Ауторски текст Београд Спорт

Поткивање фудбалских клубова државним новцем

Власт штеди на пензионерима, учитељима, лекарима, војницима и полицајцима да би немилице сипала новац државних предузећа у фудбалске клубове. Најновији пример са “државном помоћи” Фудбалском клубу Партизан је заиста скандалозан и то по више основа: не зна се ко је и колико новца дао фудбалском клубу, на основу чије одлуке и под којим условима. Исто важи и за Црвену Звезду.

Држава нема ни један законски основ да уплаћује новац било ком фудбалском клубу, а криминал је ако је неки високи државни службеник наредио неком државном предузећу да новац уплати Партизану или Звезди, иако нема никакве користи за фирму. Ако је веровати изворима из Партизана тај високи државни чиновник седи у Влади и то у премијерској фотељи.

ФК Партизан дугује око два и по милиона евра држави за порез, другим клубовима, играчима и запосленима. За нову уплату државног новца у фудбалски клуб, који већ дуго потресају скандали, сазнали смо посредно од председника клуба, политичара Милорада Вучелића који је саопштио да ће се Партизан извући од кажњавања УЕФА и да ће ФК Партизан измирити све обавезе по захтеву УЕФА захваљујући “свесрдној и свеобухватној помоћи државних органа и Владе Републике Србије на челу са њеним председником, господином Александром Вучићем”.

Да не би било никакве недоумице, исте ствари се раде и за Звезду. Једно не оправдава друго. То што је председник владе поклањао новац грађана Звезди, или је више поклањао Партизану, не значи да треба и Партизану. Фудбалски клубови нису државни. Фудбалски клубови Звезда и Партизан су удружења грађана у власништву грађана који су чланови удружења. Држава нема никаква посла у управљању приватним удружењима грађана. И откуд онда тамо политичари?

Питање приватизације фудбалских клубова је потпуно погрешно постављено. Фудбалски клубови се не могу приватизовати јер нису државни већ приватни. Та приватна удружења грађана имају нерешена имовинска питања са државом: располажу неком државном имовином коју користе без накнаде, на пример земљиштем и стадионом. Тако да уместо да говоримо о приватизацији онога што је већ приватно, треба да говоримо искључиво о решавању имовинских односа.

До дана данашњег нисмо сазнали колико је новца из државе одвојено за ФК Партизан, на основу које одлуке, како ће и да ли ће тај новац бити враћен. Клуб је објавио саопштење из кога се ништа не разуме али се користе званични термини да би ваљда деловало формално и каже се да: “Партизан обавештава јавност да ће, у току сутрашњег дана, бити измирене све финансијске обавезе према клубовима повериоцима у износу од 370. 000 евра, а по захтеву УЕФА”.

Новинари су два дана покушавали да добију информацију од Министарства финансија о начину исплате огромног новца Партизану. Министарство је бахато одбило да одговори. Незванично је добро познато да се фудбалски клубови ургентно спашавају налогом неком државном или јавном предузећу да уплати спонзорски уговор, а у билансе предузећа најбољи увид има управо Министарство финансија. Није толико важно за ову причу, али ФК Партизан није ни после овога успео да се извуче, јер ће казна, због више пута поновљеног истог прекршаја, остати на снази годину дана.

“ФК Партизан је кажњен са једном годином неиграња у европским такмичењима, уколико се у наредне три године квалификује. Без обзира да ли уплате новац до 31. јануара 2017” – јасан је био Кристофер Ларс из УЕФА.

Одлука је иначе трећа казна УЕФА у последњих 5 година и донета је 13. децембра, пре месец дана. Прве две казне су биле суспендоване, док се у овој експлицитно каже да пошто се нису “научили памети” мора строже.

Директно сипање новца из буџета или из касе неког државног предузећа у виду спонзорских уговора или оваквих ургентних уплата у фудбалске клубове очигледно није једини начин на који новац пореских обвезника нерационално одлази за потпуно нејасне намене. Истраживачка мрежа Инсајдер објавила је причу о ангажовању фирме једног од вођа навијача Црвене звезде на пословима за ЕПС. Инсајдер је открио да је фирма вође навијача за свега девет месеци од кад је основана, добила послове од државних фирми у вредности од чак 180 милиона динара.

Фирме иза којих стоје навијачке вође добијају послове за државу иако немају све потребне референце које су потребне, тако да је оправдана сумња да је и то један вид поткупљивања навијачких, односно хулиганских група новцем грађана, а за краткорочне интересе људи у врху власти.

Председник Владе Александар Вучић је више пута поновио да држава наводно нема снаге да се обрачуна са навијачким, односно хулиганским групама, али ни да реши проблем фудбалских клубова у које се деценијама неразумно убацује огроман државни новац. Наравно да то није тачно. Власт нема жељу да раскине коруптиван, сараднички однос са хулиганима јер међу њима постоје криминалне и интересне везе. Талац је Србија.

Групе на власти одржавају тесне везе са криминалним групама којима су спортски клубови само пригодан параван за организовање неформалних војски које употребљавају у одређеним политички кризним ситуацијама. Најпознатији примери су дивљање хулиганских група на Паради поноса 2010. године у Београду када је забележено да је било 6.000 добро организованих хулигана или током протеста због признавања независности Косова 2008. године, када су запаљене амбасаде западних земаља, чије спољнополитичке последице осећамо и данас.

Криминалне везе власти и дубоко криминализованих управа фудбалских клубова исцрпљују буџет Србије и угрожавају политичку стабилност. Све док не буде уведен принцип потпуне транспарентности у планирање и трошење буџетског новца, што је један од основних принципа које заговара покрет Доста је било, пензионери, лекари, професори, привреда ће морати да штеде да би новац добијао организовани криминал.

Драгиња Лукин
чланица покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Svaka Vam cats DJB, svaku malverzaciju vlasti raskrikate.
  Ali sta se desava u gradu Beogradau I tamo se pominju opasne mutne radnje…
  Dajte malo analize za secikese u gradu Beogradu…
  Zivi bili pa se videli,
  Surdilovic

 • Ogroman broj građana je kivan zbog upumpavanja novca iz budžeta u CZ i Partizan. Zbog toga bi DJB trebalo u predstojećoj kampanji da češće ističe da će se sa tim prekinuti i da imenuje lutkara kao odgovornog za oduzimanje od sirotinje i davanje ortacima koji sede u klubovima.

 • Kada su bila pomenuta divljanja huligana,Vucic je to nazvao opravdanim nezadovoljstvom omladine koja je bez posla.Sada ne protestuju ni zbog Parada,ni zbog izdaje Kosova.Jasno je da ih on kontrolise,ili ih je zaposlio pa su postali tolerantni.Posto patoloski sve mrzi ,a sve je sponzore i pare gurnuo u Zvezdu koja je duzna 50 mil.evra kao i KK CZ,hoce da satre Partizan,politicke protivnike,da otme svaku opstinu…Sada mu se to obija o glavu.Nema koga da kandiduje za predsednika,a i navijaci Partizana su glasaci,zato im je dao drzavne pare,tacnije kosku.Od tebe,Bato,ni aspirin.

  ,

  • Ne samo zbog Parade ili Kosova nego su tukli neduzne vozace GSPa!!! Svaki dan pre izbora si mogao procitati da su napali vozaca ili kontrolora! Pa dokle vise? Kada ce se Srbija probuditi?

 • naš vladar je potekao iz navijačke grupe CZ.
  On je samo prividno slobodan, ima obaveza , a i ovi ga drže u šahu.
  nažalost celom zemljom upravlja tipičnom psihologijom
  dripaca navijača CZ.
  Sve pozicije u državi su zaposednute od takvih.
  Za pobedu na budućim pretsedničkim izborima divlje će se tući , treba mu objedinjena titula.
  Mnogo mi je krivo, ali će se izbori pokrasti i pobediće sa 50,5%.

 • Fokus stalno treba biti na fudbalskim klubovima i to ne samo Crvena Zvezda i Partizan vec i drugi jer slican nacin rada je prisutan u gotovo svim fudbalskim klubovima u Srbiji sa razlikom da u manjim klubovima se vrsi pljacka gradjana na nizem nivou (regionalnom, lokalnom…). U prethodnoj vesti se pojavio i komentar koji spominje kosarkaske klubove, ali prica vezana za njih kao i za druge sportove je drasticno drugacija. Kao prvo u drugim sportovima se mnogo manje ulaze od strane drzave, mnogo je manji protok novca i samim tim manje ljudi koji vidi tu neki interes. Transferi prakticno ne postoje, mogucnost ozbiljnijeg bogacenja na racun kluba vrlo mala i na kraju nesto manja zainteresovanost ozbiljnih karijerista politicara za te sportove. Ima i pozitivnih primera u manjim sportovima gde klubovi dobro funkcionisu.
  Fudbal je rak rana drzave. Fokus se mora izmestiti sa huligana, udruzenja gradjana i prebaciti na drzavu koja vidi samo interes u svemu sto radi. Uhlebljenje partijskog kadra, muljanje sa transferima, menadzerima, namestenim tenderima/ponudama. U svakoj toj stavci lezi ogroman novac koji neko uspesno vadi iz klubova i bogati se na racun gradjana Srbije. Pisac teksta je lepo primetio da su klubovi prakticno privatna udruzenja gradjana, ali da su isto tako uzurpirani od strane drzave koja ima potpunu kontrolu nad maltene svakim vecim klubom u Srbiji. Lepo je primeceno da klubovi uglavnom koriste drzavnu imovinu (stadioni i okolno zemljiste), ali tu treba uzeti u obzir da je bilo i ulaganja u medjuvremenu, da je bilo uzurpiranja (otudjene drzavnog zemljista koji je u sklopu stadiona Crvene Zvezde naprimer tamo sa pocetka 2000ih) i da je sve to jako nejasna situacija. Uzrok svih problema su prvo politicari i to svi od reda. Kako se menjala koja vlast tako su drugi uzurpirali ova udruzenja gradjana i pljackali drzavu i njene gradjane. Nekada je to bio SPS, nekada DS, sada SNS. Uglavnom nacin rada je vrlo slican. Drzava je ta koja potkupljuje navijace tako sto saci odabranih namesta poslove, gleda kroz prste, a sve u cilju kontrolisanja mase koja dolazi na stadion i koja moze predstavljati potencijalni problem. Sam Slobodan Milosevic je video kako to izgleda kada se tribine urote protiv tebe i kako se i obican covek budi na povike koji krecu. Vucic je osetio kako izgleda kada ti ceo stadion skandira pogrdno. Znaci da imamo masu koja se mora ukrotiti, a to je najlakse uraditi upravo kako je gore napisano u tekstu. Huligani su posledica i to resiva posledica ako bi bilo volje i zelje, ali kao sto vidimo drzavi ne pada na pamet da se odrice tog resursa.
  Sustina ne sme biti ukidanje klubova vec reorganizacija i uredjivanje tako da oni mogu funkcionisati na jedan normalan nacin. To sto je Telekom, NIS ili neko drugo preduzece sponzor za mene nije problem dok god ima mesta u budzetu samih preduzeca za tako nesto. Sport mora postojati samo se mora posedovati drzavna strategija kako razvijati sport narocito na amaterskom nivou. Deca su ta koja gledaju Teodosica, Vidica, Djordjevica, Divca, Jokica, Spanovicku, Ivanovicku, Gudurica, Bogdanovica i tako redom, gledaju i dive im se i ne zbog para vec zbog prelepog gola, odlicnog skoka, trojke u poslednjoj sekundi, biraju da se bave sportom. U tim ljudima vide svoje idole! Tekvondo, rvanje, atletika su doziveli bum upravo zbog ovih ljudi koji su svojim primerom pokazali da mozes biti uspesan u necemu. Zbog toga nam trebaju klubovi, treba nam i tradicija, ali to ne sme ici na ustrb drzave i njenih gradjana! Tuga je da danas Crvena Zvezda placa porez jer ima kvartalne kontrole UEFA i zbog toga izmiruje te obaveze, tuga je da klub to radi zbog UEFA, a ne zato sto ga je drzava pritisla da ispunjava obaveze. Tuga je i da ce Partizan sada to raditi jer ce ga UEFA pritisnuti. Klubovi kao udruzenja gradjana mogu funkcionisati bez problema, cak i pomoc drzave u vidu koriscenja zemljista ili po nekog sponzorskog ugovora sa firmama koje imaju konkurenciju (Telekom naprimer) nije problem jer publika su ciljana grupa, ali ovakav sistem kakav je danas gde se ubacuju ogromne pare i gde se van svih pravila ulivaju pare i na kraju te iste pare pokradu mora prestati!

 • DJB, predlažem da tražite od Vlade podatke o ovoj uplati Partizanu, a ako ne reaguju, obratite se Povereniku za informacije od javnog značaja, pa uporno, dok im “na nos ne izađe”. Treba ih hvatati i obelodanjivati svaki lopovluk, ama baš svaki. Predlažem da inicirate dogovor sa drugim opozicionim strankama, kako da udružite snage u kontroli predstojećih izbora, ako već nema dogovora oko zajedničkog predsedničkog kandidata. Ako ih ovi pokradu, zovite nas na proteste, izaćićemo. Mislim da postoji kritična masa ljudi kojima je “pun kufer” kriminalaca i kriminalizacije države.