Ауторски текст Косово и Метохија Спољна политика

Предизборне ратне игре

Након целодневне Косовско-метохијске тензије, на крају дана, укључих телевизор да погледам је л’ почео рат или није, и чију децу Николић и Вучић данас поново шаљу у рат?

Кад на ТВ-у ударна вест на свим каналима са националном фреквенцијм, праћен и сликом и тоном са лица места, отишао премијер у Рашку, право из Брисела, голорук и гологлав да брани Косово. И Метохију.

Час тамо, час овде, ал’ ето га он без шлема, без панцирног прслука у центру Рашке обраћа се грађанима туторско-родитељским тоном – само мирно, биће све у реду. Све то снимају бројне камере, а нисам била лења па у једном тренутку пребројах чак шеснаест микрофона испред премијера.

На питање да прокоментарише писање појединих медија да ли постоји опасност да наоружани Албанци упадну на север Косова, Вучић је рекао да не жели да коментарише писање медија.

Да се подсетимо који су то медији најинтензивније писали о ситуацији у Косовској Митровици, а шта смо чули од грађана који тамо живе и који је епилог јучерашњег сценарија.

Прегледом свега што је доступно на онлајн медијима, види се да највећи број чланака који су параноично објављивали скоро па војне позиве грађанима Србије припадају ономе што би ми обични смртници назвали таблоидима. Сви су део пропагандне машине председника Владе. Да не издвајам баш све наслове, ево како изгледа насловна страна Српског телеграфа на пример: “Тачи и Рама спремају рат. Шиптари, чека вас 20.000 Срба!”

На телевизијама иста ствар. Одох и на друштвене мреже. Информације брзо путују и помислим да се сигурно јављају људи који директно извештавају о свему. Чим сам отворила Твитер са неколико налога које пратим иде следеће обавештење једног становника Косовске Митровице:

Један обичан грађанин, становник Косовске Митровице лично, у потпуности је умирио мене и не само мене. Умирио је дакле само оне који прате сличне налоге на Твитеру.

Али…колико грађана је током јучерашњег дана могло да чује и ову вест? Колико њих је синоћ заспало размишљајући о нашим сународницима, не тако давном погрому и колико њих је осетило сву ону горчину коју рат са собом носи? Колико њих је јуче панично звало своју родбину која је остала доле?

Кад смо код позива. Да ли је позивни за Косово и Метохију +381 или +383? О томе, на пример, није било ни речи. Ни слова, па чак ни дубоког премијерског уздаха.

Да покушам да закључим ову тужну причу и отклоним немир којем смо јуче сви били изложени, а посебно они грађани који живе у Косовској Митровици.

Грађани Србије јуче су били изложени једино страху премијера од избора због пада рејтинга. Страху премијера од губитка власти. Страху премијера да ће се до голе коже оголити сва неспособност данашњих државника да заштите интересе Србије. Страху премијера да ће ако не победи на следећим изборима морати да одговара за све малверзације у које је укључен и он и његови најближи.

На челу државе имамо премијера без дана правог радног стажа, али са богатим ратнохушкачим искуством из деведесетих. Премијера који је то једино искуство које има уплео у политику коју води и пропаганду којом се бави како би се одржао на власти, креирајући страх и уносећи немир у животе грађане Србије, а не размишљајући о последицама које може да изазове.

Косово и Метохија се не бране тако што креирате параноичну и опасну ситуацију коју онда спречите. Наша јужна покрајина најмирније и најбезбрижније у овом тренутку брани се у Бриселу и једино што је грађане Косовске Митровице јуче могло да забрине је то о чему је наша делегација разговарала тамо. А председник Владе је рекао да су прихватили све што су им тражили. Ни речи о томе шта су све прихватили.

О Бриселском разговору је промрљао само пар фраза и општих места на конференцији за медије из Рашке, у ударном термину, у директном преносу тв Пинк, пред други дневник РТС-а. Председник Владе је драмио, узнемиравао грађане Косова и Метохије, том драмом угрозио њихову сигурност, а све је то радио у Рашки и ниједну једину чињеницу нам није открио. Резултати његове неспособне политике тек ће бити наплаћени грађанима.

За крај ћу поново цитирати истог савесног становника Косовске Митровице:

Иду избори. Памет у главу.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица покрета Доста је било – Земун

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovi luđaci ponašaju se prema narodu, kao u virtualnom svijetu igrica. Možes recimo vešeras, kao Srbin pravoslavac, biti na kafi sa Hrvatom katolikom i muslimanom Bošnjakom. Ujutro se možeš probuditi i vidjeti počeo rat sa tim istima, a oni kao u igricama “Mario” prešao na viši nivo bogatstva. Idioti , kreten i fukarei su “Faustovska bića”, koja radi vlasti, bogatstva i moći gaze sve što je moralno iljudsko. Je..m Vam obraz, pa jeli Vam na tom mjestu đon. Pustite narod da živi…Marš…

  • Ovo mi izgleda kao da je Kosovo deonicarsko drustvo, a Vucic drzi 100% deonica. Pa pregovara tajno jer mu se moze, jer ni jedan gradjanin Srbije i Kosova ne drzi ni jednu deonicu.
    Dali bilo kakvi dogovori u Briselu mogu da budu tajni, a da se ticu gradjana Kosova, kao i Srbije? Po meni ne mogu. Gradjani imaju prava da saznaju sta se u njihovo ime pregovara.

    Ovo mi dosta lici na strah od gubitka izbora. Zbog toga Vucic moguce priprema neko vanredno stanje, gde se slobodni izbori nece moci odrzati. Ako ovde ime necega, gradjani to moraju spreciti. Ugledajmo se na Rumuniju.

  • Bliži se Sretenje, ta taj datum je “vođa” obećaj kandidata, ali i na koje se sve izbore ide. Izgleda da su nesuglasice velike i da se svim silama trudi da skrene pažnju sa tih tema. Kao i svaki autoritarni vladar, on koristi sve, pa i potencijalne ljudske živote da dođe do svog cilja odnosno da se pređe u otvorenu diktaturu.Naravno, jedna od tema koja je trebala da se skrajne je i pozivni broj za Kosovo i Metohiju, koji je pušten u rad baš na dan kada je “vođa” bio u Raški. Angažuju se i “profesionalni prekidači# tribina, popisuju se ljudi koji na iste dolaze, protiv toga se treba boriti i glasno reći ne, jednostavno suprotstaviti se. Na još jednu stvar hoću da se osvrnem, a to je svesrdno pomaganje zvanične EU ovoj pogubnoj politici “vođe”, taj neiskreni odnos, sa kojim mora da se prekine…

  • Radikali /i oni koji se samo drugacije zovu: SNS/ su izgubili na svakom mestu gde su “branili” Srbe.
    Tamo Srba skoro da i nema.
    Na redu su Srbi sa Kosova.
    To je istina.
    Sva obecanja AV i SNS su potrosena, ostalo im je jedino da prete Kosovom.
    Prave se ludi, kao ne znaju da ih na Kosovu ne ceka ROSA,
    NAS na “administrativnoj liniji” sa Kosovom ceka NATO i Amerika.
    Bravo Tatjana, istinom protiv lazi.

  • Сетимо се само да је пре 25 лета премијер и његов “духовни отац” В. Шешеље, обећали границу Србије на линии Вировитица-Карловац-Карлобаг! У ствари ми нисмо тада схватили да обојица немају намеру да “бране” ту границу, а да им је једна друга граница “Света” а то је Брњак-Јариње-Мерадре! Политика актуелне власти у Србији је ту границу учинила само мало тврђом од “38 паралеле” између две Кореје! Заправо ова граница је та линија са које за ову власт нема помака ни милиметар напред, како га саветује (по премијеровом личном виђењу) његов велики пријатељ – Еди Рама!

  • Pozdrav Vama Tatjana i svim ostalima.
    1. – Ovaj i prethodni clanak o Kosovu objasnjava nedostatak vodjenja politike. Privid rada se potpiruje huskanjem.
    Slicno je i u ekonomiji, zdravstvu, skolstvu, pravosudju, medijima …
    2. Za nedelju popodne malo rock and rolla i nekoliko slicnih tema.
    – Kako ja masinski inzenjer ne znam ni jednog kolegu sa Kosova ili Albanije? Gde sam to ja pogresio?
    – Kako ja koji sam dosta skupljao ploce i volim rock and roll nikada nisam cuo za neku Albansku ili Kosovsku rock grupu,gitaristu, bubnjara, klavijaturistu..?
    – Kako da je jedina knjiga Albanca koe se setim “General mrtve vojske”. Da li ja skoro nista ne znam o Albancima? E to je jedino sigurno.
    – Izgleda da sam slab sa poznavanjem i Slovenaca, Hrvara, Roma i ostalih, a nekako ih ne zelim smestiti u “genetski” predodredjene da zloupotrebljavaju Srbe.
    3. Da li je na ovom nasem sajtu, nekada ostavio komentar Madjar, Rom, Albanac, …?
    4. Strpljivi smo za izbore, pa cemo videti kako se nas “maraton” odvija.
    Pozdrav svima od jednog Zike

  • Imao sam prilike (spletom,za mene nesretnih okolnosti) da ucestvujem u tri ratna sukoba : Slovenija,Hrvatska,1999(srbija)….
    Zna li neko kako izgleda videti les,ljudski les….(koji je ,svakako,na pocetku bio dete;necije)?
    Premijer i predsednik ,sigurno ne znaju; jer se u tom slucaju ne bi IGRALI…
    Narodna poslanica T.Macura je polemikama i nastupima u okviru skupstinskih zasedanja, pokazala vise razuma u teskim okolnostima,od svih ratoboraca….
    “Zenska histerija” (izvinjavam se zenama na terminu)…Je konstrukciona osobina premijera…
    “Zakuvam pa pobegnem”…pa ja sam to gledao tri puta : IN VIVO…
    Pustite ludake;radite svoje….(pocrkace oni sami od sebe).
    Izvinjavam se svima….ali ja i danas tesko zaspim i lose sanjam.