Саопштењe Спољна политика

У преговорима са ЕУ нико не штити интересе Србије

Неспособни преговарачи које председник Владе шаље у Брисел само са једним задатком – да одржавају његову позицију и политичку подршку коју има у Бриселу, без обзира на штету коју ће тиме произвести Србији – практично ништа не раде да би заштитили интересе Србије, српске привреде и пољопривредника. Политика приступања ЕУ је одувек била штетно климање главе на све што тражи Брисел зарад политичких поена уместо да се воде прави преговори од којих би Србија имала користи.

Седница одбора за финансије на којој се јуче расправљало о преговарачкој позицији Србије за Међувладину конференцију о приступању Србије ЕУ за Поглавље 29 – Царинска унија, била је потпуна фарса владајуће већине. Седница је била затворена за јавност. Саша Радуловић је покушао да расправу одведе на тему који се интереси Србије штите у тим преговорима. Покушао је да добије одговор на питање колико на српску привреду утичу преговори који су се одужили, јер је 2008. године, кад је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, речено да ћемо приступити 2015. или 2016. године, а сад се говори о 2020. или 2025. години. Питао је колико субвенције које се добијају у ЕУ утичу на дампинг и уништавање домаће пољопривреде и шта Влада ради да заштити Србију од тих штетних утицаја. Постављено је и питање сарадње са свим управама царина из којих Србија увози или у њих извози, односно да ли се пореде царинске декларације Србије са декларацијама тих земаља. Да ли ишта у овим преговорима радимо на томе јер је у истраживањима међународних институција показано да постоје разлике у фактурама од око пет милијарди долара годишње, на штету Србије. Ниједан одговор није добијен. Преговарачи тврде да заштита интереса српских привредника и пољопривредника није предмет овог поглавља, иако би заштита наших интереса морала да буде централни део свих поглавља.

Преговарачи су признали да не воде никакве преговоре, већ се баве искључиво административним стварима, подешавањем шифара и сличним споредним питањима, а о питањима која смо им поставили не знају ништа јер је то питање за друге преговарачке тимове и друга поглавља. Од тих других тимова добијамо одговоре да се они баве само својим ситним деловима, а нико се не бави укупном сликом интереса Србије. Владајућа коалиција је своју неспособност покушала да замаскира новим нападима на Доста је било и оптужбама да ДЈБ хоће прекид преговора са ЕУ. Наравно да овде није тема преговарачки процес и његово заустављање, него је главно питање зашто Влада Александра Вучића не дефинише, а онда и штити интересе Србије у процесу преговарања са ЕУ.

Преговори са ЕУ и отварање поглавља служе за предизборни маркетинг Александра Вучића исто као што су служили Тадићу. Имамо дежа ви ситуације кад је Тадић 2008. године, због предизборне кампање потписао штетан споразум са ЕУ о продаји земље странцима. У преговорима се не штите интереси Србије, српских привредника и пољопривредника. Вучић потписује све што му се стави на сто не водећи рачуна o интересима Србије.

Последице политике Александра Вучића по домаћу привреду и пољопривреду ће бити катастрофалне и није важно да ли ће на својим медијима лажно оптуживати Доста је било да би краткорочно замаскирали све што раде. За неку годину питаћемо се зашто смо потписали нешто што је на нашу огромну штету. Највеће последице трпеће домаћи произвођачи. Ова политика може да се заустави само на изборима сменом власти.

Прилог снимак изјаве за медије Саше Радуловића

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Bravo, bravo, Bravo. Ovaj govor Saš Radulovića zaista me oduševio, kao i mnogi drugi ovaj posebno. Govor je pokazao da je Saša Radulović pravi državnik, koji misli dobro Srbiji bez obzira dali je to EU ili Rusija. Na prvom mjestu je Srbija i to mi se svidjelo. Bravo Saša samo napred i sa ovim kratkim izlaganjem rejting Dosta je bilo porastao je za bar jedan procenat, tek moje srce. Imamo jednog Sale – Nacionale u košarci, a treba nam Sale -Nacionale u poltici. Imali smo: Vuk, Vukašin, Vujica i Vučić, prvu trojicu žestoko kritikuje Njegoš u Gorskom vijencu. Interesantno da svi u svojoj osnovi imaju rečicu “Vuk”, i svi su bili izdajnici srpskog narodnog nacionalnog interesa. Ne “nacionalističkog”, već nacionalnog, a to je patriotsko i nema mržnje, a voli svoju Srbiju i uvažava i poštuje druge. Bravo novi politički Sale – Nacionale. “Srbija preko Saleta do svjetskog zlata iz Vučićevog blata”. Podržimo ga i Dosta je Bilo.

 • Ново изабрани председник САД-а Доналд Трамп је кратко и јасно рекао у интервију реномираном Европској новинском листу да 2017.год. очекује да се Брегзит прошири и на друге чланице ЕУ. Пошто је он у току предизборне кампање стално истицао да ће победити упркос што наручене анкете говоре супротно, сасвим је јасно да је председник САД-а добрано упућен у то што се иза “брда ваља”, много боље него садашња власт у Србији. Пошто је Д.Трамп победио паролом – “Америка на првом месту!” то исто мора да важи и за будућег председничког кандидата у Србији да јасно и гласно каже – СРБИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ ! а не Еу (заправо интересне клике које се крију иза пароле да ЕУ нема алтернативе!) Зато покрет а ускоро и партија Доста је било мора јасно, гласно и резолутно истакне добитничку формулу за успешну Србију а не губитничку политику по државу Србију коју спроводи садашња власт.

 • Ulazak EU je buducnost Srbije. Mi tu pripadamo geografski, kulturno, istorijski. Deca nam mnogo vise beze u EU nego u zemlje evroazijske unije bar 20 puta vise. Znaci tu je bolje. Svi idu da rade, skoluju, usavrsaju se i lece u EU. EU ima odlicne i najbolje standarde u mnogim oblasti klimi, zastiti radnika, zastiti manjina, vladavini prava, demokratiji….I potrebna je ovoj zemlji da izadje iz pogubne nacionalisticke i izolacionisticke politike. Naravno treba ocuvati dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Nesvstanima….

  Sa druge strane Vucic sve radi populisticki i marketinski. Nema pravih i svesnih strucnjaka koji ce u pregovorima stititi interese nase zemlje. To smo krivi sami zbog takve vlade!

 • Господин Вучић је данас 18.12.2017. изјавио да су у Бриселу потписана само два документа која се односе на договоре између КиМ и Србије. Сви остали су усмени! Повод за ову изјаву је да су американци, на питање г. Вучићу како су албанци без одобрења НАТО и КФОР послали РОСУ на подручје где су Срби већина, премијер је одговорио да не постоји писани документ који то забрањује! (?). Ово је просто невероватно! Треба се подсетити код “чувених 5:0” преговора Србија – КиМ, да је наша власт изјављивала управо то да РОСУ не може ићи на северни део КиМ где су срби већина без одобрења КФОР и НАТО.
  Логично је питање, ако је тачно то што је данас Вучић изјавио – како то да се врше преговори а да при том не постоји писани документ о томе шта је била тема и договорено након сваког сусрета? Све у свему – тотални дилентализам, незнање и неозбиљност.

  Душан Марковић, члан ДЈБ

 • Lažni car Šćepan mali pravi patriotsku predstavu sa vozom, a kad treba da bude patriota on je čist izdajnik. Jadna smo ti mi zemlja u kojoj narodni poslanici ne razmišljaju svojom glavom, nego njome samo klimaju. A još smo jadniji što veliki broj ljudi još uvek veruje da je na vlasti veliki spasilac.
  Kakve su mogućnosti da DJB, kad dođe na vlast da odredbe ovako loših sporazuma suspenduje ili odloži njegovu primenu? (Da se ja pitam, pregovore sa EU bih odložio na najmanmje pet godina.)

 • Pozdrav svima
  1. Ovakva objasnjenja mnogima na jasan nacin pokazu nakaradnost sistema i jednostavna resenja za uredjenje sistema, koja svi razumeju.
  Nedeljno, dvonedeljno ili mesecno stampanje biltena, sa clancima kao ovaj bi sigirno bilo korisno. za one koji su zainteresovani a nemaju pristup i vestinu za internet. (Jeste, bilo je casopisa Velika Srbija, Srpska rec, itd, pa bi se ruzne paralele mogle povuci i sa ovakvim potezom).
  2. Mozda bi bilo korisno odstampati i nabrojati izglasane zakone u jesenjem zasedanju Skupstine (valjda preko 100) sa objasnjenjima stetnosti, mogucnosti zloupotrebe itd. Objasnjenje spajanja nespojivih zakona, broj zakona i zakazivanje zasedanja itd. Ovo bih voleo videti na ovom sajtu. (Mada sam pratio, koliko sam mogao) Analiza rada Skupstine i izglasanih zakona, odbijenih i prifvacenih amandmana.
  3. Ovo vise nije pitanje procenta rasta popularnosti naseg Dosta Je Bilo (za to ne brinem) vec da se stanovnici nase Zemlje upoznaju sa stanjem i drugacijim vidjenjima i mogucim resenjima, pa da biraju. Mozda je medijski mrak upravo poceo biti “mracniji” sada kada su se pojavile ozbiljne drugacije ideje, nego ranije.
  Opet se sve svodi na principe DJB (cak ni ne svih 20).
  Pozdrav svima od jednog Zike

 • Mnogo više me je oduševio govor Jeremića u Zrenjaninu, koji je preneo N 1 tv. U dva reda – stavio je 5 godina vladavine Sns-a! I, praktično, kompletan politički program! Neverovatno, zaista, začudjujuće. Znalo se da je bistar, da jeste i te kako moćan “štih”, ali me je ipak iznenadio. I to – ne malo. Lik je – bomba.

 • Сада, када је господин у правом смислу те речи – Вук Јеремић, кренуо у кампању, може се, на основу три његова говора – у Београду, Шапцу и посебно у Зрењанину, повући јасна паралела између програмских тачака ДЈБ-а и програма господина Јеремића. Акценат бих посебно ставила на прекрајање обезбеђивања буџетског суфицита на рачун пензионера и оних који немају довољно за достојанствен живот, те увођење реда у јавна предузећа и сасецање партократије у корену.
  Напред наведене паралеле ми уливају наду за подршку господина Јеремића на председничким изборима.

  • Postovani Cika Veljo pozdrav Vama i svim ostalim.
   Pitanje Vam je veoma tendenciozno i nejasno.
   – Iz osnovnog teksta i izjave naseg Sase, vlast se proziva da ne stiti interese Srbije u pregovorima sa EU. Pa valjda je ocigledno da se treba pregovarati i stititi interese Srbije.
   – Nas Dosta Je Bilo se zalaze SAMO za 20 univerzalnih principa koji stite interese Srbije i u Srbiji i u Evropi i u Svetu. Tih 20 principa stite i pregovarace od eventualne zloupotrebe Srbije prema drugima.
   Pozdrav svima od jednog Zike

  • Postovani Ziko, hvala na odgovoru. Samo: Vi to iznosite kao svoje misljenje, ili mi odgovarate u ime DJB? Je li to zvanican stav?

  • U jednom tekstu na ovom sajtu od pre par meseci objašnjeno je da se DJB zalaže za jednogodišnju suspenziju pregovora sa EU. To znači da nije za prekid pregovora. Naći čete taj tekst na ovom sajtu ako se malo potrudite. Za mene je ta suspenzija problematična odluka, ali možda ja nemam dovoljno informacija kad je o toj temi reč. U svakom slučaju, odgovor za vas je da DJB nije za prekid pregovora.

  • Postovani Cika Veljo. veliki pozdrav Vama i svim ostalim.
   Stav i misljenje su moji licni kao simpatizera i glasaca Dosta Je Bilo, zasnovani na mom vidjenju primene 20 principa i mog vidjenja teksta i videa iznad.
   U strahu da mi komentar bude preopsiran,pa jos i ne prenoci, javno priznajem da sam ponekad svetski prvak u nepreciznosti.
   Znaci ponavljam: Tekst iznad sam razumeo da treba pregovarati sa EU i stititi interese Srbije.
   Jos jednom veliki pozdrav Svima od jednog Zike