Полиција Саопштењe

Вучић прави партијску “помоћну полицију”

Већина поштених и професионалних полицајаца не подржава власт Александра Вучића због политичких злоупотреба којима су стално изложени, отпуштања политички неподобних, довођења нестручног партијског кадра и деградирања професије у сваком погледу. Премијеру и његовом министру полиције др Небојши Стефановићу је све теже да контролишу незадовољство полиције. Суочени са ситуацијом да губе контролу и да поштени професионалци о политичким злоупотребама не желе да ћуте и износе их у јавност, уводе Помоћну полицију, чије ће припаднике бирати лично министар. Ово је очигледан корак ка прављењу партијске полиције која треба да обезбеђује власт и усмерен је против интереса полиције и интереса грађана.

У састав Помоћне полиције моћи ће да уђе свако ко је старији од 18 година, а млађи од 50 и има завршену четворогодишњу средњу школу, а министру полиције су дата безобална овлашћења у избору нових припадника полиције, јер може да их изабере и без конкурса, уз помоћ комисије чији састав одређује сам, као и да их ангажује на задацима које сам дефинише у договору са партијски изабраним директором полиције.

У Помоћну полицију ће бити биран послушни партијски кадар СНС на исти начин као што су бирани (и употребљавани) припадници Комуналне полиције у Београду, као што су постављани нотари, извршитељи и као што ће бити бирани управитељи зграда. Вучић полако али сигурно плански укида демократска права, уништава институције преплављујући их неспособним и послушним партијским кадровима, а истовремено ојачава репресивни апарат партијском војском која има задатак да брани његову власт. Партијска Помоћна полиција је ту да сваку наредбу партијског шефа спроведе без обзира да ли је у уставним и законским оквирима.

По старом закону о полицији Помоћна полиција је могла бити ангажована само у случају када је требало надокнадити ангажовање великог броја полицијских службеника за извршавање задатака високог безбедносног ризика, у природним и другим несерећама, за обезбеђивање државне границе, теже угрожавање унутрашње безбедности и случајевима ванредног и ратног стања. У нов закон о полицији из јануара 2016.г. уместо “тежег угрожавања унутрашње безбедности” је стављено само “угрожена унутрашња безбедност”, избачено ванредно и ратно стање и убачена нова одредба којом је омогућено да министарство унутрашњих послова потпише уговор са локалном самоуправом о ангажовању “помоћне полиције” уколико је то “у обостраном интересу”.

Уредбом коју је потписао 29. децембра Вучић је омогућио да се од данас број припадника полиције увећа са помоћном полицијом за чак 15 одсто. Да ли се овим спрема за нове случајеве у којима ће полиција, сада “помоћна”, игнорисати позиве грађана као што је то урадио са “фантомима” из Савамале? Вучић зна да му је популарност драстично пала од избора у априлу до данас. Да ли се у ствари спрема “помоћно полицијско” покриће за изборе у априлу?

Да ли ће се међу првозапосленим помоћним полицајцима наћи фантоми из Савамале? Да ли ће се наћи разне вође навијача блиске премијеру као што је био Сале Мутави? Да ли је ово почетак директног и нескривеног ширења премијерове картелске мафије на полицију? Да ли је сигнал да грађани треба да се боје полиције као што је то случај у многим мафијашким државама у свету?

Покрет Доста је било ће победити на изборима и укинути и партијску комуналну полицију и помоћну полицију и вратити сектор безбедности у оквире демократских институција система. Грађани ће имати прилику да о овоме одлуче већ у априлу на изборима.

Прилог

Уредба о Помоћној полицији

uredba_o_sluzbi_u_pomocnoj_policiji029_cyr

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Vi i Dveri biste trebali (ako ste prava a ne internet opozicija) da organizujete proteste povodom ovoga jer ovo je uvodjenje policijske drzave.Ako organizujete proteste optuzivace vas da pravite novi Dos a ako ne organizujete onda ce vas najgore pokrasti na izborima da bi vas izazvali na ulicu pa kada krenete da strajkujete izvesce na vas ovu novu policiju i optuziti vas za pokusaj drzavnog udara.
  Smatram da je ovo prvo manje bezbolnije a skupstina vise nece da radi do izbora tako da cete biti minimalno vidljivi tako da bi ovi protesti pomogli da probijete medijsku blokadu. Nova policija plus stanovi diposa i vise nego dovoljan razlog za proteste.

  • Ja isto vidim da bi DJB i dveri trebali da se udruze. Jedini su nekpmpromitivani na politickoj sceni i jedini zele svojoj zemlji dobro. Bez obzira na razlike u pristupu, osnove su iste. I ovo je dobro, jer bi bio nacin da se pomire dve srbije. A razlicitosti i treba negovati.

  • Dveri su pristojna stranka i prava opozicija. U tome su dosta slični sa DJB. To je dobar preduslov za buduću saradnju. Međutim, udruživanje u smislu koalicije sa njima nije moguće iz programskih razlika. Konkretno, DJB više naginje ka Evro integracijama dok su Dveri protiv Evro integracija i žele savez sa Rusijom. Dalje, DJB je za slobodno tržište i jačanje privredne konkurentnosti dok Dveri idu u ka smeru dizanja carina i zaštite tržišta zatvaranjem i povlačanjem u sebe. Dakle bez obzira što su i jedni i drugi za dobrobit naroda, mislim da postoje prevelike razlike u rešenjima koja se nude da bi mogli tek tako da se udruže. Zapravo, jednu privremenu varijantu udruživanja za izbore je DJB i predložio: da se na godinu dana stave te razlike po strani, da se udruže stranke kako bi se sklonio ovaj štetočinki SNS režim a posle toga svako na svoju stranu. DJB potpuno podržava postojanje stranaka koje imaju različite programe i to je sasvim normalno i definitivno će postojati saradnja sa Dverima na svim ostalim pitanjima u kojima se slažu.

  • Poštovani čitaoci, stiglo je više komentara na temu EU vs Rusija i DJB vs Dveri, što nas uvodi u nepotrebne i besmislene rasprave. Kako je ovo tema o partijskoj policiji, ostavićemo takve rasprave (ako već moraju da postoje) za neki druge članke koji su tematski o tome. Hvala na razumevanju.

 • Da li formiranje POSEBNE policije znaci da ce biti formirana i POSEBNA vlada, posebna ministarstva, posebne agencije, posebne nevladine organizacije, posebna opozicija, posebna vojska…
  Zasto da ne?
  Ako postoji posebna policija, moze i bilo sta drugo.
  Ulica ne resava probleme /upotrebice POSEBNU policiju/.
  Pravi, zajednicki predsednicki kandidat GRADJANA i stvarne gradjanske demokratske opozicije je resenje.

  • Upravo tako. Ovo je uvod u diktaturu, a narod i dalje cuti. Najsposobniji, vredni i oni koji nece da trpe nepravdu odlaze iz ove zemlje u sve vecem broju, nezadrzivo.

  • Poštovani Igore, Vaš komentar je sasvim na mestu… Posle ove i ovakve vesti ZAISTA SMATRAM DA JE OVO VEĆ SADA VRLO, VRLO OZBILJNA SITUACIJA U ZEMLJI… Ako se ne trgnemo verujem da nam se ne piše dobro… SNS je duboko zakoračala ka diktaturi a ovo sad je već zastrašivanje naroda a svi dobro znamo kakva će im ovlašćenja biti… Narod je na ivici egzistencije a plaćaju se SNS botovi, komunalna policija i sad pomoćna policija a ko zna gde još idu pare iz budžeta a da mi ne znamo… DJB treba masovno da krene da budi narod jer pri ovolikom medijskom mraku teško da će neko da sazna za ovo jer je upravo to i poenta, da prodje neopaženo… Puna podrška DJB-u i krenite da budite narod jer ovo sad već postaje borba za egzistenciju i borba za opstanak ( komunalna policija, upravnici zgrada i sad pomoćna policija)… Do Aprila ima još dosta vremena, ko zna šta će još da im padne napamet, vrlo, vrlo ozbiljna situacija…

 • Zači i do sada je to bila mogućnost, al samo za ratno stanje, nepogode i sl. a nije smelo da traje duže od mesec dana i nije se nikad koristilo. Sada se ta ograničenja ukidaju a za stalno, se zapošljava, još 15% “pomoćnih” policajaca (čitaj nekoliko hiljada) koji odgovaraju samo ministu direktno.
  Ima li sa svim ovim, nekakve veze dr Amadeo Watkins ??? koja namera stoji iza svega toga, pošto smo svi bili svesni prošlogodišnjeg masovnog otpuštanja u miliciji, a sad… sledi masovno zapošljavanje…

 • Ugrozena unutrasnja bezbednost mogu biti npr. masovne demonstracije protiv tiranije aktuelne vlasti…svima je jasno o cemu se radi, samo ne biracima SNS-a nazalost.

 • Pa bogami ako se brzo ne udružite dobićemo novo ime, recimo SNS PP, jedne već viđene službe koja je u svetu, posebno Evropi već funkcionisala u različitim državama pod imenima KGB, GESTAPO, UDBA, Securitate, DB, … Razna imena uvek isti cilj, navučeš narod da ti da vlast a onda osnuješ organe koji te beskompromisno brane od naroda! E sad, pošto Goli otok nije više “naš” pitanje je gde će biti gulazi, logori sa duhov(nim)itim naslovom “Arbait Mascht frei”!
  A još pregovaraš sa EU koja svakako ne želi DJB za pregovarača. Oni su slepi za naš interes jer vide svoj!

 • E da, danas mi pade na pamet, evo DJB sutra pobedi na izborima, kako cete izaci na kraj sa ovim paravojskama? Pise li to negde u programu, a ako ne pise stavite barem jednu stavku, “Znamo kako cemo izaci na kraj sa paravojskom naprednjaka”.

  Ovo mozda bude vaznije pitanje nego ono za cenzus na proslim izborima. Kako cete nas glasace ubediti da vas kad popedite nece postreljati banda naprednjacka?

  Dodje mi da iz ovih razloga ne glasam za DJB. Vec postaje kriticno.

  • Bojane, valjda je iz samog teksta jasno da je DJB protiv ovakve partijske policije. To se rešava vrlo jednostavno ako si na vlasti, promeni se zakon i dotična se rasformira. Isto i za komunalnu policiju i druge partijske para-organe.

  • Zdravo Sale,

   Jasno je da je DJB protiv ovakvih formacija, ali ovakvi odredi se i formiraju da bi sprecili vas da dodjete na vlast. Ne zelim da paranoisem, mozda sam jos pod utiskom price jednog prijatelja koji je pokusao da spreci kradje u jednoj vaznoj drzavnoj instituciji i problema kojih je zbog toga imao. Ovde mislim na ugrozenu bezbednost i njega i porodice, svakodnevne pretnje itd.

   Necu dalje o ovome, ne bih da ispadne obeshrabrujem, naprotiv puna podrska.

  • E pa Bojane, nabolje da ne glasate za DJB, jer pored mogućnosti da budu streljani posle izbora postoji mogućnost i da ih pogodi asteroid, da se podave u poplavi, i da im padne klavir na glavu.
   A za građanski otpor potrebno je učešće građana, same stranke za to nisu dovoljne. Eto, moglo bi da Vam dođe da se na primer učlanite u DJB i pomognete u rešavanju problema paravojnih formacija i duboke države.

  • Zdravo Dusane,

   Pod utiskom sam jedne druge price, pojavice se u odgovoru na Saletov post. Nije bila namera da paranoisem, niti da sirim kukavicluk, ali eto, tako je ispalo.

   Ja jesam clan, potpisujem se imenom i prezimenom, a jesam i glasac. Nazalost, paravojske nisu moja sfera interesa, ali verujem da bilo ko posten i pravedan moze da resi taj problem. Trenutno moja sfera interesa je da se bavim stvarima koje ce mojoj porodici doneti direktan benefit: vrtic, skola, sport, hleb. Sorry, ali nisam trenutno spreman za velika dela, a i opekao sam se par puta.

 • Upravo se javio Nebojša iz Beograda da objasni o čemu se radi. Po principu “pravim se lud” on kaže kako još od 2005. god. u zakonu postoji pomoćna policija i da sadašnja vlast sa time nema nikakve veze. Znači oni su potpuno slučajno naišli na taj zakon, zaključili kako je to odlično, usput promenili par odredbi (da policija može da se formira i upotrebi na način kako njima odgovara, što nije bilo u zakonu iz 2005-te godine) i onda će sve da realizuju. Ili možda neće pošto se sada digla prašina oko toga. Ali pokušali su. Ovde sve funkcioniše po principu “ako prođe prođe”, prvo probaju na kvarno da promene zakone misleći da niko neće primetiti a i ako se primeti onda su tu kontrolisani mediji koji pišu o svemu drugom samo ne o bitnim stvarima. A ako se nekako i pročuje, onda se prave mutavi a neretko odluče i na silu nešto da proguraju. Baš me zanima da li će sad da odustanu ili da “idu đonom”. Sramotniju vlast Srbija nije videla. I ta sramota će stajati u istorijskim udžbenicima da buduće generacije vide kakvi smo bili.

 • Oglasio se i nesa iz beograda. Najavio je da ce danas vlada ponistiti odluku o osnivanju pomocne policije. Nije propustio da kaze da su oni imali dobru nameru da zaposle one koji su zavrsili policijsku akademiju a ne rade. Usput je okrivio Sasu Radulovica i Dveri za ogromnu hajku i napade na vladu zbog uredbe.

  • Nastavio da spinuje. Navodno oni moraju da odustanu zbog hajke opozicije. Malo sutra, baš njih briga za hajku opozicije, oni su skapirali da ih je narod provalio i da im se u tom slučaju ne isplati da “idu đonom”. I tako će biti ubuduće, svaki zakon koji dođe do naroda ovi neće moći da proguraju. Nije narod glup, vidi da oni donose zakone isključivo radi njih samih. Na opoziciji je i ubuduće da, pored medijskog mraka, uspeju da obelodane loše namere ove sramne vlasti.

 • Jos ovo nije gotovo. Radulovic licno treba da se obrati javnosti i kaze sta se desilo. Baza ove partijske policije postoji pri kabinetu sefa policije sa ne malim brojem operativaca koji nisu iz policije. Takodje postoje pridruzene organizovane grupe koje rade za Stefanovica i ekipu, po potrebi. Vidjamo ih pred izbore, kako odvode ljude, kraj birackih mesta, u Sava Mali i svuda gde zatreba. Za njih se ne zna ko su kako su placeni i koje zadatke imaju. Ako hocete da imate regularne izbore sledeci put morate da se izborite sa ovim zlom. Postavite pitanje upravljanja komunalnom policijom. Na sav glas.

 • Evo Nesa iz Bgd-a objavio da se odustaje od partijske policije zahvaljujuci kako kaze hajci g. Radulovica… Dobro je. Citao sam sinoc i pomislio da je otvorena diktatura na vratima. Erdogan – Milo model orobljavanja svih kreativnih, pozitivnih i vrednih clanova drustva, vladanje pomocu korumpirane drzavne aparature, krezubih secikesa i senilnih penzionera pinkom ispranog mozga. Pobeda za DJB i u medijskom prostoru. Mala ali vredna. Narod mora da razume koliko je demokratija, republika, sloboda, krhka stvar i kako moze za tren da nestane ne budemo li je branili pod naletima raznih neizivljenih sadista sklonih tiraniji. Ova sns vlast treba da bude poslednja prepreka u budjenju demokratske i gradjanske svesti kod nas. Moramo se osloboditi tiranije zauvek.

 • Citam komentare koji kazu da je ovo “mala” pobeda DJB. Ja bih ipak rekao velika. Ovakvo povlacenje uredba pre par meseci je bilo nezamislivo. Zaboravili smo onu famoznu tacku 153 Zakona o stanovanju. Bas bi voleo da vidim da li ce posle iznosenja istine o odluci vlade o prodaji nekretnina u vlasnistvu drzave premijerov kum ili neko njegov kupiti stan u kome trenutno obitava. Cisto sumnjam. Sve nabrojano su pobede. Mozda se varam ali imam osecaj da nismo ni svesni koliko je vlast u stvari slaba. Snaga vlasti, ove vlasti, ne lezi u jakim institucijama vec u bahatosti, bezobrazluku, lazima, laznim prijateljstvima, obmanama, a pogotovo u liku jednog coveka sveznajuceg premijera Vucica. Ne znam da li Vam je upalo u oci da je ovu vest objavio resorni ministar Dr. Nesa. Imao je on i do sada da prilike cak i obaveze da ojavljuje druge vesti ali nije vec je to mesto njega cinio Vucic. A sto mislite zasto? Pa u pitanju je priznanje poraza u nakoj ne tako maloj stvari kao sto je pomocna, citaj partijska, policija, a to nje bas ugodno i pogotovo je lose za rejting. Sve u svemu mislim da su izbori blizu.

  • Ovo uopšte nije pobeda, ovo je samo dobar udarac i dobar potez 🙂 Svedoci smo njihovog straha što ulivamo nadu u pobedu na izborima. Ako nada dovoljno poraste onda će pobeda biti sigurna 🙂

 • Policija štrajkuje zbog malih plata, karikatura je srceparajući rekao kako za njih nema para, ali zato ima para za njegovu partijsku gardu. Nebojša iz Beorada, plagijator iz Nemanjine, poltron i ulizica, sve sadržano u jednom čoveku, je rekao, da je Radulović lično odgovoran što ova sjajna uredba neće biti sprovedena, jer je, kako reče, DJB vršio neizdrživ pritisak, bravo za pokret, pobeda normalne Srbije.

 • 1:0 za vas! …hteli su da svoje ciljeve sprovode na ovaj način. Bojim se da neće odustati od svojih namera, a sada moraju da se snalaze van institucije koja bi bila pod budnim okom javnosti. Nisu morali da zvanično odustanu od te namere, ali su shvatili da ih gledamo i uplašili se. Zbog toga, bravo za ovaj potez! Inače, koncept pomoćne policije nije sam po sebi loš model institucije u modernom društvu…