Војводина Саопштењe

Врели проблеми, а хладни рачуни бечејске Топлане

Вероватно се многи сећају дана када је стан или кућа са грејањем “на Топлану”, како би то обично стајало у огласу, била веома тражена и вредна некретнина. Данас су такве некретнине у Бечеју постале камен око врата несрећним власницима који не знају више како да се изборе са астрономским рачунима за грејање јер исти током децембра и јануара достижу и износе нечије целе плате и то за станове од 60-ак квадрата. Ипак, док рачуни непогрешиво стижу на наплату, само грејање није увек загарантовано.

Из године у годину број корисника услуга Топлане се драстично смањује, јер свако ко је могао искључио се и решио да нађе повољније услове за грејање. На жалост, станари у колективним зградама остали су у незавидној ситуацији јер општинска одлука омогућава искључење једино ако постоје технички услови за то, што у колективним зградама већином није случај.

Сведоци смо 4-дневног престанка грејања од стране Топлане. Овој великој хаварији претходио је низ мањих које су се десиле усред зиме, у јануару, који јесте био посебно хладан, али зима уме да буде хладна, је ли? И док незадовољни грађани, немајући другог начина да искажу своје незадовољство по друштвеним мрежама траже кривце, руководство Топлане им се у свом ко-зна-којем-по-реду саопштењу захваљује на разумевању. Права слика и прилика једног потпуно накарадног начина функционисања на релацији корисник-пружалац услуге.

То што Топлана већ дуже време нема функциналну веб страницу…то што се из године у годину пишу којекакви пројекти – те пребацивање са гаса на жуту воду, те пребацивање са гаса на биомасу, те пребацивање са гаса на хидроенергију, а за сваки од тих пројеката се издвоје огромне своте новца, а затим пројекат заврши у некој фијоци, па хајмо све из почетка…то што је годинама уназад постојало место заменика директора, што по закону о ЈП није дозвољено, који је редовно примао плату (а прима је и даље, само се више не зове заменик директора)… то што је велики број искусних и стручних радника замењен подобнијим новим кадром, који је сразмерно својој подобности и неспособнији… то што је дуг Топлане толики да цео њен капитал не може да га покрије, (али то је већ питање и за буџетску инспекцију у општини)…све то председнику општине изгледа није битно. Битно је са говорнице рећи да се све ради за добробит грађана, мада како је и сам рекао он добро зна да је Топлана велики проблем наше општине. Сам је рекао да су топловоди јако скупа инвестиција, па је то ваљда довољан разлог да их пусте да се сами неким чудом покрпе док хвале рад директора Топлане и уиграним гласањем прихватају све програме и извештаје овог ЈП. Изгледа је боље правити нови пројекат загревања воде за даљинско грејање на биомасу, а куда ће и како та тако загрејана вода стићи до корисника када је дистрибутивна мрежа у катастрофалном стању, то никоме ни на крај памети није. Зна се шта су приоритети.

Посебан проблем су рачуни и обрачуни утрошка испоручене топлотне енергије. Уградња делитеља које су сами корисници финансирали из својих џепова је због начина обрачуна већини корисника донела веће рачуне и хладније станове. Немогуће је направити било какву уштеду када Топлана кроз рачуне корисника и обрачун фиксног дела наплаћује губитке које има на делу система за чије је одржавање искјучиво она одговорна и задужена. Председник општине у свом образложењу каже да нису радници Топлане ишли па бушили цеви. Наравно да нису, али драги председниче општине, нису их бушили ни грађани, а само они плаћају штету.

Сматрамо у најмању руку непримереним покушаје да се хаварија оваквих размера свали на власника напуштене куће који није заштитио своје инсталације од пуцања, јер општинска одлука свакако предвиђа да се у таквим случајевима поправке раде на рачун власника. Покрет ДЈБ ће инсистирати на томе да се по истом принципу донесе одлука у којој ће бити утврђена одговорност свих лица која су допринела довођењу предузећа какво је Топлана на ивицу пропасти, а грађана у неравноправан положај без могућности заштите и остваривања основних права.

Покрет Доста је било
одбор у Бечеју

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар