Ауторски текст Београд

Власт на Звездари се частила са два већника

Пре више од годину дана представници покрета “Доста је било” предвидели  су раскол унутар владајуће коалиције и сукобе између мањих странака и СНС-а. Условљавање од стране малих коалиционих партнера, неизмирени рачуни и неиспуњена паразитска и буразерска обећања су једини разлог разилажења напредњака и њихових сателита.

Апетити расту, незадовољство је све веће, паразитска потраживања разних вулина, веља, расима, драшковића, кркобабића нарасла су до те мере да смо ових дана сведоци бурног раскида осмогодишње коалиције СНС-НС. И да не буде никакве забуне, не ради се ту о вредносним и принципијелним несугласицама и различитим политичким ставовима по одређеним питањима. По среди су искључиво лична корист и ускостраначки интереси, као и све сиромашнији државни колач који се дели након сваких избора.

Персонализација моћи и централизација корупције тешко да може достићи разорније ефекте, иако нам врло често делује да овакав начин владања може вечно тежити ка бесконачности. Ипак, најситније мрве остављене су за градске и општинске моћнике, како би одржавали локалну власт у животу.

Паралелно са републичким процесом поткусуривања функцијама, одвија се намиривањем незадовољних галамџија у оквиру одборничких већина. Циљ је спречавање појаве неког новог Веље Илића, с тим што је све гладнијих не само у мањим коалиционим странкама, већ и у редовима самих напредњака, па је прављење великих уступака неизбежно.

Владајућа гарнитура на Звездари је крајем прошле године нашла генијално решење за своје побуњене партијске кадрове. Скупштина ГО Звездара је на 5. редовној седници од 28. децембра 2016. године донела одлуку о измени Статута, којом се преко грбаче грађана Звездаре састав чланова Oпштинског већа повећава са 9 на 11!

Како би се правно покрили за овакво скарадно увећавање општинске управе, одлуци је у новембру 2016. године претходио захтев Oпштинског већа за повећање броја већника. Након тога је у истом месецу Скупштина донела одлуку о образовању статутарне комисије, која је дала сагласност на предлог измене Статута општине. У складу са Законом о локалној самоуправи, члан 45, ово јесте правно легално. Али апсолутно нелегитимно!

Можемо само да нагађамо какве све уцене стоје иза читаве ове правно – формалне представе за јавност. Мало је рећи да је одборничка већина и више него крхка. Састављена од СНС-а, СПС-а и Групе грађана “Миријево”, чини је 28 од укупно 53 одборника звездарске скупштине. Незванично, нови чланови већа ће бити изабрани већ на наредној седници и то по један из редова напредњака и ГГ Миријево, те је јасно одакле долазе трзавице.

Тако су немирни коалициони партнери СНС-а, и њихови све недисциплинованији чланови. Они су своје новогодишње поклоне добили од напредњачког Деда Мраза са Звездаре. Два нова већника, са платама од преко 100 хиљада, су додатно оптеретила буџет општине у 2017. години за додатних 4 милиона динара годишње!

Уз све то, досадашњих 9 већника за више од пола године се ниједном нису обратили одборницима који су их изабрали и којима одговарају за свој рад. Такође, за све то време још увек им нису расподељене надлежности, нити је по свему судећи то у агенди општинске власти. Док о подношењу извештаја о раду општинског већа скупштини ГО Звездара ни не размишљају!

Скандалозно је да незаустављиви јаз, све агресивније чланство и пожаре у својим редовима напредњаци гасе новцем пореских обвезника. Поред тога што владају нашом општином са једва натполовичном већином, свесни су и стрмоглавог пада сопственог рејтинга. Све то је резултирало избором новог, ко зна ког по реду повереника Српске напредне странке за Звездару.

Бахаћењу сигурно није крај и унутрашњи сукоби у владајућој коалицији убудуће ће се само продубљивати. У прилог томе говоре и недавне оставке одборнице Покрета социјалиста Ане Опачић и већника из редова СНС Новка Стељића, које су по сопствено признању поднели под притиском.

Оно што са сигурношћу можемо рећи је да Звездарци на изборима нису желели да добију овакву локалну власт. Сматрамо да је једини начин да се изађе из ове ситуације расписивање ванредних локалних избора на општини Звездара, који би се одржали заједно са могућим ванредним градским изборима на пролеће 2017. године.

Милан Поповић
одборник у Скупштини ГО Звездара
члан покрета “Доста је било”, Београд

Прилог

Измењен Статут ГО Звездара

IZMENA STATUTA NA ZVEZDARI

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Burazerska i parazitska ,kao da je sam Radulovic ovo pisao.Samo se izbacuju neke fraze ,a nista se konkretno ne govori.I da vam se da vlast ,plakali bi i ne bi ste znali sta da radite ,a i kao cete vrsiti vlast kada onomad na sednici nazvaste gradjane Zvezdare proizvodjacima smeca,sram vas bilo!

    • Većnici bez jasne nadležnosti, a budući da ne podnose izveštaje i nemaju korespodenciju sa odbornicima takođe i bez obaveza i oslobođeni odgovornosti. Pritom ostvaruju prihod od dve prosečne zarade. Ako ovo nije primer za parazitiranje na javnim institucijama i finansijama, onda objasnite Vi šta jeste.

  • Vrlo konkretno se govori o otimanju 4 miliona dinara godišnje od građana, kako bi se održali na vlasti. Možete skretati sa teme koliko Vam je volja, ali jedna stvar je nepobitna – podlegli ste ucenama koalicionih partnera i spostvenih bukadžija za račun građana!