Beograd Finansije

Burazerski budžet za partijsko zapošljavanje

Sednica SO Voždovac, održana 29. 12. 2016, godine obeležena je usvajanjem iracionalnog budžeta opštine kojim će građani Voždovca plaćati još više zaposlenih službenika opštine u 2017. godini.

Budžet za 2017. godinu i kadrovski plan opštine

Odbornici Dosta je bilo glasali su protiv svih tačaka vezanih za budžet opštine.

Najveći niz primedbi i pitanja postavili smo povodom predloga kadrovskog plana opštine za 2017. godinu gde se navodi da mora doći do povećanja broja zaposlenih u opštini. U vreme kada se država nalazi pred krupnim problemima u javnom sektoru gde se broj zaposlenih navodno ograničava, smanjuju plate i planiraju otpuštanja, opština Voždovac planira da zaposli preko 40 novih službenika.

Sva pitanja koja su postavljena po ovoj tački dnevnog reda ostala su bez odgovora nadležnih organa. Potpuna neprofesionalna i nedemokratska atmosfera, dobacivanje, rasprave na ličnom nivou koje ne priliče opštinskom parlamentu – jedino je što smo čuli i videli. Na konkretna pitanja u vezi sa planiranim povećanjem broja službenika dobili smo neodređene, uopštene i neozbiljne odgovore načelnice opštinske uprave i naravno bili opomenuti što nam nije jasno pa pitamo još. Kršenje poslovnika od strane predsednika Skupštine, kao i na prethodnim sednicama, nastavilo se i sada. Predsednik Skupštine Aleksandar Mirković govorio je bez vremenskog ograničenja, kao i uvek, davao odgovore na sva pitanja, samo ne na ona koja zanimaju građane ove opštine. Zbog čega će u kabinetu predsednika opštine Voždovac u 2017. g. biti zaposleno čak 8 novih službenika.

Netransparentnost u donošenju odluka, obrazlaganju planova i potpuno odsustvo političke i lične kulture tokom diskusije po ovoj tački dnevnog reda, nažalost i na ovoj sednici.

U obrazloženju odluke stoji da se „organizacione promene planiraju iz razloga donošenja novih propisa, prevashodno Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, povećanog broja stanovnika, povećanog obima posla, odlaska određenog broja službenika u starosnu penziju“ i tako dalje. Nisu naveli kojih novih propisa, a odgovor je bio da nismo iz struke i ne znamo koje su i čije nadležnosti. Povećan broj stanovnika, zbog izgradnje naselja Stepa Stepanović, gde su građani Voždovca umesto bezbednih saobraćajnih izlaza, novog vrtića i škole dobili klizalište, takođe nije uverljiv argument. Odlazak određenih službenika u penziju je izgovor jer svakako, kad neko ode u penziju, ostaje upražnjeno mesto.

Načelnica javne uprave nije navela kojom metodologijom se koristila dok je pravila kadrovski plan za 2017. godinu, već je navela da joj „nisu jasna pitanja u vezi svega i da je to njena lična želja koja je samo predlog“.

Zabrinjava ignorantsko ponašanje svih odgovornih u vreme kada su smanjene penzije, plate prosvetnih i zdravstvenih radnika i kada se suočavamo sa sve većim siromaštvom i niskim standardom građana. Verujemo da obrazloženje ovako ozbiljnog predloga načelnika javne uprave jedne opštine koja ima 157 hiljade stanovnika ne sme ostati pod objašnjenjem „lične želje“.

Neki drugi planovi za kulturu na Voždovcu

Dom kulture u Ripnju i ustanova kulture u Belom potoku dobili su nove vršioce dužnosti direktora. Bez raspisanog javnog konkursa, adekvatnih kandidata, sa izuzetno siromašnim i neadekvatnim radnim biografijama predloženih vd direktora, ova tačka dnevnog reda bacila je veliku sumnju na viziju kulture vladajuće koalicije u ovim delovima opštine.

Kako bi se stranačko zapošljavanje sprovelo po utvrđenom pravilu, tako su i kandidati u svojim biografijama imali tačno onoliko iskustva koliko im za kulturnu politiku opštine i treba – nimalo. Kada bi se kultura merila planovima opštine Voždovac za 2017. godinu verovatno bi to značilo njeno potpuno ukidanje.

Sva pitanja po ovoj tački dnevnog reda ostala su otvorena, sa obrazloženjem da su u pitanju vršioci dužnosti, a ne direktori tih ustanova.

Rušenje načela demokratije

Autoritarni princip vođenja sednice, samovoljno odgovaranje, dobacivanje jer predsednik skupštine ni ovog puta nije poštovao poslovnik i ustanovljena pravila ponašanja. Uzimao je sebi za pravo da ponovo vređa naše odbornike, da ih naziva drskim zbog toga što su postavili pitanje, kao i da ne vidi kada se jave za reč.

Opštinski odbor Voždovac

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar