Београд Финансије

Буразерски буџет за партијско запошљавање

Седница СО Вождовац, одржана 29. 12. 2016, године обележена је усвајањем ирационалног буџета општине којим ће грађани Вождовца плаћати још више запослених службеника општине у 2017. години.

Буџет за 2017. годину и кадровски план општине

Одборници Доста је било гласали су против свих тачака везаних за буџет општине.

Највећи низ примедби и питања поставили смо поводом предлога кадровског плана општине за 2017. годину где се наводи да мора доћи до повећања броја запослених у општини. У време када се држава налази пред крупним проблемима у јавном сектору где се број запослених наводно ограничава, смањују плате и планирају отпуштања, општина Вождовац планира да запосли преко 40 нових службеника.

Сва питања која су постављена по овој тачки дневног реда остала су без одговора надлежних органа. Потпуна непрофесионална и недемократска атмосфера, добацивање, расправе на личном нивоу које не приличе општинском парламенту – једино је што смо чули и видели. На конкретна питања у вези са планираним повећањем броја службеника добили смо неодређене, уопштене и неозбиљне одговоре начелнице општинске управе и наравно били опоменути што нам није јасно па питамо још. Кршење пословника од стране председника Скупштине, као и на претходним седницама, наставило се и сада. Председник Скупштине Александар Мирковић говорио је без временског ограничења, као и увек, давао одговоре на сва питања, само не на она која занимају грађане ове општине. Због чега ће у кабинету председника општине Вождовац у 2017. г. бити запослено чак 8 нових службеника.

Нетранспарентност у доношењу одлука, образлагању планова и потпуно одсуство политичке и личне културе током дискусије по овој тачки дневног реда, нажалост и на овој седници.

У образложењу одлуке стоји да се „организационе промене планирају из разлога доношења нових прописа, превасходно Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, повећаног броја становника, повећаног обима посла, одласка одређеног броја службеника у старосну пензију“ и тако даље. Нису навели којих нових прописа, а одговор је био да нисмо из струке и не знамо које су и чије надлежности. Повећан број становника, због изградње насеља Степа Степановић, где су грађани Вождовца уместо безбедних саобраћајних излаза, новог вртића и школе добили клизалиште, такође није уверљив аргумент. Одлазак одређених службеника у пензију је изговор јер свакако, кад неко оде у пензију, остаје упражњено место.

Начелница јавне управе није навела којом методологијом се користила док је правила кадровски план за 2017. годину, већ је навела да јој „нису јасна питања у вези свега и да је то њена лична жеља која је само предлог“.

Забрињава игнорантско понашање свих одговорних у време када су смањене пензије, плате просветних и здравствених радника и када се суочавамо са све већим сиромаштвом и ниским стандардом грађана. Верујемо да образложење овако озбиљног предлога начелника јавне управе једне општине која има 157 хиљаде становника не сме остати под објашњењем „личне жеље“.

Неки други планови за културу на Вождовцу

Дом културе у Рипњу и установа културе у Белом потоку добили су нове вршиоце дужности директора. Без расписаног јавног конкурса, адекватних кандидата, са изузетно сиромашним и неадекватним радним биографијама предложених вд директора, ова тачка дневног реда бацила је велику сумњу на визију културе владајуће коалиције у овим деловима општине.

Како би се страначко запошљавање спровело по утврђеном правилу, тако су и кандидати у својим биографијама имали тачно онолико искуства колико им за културну политику општине и треба – нимало. Када би се култура мерила плановима општине Вождовац за 2017. годину вероватно би то значило њено потпуно укидање.

Сва питања по овој тачки дневног реда остала су отворена, са образложењем да су у питању вршиоци дужности, а не директори тих установа.

Рушење начела демократије

Ауторитарни принцип вођења седнице, самовољно одговарање, добацивање јер председник скупштине ни овог пута није поштовао пословник и установљена правила понашања. Узимао је себи за право да поново вређа наше одборнике, да их назива дрским због тога што су поставили питање, као и да не види када се јаве за реч.

Општински одбор Вождовац

Ознаке