpska liga,1389. Oni ce padom vlade se istopiti ili biti kao SPO danas.
  U obzir trebaju doci-DJB, NOPO, Republikanci, Vojvodjanska partija, SDS, Levica, Narodni pokret, Zajedno za Sumadiju, DS, sandina grupa,Dveri, Nova stranka,manjinske partije koje nisu za vladu,Zajedno za Srbiju,
  Srecno badnje vece i Bozic svima koji ga slave i obelezavaju!
  Zeleo bih da sledece godine u boljim okolnostima gba prosljavamo!
  Mir Boziji! Hristos se rodi!

  • EU podržava ovu vladu zato što je poslušna i radi šta joj se kaže. Njima ne smeta diktator na vlasti dokle god ispunjava njihove uslove i pravi od svoje zemlje briselsku koloniju. Diktator će se onda kad-tad povući, a zemlja će i posle njega ostati kolonija – to je njima mnogo važnije nego vladavina prava.

 • Nisam siguran da je godinu dana dovoljno za te prve, slobodne demokratske izbore (koje bi raspisale stranke opozicije ako osvoje vlast na aprilskim izborima).

  Problem su mediji i ravnopravan pristup stranaka tim medijima. Pretpostavimo da opozicija dobije parlamentarne izbore u aprilu i da se omogući normalan i ravnopravan pristup državnim medijima sa nacionalnom frekvencijom (RTS, RTV). SNS će opet biti u prednosti jer kontroliše većinu dnevne štampe, tabloide i praktično sve privatne i lokalne stanice koje su privatizovali i pritom prodali ili poklonili svojim članovima i poslušnicima.

  U isto vreme oni zadržavaju kontrolu nad većinom ljudi u pravosuđu koje je sve samo ne objektivno i nezavisno. Itd,…

  O ovome treba razmišljati na vreme da se ne ponovi period 2000 – 2003, kada je prva demokratska vlast od samog starta imala vezane ruke i bila saplitana na svakom koraku.

 • Po mom mišljenju, vrlo je teško, možda i nemoguće, da Vučić može da izgubi na predsedničkim izborima ove godine – za to će trebati još vremena. Međutim, opozicija bi mogla da pobedi na beogradskim izborima, a ako bude bilo i parlamentarnih (a verovatno će ih biti), DJB bi mogao da osvoji preko 10%, možda čak i postane najveća stranka u parlamentu posle SNS.

  • DJB je i sada,prema raspoloženju naroda,najveća stranka posle sns-a(oko 15%,zasad).Realno i bez preterivanja.

 • Dobar intervju, ali ne do kraja. Meni je najviše zasmetalo da se u ovom delu gde spominje plan o oročenoj vladi na 1 godinu nije spomenuo, da ona pre svega treba da reši tranzicionu jednačinu, čitaj: otpusti veliki broj ljudi iz javnog sektora, slomi subvencije tj. napravi moratorij na ceo javni sektor koji jede Srbiju.

  Umesto toga se fokusirao na *davanje* što je po meni donekle populistička priča. Ispada da je tv pretplata ojadila Srbiju i da zbog toga Srbija propada. Ali to se uvek nekako gura u prvi plan, jer se eto uvek nešto *daje* građanima, a to je bolje za uši, nego *sumorna* istina da je potreban radikalni rez što psihološki asocira na *oduzimanje*. Pa dokle još da se *oduzima*. Populistička retorika (donekle).

  Glavni oslonac *nove političke kulture* koji promoviše DJB, a čiji je glavni cilj da vaspostavi poverenje u politiku (a samim tim, i pre svega u DJB) kod najvećeg dela građana koji joj je okrenuo leđa, jeste pre svega da im kažete ISTINU. A istina je radikalan rez u javnim finansijama i vođenju javnog sektora. I neke ljude će to da boli. Dakle, nemoje upadati u priču da ste Deda mraz i da samo treba nešto da se *da* što im je vlast *oduzela* i da je to suština problema, a ne da je sistemske prirode.Treba biti krajnje otvoren i bežati od tog populizma, jer se time izjednačavate sa *ostalima*.

  Druga zamerka je ta što je Dušan naveo da bi ta nova vlada menjala izborni zakon. A šta ako svim koalicionim partnerima u novoj vladi to ne odgovara, a od njih zavisi glasanje. Od Tadića npr. To je jedan čovek/kombi stranka. Njemu ovaj izborni sistem potpuno odgovara. Istorijski smo imali sličnu situaciju kad je DS htela da napravi većinski sistem jer joj je to dog. a socijalisti im nisu dali.

 • Dobro razmisliti oko tog SDS-a i oko nekih potencijalnih kandidata za predsednika Srbije. Predsednik SDS-a je veliki krivac za pojavu SNS-a i donošenje puno nakaradnih zakona. Što se tiče predsedničkih kandidata, treba paziti da se ne prođe kao na Vračaru sa Klanšekom, kao u Vojvodini sa Kurjačkim, kao sa odlaskom Predraga Markovića… Pamet u glavu, imamo jednu šansu!

 • Solidan nastup,ali treba poslati na tv one talentovanije i ubedljivije,npr Branku Stamenkovic ili nekog drugog ,sigurno imamo takvih.Malo je ovakvih prilika te ih morate bolje iskoristiti.Kada se Vladimir Pavicevic prvih par puta pojavio na Utisku nedelje,odmah je prepoznat kao neko ko je kvalitetan a nov,i to je dokazao u Skupstini.Na bezobrazna pitanja Pavlovic se pravda i gubi se.Kada Lj,Gojgic kaze da je i prosla vlast usvajala mnogo zakona na brzinu,trebalo je da odgovori da on sa tim nema veze i da oplete po cuvenoj mantri sns pa i vi ste ovako ,oni su ovako isto…Npr,vidim da ste i vi potpali pod ovu mantru vlasti…ili bezobraznije.jel vam to pitanje dao urednik sa javnog servisa gradjana koji imaju pravo da znaju sve za svoje pare,ha,ha.Promeni temu u svoju korist,kaze sta se ne sme u etru i bude malo drzak i sa samopouzdanjem,kao Radule,nema pred sobom studente.Ponuda mora biti sira,vise novih lica,ne ostavljajte utisak da tu nema nikog do 2,3 lika,a ima.Hristos se rodi!

 • Ja bih volela da mi gospodin Pavlović kaže kako misli da će DS, u toj eventualnoj oročenoj vladi, pristati da učestvuje u pravljenju svih tih radikalnih reformi, kad je već puno puta pokazala i dokazala da je njen jedini cilj opstanak na vlasti. Nije valjda da neko misli da će oni odjednom postati moralni i spremni da rade u korist građana. Oni nikada neće raditi u korist građana i niko ih nikada na to neće naterati osim nužda, kao što su na Vračaru pristali na uslove DJB-a samo zato što nisu sami mogli da formiraju vlast. Da su mogli sami da je formiraju, ne bi im palo na pamet da čuju šta DJB ima da kaže. To isto važi i za ostale stranke, osim možda Nove stranke i eventualno Levice.

  • Nije na DJB da daje objašnjenja šta će i kako će drugi da postupe, generalno i ne može. Na DJB je da osmisli i ponudi svoj plan i to su uradili. Dalje će vreme pokazati šta će da bude i ko će da pristane a ko neće.

  • Sale, sad si stvarno promašio temu. Ja ne mislim da DJB treba da daje objašnjenja kako će drugi da postupe već zašto misle da će DS, jednom kada se nađe u toj zajedničkoj oročenoj vladi, da postupi po prethodnom dogovoru i da zajedno pristupi svim tim reformama koje za godinu dana treba da obezbede demokratske izbore. Dakle, zašto misle da mogu da imaju poverenja u DS, s obzirom na iskustvo koje sa njima imamo. Cela stvar bi po meni mogla da uspe jedino ako bi DJB imao apsolutnu većinu u toj eventualnoj oročenoj vladi pa mogao da diktira uslove.

  • Nisam pogrešio temu. Pitanje je “kako DJB misi da će DS ovo ili ono”. Nema šta DJB da misli za druge. DJB je osmislio plan koji je namerno pojednostavljen sve do crvenih linija ispod kojih DJB ne želi ići, upravo sa namernom da šanse za prihvatanje budu veće. Tačka razmimoilaženja, kao što je EU, je takođe ubačena “kompromisno” dakle da se napravi jednogodišnja suspenzija pa da se posle sledećih, poštenih i fer izbora, stranke ponovo premere i svako nastavi sa svojim punim programom. Prema tome, DJB nudi plan za koji veruje da može okupi pravu opoziciju. Ako opozicija želi iskrenu promenu vlasti, to je rešenje (mada mogu da ponude i svoj plan, što da ne), a ako budu gledali sopstvene interese onda će naravno svako da vuče na svoju stranu a od toga jedine koristi može da ima Vučić. Dakle, DJB nikako ne može da zna šta misli DS niti time treba da se bavi. Takođe, nije na DJB-u da nekoga kontroliše niti da mu (ne)veruje. Ako DS i druge opozicione partije prihvate plan i posle rade drugačije, jedini sud je narod. Isto važi i u slučaju nekog budućeg ulaska u vladu gde bi bilo više stranaka, narod je glasao za sve njih i narod je taj koji mora da ocenjuje postupke svake. To se uradi podela i svako bude zadužen za određene oblasti i mere se rezultati. Naravno da bi bilo najbolje da DJB potpuno samostalno napravi vladu i vodi zemlju kako misli da treba ali malo je verovatno da će osvojiti baš toliku podršku da sve može sam. I ako se sad ne napravi neki predizborni dogovor, sve te iste partije čeka dogovor u nekoj narednoj vlasti, jer niko neće biti toliko jak da vlada samostalno. Dakle dogovor, dogovor i dogovor je ključ svega. Ne može se izbeći. A sud na kraju daje narod.

  • Ok., u pravu si. Ja ću verovatno morati da progutam tu žabu, odnosno dogovaranje s onima koji će nas sigurno izneveriti. Ali, očito da ne može drugačije. Kao što kažeš, narod će dati svoj sud, nadajmo se samo da ima dovoljno naroda koji će, ako ne sada, barem jednog dana shvatiti šta je u njihovom pravom interesu.

 • Nisam do sada započinjao komentar nabrajanjima, poput nekog Borislava. Medjutim, nekad to i nije potpuno beskorisno. Idemo redom… 1. Lapsus voditeljke nije ispravio ni gost, Pavlović. Nije kandidaturu objavio Saša Radulović, već Janković. Drugo, Pavlović jeste obrazovan i inteligentan čovek, medjutim, pitanje je – koliko je i “ubojit” u svom javnom nastupu (poput ovog), a što u ovom trenutku predstavlja neophodan preduslov ukoliko se želi (preko potreban) zgoditak – pridobijanje ne samo neopredeljenih, već ubedjivanje i današnjih pristalica vlasti. Treće, i možda najvažnije – optimizam i zarazna vera, uz siguran nastup – jesu okosnica ubedljivosti, koja predstavlja neizostavnu “sportsku disciplinu” – ukoliko želite pobedu. “Slažem se sa vama, Vučić jeste najpopularniji”, i tralala u tom pravcu… Ne ide tako. Naprotiv. Vučić ima dovoljno prostora za reklamu, da bi Pavlović izigravao sveca i potvrdjivao (odnosno, ne lagao) nešto, makar to bilo i tačno. I tako ga i sam reklamirao. Ne ide tako. Spinuješ ili preskočiš ako ti se steglo u grlu, uglavnom – neizostavno i neumorno – ubedjuješ u suprotno. Tako se igra ova igra. Jebiga, učite od Vučića. On se čovek potrudio da pročita toliko knjiga s tom tematikom, jer zna – “ambalaža” prodaje proizvod. I, na kraju, ne i najmanje važno – ljudi, šta je vama? Zašto mora da se čeka da Vučić otvori karte i zašto je u slučaju i prlamentarnih izbora – onda to (praktično) referendum? Predsednički izbori – su definitivni. Šta čekate sa kandidatom? Zašto obraćate pažnju na Sns kandidata, ma ko on bio, i time u javnosti potvrdjujete njihovu superiornost, da od njih sve zavisi – pa čak i vaše delovanje i vaša taktika? Šta je vama, svima vama iz istinske opozicije? Zašto se unižavate i samodeplasirate? Vaš kandidat, ma ko to bio, i vi iza njega – pa vi imate tomove i tomove materijala sa kojim organizovano i adekvatno dozirano možete da “pucate” o vlasti – do sudnjeg dana. Nasuprot vašem gnjecavom i samoponižavajućem stavu – odmah, što pre, treba krenuti sa “paljbom” po ovoj vlasti, krenuti i na teren, stvarati atmosferu i pobednika i promena. A Sns, nek igra svoju igru, nemojte je igrati i vi. Nemojte da oni odredjuju pravila. Postavite svoju igru. i to da li jeste ili nije referendum ako su samo predsednički… Majstori, svakako je – referendumski, ma koji izbor da je u pitanju.

  • Pozdrav Igore. Ne želimo da budemo kao Vučić. Ne želimo da budemo ubojiti. Mi smo pristojini i pošteni ljudi i želimo da radimo svoj posao i da pustimo sve druge takve ljude da rade svoj. Što se tiče objave podrške za kandidaturu, postoji politička taktika iza toga, već smo objašnjavali više puta, jasno je da vi mislite drugačije ali nemojte banalizovati to pitanje jer ga mi shvatamo vrlo ozbiljno. Karte se otkrivaju u pravo vreme, ko shvata razumeće.

  • Uh, ne trpite kritiku. “Ubojit” ne znači da pucate u nekog, ali, dok neko u ovoj vrsti “rada i života”, kao što su izbori – u celom svetu, koristi “pušku”, vi biste “mimozama” na takvog suparnika? Jer, vi ste fini i pošteni. Uh… Od kada je Djokovic dohvatio “finoću”, zaboravio je šta je prvo mesto. U svakom nadmetanju neophodan je adrenalin, ako se želi dobaciti dalje. Propoved i smiraj, imamo crkvu za to. Ovo je nešto drugo. Ovde je potreno nešto drugo. I niko ne kaže da budete nepristojni, niti da psujete majku nekome. Ali, budizam, jogu i meditaciju ostaviti onima koji nemaju preča posla. Vi imate, ušli ste sami u to,i više nego važna posla. I upravo vaš potonji komentar banalizuje intenciju osnovnog komentara. I niko nije rekao da bidete Vučić. Ali, da trebate da učite od njega, da, trebate. Tako ćete ga i dobiti. To ne znači i da postupate kao on. Recimo, da krijete “taktiku”, “kandidata” do “zadnjeg trenutka”. Čemu? “Ko razume, shvatiće”, zar ne? Izgleda da ipak niste puno toga razumeli. Vremenom ćete doći na ono što već dugo govorim i na šta već dugo, dugo ukazujem. Naravno, ovo je moj stav, moja želja da dam doprinos promeni. Da li sam u pravu ili u krivu, znaćemo za koji mesec. Voleo bih da – budem demantovan, više od svega.

  • Bravo. Usao sam da dam komentar da takve izjave su mlake. Ovo je primitivan narod i reaguje na poticavj,motivaciju a najvise na laz. Banalne stvari. Npr ova slika. Slika je los,a odaje utiska umornog coveka koji gleda u pod. Znam sta govorim,bavim se internet marketingom, uspeh zavisi od recenica,slika,stava. Siguran sam da je tako i u ostalim sferama zivota. Idemo,u pobedu!

  • DJB je onakav kakav jeste, ne žele da budu drugačiji. Njih ne zanima ni populizam, ni brutalnost u izjavama, niti da glume bilokakvu “silu koja se iznenad pojavljuje i rešava stvar”. To su prostojni ljudi, nalik svima nama, ne žele da se prilagođavaju sistemu gde uspevaju samo oni koji su “drčni i bučni” već žele da prilagode sistem gde će biti obnuto, takvi će sedeti kod kuće a pitaće se normalni i pristojni ljudi. Možda to neće uspeti ali drugačije ne žele. Ja to pozdravljam.