Autorski tekst Kosovo i Metohija Spoljna politika

Srbija do zida

Posle svega ostalo je nejasno da li je ikakvu praktičnu vrednost imao zid u Kosovskoj Mitrovici. Podjednako kao i onaj fresko voz, čiji je idejni mašinovođa pobegao u Obrenovcu i nikada nije stigao u Mitrovicu gde je krenuo. Praktična, upotrebna vrednost za građane obe stvari je, po svemu sudeći, baš nikakva. Politička, simbolička i opšte društvena šteta je, za razliku od ove maglovite praktične, veoma jasna i nedvosmislena. Zid i fresko voz su simboli Vučićeve kosovske politike – korist niko ne vidi, a štetu non-stop plaćamo.

Zid od dva metra potrajao je par meseci i izgrađen je umesto žardinjera, koje su izgrađene umesto betonskih barikada, koje su bile simbol rata i podeljenog grada, koji su bili rezultat nesposobne politike Vučića i prijatelja iz 90-tih. Njegovo uklanjanje trajalo je svega 60 minuta i prošlo je bez incidenata. Novi će biti izgrađen dva metra dalje i biće visok 70 santimetara i širok 120, a u dužini od 9 metara biće postavljeni potapajući stubići za koje će daljinski upravljač imati Hitna pomoć, vatrogasci i policija. Daljinski upravljač drži Priština, pa i komandiri zloglasnih specijalaca iz ROSU za koje je tek nedavno postalo potpuno jasno da mogu da se kreću svuda po Kosovu a da, naravno, ne pitaju Vučića za dozvolu. Jer, on im je i potpisao dozvolu u Briselu.

Priča o zidu je priča o tome da predsednik Vlade ćuti u Briselu, gde od njega očekujemo da priča i brani interese države, a galami po Srbiji. Najčešće galami na novinare, pred mikrofonima plaćeničkih medija. Posle njega kao eho nastupaju galamdžije-lutke – Vulin i Marko mašinovođa Đurić – i ponavljaju uvredljivu mantru kako je samo zahvaljujući Vučiću sačuvan mir i stabilnost. Da bi njihova vika nekog uverila zadužena su i dežurna strašila-lutke iz koalicije, ovog puta predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović koji viče “Briselski sporazum je propao i mrtav” i Srbija treba da vodi politiku ruske gubernije. Scenario je providan, uvežban tokom pljačkaških devedesetih, ali ponovljen u moru srpskih medija dovodi do ludila ove u Briselu, ali i normalan svet u Srbiji.

Priča o zidu je priča o tome kako se histerično kreira problem da bi ga Vučić kobajagi rešio. Vučićeva rešenja, međutim, ne vode nikuda, to su rešenja samo sa stanovišta da smo izbegli neku katastrofu koju nam je namenio, na primer, da nismo ni sa kim zaratili. Sa stanovišta Srbije i kosovskih Srba Vučićeva “rešenja” su porazi. Zato se Vučićeva rešenja kriju. Predsednik Vlade mora da objavi šta je potpisao u Briselu u ime Srbije, a o tome bi moralo da se razgovara u javnosti, a pre svega u Skupštini. Kako sada stoje stvari, Vučić tajno potpisuje sporazume u Briselu od kojih samo on ima korist, zahvaljujući kojima dobija podršku evropskih i američkih zvaničnika. Srbija nema baš nikakvu korist od toga što je oteta imovina Trepče, ili što gubimo tržište, neće imati koristi ni od gubljenja Gazivoda, nema koristi ni od toga da se građani po enklavama sakrivaju po kućama čim Vučić zagalami u Raški. Kao što vidimo nema ni Zajednice srpskih opština.

Ima neke istorijske pravde da je onaj čija politika je naterala albansku decu u ilegalne škole, čiji ratni pokliči, vanredna stanja i vojni avioni u brišućem letu nad prištinskim korzoom su doveli do rata za Kosovo, sada potpisuje sporazume kojima su granični, pardon, administrativni prelazi predati u ruke prištinskih carinika i policije, sudovi prevedeni pod kosovski Ustav, a pozivni telefonski broj postao 383. Samo, ne treba mu dozvoliti da nas svojom histerijom kojom sve to prikriva, dovodi do novih vanrednih stanja.

Gradonačelnik Goran Rakić je za sutra najavio početak gradnje nove “čvršće” betonske konstrukcije, u stilu onog čuvenog “izgradićemo lepši i stariji” koji su patentirali upravo Vučićevi pajtaši iz 90-tih. Naprednjački gradonačelnik je dodao i da će se novi zid “ambijentalno i estetski u potpunosti uklopiti s projektom izgradnje pešačke zone”. Pozorišna predstava je sa ovom brigom za “estetiku” i “ambijentalno uređenje” zaokružena. Mucanje o estetici posle nacionalističkog performansa u kome se Vučić izdire na ministra policije “šetaj malo policiju po Srbiji da nerviramo ambasadore” vređa svakog pristojnog čoveka koji bi rado da se oslobodi svake naprednjačke “estetike” i zaista čuje nešto iz domena normalnog urbanizma (moguće da se može govoriti o “estetici” primitivizma i ratnohuškačkih ideologija u smislu skupa pravila na osnovu kojih se detektuje ali to je tema nekog drugog teksta).

Predsednik Vlade nije bio obavešten o rušenju Berlinskog zida. Danas se pravi blesav oko rušenja mitrovačkog zida i laže da je “ispunjeno sve što su Srbi tražili”. Zašto bi bilo ko tražio nešto što ničemu ne služi, osim da predsednik Vlade pravi pozorište da bi branio neodbranjivi ostanak na vlasti. Tabloidi odrađuju danas “čišćenje” mina koje je posejao za sobom jer je svima jasno da je zid srušen, a nikome nije jasno čemu je služio. Jutros su njegovi tabloidi osvanuli sa naslovima “Tači u panici- Tramp besan na Albance prepušta Kosovo Putinu” i o tome kako NATO preti Tačiju “Tači, ne igraj se! Srbi mogu da vas zgaze”, “Šef NATO pakta poručio šiptarskim liderima da ne pokušavaju da ga uvuku u rat”. Samo da podsetim, generalni sekretar NATO alijanse bio je u Prištini dok se odvijala drama oko zida i time jasno dao podršku kosovskoj strani. A što se panike tiče, očigledno je da je Vučić u najvećoj. Iza sebe je ostavio poraze čiji su simboli upravo rušenje zida koji ničemu nije ni služio i voz do Raške koji ne sme u Kosovsku Mitrovicu, a njihovu cenu ćemo tek saznati.

Draginja Lukin
članica pokreta Dosta je bilo, Beograd

DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Ne mogu da se pohvalim da da pratim pisanja štampe. U stvari, pratim šta pričaju i pišu ljudi do čijeg mišljenja držim. Iz tog razloga je moguće da nisam informisana, ali nisam primetila da se pre nekoliko meseci pisalo o podizanju tog zida i koja je njegova zamišljena ” estetika”. Ono što jesam primetila jeste da su utihnule priče o ministru Lončaru i njegovom angažovanju u “projektima” zemunskog klana, raskolu sa Nikolićem, agresiji i pritiscima Andreja Vučića, kao i ostalim vručim temama.
  Ponovo je na sceni omiljena Vučićeva bolesna disciplina: Zapali vatru, pa glumi vatrogasca koji spasava svet.

  • Poštovana Jadranka, preskočili ste dosta epizoda “srpske sapunice” u režiji AV. A ima dosta i pozorišni komada, lutkarskog pozorišta istog “svestranog” reditelja. Preporučujem Vam da ih ne gledate, jer su opijum od kojeg pomislite da je život u Srbiji “raj Božiji2. Kada prošetate do frižidera ili Vam djeca i unuci zatraže džeparac, tada vidite da se bili “nasankani”. Lijep pozdrav i svako dobro Vama i svim dobrim ljudima želim…

  • Saglasna sa celokupnim komentarom.Bata Aleksandar je u zizi, manje vise sve doznamo. Bata Andrej je u senci, vrlo aktivan. Proteklih dana je vrlo agresivno sirio predizbornu propagandu po Banatu (uz secerne poklone).Glasno se prica da je vlasnik novootvorenog lanca apoteka “benu”.Zna li neko nesto konkretno o
   tome?

 • Evo ovako, u jednoj recenici ste dali odgvor, Ovaj iz podruma u Briselu je na strani Alabanaca, nema sta da se pregovara, voz i zid su bili delo Nikolica i Djurica, zato je i poveo Nikolica u Brisel, kad se pravi pametan kao i vi, ko izdaje interese Srbije a ko urucuje ultimatume.
  Sto se tice letova aviona, Britanci su na hiljade milja otisli da ratuju, Trepca je u vlasnistvu srpske Banke, koju su osnovali Srbi sa Korduna, i jos mnogo toga im nije vraceno, a vi se kunete u nekakvo medjunardno i privatno pravo.
  Kad napisu budale u tabloidima, covik se nasmeje, a kad elita pise budalastine, onda nema dna.

 • Malo je reći da rečenica autorke uvodnog teksta: ” da ima neke istorijske pravde” (i onda pročitajte taj mazohistički pasus do kraja) – jeste šokantna, i potpuno politički, istorijski, pravno i moralno – apsolutno neutemeljena. Moraš biti krajnje neobrazovana osoba, pa da “kosmetske” (autorka priznaje, medjutim, “anglo-albanski” naziv – “Kosovo”, a ne ustavnu i pravnu, srpsku imenicu, Kosovo i Metohija), tj, “albanske” škole (e ovde – nije pogrešila, odlično je to primetila, i time direktno deplasirala svoju prethodnu tvrdnju) – koje su bile u ilegali “zbog brišićih letova iznad Prištine”, te je to (takva politika) dovela – do rata za (opet) Kosova ( a ne Kosmet). Ne znam da li je autorka rodjena pre 18, 19 godina i ne znam da li se (za)dojila samo albanskim mlekom, ali ovakve skaradne, neistinite tvrdnje, koje vredjaju dostojansvo i osećanja 1.500 otetih, nestalih, i na kosmetskim, i poljima Albanije – raskomadanih, živih, civilnih srpskih žrtava, čiji su organi prodavani širom bogatog zapadnog sveta – krajnje su zlonamerne, nedostojne i – opasne. Djb ne bi smeo ići toliko daleko, koliko god prihvata teroističko osvajanje ogromnog i rudama najbogatijeg dela srpske teritorije – Kosmeta – kao faktičku, gotovu stvar – da objavljuje ovako skaradne tekstove, koji se apsolutno kose sa istorijskim i stvarnim činjenicama. Pomenutoj autorki ću, a vezano za politiku “ondašnje naše vlasti” skrenuti pažnju na samo JEDNU ZAPADNU, AMERIČKU ČINJENICU – DO AVGUSTA 1998.GOD – OVK-A JE BILA NA LISTI TERORISTIČKIH GRUPACIJA NA SPISKU AMERIČKE ADMINISTRACIJE. Toliko o svemu.

  • do 99 je ovk bila teroristicka organizacija

   to je tacno.i nekako odskace od decenijske zavere protiv srpstva.isto kao i nepriznanje kosova kao drzave posle referenduma 1991(da kao i na krimu bio je referendum na kosovu ali ga niko sem Albanije nije prihvatio).

   no ovk se razvila 90tih sukoboljavajuci se sa Rugovinom organizacijom cije su pripadnike u nekim slucajevima i ubijali.Buduci da Rugova nije postigao nista izgubio je kredibilitet u korist onih koji su se latili puski.Beograd nije pokusavao da resi problem na Kosovu vec ga je ignorisao a i ono malo lojalnih albanaca sto smo izgradili za vreme nase vladavine oterano je neprestanom kamapnjom o albancima kao narodu silovatelja,ubica,zulumcara sa kojima smo bombardovani sa malih ekrana.Nije to nista novo za ove prostore,ali veoma lose kad imas pokrajinu gde ista manjina cini vecinu stanovnistva a ima ih srazmerno mnogo u apsolutnim brojevima.Da ne govorimo o potencijalnom povratku pokrajine dok se ovakvi stavovi podgrejavaju i podsticu.Kako iko misli da ce tako vratiti ksovo i obezbediti jedinstvenu drzavu kad cak i ruska federacija mora da podilazi i popusta cecenima nemam pojma.

   Inace i Albanci su ginuli i njihove kuce i objekti su paljeni i unistavani ma koliko se Srbija kao Albanci sa kosova upirala da pokaze da su oni samo zrtve.

  • Juče sam pregledajući “Danas” nabasao na tekst Kosovski aparthejd gde se govori o masovnom isterivanju Albanaca iz prosvetnog sistema i segregaciji učenika po nacionalnoj osnovi posle 1989. Ne bih da se upuštao u istinitost navedenog u tekstu, mada mislim da loše ako je i deo onoga što je izrečeno istinit, ali se sećam priče o jednom našem popu koji je molio policiju da ne ruši albansku džamiju tamo negde 1991. Sećam se priča poznanika koji su tada radili u policiji o maltretiranju i šikanranju Albanaca tih godina…

 • Ako su po DJB nekadasnji letovi nad Pristinom i maltretiranje Albanskog stanovnistva na teritoriji KiM onda predlazem autoru ovog teksta da slobodno iz ovog trena ode na Kosovo i pocne da proteruje siptare s’ obzirom da su oni proterivali, ganjali i rusili sve srpsko 2004. godine sto su stigli. Po meni je kranje anegdotalno da je medjunarodna zajednica prepustila Kosovo koje je istorijski, pravno i legitimno deo Srbije, tamo nekim primitivcima koji prakticno iznad Srbije u svakom pogledu kada je u i pitanju kriminal i korupcija i ne samo to, da ne nabrajam jos kako je OVK potpuno objektivno bio gledan pre 1998. kao teroristicka organizacija, pitam se sta je dovelo do skidanja njih sa liste ter. org.?

  Ono sto meni trenutno smeta je to sto kada kod se spominje vracanje Kosova u srpsku jurisdikciju sve zapadne drzave nam drze lekcije o ubijanju i diskriminisanju albanskih civila od strane Srba tokom rata. Dok se trenutno izand Jemena odvija bombardovanje civila, skola, bolnica itd. koje vrsi Saudijska Arabija uz DIREKTNU pomoc SAD-a. SAD nadopunjuje borbene mlaznjake Saudijske Arabije koja tim mlaznjacima namerno i direktno ubija civile sto upravo cini SAD ucesnikom u ratnim zlocinima. Mislim da je celom svetu jasno da samo jake drzave mogu da cine ratne zlocine i da zbog svoje uticajne i ekonomske moci zadrze tituli mirotvorca i drze predavanja drugim zemljama o ljudskim pravima, odnosima, stabilnosti, regionalnoj saradnji itd.

  Ovako jos nesta da kazem, sto se tice Vucica to se apsolutno slazem, on je najgori on je sve dosada radio na stetu srpskog naroda na svim teritorijama i zemljama planete zemlje ali on pada i gubi popularnost ako ne sada nece ga biti za 4. godine sigurno. Medjutim, postavlja se pitanje sta cemo da radimo sa preostalim problemima koji ce uglavnom da eminiraju sa spolja? Znate dobro na sta mislim, ja cu sada izraziti svoje iskreno misljenje pa neka ga primi ko kako hoce. Dovoljno je lose sto se granicimo sa Albanijom, pa zar moramo jos sa ovaim Kosovarima? Mozemo da budemo politicki korektni koliko hocemo ali moramo da priznamo da se oni za razliku od Srba nece promeniti jos za jedno 30. godina, ako Srbija sutra ekonomski se skroz oporavi(hipoteticki gledano) mozete biti sigurni da ce Kosovari prelaziti bez imalo cimanja ovde prelaziti i traziti bolji zivot, dok su dole pljuvali na nas i nisam sa lakocom dopustali Srbima da idu na groblja i posecuju ikone i crkve. Ne zaboravimo da smo tokom masovnog egzodusa Kosovara par godina unazad mogli da vidimo kako je EU zahtevala od nas da im damo slobodu kretanja sto im je omogucilo da putuju kroz Srbiju kako su hteli i to bez posledica i diskriminacije. A sta je sa nama? Da li mi mozemo kroz Kosovo autobusom sa srpskim tablicama a da nas nepogodi kamen ili greda?

  Poenta je, po stoti put, da ih ja ne zelim ovde u velikom broju. Pustali smo ih na Kosovo decenijama unazad od pocetka SFRJ i vidite sada kako se to isplatilo. Oni koji ne uce iz istorije su osudjeni da je ponajvljaju.

 • Ovo što se događa sa nakićenim vozom i rušenjem zida nije izmislio niko iz vlade. To je sve plagijat umetnosti u Boru, koju je realizovao uspečno Spaskovski Blagoje za osam godina diktature u Boru i RTB Bor-u. On je ofarbao zgrade uglavno prema glavnoj ulici, na njoj postavio zabavni park, “pišala» na svakom koraku, a zidovi su ofarbanim svim bojama za koje čovečanstvo uopšte zna. Tako da Bor liči na Potemkinovo selo, da ga vide iybliya premijeri, ministri, ambasadori i svi gosti Bora. Jedino ostaje nesrušeni zidovi proizvodnje i bajkolažni profiti i rekordi svake vrste. S RTB bor-om je lakše sada poslovati nego ranije, ne poštuju se zakoni, radi ko šta hoće, maltene sve je privatizovano, a najnaprednije su hvalospevi, bajkolaži i po inerciji ne poštovati ni zakon, poštovati samo sebe.Tenderska nabavka koncentrata bakra, opreme i ugovaranja poslova održavanja za RTB Bor je samo farsa, da se ne sete Vlasi. Ogromne pare (oko 200 mil. Evra) su utrošena za kupovinu rudarske maehanizacije iz Belorusije po “naduvanim» cenama višestruko od važećih, prodaja bakra iz RTB Bor jedno vreme vršio je Farmakom, pitanje je koliko je zbog toga firma Bogićevića dužna RTB Bor-u (bilo je i 80 mil. evra). Izgradnja nove linije za topljenje u topionici bakra je takođe ugovorena međusobnim dogovorom, bez konkursa i zato konačna cena te investicije je iznad 300 mil. evra, a krenulo se sa sto. Kako je sve to naduvano zna Spaskovski i njegovi saradnici. Od pre neke godine javlja se kupovina koncentrata bakra posredstvom Milana Popovića, pod sumnjivim okolnostima. Koncentrat je nepovoljnog kvaliteta i pitanje koje otrove sadrži, to je najveća tajna, pa su troškovi topioničarske proizvodnje umesto 300 evra po toni, iznose više od četiri puta. Pitanje je kako sa neuništivim Spaskovskim RTB Bor da posluje profitabilno. Nikako! Vreme je da se Vučić i sa ovim nerešivim problemom pozabavi.